Euroleague Power Rankings Vol.3

Αντώνης Καλκαβούρας
Euroleague Power Rankings Vol.3
Το Gazzetta σας βάζει στο κλίμα του εφετινού μαραθωνίου και λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ στην 4η στροφή της κανονικής περιόδου, επιχειρεί την καθιερωμένη εβδομαδιαία αξιολόγηση των 18 μονομάχων.

Η κατάταξη που ακολουθεί βασίζεται στην αγωνιστικά πεπραγμένα των ομάδων στην 3ης αγωνιστική της διοργάνωσης και έχει ως βάση της τα power rankings της πρεμιέρας της εφετινής σεζόν.

1. AX Armani Exchange Milan 3-0 (από 2 στο 1)

Το 3/3 των Μιλανέζων δεν συνιστά απλά το καλύτερο ευρωπαϊκό τους ξεκίνημα από καταβολής της Euroleague, αλλά αφήνει ακόμη καλύτερες υποσχέσεις για την συνέχεια, λόγω της του τρόπου και της ευκολίας με την οποία έχει επιτευχθεί. Μετά από 3 αγώνες, η ομάδα του Έτορε Μεσίνα έχει το τρίτο χαμηλότερο μέσο παθητικό (70,0π.), έχει επιβάλει την κυριαρχία με σχετική ευκολία και σε κάθε ματς, παρουσιάζει και διαφορετικό πρωταγωνιστή. Κόντρα στην Μακάμπι, ήταν η σειρά του δικού μας, Ντίνου Μήτογλου (16π., 6ρ. & 2κοψ. με 5/8 τριπ.), του οποίου η απόδοση έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την εκτόξευση της διαφοράς μέχρι και το +22.

2. FC Barcelona 3-0 (από 1 στο 2)

Αν και διατήρησε το αήττητό της, υποχώρησε από την κορυφή της κατάταξης λόγω της δυσκολίας με την οποία προήλθε η 3η σερί νίκη της, στην παράταση απέναντι στον Ολυμπιακό. Οι «μπλαουγκράνα» μπλοκαρίστηκαν από την εξαιρετικά δυνατή και οργανωμένη άμυνα των «ερυθρολεύκων» κι έκαναν το χειρότερο πρώτο ημίχρονο των τελευταίων τριών ετών, κι αν δεν ξυπνούσε ο Μίροτιτς (22π., 6ρ. & 2ασ.) στο 2ο μέρος και δεν ήταν σχεδόν «άχαστοι» στις βολές (92,3% με 24/26), τότε ο Saras, είτε θα φώναζε ακόμη, είτε θα είχε χάσει την φωνή του. Μεγάλο credit η πληθωρική εμφάνιση του Καλάθη (9π., 13ρ., 7ασ. & 3κλ.) που πλησίασε στο triple-double κι έκανε ρεκόρ καριέρας στα ριμπάουντ.

3. LDLC ASVEL Villeurbanne 3-0 (από 7 στο 3)

Το καλύτερο ξεκίνημα στην ευρωπαϊκή ιστορία της πρωταθλήτρια Γαλλίας είναι γεγονός και το σημαντικότερο απ' όλα είναι ότι είχε την υπογραφή ενός δικού μας παιδιού. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο έκανε για 3η σερί αγωνιστική αισθητή την παρουσία του (μ.ο. 8,3π. & 3,3ρ. Με 78,6% σουτ & 100% βολ.) και υπέγραψε φαρδιά πλατιά την ολική ανατροπή των Γάλλων από το -17, με το νικητήριο follow στα 12 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος. Η ομάδα του Τι Τζέι Πάρκερ είναι μία από τις τρεις αήττητες της διοργάνωσης, διαθέτει την 3η καλύτερη άμυνα, ενώ ο Κρις Τζόουνς πραγματοποιεί ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα (μ.ο. 18,0π. & 2,7ασ. με 53,8% τριπ.) στην 2η σεζόν του στην Euroleague.

