Οι 10 rookies που περιμένουμε να δούμε

Βασίλης Βλαχόπουλος
Οι 10 rookies που περιμένουμε να δούμε
Η φετινή χρονιά έχει χαρακτήρα εξετάσεων για κάποιους παίκτες καθώς είναι η παρθενική τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και η Euroleague Greece εστιάζει σε δέκα περιπτώσεις rookies που περιμένουμε να δούμε αν αντέχουν το επίπεδο της διοργάνωσης.

Βέβαια, δεν θα ξεκινήσουν όλοι από την ίδια αφετηρία καθώς στη συγκεκριμένη λίστα υπάρχου παίκτες οι οποίοι διακρίθηκαν στα χαμηλότερα πατώματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και τώρα κάνουν το μεγάλο βήμα, όπως και αυτοί που προέρχονται από πολυετή θητεία στο ΝΒΑ και αποφάσισαν να έρθουν στην Ευρώπη. Γενικώς και φέτος οι ομάδες απέδειξαν ότι δυσκολεύονται να εμπιστευτούν παίκτες δίχως πρότερο βίο στη διοργάνωση. Το έκανε ο Παναθηναϊκός καθώς είναι από αυτές που εμπιστεύτηκαν… πρωτοετείς στην Euroleague καθώς έχει τέσσερις στον αριθμό (Kendrik Perry, Okaro White, Daryl Macon, Jehyve Floyd) των οποίων ο ρόλος φάνηκε εξάλλου από τους δύο πρώτους επίσημους αγώνες.

Αυτοί είναι οι δέκα rookies οι οποίοι μάλιστα θα κολυμπήσουν κατευθείαν στα βαθιά καθώς προβλέπεται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ομάδες τους.

Jaleen Smith (Alba Berlin)

Όταν μετακόμισε στη Γερμανία (στη δεύτερη κατηγορία!) ένιωθε σαν άγνωστος μεταξύ αγνώστων αλλά στην τριετία που μεσολάβησε, η πορεία του σημείωσε τρομερή άνοδο φτάνοντας μάλιστα να ψηφιστεί MVP του περσινού Πρωταθλήματος. Δεν προέρχεται από πανεπιστήμιο που φημίζεται για το πρόγραμμά του (New Hampshire), δεν έγινε ντραφτ στο ΝΒΑ, αλλά ο Αμερικανός γκαρντ διακρίνεται για την πληθωρική παρουσία του. Πέρυσι με τη φανέλα της Λούντβιχσμπουργκ είχε 15.6 πόντους, επτά ριμπάουντ, πέντε ασίστ και 1.67 κλεψίματα κατά μέσο όρο, ενώ το καλοκαίρι πήρε προαγωγή υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο.

Marial Shayok (Fenerbahce)

Ο Καναδός swingman συστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό την περασμένη σεζόν με την Μπούρσασπορ καθώς ήταν από τα πρόσωπα του τουρκικού Πρωταθλήματος. Είχε πληθωρική παρουσία (18.9π., 6.9ρ., 4.2ασ.). Ο Shayok ήταν από τους κορυφαίους σκόρερ της G League τη σεζόν 2019-20, μάταια περίμενε όμως μια εξασφάλιση από το ΝΒΑ. Έτσι αποφάσισε να έρθει στην Ευρώπη τα μέσα της περασμένης σεζόν. «Μακρυχέρης» στην άμυνα, στη επίθεση έχει τρόπους εκτέλεσης αλλά προτιμά να πηγαίνει μέχρι μέσα για να εκτελέσει.

Filip Petrusev (Anadolu Efes)

Ο 21χρονος Σέρβος προστέθηκε στο ρόστερ της Αναντολού Εφές για να καλύψει το κενό του αποχωρήσαντα Σανλί, στην πραγματικότητα είναι διαφορετικός παίκτης. Περισσότερο… μπασκετικός, μπορεί να παίξει και στο «4» παρά τα 2.11 μέτρα του, χρειάζεται να εμπλουτίσει τις post κινήσεις του για να ολοκληρωθεί και να του απομείνει μόνο η εμπειρία. Διεθνής με την Εθνική Σερβίας, πέρυσι έκανε τρομερά πράγματα με τη φανέλα της Μέγκα Μπέμαξ έχοντας 23.7 πόντους και 7.6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Στα χαρακτηριστικά του βρίσκεται και η ικανότητά του στο μακρινό σουτ καθώς πέρυσι είχε 41.9% ποσοστό ευστοχίας δίχως όμως να αναλαμβάνει περισσότερες από 1.2 προσπάθειες ανά παιχνίδι.

Ο Πετρούσεφ

Shabazz Napier (Zenit St. Petersburg)

Στα 30α του θεωρείται rookie έστω κι αν κουβαλά ένσημα (σχεδόν) 350 αγώνων στο ΝΒΑ και δύο κολεγιακούς τίτλους με το Connecticut. Στην Euroleague και γενικώς στην Ευρώπη είναι πρωτάρης καθώς για πρώτη φορά στην καριέρα του αποφάσισε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για χατίρι της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Ο ρόλος του Napier φάνηκε από το Super Cup της VTB όπου είχε 16.5 πόντους κατά μέσο όρο, προφανώς είναι αυτός που θα προσπαθήσει να καλύψει κομμάτι του κενού που άφησε ο Kevin Pangos, αν και ο Napier είναι περισσότερο σκόρερ και λιγότερο δημιουργός. Βέβαια στην τελευταία διετία του στο ΝΒΑ έβαλε την τελική πάσα στο παιχνίδι του.

