Βιλερμπάν - Μονακό: Από τη Γαλλία με αγάπη (vid)

Νίκος Καρφής
Βιλερμπάν - Μονακό: Από τη Γαλλία με αγάπη (vid)
Bιλερμπάν και Μονακό εντυπωσιάζουν με τις εμφανίσεις τους στη Euroleague και το Gazzetta γράφει για τις ομάδες που αρκετοί θεωρούσαν... σάκους του μποξ στο ξεκίνημα της σεζόν.

Πριν την έναρξη της σεζόν αρκετός κόσμος είχε ξεγράψει τις Μονακό και Βιλερμπάν, θεωρώντας τις δύο ομάδες της Γαλλίας εύκολους αντιπάλους για τις κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης.

Παρόλα αυτά μετά από τέσσερις αγωνιστικές οι δύο εκπρόσωποι της Γαλλίας δείχνουν τα δόντια τους και απαντούν σε όσους τις θεωρήσαν αδύναμες. Το Gazzetta γράφει για τις ομάδες του Μάικ Τζέιμς και του Κώστα Αντετοκούνμπο που με την αθλητικότητα που τις διακρίνει και το αμερικανικό μπάσκετ που παίζουν, αποτελούν τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν.

Εντυπωσιακό ξεκίνημα με Κώστα Αντετοκούνμπο

h

Aν σου έλεγε κάποιος πως στο ξεκίνημα της Euroleague πως η Βιλερμπάν θα έχει 3 νίκες και μία ήττα θα τον θεωρούσες τρελό. Όμως η ομάδα του Πάρκερ, δεν δίνει σημασία σε κανέναν και μέχρι στιγμής έχει πάρει τα σκαλπ της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Εφές με 75-73 χάρη σε νικητήριο καλάθι του Αντετοκούνμπο, ενώ έχει επικρατήσει των Ζαλγκίρις και Άλμπα. Δηλαδή πραγματοποίησε ξεκίνημα με 3/3 για να έρθει η Μακάμπι του Σφαιρόπουλου και με πρωταγωνιστή τον Νάναλι να της σπάσει το αήττητο στη Γαλλία.

Ακόμα και στο ματς που έχασε, το πάλεψε και προσπάθησε να κάνει την ανατροπή φανερώνοντας το μαχητικό της πνεύμα και δείχνοντας πως δεν τα παρατά ποτέ Ο αδερφός του Γιάννη και του Θανάση και πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Λέικερς, o Kώστας δεν προσφέρει μόνο θέαμα με τα alley oop. Δίνει και θα συνεχίσει να το κάνει και την ουσία που είναι απαραίτητη σε όλα τα αθλήματα και φυσικά στο μπάσκετ. Είναι πολύ μακρύς, αλτικός και ικανός να τελειώσει κάθε φάση πάνω από τη στεφάνη. Έδειξε ότι κινείται καλά χωρίς τη μπάλα έτσι ώστε να βρεθεί στη σωστή θέση και να αξιοποιήσει την πάσα του συμπαίκτη του κοντά στο καλάθι. Η γαλλική ομάδα θα πάρει πολλά και σε επίπεδο αθλητικότητας, ενώ θα βρει καλές άμυνες και μπλοκ από τον Κώστα. Όσο πατάει καλύτερα στα πόδια του και παίρνει ψυχολογία, θα γίνει σημείο αναφοράς και στον αμυντικό τομέα.

Οι Γάλλοι έχουν βρει ένα... λαβράκι στο πρόσωπο του Έλι Οκόμπο, ο οποίος αν συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς του χρόνου θα πάρει μεταγραφή σε καλύτερη ομάδα της Euroleague. Mετρά 16.5 πόντους, 4.5 ασίστ και 4.8 ριμπαουντ, ενώ σουτάρει με το εντυπωσιακό 53% στα τρίποντα. Φοβερά νούμερα για rookie στη Euroleague Σημαντικές βοήθειες παίρνει από το πρώτο σκόρερ της ομάδας, Τζόουνς που μετρά 17 πόντους μέσο όρο και 53% τρίποντα. Γενικότερα η Βιλερμπάν είναι μια ομάδα που σουτάρει εκπληκτικά έξω από τη γραμμή του τριπόντου, διαθέτοντας αρκετούς τίμιους σουτέρ. Αθλητικό σύνολο που δεν παρατά ποτέ καμιά μπάλα, καμιά κατοχή, ενώ όσο γράφει νίκες τόσο θα ανεβαίνει η ψυχολογία της και θα ονειρεύεται μέχρι και playoffs. Σεμνά και ταπεινά πάντα, όπως ξεκίνησε.