4. CSKA Moscow 2-1 (από 6 στο 4)

Πιο ονειρεμένο ξεκίνημα δεν θα μπορούσε να έχει φανταστεί ο Τόκο Σενγκέλια που κατέγραψε ρεκόρ καριέρας σε πόντους (33) και αξιολόγηση (37) και οδήγησε την ΤΣΣΚΑ στην 2η σερί νίκη της απέναντι ομάδα από τα περυσινά playoffs. Μετά από τρεις αγώνες, ο 30χρονος Γεωργιανός διεθνής forward έχει μ.ο. 21,0 πόντους και 6 ριμπάουντ με 57% στα δίποντα και 44% στα τρίποντα και συνέβαλε τα μέγιστα στην 5η διαδοχική νίκη της ομάδας του επί της Ζενίτ σε ισάριθμους αγώνες στην διοργάνωση. Το στοιχείο που κρατάει περισσότερο απ' όλα ο Ιτούδης, πάντως, είναι το οι μόλις 67 πόντοι που επέτρεψαν οι παίκτες, δηλαδή 23 λιγότερους από το μέσο παθητικό (μ.ο. 90π.) των πρώτων δύο αγωνιστικών.

5. Olympiacos Piraeus 2-1 (από 4 στο 5)

Αν και στην επίθεση βρέθηκε σε πολύ άσχημη βραδιά και τελείωσε το ματς με 36,2% εντός πεδιάς, απέδειξε και πάλι τις αμυντικές του αρετές και πιστοποίησε ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφετινή διοργάνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το ημίχρονο στο "Palau Blaugrana", οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν υποχρεώσει τους αντιπάλους τους σε 0/12 τρίποντα και συνολικά 7/60 (11,6%), αν υπολογίσουμε και τα δύο πρώτα ματς. Η πρώτη ήττα θα έχει και τον θετικό της αντίκτυπο και ένα στοιχείο ήταν σίγουρα η πολλά υποσχόμενη η εμφάνιση του Μουσταφά Φαλ (11π., 8ρ. 2ασ. & 1κοψ.).

6. Real Madrid 2-1 (από 5 στο 6)

Η επιθετική οξυδέρκεια του Γκέρσον Γιαμπουσέλε (18π. με 8/9 βολ. και 4/5 σουτ) και ένα μεγάλο σουτ από τον Ρούντι Φερνάντεζ βοήθησαν την «βασίλισσα» να απομακρυνθεί από το ελαφρύ... έμφραγμα που της είχε ήδη προκαλέσει η ολική επαναφορά της Μονακό από το -24. Η «γαλλική παροικία της Μαδρίτης» (Γιαμπουσέλε, Πουαριέ, Ερτέλ και Κοζέρ) πέτυχε τους 51 από τους 94 πόντους και συνέβαλε τα μέγιστα στην επιστροφή στις νίκες, αλλά το συγκεκριμένο ματς θα χρησιμεύσει στον Λάσο ως πυξίδα για το πως πρέπει να αποφευχθεί η απώλεια συγκέντρωσης μετά από ένα μεγάλο προβάδισμα.

7. Zenit St Petersburg 2-1 (από 3 στο 7)

Η νέα εξαιρετική εμφάνιση του Τζόρνταν Λόιντ (19π. & 4ασ. με 7/12 σουτ) δεν αποδείχτηκε αρκετή για να σπάσει το ρόδι της ομάδας του Πασκουάλ στους ευρωπαϊκούς αγώνες απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Το παράδοξο για τους παίκτες του Καταλανού τεχνικού είναι ότι για 3η σερί αγωνιστική δεν κατάφεραν να σκοράρουν περισσότερους από 70 πόντους, ενώ το ρεκόρ τους στις εμφύλιες ρωσικές αναμετρήσεις της Euroleague έπεσε στο 3-7! Το άκρως θετικό έχει να κάνει με ότι ο σύλλογος της Αγίας Πετρούπολης, έχει ήδη δώσει τα περισσότερα εκτός έδρας παιχνίδια από οποιαδήποτε άλλη ομάδα και συνάμα μετράει νικηφόρο ρεκόρ (2-1).

