Μονακό-Παναθηναϊκός 75-63: Ξυπόλητος Πρίγκηψ (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Μονακό-Παναθηναϊκός 75-63: Ξυπόλητος Πρίγκηψ (vids)
Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων στην πρεμιέρα της EuroLeague στο Πριγκιπάτο του Μονακό και γνώρισε τη συντριβή από την ομώνυμη ομάδα με 75-63. Κάκιστο πρόσωπο οι «πράσινοι» σε όλο το ματς.

Αν ισχύει το ότι «η αρχή είναι η ήμισυ του παντός», τότε ο Παναθηναϊκός δεν έχει μαραθώνιο να διαβεί στη φετινή EuroLeague, αλλά πραγματικό... Γολγοθά.

Απέναντι στην πρωτάρα της φετινής διοργάνωσης, οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν τραγικό παιχνίδι και γνώρισαν την ήττα με κατεβασμένα τα χέρια! Το τελικό 75-63 όχι μόνο αποτυπώνει τα όσα έγιναν στο παρκέ της «Salle Gaston Médecin» αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν ακόμα χειρότερα.

Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη μετά βίας έφτανε στο καλάθι της Μονακό πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η δημιουργία του ήταν τραγική (σ.σ. 7 ασίστ στο σύνολο) και την ίδια ώρα ο Κέντρικ Πέρι είχε 0/10 σουτ, 3 λάθη και -10 στο ranking! Το σκορ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι και πλασματικό καθώς στο 35' η διαφορά είχε φτάσει και στο +22 για τη Μονακό, καθώς οι Γάλλοι έκαναν ό,τι ήθελαν στο παρκέ!

Αν έχει να κρατήσει κάτι ο Παναθηναϊκός από το παιχνίδι είναι η μείωση του σκορ στο τέλος με ατομικές -κυρίως- ενέργειες του Μέικον. Ο Παπαπέτρου έμοιαζει να είναι τελείως μόνος του στην επίθεση, ενώ από τα απειροελάχιστα θετικά των «πρασίνων» ήταν οι φιλότιμες προσπάθειες του Φλόιντ μέσα στις δύο ρακέτες.

Το ματς

Στο ξεκίνημα του αγώνα όχι μόνο... γυάλιζε το μάτι του Μάικ Τζέιμς, αλλά ο Αμερικανός γκαρντ ξεκίνησε κάτι παραπάνω από «φουριόζος» στο παιχνίδι! Τόσο στην επίθεση σκοράροντας ακόμα και με τρίποντο ψυχολογίας από τα 9 μέτρα όσο και στην άμυνα καθώς έκλεψε μπάλες και βρήκε πόντους στο transition. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός ήταν κάτι παραπάνω από νευρικός και «άτσαλος» στην επίθεση, με ουκ ολίγες βιαστικές και επιπόλαιες ενέργειες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Μονακό να προηγηθεί γρήγορα με 15-7 και να πάρει τα ηνία του ματς. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων το 7-0 των «πρασίνων» με το οποίο πλησίασαν στον πόντο (15-14 στο 6') δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια μικρή παρένθεση. Η είσοδος του Άντζουσιτς έδωσε νέα επιθετική πνοή στους Μονεγάσκους, την ώρα που οι «πράσινοι» συνέχιζαν τα λάθη, ενώ στην άμυνα δεν «έβγαζαν» την παραμικρή ενέργεια.

Αποτέλεσμα; Να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο στο 22-15 για την Μονακό έχοντας 5/8 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 3/4 βολές ενώ την ίδια ώρα το «τριφύλλι» είχε μόλις 5/14 δίποντα και 1/2 τρίποντα, χωρίς να έχουν μοιράσει οι παίκτες του ούτε μία ασίστ! Δείγμα και του κάκιστου ξεκινήματος του Κέντρικ Πέρι, ο οποίος αλλού πάταγε και αλλού βρισκόταν στο ντεμπούτο του στην EuroLeague. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η διαφορά εκτοξεύθηκε στο +13 για τη Μονακό (30-17 στο 14') έχοντας ολοκληρώσει ένα επιμέρους 15-3. Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός τα περίμενε (σχεδόν) όλα από τον Παπαπέτρου στην επίθεση (12π., 5/10δίπ., 0/2τρ., 2/3β., 4ριμπ.) ήταν πολύ δύσκολο να ακολουθήσει τους γηπεδούχους.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το -10 του α' μέρους (38-28 η Μονακό) ήταν... τιμητικό για τον Παναθηναϊκό καθώς μεταξύ άλλων είχε μόλις μία τελική πάσα (!!!) σε ένα ολόκληρο ημίχρονο (σ.σ. η Μονακό είχε 11 ασίστ, τις 5 ο Πάρις Λι). Ουσιαστικά δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την υπεροπλία στα ριμπάουντ (20-17) αλλά και τις καλές αμυντικές επιδόσεις στο δεύτερο δεκάλεπτο πάνω από τη στεφάνη (5 μπλοκ στο α' ημίχρονο αλλά και 11/25 δίποντα, 1/7 τρίποντα).