Rob Gray (Monaco)

Η Μονακό είναι από τις ομάδες που θα λανσάρουν μπόλικους rookie’s. Ένας από αυτούς είναι ο «κοντοπίθαρος» Paris Lee (1.83μ.) ο οποίος πέρυσι έκανε θραύση στις τελικές πάσες στο γαλλικό Πρωτάθλημα με τις 7.8 που είχε κατά μέσο όρο, παράλληλα με τους 14.9 πόντους που πρόσφερε στην Ορλέαν. Ωστόσο αυτός που έχει ηγετικό ρόλο στη γαλλική ομάδα είναι ο Rob Gray ο οποίος προέρχεται από τρομακτικά καλή σεζόν καθώς ήταν αυτός που οδήγησε τη Μονακό στην κατάκτηση του Eurocup. Καθόλου τυχαία αναδείχθηκε MVP των τελικών καθώς είχε 25 πόντους κατά μέσο όρο. Δεινός εκτελεστής με τρομερά ξεσπάσματα στο παιχνίδι, πέρυσι σούταρε με 50% από μακρινή απόσταση.

Ο Γκρέι

Emmanuel Mundiay (Zalgiris Kaunas)

Ο 26χρονος Αμερικανός (με ρίζες από το Κονγκό) θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά γήπεδα έπειτα από μια καριέρα η οποία θα μπορούσε, ίσως και θα έπρεπε, να ήταν καλύτερη βάσει του ταλέντου του. Ίσως έπαιξε ρόλο η απόφασή του να μην ακολουθήσει πανεπιστημιακές σπουδές αλλά να κολυμπήσει κατευθείαν στα επαγγελματικά νερά, δίνοντας ξεκάθαρα προτεραιότητα στα χρήματα. Βέβαια, ντραφτ έγινε το 2015 και μάλιστα επιλέχθηκε στο Νο7, για να ακολουθήσουν 300 αγώνες στο ΝΒΑ με κορυφαία σεζόν τη δεύτερή του (2018-19) στους Νικς με 14.8 πόντους ανά αγώνα. Ψηλός γκαρντ (1.96μ.), μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις αλλά υπάρχει κι ένα ερωτηματικό. Προέρχεται από αποχή ενός έτους.

O.J. Mayo (Uniks Kazan)

Πρωτάρης στην Euroleague είναι και ο John Brown III αλλά αυτόν τον μάθαμε καλά μέσα από τη εξαιρετική παρουσία του στο Eurocup, οπότε από την Ούνικς Καζάν που έχει μπόλικες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις rookie’s ξεχωρίζουμε τον O.J. Mayo. Στο ΝΒΑ θεωρούταν βετεράνος με τους 547 αγώνες που μέτρησε όπου με εξαίρεση μια σεζόν, πάντα είχε διψήφιο μέσο όρο πόντων. Ωστόσο το 2016 αποβλήθηκε από το ΝΒΑ, έτσι έγινε γυρολόγος επιλέγοντας τα παχυλά συμβόλαια που του έδιναν οι Κινέζοι και πέρυσι είχε 19.6 πόντους ανά αγώνα με τους Liaoning Flying Leopards με 44.1% στο μακρινό σουτ. Στα 34 του χρόνια θα παίξει για πρώτη φορά στην Ευρώπη και μένει να φανεί το κίνητρό του.

Matt Costelo (Baskonia)

Παιδί του Michigan State, διεθνής με την Ακτή Ελεφαντοστού, ο 28χρονος Matt Costelo έχει εξοικειωθεί με το ευρωπαϊκό μπάσκετ καθώς αυτή θα είναι η τέταρτη χρονιά του, η πρώτη στα πολύ βαθιά νερά της Euroleague. Ανταποκρίνεται στα κριτήρια των σύγχρονων ψηλών καθώς στην τελευταία του χρονιά εμπλούτισε το παιχνίδι του βάζοντας και το μακρινό σουτ στους τρόπους εκτέλεσης. Η Μπασκόνια τον αξιολόγησε μέσα από τη διετή παρουσία του στην Gran Canaria όπου είχε διψήφιο μέσο όρο πόντων και απολύτως ικανοποιητικό ποσοστό ευστοχίας (41%) στο μακρινό σουτ και του έδωσε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Ο Κοστέλο

Dylan Osetkowski (Villeurbanne)

Αμερικανός με γερμανικές ρίζες, δεν είναι ο… φαντεζί παίκτης των εντυπωσιακών καρφωμάτων αλλά κάνει δουλίτσα στο παρκέ. Ο 25χρονος έκανε τρομερή σεζόν πέρυσι με την Ουλμ στο Eurocup (17.9π., 5.3ρ., 2.8ασ.), ένα «4αρι» που ανταποκρίνεται στο σύγχρονο μοντέλο του πάουερ φόργουορντ. Το μακρινό σουτ αποτελεί τον βασικότερο τρόπο έκφρασής του στην επίθεση και πέρυσι σούταρε με ποσοστό ευστοχίας 52%. Γενικώς έχει αντίληψη του χώρου και του παιχνιδιού.

Troy Daniels (Armani Milano)

Φαντάζει λίγο αδόκιμος ο χαρακτηρισμός του rookie σε 30χρονο με επταετή καριέρα στο ΝΒΑ με 359 αγώνες, αλλά ο Troy Daniels θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στα μέρη μας καθώς είναι η παρθενική παρουσία του στην Euroleague. Προφανώς οι συστάσεις δεν είναι απαραίτητες για τον έμπειρο γκαρντ ο οποίο εξελίχθηκε σε γυρολόγο στη θητεία του στο ΝΒΑ καθότι πέρασε από επτά διαφορετικές ομάδες με τελευταία αυτή των Ντενβερ Νάγκετς. Υπάρχει όμως και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τον ρόλο που θα έχει στην Armani καθώς επιλέχθηκε για να είναι πρωταγωνιστικός ενώ είχε συνηθίσει να έρχεται από τον πάγκο.