8. Crvena Zvezda mts Belgrad 2-1 (από 12 στο 8)

Και μόνο το γεγονός ότι μετά από 3 αγωνιστικές δεν έχει δεχθεί ακόμη περισσότερους από 63 πόντους, τα λέει όλα για την μέχρι τώρα εικόνα των «ερυθρολεύκων» από το Βελιγράδι. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς έχει φτιάξει ένα σύνολο που στηρίζεται ελάχιστα (λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα) στην αμερικανική βοήθεια και η άμυνα (μ.ο. 61,6π.) αποτελεί το σημείο αναφορά της. Η 2η σερί εύκολη νίκη επί της Ζάλγκιρις είχε την υπογραφή των έμπειρων Κάλινιτς και Μίτροβιτς, αλλά και την πινελιά του Νέιτ Ουόλτερς (11π., 6ρ. & 7ασ.). Το ταξίδι στην Μόσχα και το ματς με την ΤΣΣΚΑ αναμένεται με ενδιαφέρον.

9. AS Monaco 2-1 (από 9 στο 9)

Μπορεί να γνώρισε την πρώτη εφετινή της ήττα, ωστόσο ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς είδε πολλά θετικά στοιχεία και σίγουρα θα εύχεται να μην είναι σοβαρός ο τραυματισμός του Μάικ Τζέιμς. Ο 31χρονος Αμερικανός (24π., 10ασ. & 3κλ. με 6/10 τριπ.) που «ενορχήστρωσε» την μεγάλη επιστροφή της Μονακό από το -24, ήταν ασταμάτητος και αν δεν τραυματιζόταν λίγο πριν από το τέλος, τότε οι πρωτάρηδες Μονεγάσκοι θα είχαν σοβαρή τύχη ακόμη για το "διπλό". Ο αγώνας που ακολουθεί στο Μοντεκάρλο με αντίπαλο την δευτεραθλήτρια Ευρώπης, Μπαρτσελόνα, θα δείξει εν πολλοίς πως η Μονακό μπορεί να διαχειριστεί δύο διαδοχικά δύσκολα παιχνίδια.

10. ALBA Berlin 1-2 (από 17 στο 10)

Χωρίς πέντε παίκτες-κλειδιά (Έρικσον, Κουμάντζε, Τίμαν, Λάμερς και Πένο) και απόντος κλασσικού σέντερ, η πρωταθλήτρια Γερμανίας κατάφερε να επαναλάβει το περυσινό της κατόρθωμα απέναντι στην Φενέρ, χαρίζοντας την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη στην καριέρα του rookie Ισπανού προπονητή της. Πέραν του νικηφόρου αποτελέσματος, ο Ισραελ Γκονζάλες κρατάει την ολική επαναφορά από το -10, την αμυντική σταθεροποίηση των παικτών του στους 70 πόντους και τη νέα εκπληκτική παράσταση του βραζιλιανικής καταγωγής, Γερμανού διεθνούς forward, Όσκαρ Ντα Σίλβα (22π., 5ρ. & 2κλ.με 9/13 σουτ σε 33').

11. Baskonia Vitoria-Gasteiz 1-2 (από 15 στο 11)

Το ντεμπούτο του Ουέιντ Μπάλντουιν (7π. & 3ασ. με 1/5 σουτ σε 18') μπορεί να μην εντυπωσίασε κανέναν, σε έναν μεγάλο βαθμό, όμως, έδωσε έξτρα κίνητρο στον Τζέισον Γκρεϊντζερ έτσι ώστε να μην χάσει την θέση του βασικού. Ο Ουρουγουανός point-guard ήταν χάρμα ιδέσθαι στο δημιουργικό κομμάτι (12π. & 9ασ. με 0 λάθη σε 26'), ενώ οι δικές τους βολές στα 23” διαμόρφωσαν το τελικό 81-79, που χάρισε την πρώτη εφετινή νίκη στους Βάσκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του Ιβάνοβιτς πέτυχε σχεδόν διπλάσια εύστοχα τρίποντα (13/30) και τριπλάσιο ποσοστό ευστοχίας (43,3%), σε σχέση με τον απολογισμό της στις δύο πρώτες αγωνιστικές (16% με 8/50).