Ο Παναθηναϊκός δεν «έβγαλε» αντίδραση στην 3η περίοδο. Το σκηνικό του αγώνα παρέμεινε ίδιο και απαράλλακτο καθώς η γαλλική ομάδα είχε σταθερά το πάνω του αγώνα. Η δημιουργία των «πρασίνων» ήταν ανύπαρκτη, οι επιλογές στην επίθεση η μία χειρότερη από την άλλη, ενώ σαν να μην έφταναν όλα αυτά η Μονακό βρήκε χώρους και δημιούργησε πολλά «ρήγματα» στην «πράσινη» ρακέτα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει και στους 17 πόντους (56-39) λίγο πριν από το τέλος της 3ης περιόδου. Έκτοτε δεν υπήρξε γυρισμός για την ελληνική ομάδα.

Η συνέχεια αποτέλεσε τυπική διαδικασία και αυτό διότι οι γηπεδούχοι έστειλαν τη διαφορά και στους 22 πόντους διαφορά και το μόνο που κατάφεραν οι πράσινοι ήταν να μειώσουν με τη λήξη του αγώνα και αυτό χάρη σε κάποιες ατομικές ενέργειες του Ντάριλ Μέικον.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Μετά το 15-14 του 5' η Μονακό πάτησε γκάζι και έκτοτε η... σεμνή τελετή έλαβε πρόωρο τέλος. Αντί να πάρει ψυχολογία ο Παναθηναϊκός μετά το 7-0 σερί, έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο και δεν υπήρξε γυρισμός. Φυσικά το ματς κρίθηκε στην ανύπαρκτη δημιουργία με μόλις 7 ασίστ και την αστοχία στα τρίποντα με 4/20.

Ο ΜVP: Ο Ντανίλο Άντζουσιτς ήταν «όλα τα λεφτά» για τη Μονακό. Ο πιο σταθερός παίκτης με 17 πόντους έχοντας 4/4 δίποντα και 3/5 τρίποντα και μόνιμη απειλή για το καλάθι του Παναθηναϊκού.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Κέντρικ Πέρι ήταν αρνητικός με -10 στο ranking. Αν και εδώ που τα λέμε, με εξαίρεση Παπαπέτρου, Φλόιντ και λιγότερο τον Μέικον, όλος ο Παναθηναϊκός ήταν τραγικός.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Πάρις Λι δεν έκανε κάτι το «φαντεζί» αλλά εκεί που έπρεπε και όταν έπρεπε έκοβε τον αέρα των «πρασίνων» με 10 πόντους, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: 0/17 σουτ οι Κέντρικ Πέρι και Νεμάνια Νέντοβιτς και μόλις 7 ασίστ ο Παναθηναϊκός σε όλο το ματς, εκ των οποίων μία στο ημίχρονο! End of story...

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Υπάρχουν τα λεγόμενα «σουτ ψυχολογίας». Και ο Μάικ Τζέιμς ευστοχώντας από τα 9 μέτρα στο ξεκίνημα του αγώνα, έδωσε στη Μονακό αυτή τη «σπίθα» που έψαχνε στην εκκίνησή της στην EuroLeague ενώ... έκοψε τον όποιον αέρα μπορεί να (ήθελε να) είχε ο Παναθηναϊκός.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Κατώτερος των περιστάσεων ο Παναθηναϊκός. Ανέτοιμος, χωρίς να έχει την ψυχολογία και τις «απαντήσεις» στην Μονακό. Άλλωστε όταν οι ξένοι έχουν 14/43 εντός παιδιάς δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά για εκτός έδρας ματς στην EuroLeague. Ακόμα και απέναντι στην πρωτάρα της διοργάνωσης.

Τα δεκάλεπτα: 22-15, 38-28, 56-44, 75-63

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.