EuroCup: O Λάκοβιτς θέλει να βγάλει την Γκραν Κανάρια ξανά στην EuroLeague

EuroCup: O Λάκοβιτς θέλει να βγάλει την Γκραν Κανάρια ξανά στην EuroLeague

O Γιάκα Λάκοβιτς θέλει να βγάλει την Γκραν Κανάρια ξανά στην EuroLeague
Η Γκραν Κανάρια υποδέχεται την Τουρκ Τέλεκομ (3/5, 22:00) στον τελικό του EuroCup με φόντο τη συμμετοχή στην επόμενη EuroLeague και ο Γιάκα Λάκοβιτς είναι έτοιμος για την πρώτη πραγματικά μεγάλη επιτυχία ως προπονητής.

Η Γκραν Κανάρια αποτελεί σημείο αναφοράς στο EuroCup, συμμετέχοντας φέτος για 14η φορά στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της EuroLeague Basketball και έχοντας ως κορυφαία στιγμή σε αυτή τη διαδρομή την παρουσία της στους τελικούς του 2015 όπου έχασε τον τίτλο από τη Χίμκι. Οι Ίβηρες κάνουν αργά και σταθερά βήματα στο EuroCup, δίχως την προβολή και τη λάμψη άλλων παραδοσιακών ομάδων του θεσμού όπως ενδεχομένως η Βαλένθια και η Ούνικς Καζάν. Σε κάθε περίπτωση, δουλεύουν σιωπηλά και πλέον έχουν μπροστά τους την υπέρτατη πρόκληση. Να κατακτήσουν, δηλαδή τον τίτλο και παράλληλα, να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή στη EuroLeague για δεύτερη φορά στην ιστορία τους μετά από τη σεζόν 2018-19. Παρεμπιπτόντως, οι νησιώτες ολοκλήρωσαν εκείνη την παρθενική συμμετοχή τους στο top επίπεδο με ρεκόρ 8-22, τερματίζοντας στη 14η θέση μεταξύ 16 ομάδων.

Το 26-2 στην Gran Canaria Arena

Στην προεδρία του κλαμπ βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Σιταφά Σαβανέ, ο βετεράνος σέντερ με μακρά θητεία στη Liga Endesa (Μενόρκα, Τενερίφη, Μπανταλόνα, Εστουδιάντες) ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Γκραν Κανάρια σε δυο διαφορετικές περιόδους, το 2004-12 και το 2015-16 μετρώντας συνολικά 303 συμμετοχές στην ACB. Γνωρίζει, λοιπόν καλά τα δεδομένα και τις απαιτήσεις του οργανισμού που στηρίζεται εν πολλοίς στην έδρα του. Η Gran Canaria Arena γέμισε με 9.000 οπαδούς της Γκραν Κανάρια στον do-or-die ημιτελικό με την Μπανταλόνα. Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη εικόνα, οι νησιώτες έχουν ρεκόρ 13-2 όταν παίζουν εντός έδρας στην ισπανική λίγκα, χάνοντας μόνο από την Τενερίφη και την Μπασκόνια φέτος ενώ το αντίστοιχο νούμερο στο EuroCup είναι 13-0! Κάπως έτσι έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας που θέλουν να εκμεταλλευτούν και στο αποψινό ματς με την Τουρκ Τέλεκομ.

Ομάδα με πολλούς πρωταγωνιστές

Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η Γκραν Κανάρια παρουσιάζει τρομερή ομοιογένεια, έχοντας υπογράψει μόλις τρεις παίκτες το περασμένο καλοκαίρι. Οι Φεράν Μπάσας (31χρ. πόιντ γκαρντ), Βίτορ Μπενίτε (33χρ., σούτινγκ γκαρντ) και Ντάμιεν Ίνγκλις (27χρ., φοργουορντ-σέντερ) ήταν οι τρεις νεοφερμένοι που αποκτήθηκαν για να πλαισιώσουν τον κορμό της ομάδας που πέρσι έφτασε ως τα προημιτελικά του EuroCup και αποκλείστηκε με την εντός έδρας ήττα από την Ανδόρα. Εξάλλου, ο Γιάκα Λάκοβιτς έξήγησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του από την Γκραν Κανάρια: «Το σημαντικό είναι να παίζουμε σαν ομάδα. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε κάτι πραγματικά μεγάλο». Ο 44χρονος προπονητής έφτιαξε το όνομα του την τριετία 2019-22 στη γερμανική Ουλμ κι εν συνεχεία υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους Ίβηρες, παρουσιάζοντας ένα σύνολο με πολλούς πρωταγωνιστές. Στη Liga Endesa, η Γκραν Κανάρια έχει επτά παίκτες με μίνιμουμ 8.4 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης -και εννιά με 7+ βαθμούς. Στα του EuroCup, οκτώ παίκτες έχουν 8.2+ βαθμούς στην αξιολόγηση.

Τα δίδυμα και ο Μπρουσίνο

Από τη στιγμή που ανέλαβε το project, ο Γιάκα Λάκοβιτς ήταν ξεκάθαρος: «Θέλουμε να στήσουμε μια ομάδα που θα είναι οικογένεια και θα έχει καλή χημεία. Οι επιτυχίες έρχονται πιο εύκολα όταν η ομάδα είναι ενωμένη». Επίσης είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Γκραν Κανάρια υπολογίζει σε αποτελεσματικά δίδυμα όπως ο Μπάσας με τον Αλμπισί, ο Μπρουσίνο και ο Σαλβό, ο Σούρνα και ο Ίνγκλις ή ο Μπαλσερόφσκι και ο Καλίφα Ντιόπ. Για να γίνουν κατανοητά τα δεδομένα, ο Μπάσας είναι ο έκτος καλύτερος πασέρ στο EuroCup με 5.2 ασίστ ενώ ο Αλμπισί είναι ο όγδοος καλύτερος πασέρ στην ισπανική λίγκα με 4.4 ασίστ. Ο Λάκοβιτς επέμεινε από την πρώτη μέρα όσον αφορά τη φιλοσοφία του παιχνιδιού του ότι πρέπει να στηρίζεται στην επιθετική άμυνα και στα ριμπάουντ που δίνουν την ευκαιρία για γρήγορες επιθέσεις. Παράλληλα, ο Νίκο Μπρουσίνο (9.3 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ, 0.7 κλεψίματα στο EuroCup) κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του για την Γκραν Κανάρια που θέλει να επιστρέψει στη μεγάλη σκηνή, έχοντας στην άκρη του τον Λάκοβιτς.

@Photo credits: ACB Media