Μπασκόνια-Παναθηναϊκός: Άγνωστη λέξη το τρίποντο και οι ασίστ (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Μπασκόνια-Παναθηναϊκός: Άγνωστη λέξη το τρίποντο και οι ασίστ (vids)
Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται στη Βιτόρια (12/10, 21:30, Novasports Prime) από τη Μπασκόνια και το Gazzetta αναλύει το γεγονός ότι οι δύο ομάδες έχουν το χειρότερο ποσοστό στα τρίποντα και από τις λιγότερες ασίστ ύστερα από τις δύο πρώτες αγωνιστικές της EuroLeague.

Τι είδαμε από τον Παναθηναϊκό ύστερα από τα δύο πρώτα ματς της φετινής EuroLeague σε Μονακό και ΟΑΚΑ κόντρα στη Φενέρμπαχτσε; Άσχημα ποσοστά στα τρίποντα και (σχεδόν) ανύπαρκτη δημιουργία. Το ερώτημα είναι το εξής: Υπάρχουν χειρότερα;

Και όμως... υπάρχουν! Μια ματιά στην αποψινή αντίπαλο των «πρασίνων» φτάνει και περισσεύει για να καταλάβει κάποιος ότι... όντως υπάρχει ομάδα με χειρότερο ποσοστό από αυτό του Παναθηναϊκού και με χειρότερη δημιουργία.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Το «τριφύλλι» έχει μοιράσει 24 ασίστ μετά τις δύο αγωνιστικές της EuroLeague (8 κόντρα στη Μονακό και 16 απέναντι στη Φενέρ), αριθμός -αν μη τι άλλο- πολύ χαμηλός, ο οποίος «έδειχνε» και το πρόβλημα στη θέση του πλέι μέικερ. Την ίδια ώρα η Μπασκόνια μετράει 20 τελικές πάσες απέναντι σε Ολυμπιακό και Αρμάνι Μιλάνο, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει τη σεζόν με 0/2.

Στις τελευταίες θέσεις των ασίστ...

Βέβαια από το πρώτο ματς είχε απουσιάσει ο Ουέιντ Μπόλντγουιν, ενώ μέχρι στιγμής ο Τζέισον Γκρέιντζερ είναι μακριά από τον καλό του εαυτό. Τόσο όσον αφορά τη δημιουργία (6 ασίστ στο σύνολο) όσο και το «εκτελεστικό» κομμάτι (1/10 σουτ). Οι Βάσκοι είναι η χειρότερη ομάδα στις ασίστ με 10 κατά μέσο όρο, όσες έχει και η Βιλερμπάν. Με 11 τελικές πάσες κατά μέσο όρο ακολουθεί η Μακάμπι στην προτελευταία θέση, με τον Παναθηναϊκό να έχει 12 κατά μέσο όρο και να βρίσκεται στην 3η θέση από το τέλος της σχετικής λίστας.

Πάμε τώρα και στα τρίποντα όπου οι δύο ομάδες μοιράζονται τις δύο τελευταίες θέσεις. Τόσο όσον αφορά τα λιγότερα εύστοχα σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα, όσο και όσον αφορά το χειρότερο ποσοστό ευστοχίας από όλες τις άλλες ομάδες της EuroLeague! Και πάλι. Οι Βάσκοι είναι... χειρότεροι από τον Παναθηναϊκό και σε αυτόν τον τομέα. Συγκεκριμένα έχουν ευστοχήσει μόλις 8 φορές σε προσπάθεια για τρίποντο, ενώ οι «πράσινοι» δύο περισσότερες.

Το χειρότερο ποσοστό στα τρίποντα...

Μάλιστα το ποσοστό για την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς είναι μόλις 16% (!!) και το χειρότερo της διοργάνωσης (με 8/50 τρίποντα), την ώρα που το αντίστοιχο του Παναθηναϊκού είναι το 20,8% και είναι το δεύτερο χειρότερο της EuroLeague (με 10/48 τρίποντα). Οι ομάδες που ακολουθούν είναι η Άλμπα (23,3% με 14/60) και η Ρεάλ Μαδρίτης (25,4% με 15/59).

Για λογαριασμό της Μπασκόνια το άσχημο ποσοστό αποτυπώνεται από τα 0/7 τρίποντα του Γκρέιντζερ, τα 0/5 του Μαρίνκοβιτς, τα 0/4 του Σεντεκέρσκις, τα 1/7 του Μπόλντγουιν (και μάλιστα σ' ένα ματς) και τα 1/5 του Κοστέλο. Βέβαια ούτε και ο κατ' εξοχήν εύστοχος Ρόκας Γκεντράιτις έχει ξεκινήσει καλά τη σεζόν (2/8 τρίποντα σε δύο ματς).

Όσο για τον Παναθηναϊκό; Ο Νεμάνια Νέντοβιτς μπορεί να ήταν εκείνος που χάρισε στην ομάδα του τη νίκη απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, αλλά μετά τα δύο πρώτα ματς μετράει μόλις 1/10 τρίποντα, ενώ ο Ιωάννης Παπαπέτρου έχει μόλις 1/8. Ακολουθεί ο Πέρι με 2/8 τρίποντα, όπως και οι Σαντ-Ρος (1/5), Ουάιτ (1/4).

Τα δύο πρώτα ματς του Παναθηναϊκού στην EuroLeague

Τα δύο πρώτα ματς της Μπασκόνια στην EuroLeague