Φαρίντ: Ο «Μanimal» βαρέθηκε στην αφάνεια και διψά για... αίμα στην ΤΣΣΚΑ (vid)

Φαρίντ: Ο «Μanimal» βαρέθηκε στην αφάνεια και διψά για... αίμα στην ΤΣΣΚΑ (vid)

Νίκος Καρφής
Φαρίντ: Ο «Μanimal» βαρέθηκε στην αφάνεια και διψά για... αίμα στην ΤΣΣΚΑ (vid)
Ο Κένεθ Φαρίντ θα ψάξει στην ΤΣΣΚΑ τη... χρυσόσκονη της εποχής του Ντένβερ και ο Ιτούδης προσδοκά να πάρει πολλά από έναν παίκτη που κάποτε τρόμαζε τους αντιπάλους του στο ΝΒΑ.

Αναμφίβολα η είδηση της απόκτησης του Κένεθ Φαριντ από την ΤΣΣΚΑ έκανε... κρότο. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην βρισκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του, αλλά ουδείς μπορεί να ξεχάσει τις σεζόν που εντυπωσιάζε στους Νάγκετς.

Ο «Manimal» που πήρε το παρατσούκλι από τις εντυπωσιακές φάσεις του στην άμυνα και τα ράστα, θα περάσει για πρώτη φορά τον Ατλαντικό προκειμένου να αγωνιστεί στα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και το Gazzetta στέκεται σε έναν δυναμικό ψηλό που ψάχνει και πάλι να βγει στον... αφρό και να νιώσει πρωταγωνιστής.

Στο Ντένβερ... τρομοκρατούσε τη λίγκα

Οι Ναγκετς ήταν ο πρώτος σταθμός του στο ΝΒΑ και εκεί έζησε τα πιο παραγωγικά του χρόνια, αποτελώντας για αρκετό χρονικό διάστημα έναν από τους πιο τίμιους ψηλούς της λίγκας. Μια μηχανή highlights, ένας εξαιρετικός παίκτης στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη που δεν σταμάταγε να καρφώνει με λύσσα και να ισοπεδώνει τους αντιπάλους τους. Από τη σεζόν 2011-12 μέχρι και το 2015-16 ουδέποτε έπεσε κάτω από τους 10 πόντους, ενώ τις τρεις τελευταίες σεζόν είχε πάνω από 12. Εξαιρετικός ριμπάουντερ που την συγκεκριμένη πενταετία μέτρησε 7.7, 9.2, 8.6, 8.9 και 8.7 αντίστοιχα, αποτελώντας βασικό πυλώνα σε επίθεση και άμυνα για τους... σβόλους.

Οι επιδόσεις του στο Ντένβερ σε συνδυασμό, με την αθλητικότητα του και την ενέργεια που έβγαζε στο παρκέ, τον έφεραν στο κατώφλι της Team USA, κάτι που μαρτυρά πολλά για την αξία του. Μάλιστα κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 2014.

Όταν έχασε τον... δρόμο του

kk

O Kένεθ ποτέ δεν βελτίωσε τις κινήσεις του μέσα στη ρακέτα για να πάει στο επόμενο level, σε εκείνο των κορυφαίων ψηλών της λίγκας. Εκμεταλλευόταν τη δύναμη του, την αλτικότητα του, την ενέργεια του, όμως δεν άνοιξε το ρεπερτόριο του στον επιθετικό τομέα. Έμεινε στάσιμος και από τη σεζόν 2016-17 άρχισαν να πέφτουν οι αριθμοί του. Σε αυτό τον επηρέασε και έναν τραυματισμός που είχε στην πλάτη, ο οποίος τον ανάγκασε να χάσει 15 ματς, ενώ και όταν γύρισε πονούσε πολύ. Μάλιστα σε αρκετά ματς αναγκάστηκε να παίξει με πόντους, κάτι που φαινόταν πάνω στο παρκέ. Από το Ντένβερ έφυγε για το Μπρούκλιν το 2018, σε μια ομάδα που δεν ταίριαξε ποτέ. Πήρε την ευκαιρία του στο Χιούστον, όπου θύμισε κάτι από τα παλιά και τελείωσε τη σεζόν με 12.9 πόντους και 8.2 ριμπάουντ, προλαβαίνοντας να παίξει σε 23 ματς.

