Ρούντι Φερνάντεθ, haters gonna hate (vids)

Ρούντι Φερνάντεθ, haters gonna hate (vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ρούντι Φερνάντεθ, haters gonna hate (vids)

bet365

Δυο βουτιές αυτοθυσίας. Δυο τρίποντα από το σπίτι του. Η Ισπανία στα ημιτελικά του EuroBasket και το ευρωπαϊκό μπάσκετ υποκλίνεται στον Ρούντι Φερνάντεθ που το προκλητικό της συμπεριφοράς του μπαίνει στην άκρη μπροστά σε όσα πρεσβεύει με τη φανέλα της «ρόχα».

Ο Ρούντι Φερνάντεθ οφείλει το μπασκετικό «ευ ζην» στη Ρεάλ Μαδρίτης και την εθνική ομάδα της Ισπανίας. Τη «ρόχα» με την οποία έχει κατακτήσει δυο φορές την κορυφή του κόσμου -τη μια μάλιστα απέναντι στην Ελλάδα κι έχει πανηγυρίσει συνολικά δέκα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Κύπελλα και EuroBasket. Ένας τύπος που πλέον διανύει τα τελευταία μέτρα μιας υπέροχης διαδρομής διεκδικώντας τη διάκριση με την εθνική ομάδα που δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη που σάρωσε τα πάντα στον διάβα της τα προηγούμενα 15 χρόνια. Οι παλιοί συνοδοιπόροι του Ρούντι, ο Πάου Γκασόλ, ο Φελίπε Ρέγιες και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο έχουν βγει στη σύνταξη, ο ίδιος συνεχίζει στα 37 του έχοντας πια στο πλευρό του τον Λορέντζο Μπράουν, τον Τσάμπι Λόπεζ-Αροστέγκι και τα αδέλφια Ερνανγκόμεθ όμως ο θρύλος της εθνικής Ισπανίας παραμένει ζωντανός. «Το μπάσκετ είναι ένα απλό παιχνίδι. Δέκα άνδρες κυνηγούν μια μπάλα για 40 ή 45 λεπτά και στο τέλος, κερδίζουν πάντα οι Ισπανοί» ήταν το tweet της διοργάνωσης για την Ισπανία που υπέταξε τους Φινλανδούς και ο Ρούντι Φερνάντεθ υπενθύμισε σε όλους από τι υλικό είναι φτιαγμένος.

«Ο πιο μισητός παίκτης στην Ευρώπη»

Ο Ρούντι Φερνάντεθ είναι εξαιρετικός παίκτης. Αυτό είναι δεδομένο. Το ίδιο ωστόσο ισχύει με το προκλητικό της συμπεριφοράς του που σημάδεψε την καριέρα του στα γήπεδα του κόσμου. Οι haters του άσου της Ρεάλ Μαδρίτης έχουν βρει πολλές αφορμές να τον κατηγορούν. Το 2014 είδε τον εαυτό του στο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού «Basket Hebdo» με τίτλο «Ρούντι Φερνάντεθ, ο πιο μισητός παίκτης στην Ευρώπη!» να τον συνοδεύει. Όχι ακριβώς τίτλος τιμής, έτσι; «Ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένας σπουδαίος σκόρερ, πολύ ευέλικτος και ταχύτατος. Το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο. Το παρατσούκλι του είναι "Rudy Airlines" και το οφείλει στα εντυπωσιακά καρφώματά του. Παρ' όλα αυτά, ο Ρούντι φαίνεται πως είναι το κακό παιδί του ισπανικού μπάσκετ. Αυτός ο άνθρωπος έχει μετατρέψει την πρόκληση σε επιστήμη! Εσείς τι πιστεύετε»; ήταν το άρθρο του περιοδικού για τον άσο της «Βασίλισσας».

«Δεν έχω δει ξανά τόσο flopping στη ζωή μου»

Κατά το πρώτο ματς της Ρεάλ με τον Ολυμπιακό για τα playoffs της EuroLeague 2013-14, ο Ρούντι έκανε ό,τι χρειαζόταν η ομάδα του για να νικήσει σημειώνοντας 20 πόντους με 4 τρίποντα για το 88-71 των Μαδριλένων. Έκανε και ό,τι κάνει, για να ανεβάζει την πίεση των απανταχού φιλάθλων. Όχι μόνο εντός Ελλάδος! Ο Κέρτις Τζέρελς, τότε στην Αρμάνι Μιλάνο και ο Τζαμόν Γκόρντον, όταν ακόμη έπαιζε στην Εφές άνοιξαν διάλογο στο Twitter για τον Φερνάντεθ!
Γκόρντον: «LOL. Flopping»
Τζέρελς: «Φίλε, δεν έχω δει ξανά τόσο flopping στη ζωή μου»!!!
Γκόρντον: «Πρέπει να μάθω να το κάνω»
Τζέρελς: «Σε εσένα απλώς θα δώσουν τεχνική ποινή»

τζέρελς

Το ξύλο από τους οπαδούς της Ζάλγκιρις!