Ο Μάικ Τζέιμς την κάνει επικίνδυνη

james

Πάμε τώρα και στην άλλη ομάδα της Γαλλίας, τη Μονακό. Αν και πρωτάρα στη διοργάνωση, δεν είναι σάκος του μποξ για κανέναν. Οι Μονεγάσκοι βρίσκονται στο 2-2 και δείχνουν έτοιμοι να κάνουν τη... ζημία σε όποιον τους υποτιμήσει. Όπως και η Βιλερμπάν, είναι μια ομάδα που τρέχει, πηδάει ψηλά και βασίζει πολλά στη δύναμη και την αθλητικότητα της.

Ξεκίνησε εντυπωσιακά με 2/2 κόντρα σε Παναθηναϊκό και Ούνικς όμως λύγισε απέναντι σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στη συνέχεια. Εκεί όμως που θα πρέπει να σταθούμε είναι ότι διεκδικήσε μέχρι τέλους και τα δύο ματς κόντρα σε δύο μεγαθήρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Με τη Ρεάλ χρειάστηκε να τραυματιστεί ο Τζέιμς και να αποχωρήσει στο τελευταίο λεπτό για να ανακουφιστούν οι Μαδριλένοι, ενώ οι Καταλανοί απέδρασαν στην παράταση και αφού ο Ντέιβις τους είχε σώσει με φόλοου για να στείλει το ματς σε έξτρα πεντάλεπτο. Η ομάδα του Μίτροβιτς δεν έχει μάθει να τα παρατά και διεκδικεί σαν... λυσσασμένη τις πιθανότητες της για νίκη.

Ο Αμερικανός γκαρντ είναι το σημείο αναφοράς στην επίθεση, μετρώντας 16.3 πόντους, ενώ συνεισφέρει σε ριμπάουντ και ασίστ με 5. ανά ματς. Στην αξιολόγηση έχει μέχρι στιγμής 19.3 ανά αγώνα, ενώ σε κάθε παιχνίδι οι άμυνες προσαρμόζονται πάνω του για να τον περιορίσουν και έτσι οι υπόλοιποι παίρνουν χρόνο για να βρεθούν αμαρκάριστοι και να κάνουν τη... ζημιά. Εξαιρετική δουλεία κάτω από τις δύο ρακέτες κάνει και η άλλη μεταγραφή της ομάδας, ο ψηλός Ντόντα Χολ. Με 11.5 πόντους, 7 ριμπάουντ και 1.8 μπλοκ ανά παιχνίδι, αποτελεί τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, όπου οι αντίπαλοι φοβούνται να πλησιάσουν γιατί ξέρουν ότι μπορεί να τους κάνει... κομματάκια. Κομβική είναι και η παρουσία του Ουίλ Τόμας, ο οποίος έχει την εμπειρία και την κλάση να τραβήξει την ομάδα του στο σκοράρισμα. Έχει 10.3 πόντους με 43% τρίποντα και 5.3 ριμπάουντ, όντας ο τρίτος σκόρερ της ομάδας από το Πριγκιπάτο

Η Μονακό είναι εκ των κορυφαίων σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες

Η καλή σεζόν της Μονακό αποτυπώνεται και στα νούμερα. Έχει την τρίτη καλύτερη επίθεση στη Euroleague με 82.5 πόντους ανά ματς και τρίτη στα ριμπάουντ με 38.7 ανά ματς, αφού ο Χολ κάνει θραύση σε αυτόν τομέα με 11. Στις ασίστ τη συναντάμε στην τρίτη θέση με 18.7, ενώ στα μπλοκ είναι δεύτερη με 3.5. Και εδώ ο Χολ είναι κυρίαρχος με 1.8 ανά ματς. Κάνει 11 λάθη μέσο όρο και βρίσκεται στην τέτράδα με τις ομάδες που έχουν τα λιγότερα στη Euroleague. Tέλος είναι 5η στα τρίποντα με 37.8 ανά παιχνίδι, τη στιγμή που η Βιλερμπάν... βομβαρδίζει δίχως έλεος με 45.2%, ένα ποσοστό που την φέρνει στην κορυφή της λίστας.

@Photo credits: euroleague