12. UNICS Kazan 1-2 (από 18 στο 12)

H πρώτη νίκη της στην Euroleague μετά από 4,5 χρόνια, παίρνει μεγαλύτερη αξία επειδή οι παίκτες του Βέλιμιρ Περάσοβιτς ανέτρεψαν μία διαφορά 16 πόντων στην 3η περίοδο κι έκαναν σεφτέ στην εφετινή διοργάνωση. Οι Τάταροι που πήραν μεγάλη βοήθεια από τον πρώην NBAer, Αϊζέια Κάνααν (21π. & 4ασ. με 5/9 τριπ.), μετά από τρεις αγωνιστικές είναι μία από τις πιο κυριαρχικές ομάδες στα ριμπάουντ (3οι με μ.ο. 36,3) και αυτό το πλεονέκτημα, θα είναι το σημείο αναφοράς στο ξεκίνημα των εκτός έδρας υποχρεώσεών τους, που θα αρχίσει από την Τουρκία και τα διαδοχικά ματς με Φενέρ και Εφές που ακολουθούν.

13. Fenerbache Beko Istanbul 1-2 (από 11 στο 13)

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να θεωρείται σύμπτωση! Η νέα γκέλα των Τούρκων μακριά από την Πόλη απέναντι σε αντίπαλο με πολύ χαμηλότερο budget, έχει τις ρίζες της στην επιεικώς απαράδεκτη αμυντική απόδοση (μ.ο. 87,5π. σε ΟΑΚΑ και “Mercedes-Benz Arena”) και στο πολύ χαμηλό ποσοστό στις βολές (17η με 66%), ενώ και στα δύο ματς η Φενέρ απώλεσε διαφορές διψήφιες διαφορές πόντων. Το ελαφρυντικό για τον Σάσα Τζόρτζεβιτς έχει να κάνει με το ότι προσελήφθη σε μία ομάδα με ήδη ολοκληρωμένο ρόστερ, οπότε έχει την πίστωση χρόνου για να περάσει την δική του φιλοσοφία του.

14. Panathinaikos OPAP Athens 1-2 (από 14 στο 14)

Τα 12 λιγότερα ριμπάουντ των «πρασίνων» και τα 6 συνεχόμενα επιθετικά που πήραν οι γηπεδούχοι στην “Fernando Buesa Arena” στα 3 τελευταία λεπτά, ήταν εν πολλοίς η αιτία για την μεγάλη ευκαιρία που πέταξαν οι παίκτες του Πρίφτη στην Βιτόρια. Ο 52χρονος Έλληνας τεχνικός είδε την ομάδα του παρουσιάζεται βελτιωμένη σε αρκετούς τομείς (υπέπεσε μόλις σε 5 λάθη), όχι όμως και στον πιο νευραλγικό, που αποτελεί προαπαιτούμενο για να διεκδικεί τη νίκη. Οι 81 πόντοι που δέχτηκε στην Χώρα των Βάσκων, μοιάζουν απαγορευτικοί για την επίτευξη του στόχου. Τουλάχιστον η απόδοση του Μέικον (13π. & 3ασ.) και λιγότερο του Πέρι (9π., 2ασ. & 2κλ.) είχε θετικό πρόσημο και αυτό ενθαρρυντικό μπορεί να είναι για την συνέχεια.