Η... μπογιά του πλέον είχε ξεθωριάσει στο ΝΒΑ και κατέληξε να παίζει σε πρωταθλήματα του Πουέρτο Ρίκο και της Κίνας. Αν το έλεγες αυτό σε κάποιον πριν από μερικά χρόνια θα γελούσε. Όμως ο Κένεθ δεν γινόταν να ζει πάντα με τις ωραίες αναμνήσεις και τα... μεγαλεία του παρελθόντος.

Η ΤΣΣΚΑ τον ήθελε και πέρυσι

Το φλερτ των Ρώσων με τον Manimal δεν είναι τωρινό, κάτι που αποκάλυψε και ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος στάθηκε και στα δυνατά στοιχεία του παίκτη του «Ο Φαρίντ είναι γνωστός για την επιθετική του άμυνα, τα ριμπάουντ. Θα προσθέσει την ενέργεια και τον ενθουσιασμό του. Αν και έχει πετύχει πολλά στην καριέρα του, ο ανταγωνισμός και η προθυμία παραμένουν στην ψυχή του. Μιλήσαμε μαζί του πέρυσι, ήταν στο ραντάρ μας, αλλά δεν έγινε κάτι παραπάνω. Καλωσορίζουμε τον Κένεθ, ξέρει τις υποχρεώσεις του. Ανυπομονούμε για την ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί».

Αυτή η ψυχη, η ενέργεια, ο ενθουσιαμός που έβγαζε σε κάθε φάση πάνω στο παρκέ στα καλά του χρόνια τον έκαναν να ξεχωρίζει. Ήταν πάντα επιθετικός στα ματς σε επίθεση και άμυνα, ανεβάζοντας τόσο τους συμπαίκτες του όσο και τους φιλάθλους της ομάδας του. Ξεσήκωνε το πλήθος και... τρόμαζε τους αντιπάλους του, όμως πλέον αυτές οι εποχές έχουν περάσει προ πολλού και θέλει να τις θυμηθεί ξανά σε ένα νέο περιβάλλον, σε μια νέα ήπειρο.

Στην TΣΣΚΑ θα βρει ακόμη μια ευκαρία να βάλει την καριέρα του σε τάξη και να δείξει αν μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες ενός εντελώς διαφορετικού μπάσκετ όπως είναι το ευρωπαϊκό, αλλά και στα θέλω ενός τελειομανή προπονητή που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του όπως είναι ο Ιτούδης. Στην ΤΣΣΚΑ θα κάνει πρωταθλητισμό, κατι που δεν είχε ποτέ στο ΝΒΑ στις ομάδες που έπαιξε. Οι Ρωσοι στοχεύουν στην κορυφή της Euroleague και έχουν στηρίξει πολλά στον Φαρίντ. Θέλουν να τους ανεβάσει επίπεδο τη ρακέτα, να δώσει την ενέργεια του στο παρκέ, να... φτιάξει τον κόσμο της ομάδας.

Ο Φαρίντ έρχεται στην Ευρώπη στα 31 του και αναζητά την εξιλέωση. Ψάχνει έναν τρόπο να δείξει πως δεν είναι... ξοφλημένος, να δώσει απαντήσεις, να δημιουργήσει πάλι τις προυποθέσεις για να ακουστεί το όνομα του ξανά και να φτάσει πάλι στην αντιπερα όχθη του Ατλαντικού. Γιατί κακά τα ψέμματα, ο Φαρίντ στο πίσω μέρος του μυαλού έχει και θα έχει πάντα την επιστροφή στο ΝΒΑ. Απλά πλέον πρέπει να παλέψει, να μοχθησεί και να δουλέψει πολύ περισσότερο στην ΤΣΣΚΑ για να την κερδίσει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.