Όλα ρέουν

Όλα ρέουν

Αλέξανδρος Στεργιόπουλος
Όλα ρέουν
Το «αντίο» του Βασίλη Σπανούλη ενώνει Γιάννη Αντετοκούνμπο, Νίκο Γκάλη και την «Ηλιόπετρα» του Οκτάβιο Πας!

Ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Νίκος Γκάλης, ο Όκταβιο Πας, η «Ηλιόπετρα»… και τίποτα δεν τελειώνει. Η ροή του λόγου, των έργων, των δράσεων, των αντιδράσεων αδιάπτωτη. Το ίδιο ξεκίνημα, το ίδιο προσωρινό τέλος και τα πρόσωπα να ενώνονται στους στίχους, στην ποιητική ματιά και στον κόσμο που προϋπάρχει. «Τα πάντα ρει» και ο αποχαιρετισμός του Σπανούλη συναντά τον χαιρετισμό του «Greek Freak» και το ανείπωτο «αντίο» του Νίκου Γκάλη. Σε αυτό το ποτάμι μεγάλων-μικρών προσωπικών στιγμών μόνο ο μεξικανός ποιητής μπορεί να σταθεί όρθιος και αυτό γιατί είδε αυτό που λίγοι έχουν δει: την κίνηση του ποταμού. Ποτέ δεν ήταν ευθεία, κυκλική ήταν και είναι και την συνέλαβε στο διασημότερο ποίημα του, την «Ηλιόπετρα». Η σχέση Σπανούλη-Αντετοκούνμπο-Γκάλη επιβεβαιώνει την πορεία και τον τρόπο συμπεριφοράς του ποταμού στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι. Η συνέντευξη Τύπου του «V-Span» είναι ένα τμήμα του ποταμού, ένα τέλος που συναντά την αρχή του ελληνικού μπάσκετ και το μέλλον του. Όλα είναι ίδια και τέλος δεν υπάρχει και οι τρεις τους συνεχίζουν την κυκλική πορεία που με ενάργεια μας έδειξε ο Οκτάβιο Πας. Οι στιγμές των τριών γίνονται στέρεο παρόν και όλα ρέουν ασταμάτητα, όλα σώζονται και όλα μένουν εκεί που ανήκουν, στον χρόνο.

Οι τροχοί μπήκαν σε κίνηση


Τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου ο Βασίλης Σπανούλης έθεσε τους τροχούς σε κίνηση. Τους «μπασκετικούς», τους προσωπικούς, της ίδια της ζωής! Το προφορικό φινάλε έγινε η αφορμή για να συναντηθεί -έστω και μέσω οθόνης- με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Νίκο Γκάλη και τη μεγάλη κατάφαση που ακούει στο όνομα «Ηλιόπετρα». Το διασημότερο ποίημα του Οκτάβιο Πας, εκείνο που ως ένα βαθμό του χάρισε το Νόμπελ το 1990, είναι μια προβολή από το παρελθόν και το εύπλαστο παρόν. Στα υδάτινα μονοπάτια του κατοικούμε όλοι, γιατί όλοι -μηδενός εξαιρουμένου- αναζητούμε τη χαμένη ενότητα. Όταν, λοιπόν, τα λόγια του Σπανούλη βρήκαν αυτά του Αντετοκούνμπο και μαζί την ανεξίτηλη φιγούρα του Νίκου Γκάλη, τότε το σημείο που ενώνει τα πάντα στο ελληνικό μπάσκετ φάνηκε πεντακάθαρα. Η ανομολόγητη φιλοδοξία και η πρόκληση του παιχνιδιού είναι αυτό που μας ενώνει και μας δοκιμάζει και κινείται κυκλικά, όπως το ποίημα του Πας. Σ’ αυτό υπάρχει και η λυτρωτική δύναμη του έρωτα, αλλά γιατί όχι και στην πορεία των προαναφερθέντων; Κι αν σας ακούγεται κοινότοπο, φανταστείτε τους τρεις χωρίς τον έρωτα τους για το μπάσκετ. Δεν θα ήταν εδώ, δεν θα ήταν στον «πριν», στο «μετά», το «πάντα». Όλα προϋπάρχουν και η «Ηλιόπετρα» είναι ένας από τους ήλιους τους σύμπαντος μας.

Όλα ξεκινούν από μια στιγμή


Ο μεταφραστής Κώστας Κουτσουρέλης γράφει για το έργο: «Το ποίημα ξεκινά με τη εικόνα της ροής ενός ποταμού και τελειώνει (ή μάλλον ξαναγυρίζει στην αρχή του, όπως το θέλει ο ποιητής) με τους ίδιους ακριβώς στίχους του προοιμίου. Piedra de sol es una larga frase circular, σημειώνει ο Πας: η Ηλιόπετρα είναι μια μεγάλη κυκλική φράση». Και επειδή στη ζωή όλα ξεκινούν από μια στιγμή, το ελληνικό μπάσκετ έχει τη δική του στιγμή στον Νίκο Γκάλη, στο 87’. Αυτή τη στιγμή φυλάνε, σώζουν, επαναφέρουν στη ζωή, οι Βασίλης Σπανούλης, Γιάννης Αντετοκούνμπο και όσοι ασχολούνται ανυπόκριτα με το άθλημα. Ο Οκτάβιο Πας πήγε σε ανώτερο επίπεδο τη διάσωση της στιγμής και αποτύπωσε την ένωση έρωτα, νερού, αέναης κίνησης. Και να, πως αρχίζει και τελειώνιει η «Ηλιόπετρα»:

μια ιτιά κρυστάλλινη, μια υδρόεσσα λεύκα,
ένα ανεμοδαρμένο σιντριβάνι,
ένα δέντρο βαθύ που όμως χορεύει,
το πέρασμα ενός ποταμού που ελίσσεται,
μακραίνει, αναποδίζει, αλλάζει κοίτη
και πάντα εκβάλλει:

Αυτό ακριβώς κάνει ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Νίκος Γκάλης (και όλοι μεγάλοι του παρελθόντος και παρόντος), εκβάλλουν στο ασύνορο αθλητικό σύμπαν και η κίνηση δεν σταματά ποτέ, όλα ρέουν και στα ηλιοφωτισμένα χρώματα του νερού αντικατοπτρίζονται οι Σπανούλης, Αντετοκούνμπο, Γκάλης:…

*Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο «Οκτάβιο Πας. Ηλιόπετρα. Μετάφραση-επίμετρο Κώστα Κουτσουρέλης. Εκδόσεις Μαΐστρος)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

@Photo credits: eurokinissi