Τη σεζόν 2012-13 ο Ρούντι έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της EuroLeague που τιμωρήθηκε με 3.500 ευρώ πρόστιμο γιατί με τη συμπεριφορά του στον αγώνα με τη Ζάλγκιρις στη Μαδρίτη αμαύρωσε την εικόνα της διοργάνωσης. Πως τα κατάφερε; Για αρχή πέταξε την μπάλα στο κεφάλι του Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς και μετά έφτυσε τον Παούλιους Γιανκούνας. Στο δεύτερο παιχνίδι των δυο ομάδων στο Κάουνας, οι δίδυμοι οπαδοί της Ζάλγκιρις, Νόρμουντς και Νάουρις Μάτσιους τον τραυμάτισαν στο κεφάλι! Για την ακρίβεια, πλησίασαν το πούλμαν της Ρεάλ μετά το τέλος του ματς με πρόφαση να του ζητήσουν αυτόγραφο και τον γρονθοκόπησαν! Οι άνθρωποι της ασφάλειας κινητοποιήθηκαν όμως ήταν αργά. Οι θύτες συνελήφθησαν λίγο αργότερα ενώ από τη Ζάλγκιρις τόνιζαν πως ο Φερνάντεθ δεν ήταν αιμόφυρτος αλλά είχε ένα χτύπημα στο πρόσωπό του. Πάντως στην επέτειο των τριών χρόνων από το... ατυχές συμβάν, τα δυο αδέλφια πόσταραν στο Facebook μια φωτογραφία με τον Ρούντι, ένα γάντι του μποξ να τον χτυπάει και το μήνυμα: «Τρία χρόνια. Ρούντι μην κλαις! Να είσαι χαρούμενος».

Η αδελφή του τον έστειλε στο μπάσκετ

Ο Φερνάντεθ έπαιξε για πρώτη φορά επαγγελματικό μπάσκετ στην Μπανταλόνα την περίοδο 2002-08 όπως και η μητέρα του, Μάιτε. Πάντως ο πιο έμπειρος παίκτης της εθνικής Ισπανίας άρχισε να ασχολείται με το μπέιζμπολ κι εν συνεχεία, με το ποδόσφαιρο! Μάλιστα γράφτηκε στις ακαδημίες της «Σαν Χοσέ Ομπρέρο», της ομάδας της γειτονιάς του στη Μαγιόρκα. Σε ηλικία εννιά ετών, κλήθηκε να διαλέξει. «Ευχαριστώ και δοξάζω τον Θεό που έκανα αυτή την επιλογή» θα παραδεχτεί αρκετά χρόνια αργότερα, εξηγώντας πως ο λόγος που ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ ήταν η κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη αδελφή του, Μάρτα Φερνάντεθ! «Τα πρώτα μου βήματα ήταν στο παρκέ, όταν έτρεχα να πιάσω την μπάλα που μου πετούσε η αδελφή μου. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα». Μάλιστα τα δυο αδέλφια κατέκτησαν μαζί το Κύπελλο Ισπανίας το 2014! Ο Ρούντι το Copa del Rey με τη Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάρτα το Copa de la Reina, με τη Ρίβας Εκόπολις! «Τα Κύπελλα στην Ισπανία το 2014 είναι υπόθεση Φερνάντεθ» είχε σχολιάσει ο έμπειρος περιφερειακός.

Η ανανέωση και το μεγάλο φινάλε

Ο Ρούντι Φερνάντεθ ήλθε στη Ρεάλ το καλοκαίρι του 2012 ως αντί-Ναβάρο των Μαδριλένων. Με τη φανέλα της «Βασίλισσας» έχει πανηγυρίσει δυο τίτλους EuroLeague, έξι πρωταθλήματα, πέντε Copa del Rey και επτά Supercopa ενώ τον περασμένο Ιούλιο έβαλε την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο WiZink Center ως το 2023. Νωρίτερα, είχε εκφράσει την αντίθεσή του για το γεγονός πως η ισπανική ομοσπονδία έδωσε διαβατήριο στον Λορέντζο Μπράουν, εξηγώντας πως «υπάρχουν πολλοί Ισπανοί παίκτες που αξίζουν να βρίσκονται στην εθνική αλλά στο τέλος μπορεί να μη λάβουν την αναγνώριση επειδή θα υπάρχει ο Μπράουν».

Σε κάθε περίπτωση, ο Ρούντι παραμένει κομβικός για τη «ρόχα» όπως επιβεβαίωσε κόντρα στη Φινλανδία.

11 πόντοι
5 ριμπάουντ
1 ασίστ
1 ριμπάουντ
15 βαθμοί στο σύστημα αξιολόγησης
σε 18'

Ενδεχομένως το φετινό EuroBasket να είναι η τελευταία του διοργάνωση με την εθνική Ισπανίας, αποτελώντας κομμάτι των μεγαλύτερων επιτυχιών της. Όλα αυτά τα χρόνια ήταν από εκείνους που προκαλούσαν ενώ η τάση του να... πέφτει είχε σχολιαστεί δυσμενώς ακόμα και στο ΝΒΑ. Σε κάθε περίπτωση, ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι πρόκειται για έναν παικταρά που δηλώνει πάντα παρών για την εθνική του.

@Photo credits: FEB
 

EUROBASKET Τελευταία Νέα