Ουλμ: Ο Λάκοβιτς και ο «δαίμονας» Προμηθέας απέναντι στην καλοστημένη ομάδα του (vid)

Ουλμ: Ο Λάκοβιτς και ο «δαίμονας» Προμηθέας απέναντι στην καλοστημένη ομάδα του (vid)
Ο Γιάκα Λάκοβιτς επιστρέφει στην Ελλάδα ως προπονητής για να αντιμετωπίσει τον Προμηθέα που στην πολύ καλή πορεία της ομάδας του μοιάζει με ένα κακό «δαίμονα» που δεν μπορεί να ξορκίσει.

Ο Προμηθέας υποδέχεται στο «Τόφαλος» την Ουλμ για το πρώτο παιχνίδι της 14ης στροφής του EuroCup. Η ομάδα του Ηλία Ζούρου μπορεί να έχει το πλεονέκτημα… της ιστορίας στα χέρια της, ωστόσο οι Γερμανοί δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση αμελητέα ποσότητα στην διοργάνωση!

Στο τιμόνι τους βρίσκεται ένας Σλοβένος παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, γνώριμος στο ελληνικό κοινό που προσπαθεί να βαδίσει πιστά στα χνάρια όσων προπονητών τον καθοδήγησαν.

Ο Γιάκα Λάκοβιτς στην καριέρα του ως παίκτης κατέγραψε τέσσερα χρόνια σαν μέλος του Παναθηναϊκού (2002-2006), όπου τελούσε υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Παρά τα σύννεφα αμφισβήτησης και προδοσίας που συνέχισαν να πλανώνται σχετικά με το «πράσινο» παρελθόν και τον τρόπο που εκείνο έλαβε τέλος, η συνέχεια της πορείας του τον βρήκε με την φανέλα της Μπαρτσελόνα για πέντε σεζόν (2006-2011) πριν ξεκινήσει η… περιπλάνηση και τελικά η απόσυρση.

Ο Λάκοβιτς θέλησε να παραμείνει κομμάτι του αθλήματος και έχοντας τα απαραίτητα ερεθίσματα τόσο από τον Ζοτς όσο και από τον Τσάβι Πασκουάλ, ακολούθησε τον δρόμο της προπονητικής.

b

Το πρώτο διάστημα ισορροπούσε μεταξύ της θέσης του βοηθού και του πρώτου προπονητή, ωστόσο από το 2019 και έπειτα είναι ο σταθερός παράγοντας της καλοστημένης Ουλμ που παρουσιάζεται ανταγωνιστική τόσο σε επίπεδο γερμανικού πρωταθλήματος, όσο και στο EuroCup.

Την δεδομένη στιγμή, είναι στην τρίτη θέση του BBL ισοβαθμώντας με την δεύτερη Βόννη στο 16-7 έπειτα 23 αγωνιστικές με την πρώτη Μπάγερν να έχει ρεκόρ 18-5. Ενώ στο EuroCup «φιγουράρει» στην 6η θέση στου Group B με 6-7 και με 4 μόλις αγωνιστικές να απομένουν έχει βάλει πλώρη για την επόμενη φάση.

Ο «δαίμονας» Προμηθέας

Όσο μεγάλες νίκες και αν έχει καταγράψει κατά καιρούς η Ουλμ του Σλοβένου τεχνικού, δεν έχει καταφέρει να βρει τα «κλειδιά» της επικράτησης απέναντι στον Προμηθέα, ο οποίος μετρά 3-0 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Η πρώτη «μάχη» δόθηκε τον Οκτώβρη του 2019 στην Ratiopharm Arena με ένα κλειστό παιχνίδι για τις δύο ομάδες που δεν κατάφεραν να πάρουν διαφορά ασφαλείας από τον αντίπαλο. Το 5-0 που έτρεξε ο Προμηθέας στα τελευταία 40’’ ήταν και αυτό που έδωσε την τελική νίκη στην ομάδα του Μάκη Γιατρά (67-70) καταγράφοντας ένα μεγάλο «διπλό» απέναντι στον εν μέρει πρωτόβγαλτο Γιάκα Λάκοβιτς.

Η συνάντηση στην Πάτρα περίπου ένα μήνα αργότερα και με τον Προμηθέα να έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στο Top16 της διοργάνωσης έγινε δύο μήνες αργότερα. Με Χολ, Λίποβι και Φίλερ, οι γηπεδούχοι πήραν το προβάδισμα και «άνοιγαν» με ξεσπάσματα τις διαφορές για να φτάσουν στην επικράτηση με 82-77, αφήνοντας την Ουλμ εκτός συνέχειας.


Η πιο πρόσφατη αναμέτρηση στη Γερμανία είχε στο τιμόνι του Προμηθέα τον Ηλία Ζούρο και κορυφαίους τους Κέντρικ Ρέι και Τζεράι Γκραντ, κατόρθωσαν να σημειώσουν το πρώτο «διπλό» για την φετινή σεζόν με 65-71. Μάλιστα, σε εκείνο το παιχνίδι, περιόρισαν σημαντικά την δράση ορισμένων από τους παίκτες της Ουλμ που αν βρουν ρυθμό μοιάζουν… ασταμάτητοι.

Πού ποντάρει ο Λάκοβιτς

Ο Τζάρον Μπλόσομγκεϊμ είναι βασικό κομμάτι της φαρέτρας του Σλοβένου για το στήσιμο της Ουλμ και παρά το ύψος του (1.98μ) είναι ικανός να προκαλέσει ζημιά σε οποιαδήποτε άμυνα. Μεγάλος σκόρερ χωρίς να στέκεται αποκλειστικά στο πως θα καταλήξει η μπάλα στο καλάθι. Ο 28χρονος φόργουορντ βρίσκεται στο παρκέ περίπου 32 λεπτά ανά αγώνα και έχει 15.6 πόντους, 7.8 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 1.2 κλεψίματα ανά αγώνα!

Από την άλλη, ο πρώην Ευρωλιγκάτος με την Μπασκόνια, Σεμάι Κρίστον, είναι επίσης εκ των πρωταγωνιστών της σεζόν, πιο «καθαρός» σκόρερ από τον συμπαίκτη του, αλλά σίγουρα είναι κατάλληλος να… μοιράσει παιχνίδι. Μετράει επίσης 32 λεπτά μέσο όρο στο γήπεδο και συγκεντρώνει 17.8 πόντους, τους οποίους τους συνδυάζει με 6.4(!) ασίστ. Είναι επιρρεπής στο λάθος αλλά αυτό εν μέρει δικαιολογείται όταν η μπάλα περνάει μεγάλο διάστημα από τα χέρια του.

j

Η τριάδα μπορεί να συμπληρωθεί με τον ψηλό της Ουλμ και πρώην ΝΒΑer στους Σικάγο Μπουλς, Κριστιάνο Φελίτσιο. Αξιόπιστη λύση για τον Λάκοβιτς με 60% στο δίποντο και 12.1 πόντους και 7.7 ριμπάουντ με τα 3.1 να είναι επιθετικά. Ενώ εξίσου σημαντικός είναι ο Σιντάριους Θόρνγουελ, σουτέρ με 45.2 στο τρίποντο και πολύ επικίνδυνος για τις weak sides.

Στο πρώτο παιχνίδι ο Προμηθέας κατάφερε να «εγκλωβίσει» τους Φελίτσιο και Μπλόσομγκεϊμ στον δρόμο για την νίκη. Αν καταφέρει ξανά να ανταποκριθεί απέναντι σε μία τέτοια ομάδα θα μιλάμε για κανονικό… δαίμονα!