EuroBasket 2022, Ισπανία – Γαλλία: Μπουνιές, αποβολές και ματσάρες (vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
EuroBasket 2022, Ισπανία – Γαλλία: Μπουνιές, αποβολές και ματσάρες (vids)

bet365

Η Γαλλία και η Ισπανία θα διεκδικήσουν το βράδυ της Κυριακής (18/9, 21:30) το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του EuroBasket και το Gazzetta κάνει rewind στην μπασκετική κόντρα τους που περιλαμβάνει γροθιές και αποβολές!

Από τη μια πλευρά, η Γαλλία. Τα έξι μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις σε βάθος δεκαετίας αποτίναξαν τον τίτλο των losers με τον οποίο είχαν συμβιβαστεί οι «bleus» τα προηγούμενα χρόνια, καθιστώντας τους εξ αρχής ως ένα από τα φαβορί στο EuroBasket 2022, διαθέτοντας όλο το πακέτο που απαιτείται να έχει μια ομάδα. Η φετινή βερσιόν της Γαλλίας του Βενσάν Κολέ δεν ήταν η πληρέστερη όμως έχει τη λάμψη του ΝΒΑ (Γκομπέρ, Φουρνιέ), τους αντίστοιχους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη (Γιαμπουσέλε, Ερτέλ, Φαλ, Οκόμπο) αλλά και τους «χαμάληδες» που πάντα είναι χρήσιμοι σε τέτοιες διοργανώσεις (Μ’ Μπαγιέ, Τάρπεϊ).

Από την άλλη, η Ισπανία. Η «ρόχα» βρίσκεται σε διαδικασία rebuilding καθώς με την απόσυρση του Πάου Γκασόλ τον Οκτώβριο του 2021, ουδείς εκ της σπουδαίας γενιάς των 80άρηδων συνεχίζει να αγωνίζεται. Η φουρνιά των Ισπανών που σάρωσε τα μετάλλια τα προηγούμενα χρόνια έδωσε την σκυτάλη στους επόμενους ενώ ο κόουτς Σέρτζιο Σκαριόλο και ο 37χρονος Ρούντι Φερνάντεθ είναι οι μοναδικοί συνδετικοί κρίκοι με το ένδοξο παρελθόν. Οι Ίβηρες έπαιξαν σε όλους τους τελικούς στις μικρές ηλικίες σε επίπεδο ανδρών και γυναικών και πλέον θέλουν να τελειώσουν τη δουλειά, μετρώντας μαζεμένες υπερβάσεις στο EuroBasket.

Οι δυο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες το βράδυ της Κυριακής (18/9, 21:30) με φόντο το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του Βερολίνου, δίνοντας συνέχεια σε μια ιδιαίτερη παράδοση που έχουν «χτίσει» τα τελευταία χρόνια και τις θέλει να κοντράρονται σε νοκ άουτ ματς, σε ημιτελικούς ή αγώνες που κρίνουν τίτλους. Πολλές φορές, μάλιστα η αντιπαλότητα ξέφυγε και περιλάμβανε γροθιές και αποβολές!

Η μπουνιά του Ρούντι στο πρόσωπο του Τόνι Πάρκερ

Όπως και φέτος, η Ισπανία και η Γαλλία βρέθηκαν στον τελικό του EuroBasket 2011 που διεξήχθη στη Λιθουανία. Στο 1:30 για το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ο Τόνι Πάρκερ προσπάθησε να τελειώσει τη φάση κοντά στο καλάθι της «ρόχα» όμως δέχτηκε το σκόπιμο χτύπημα του Ρούντι Φερνάντεθ στο πρόσωπο που τον άφησε στο παρκέ για αρκετή ώρα! Ο Μπορίς Ντιό έτρεξε αμέσως προς το μέρος του Ρούντι για να ζητήσει τον λόγο, ο διαιτητής μπήκε στη μέση για να τους χωρίσει ενώ ο Πάρκερ ήταν ακόμη πεσμένος πιάνοντας το κεφάλι του! Εν τέλει, η Ισπανία επικράτησε με 98-85 και κατέκτησε τον τίτλο, κάνοντας το back-to-back στα EuroBasket, έχοντας ως MVP τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

