EuroBasket 2022, Ισπανία: Ο Αλμπέρτο Ντίαθ είναι το ισπανικό όνειρο (vids)

EuroBasket 2022, Ισπανία: Ο Αλμπέρτο Ντίαθ είναι το ισπανικό όνειρο (vids)

Μιχάλης Γκιουλένογλου
EuroBasket 2022, Ισπανία: Ο Αλμπέρτο Ντίαθ είναι το ισπανικό όνειρο (vids)

bet365

Ποιός είναι ο Αλμπέρτο Ντίαθ; Το Gazzetta με τη βοήθεια του Φώτη Κατσικάρη αναλύει την ιστορία του παίκτη καταλύτη της Ισπανίας. Του ανθρώπου που δεν θα έπρεπε να είναι καν εδώ...

Αποστολή στο Βερολίνο: Μιχάλης Γκιουλένογλου

Ένα κλέψιμο πάνω στο Σέιν Λάρκιν. Ένα κερδισμένο επιθετικό φάουλ απ' τον Ντομάντας Σαμπόνις. Εξαιρετικές άμυνα απέναντι στον Ντένις Σρέντερ. Ο Αλμπέρτο Ντίαθ είναι το ισπανικό όνειρο. Ο αμυντικός καταλύτης της Ισπανίας, μιας ομάδας που δεν θα έπρεπε να είναι στον τελικό του EuroBasket 2022.

Και όμως. Τα αμυντικά καμώματα του Ντίαθ την οδήγησαν εκεί. Σε κάθε ένα νοκ άουτ ματς των Ισπανών ο γκαρντ της Μάλαγα έχει και από ένα κατόρθωμα.

Ο Φώτης Κατσικάρης είχε τον Ντίαθ παίκτη στη Μάλαγα. Και μίλησε στο Gazzetta με τα καλύτερα λόγια.

«Είναι ο καλύτερος περιφερειακός αμυντικός στην Ευρώπη, έχει τρομερή αίσθηση και κοντά και μακριά στην μπάλα. Είναι μαέστρος στο να παίρνει επιθετικά φάουλ. Δεν φοβάται με τίποτα. Δεν είναι δημιουργός, είναι συντηρητικός στο παιχνίδι, αλλά έχει βελτιώσει το τρίποντό του. Πρόκειται για έναν καταπληκτικό τύπο που δίνει το 110% στις προπονήσεις. Μάλιστα έδινε τόσο μεγάλο ρυθμό στις προπονήσεις που προσπαθούσαμε να του πούμε ότι δεν χρειάζεται. Είναι ένας παίκτης που ταιριάζει σε οποιαδήποτε ομάδα», είπε ο Κατσικάρης.

MVP στο EuroCup

Ο Ντίαθ αποτέλεσε μέρος όταν άρχισε η διαδικασία των «παραθύρων» της FIBA. Αυτά του έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί με τη φανέλα της Ισπανίας. Μολονότι δεν ήταν άγνωστος στον κόσμο του μπάσκετ. Για όσους δεν το γνωρίζουν ο 28χρονος ήταν ο MVP των τελικών του EuroCup το 2017. Όταν η Μάλαγα πήρε την κούπα απέναντι στη Βαλένθια.

Το όνομα του ήταν στην προεπιλογή του Σέρτζιο Σκαριόλο. Δεν έμεινε μέχρι το τέλος. «Κόπηκε». Και ο Σκαριόλο δέχτηκε κριτική γι' αυτό.

Μόνο που ο τραυματισμός του Σέρχιο Γιουλ τον έφερε ξανά πίσω στην ομάδα. Ο Ντίαθ έχει συνηθίσει αυτές τις καταστάσεις. Και μοιάζει να μην του... καίγεται καρφί. Συμπεριφέρθηκε σαν να μην είχε φύγει ποτέ από την ομάδα.

«Αυτή είναι η νοοτροπία του, δεν ήταν στα πλάμα του κόουτς, επανήλθε, δεν θίχτηκε Κάθε προπονητής, είναι "ερωτευμένος" μαζι του. Είναι ένα "εργαλείο" στο γήπεδο και ένας πανέξυπνος παίκτης», συμπλήρωσε ο Κατσικάρης.

Ο... δασκαλάκος είναι λεβεντιά

Ο Ντίαθ δεν έχει μόνο το μπάσκετ στο μυαλό του. Αλλά και τις σπουδές του. Όταν ακόμη δεν είχε συμπληρώσει 18 χρόνια ζωής, η Μάλαγα του είχε ζητήσει να κάνει μία προπόνηση με την ανδρική ομάδα, λόγω των πολλών τραυματισμών που είχαν προκύψει.

Εκεί που θα είχε συμπαίκτη τον νυν πρόεδρο της ομοσπονδίας, Χόρχε Γκαρμπαχόσα. Ο Ντίαθ προπονήθηκε, η ομάδα ενθουσιάστηκε και του ζήτησε να το κάνει σε μόνιμη βάση.

Εκείνος αποκρίθηκε ότι πηγαίνει ακόμη στο σχολείο και δεν θα είναι εύκολο. Τελικά, για καλή τύχη και των δύο πλευρών τα κατάφερε.

Και όχι μόνο. Πλέον έχει αποκτήσει και πτυχίο δασκάλου και... παραδίδει μαθήματα στο παρκέ. Περί αυτοθυσίας, αυταπάρνησης.

Και τα δάκρυα του, μόλις η Ισπανία προκρίθηκε στον τελικό, είναι μάλλον επιβεβαίωσης. Πως όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία τους. Για να ζήσουν αυτο που αξίζουν.

@Photo credits: FIBA
 

EUROBASKET Τελευταία Νέα