15. Maccabi Playtika Tel Aviv 1-2 (από 13 στο 15)

Το high-season των 72 πόντων στο Μιλάνο δεν στάθηκε αρκετό για να την κρατήσει στο ματς και το season-low στην άμυνα, ήταν η βασικότερη αιτία της 2ης διαδοχικής ήττας των Ισραηλινών. Μετά από τις τρεις πρώτες αγωνιστικές, η Μακάμπι είναι πολύ πίσω στα ριμπάουντ (16η με μ.ο. 29,3) και στα δίποντα (17η με 46,6%) και χωρίς τον Ουίλμπεκιν (8π. & 4ασ. με 2/11 σουτ) σε καλή βραδιά, δύσκολα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει καλή εικόνα. Το ματς στη Λιόν, που ακολουθεί κόντρα στην αήττητη Βιλερμπάν, θα κρίνει εν πολλοίς αν το έως τώρα πρόσωπο των Ισραηλινών είναι συμπτωματικό η εφετινή δυναμική τους, θα είναι κατώτερη των αρχικών προσδοκιών.

16. FC Bayern Munich 0-3 (από 10 στο 16)

Στο ίδιο έργο θεατές για 2ο σερί παιχνίδι μακριά από το Μόναχο, η ευχάριστη έκπληξη της περυσινής σεζόν ακόμη ψάχνει για την πρώτη της νίκη. Όπως στην πρεμιέρα του Τελ Αβίβ, έτσι και στο Καζάν, οι παίκτες του Αντρέα Τρινκιέρι προηγήθηκαν με μεγάλη διαφορά στο 2ο μέρος (+16) αλλά και πάλι έφυγαν από το γήπεδο με σκυμμένο το κεφάλι. Έχοντας ακόμη αρκετές απουσίες (Λούτσιτς, Ραντόσεβιτς, Ντέντοβιτς και Ομπστ), το μεγάλο πρόβλημα των Βαυαρών είναι τα ριμπάουντ (18οι με μ.ο. 26,7) και η έλλειψη αγωνιστικής «χημείας», υπό την έννοια ότι τα 4/5 της πεντάδας τους αποτελούνται από νέες προσθήκες (Ουόλντεν, Τόμας, Χίλιαρντ και Ρούμπιτ).

17. Anadolu Efes Istanbul 0-3 (από 8 στο 17)

Ποτέ ξανά στην 21χρονη ιστορία της διοργάνωσης, δεν έχει συμβεί η πρωταθλήτρια Ευρώπης να ξεκινάει με τρεις διαδοχικές ήττες και με την τελευταία (18η) άμυνα σε ισάριθμες αγωνιστικές (μ.ο. 85,6π.). Το χειρότερο απ' όλα για τον Εργκίν Αταμάν, είναι ότι η 3η ήττα δεν προήλθε από κάποιο μεγαθήριο (όπως η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ στα δύο πρώτα ματς), αλλά από έναν αντίπαλο που δεν έχει ξεκάθαρο στόχο και μάλιστα έχοντας προβάδισμα 17 πόντων στο 2ο μέρος! Το χειρότερο ξεκίνημα της Εφές στην Euroleague, πάντως, χρονολογείται από την σεζόν 2017-2018, όταν οι Τούρκοι άρχισαν την χρονιά με 0/5.

18. Zalgiris Kaunas 0-3 (από 16 στο 18)

Η μέχρι τώρα μεγαλύτερη απογοήτευση της διοργάνωσης. Με κακοφτιαγμένο ρόστερ και χωρίς τον παίκτη-ηγέτη, η πρωταθλήτρια Λιθουανίας δείχνει να αντιμετωπίζει χτυπητό επιθετικό πρόβλημα και μετά από 3 αγώνες έχει την 2η χαμηλότερη παραγωγικότητα (μ.ο. 67π.). Η έλευση του Γιούρι Ζντοβτς, είναι δεδομένο ότι θα βελτιώσει την αμυντική της λειτουργία - κάτι που φάνηκε στο Βελιγράδι - ωστόσο χωρίς αλλαγές με φόντο το σκοράρισμα, η Ζάλγκιρις δύσκολα θα ξεκολλήσει από το τελευταίο group δυναμικότητας.

@Photo credits: Μάνος Περδικάκης