Ρούντι και Ζελαμπάλ ήλθαν στα χέρια και αποβλήθηκαν

Το καλοκαίρι του 2012 η Γαλλία υποδέχτηκε την Ισπανία σε φιλικό προετοιμασίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου όμως η αναμέτρηση σημαδεύτηκε από την συμπλοκή του Ρούντι Φερνάντεθ με τον Μικαέλ Ζελαμπάλ στο κέντρο του γηπέδου που είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή τους! Λίγο πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου, ο Ρούντι προσπάθησε να γυρίσει στην άμυνα ενώ οι Γάλλοι έβγαζαν αιφνιδιασμό όμως… μπλέχτηκε με τον Ζελαμπάλ και γύρισε να του ζητήσει τον λόγο. Ο ένας έσπρωξε τον άλλον, οι παίκτες των δυο ομάδων μπούκαραν στο παρκέ και οι δυο τους αποβλήθηκαν, προϊδεάζοντας για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει στο Λονδίνο.

Η γροθιά του Μπατούμ στον Ναβάρο

H Γαλλία και η Ισπανία τέθηκαν εκ νέου αντιμέτωπες στον προημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Με τον δείκτη του σκορ στο 57-63 για την ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο κι ενώ απέμεναν 23’’ για το φινάλε, η Ισπανία είχε την επαναφορά και η μπάλα έφτασε στα χέρια του Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Ο Νικολά Μπατούμ προσπάθησε να σταματήσει τον χρόνο όμως δεν έκανε απλό φάουλ στον La Bomba αλλά του έδωσε γροθιά στα γεννητικά όργανα! «Ήθελα να του δώσω έναν καλό λόγο για να κάνει θέατρο» ήταν η εξήγηση του Μπατούμ μετά το τέλος του ματς κι ενώ οι Γάλλοι είχαν εξοργιστεί με τους Ισπανούς, κατηγορώντας τους για flopping.

Ο σοκαριστικός αποκλεισμός των Ισπανών στο «σπίτι» τους

Το 2014 η Ισπανία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, παρουσιάζοντας μια από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας της και κάνοντας βλέψεις ακόμη και για το χρυσό μετάλλιο, έχοντας στο ρόστερ της παίκτες όπως τα αδέλφια Γκασόλ, ο Ρούντι, ο Ροντρίγκεθ, ο Ναβάρο, ο Καλδερόν, ο Ρούμπιο, ο Γιουλ και ο Ιμπάκα. Μόνο που η «ρόχα» υπολόγιζε δίχως τη Γαλλία που πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό στον προημιτελικό, επικρατώντας με σκορ 65-52 και αφήνοντας εκτός συνέχειας τους διοργανωτές! Κατά τη διάρκεια του ματς, ο Φλοράν Πιετρούς έσπρωξε και… ξάπλωσε τον Σέρχιο Γιουλ, ακολούθησε «κοκορομαχία» και οι δυο παίκτες χρεώθηκαν από μια τεχνική ποινή. Παρεμπιπτόντως, στην άκρη του πάγκου της Ισπανίας δεν ήταν ο Σέρτζιο Σκαριόλο αλλά ο Χουάν Αντόνιο Ορένγκα.

Η μυθική εμφάνιση του Πάου Γκασόλ

Ο Πάου Γκασόλ το ξεκαθάρισε μετά τη νίκη επί της Ελλάδας στον προημιτελικό του EuroBasket 2015. «Ήρθαμε εδώ για να τους κερδίσουμε μέσα στο σπίτι τους»! Έπειτα, λοιπόν, από τον ταπεινωτικό αποκλεισμό στο Παγκόσμιο Κύπελλο έναν χρόνο νωρίτερα, οι Ισπανοί νίκησαν τους Γάλλους με 80-75 στην παράταση και προκρίθηκαν στον τελικό χάρη στη ματσάρα του Πάου. Ο κορυφαίος Ισπανός μπασκετμπολίστας όλων των εποχών σκόραρε τους 40 από τους 80 πόντους της «ρόχα» με 16/18 βολές, 12/19 δίποντα ενώ είχε ακόμα 11 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 μπλοκ και 11 κερδισμένα φάουλ σε 36:27, κερδίζοντας κατά κράτος τον Ρούντι Γκομπέρ και συγκεντρώνοντας 52 βαθμούς στην αξιολόγηση στο απόλυτο take over σε νοκ-άουτ EuroBasket.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα