Παναθηναϊκός: Το ΟΑΚΑ κρίνει την «επόμενη μέρα»!

Παναθηναϊκός: Το ΟΑΚΑ κρίνει την «επόμενη μέρα»!

Παναθηναϊκός: Το ΟΑΚΑ κρίνει την «επόμενη μέρα»!

bet365

Το gazzetta.gr επιχειρεί να «φωτίσει» τις λεπτομέρειες και να ξεδιαλύνει το τοπίο γύρω από την απόφαση της Πολιτείας για την τύχη του ΟΑΚΑ. Που και πως εμπλέκεται ο Γιαννακόπουλος και πόσο η παραχώρηση του γηπέδου, επηρεάζει το μέλλον της ΚΑΕ αλλά και την «επόμενη μέρα» της ομάδας.

Από το καλοκαίρι του 1995, όταν ο Παναθηναϊκός μετακόμισε στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που αρκετά χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε «Νίκος Γκάλης», δεν έχει κυλήσει απλά πολύ καιρό στ' αυλάκι! Έχει περάσει μία ολόκληρη εποχή!

Μία εποχή που άρχισε με τον «θρυλικό» Ντομινίκ Ουίλκινς να πατάει το παρκέ του και να προσελκύει 10.000 κόσμο σε ανοιχτή προπόνηση, μία εποχή που διεκόπη για μία διετία (2002-2004) λόγω των ολυμπιακών έργων (όταν η ομάδα στεγάστηκε στο κλειστό των Πατησίων) και εξελίχθηκε, με τους «πράσινους να να δημιουργούν μία ανεπανάληπτη δυναστεία και να φτάνουν στην κατάκτηση έξι συνολικά ευρωπαϊκών τροπαίων! Εκ των οποίων το τέταρτο (2007) μέσα στην φυσική τους έδρα!

Το ΟΑΚΑ, λοιπόν, είναι το πεπρωμένο του! Και το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον! Όχι μόνο γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την σύγχρονη ιστορία του, αλλά γιατί όπως διαφαίνεται (το project του Βοτανικού, σε πρώτη φάση, θα αργήσει και θα πρέπει να γίνουν πολλά για να αποτελέσει την μπασκετική έδρα του συλλόγου) είναι το μόνο γήπεδο που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός σύγχρονου οργανισμού με πολύ απαιτητικό και πολυάριθμο φίλαθλο κοινό.

Υπάρχει βέβαια και η αντίστροφη ανάγνωση, που θέλει το ολυμπιακό κλειστό του μπάσκετ να είναι απόλυτα εξαρτημένο από την «πράσινη» ΚΑΕ. Όχι μόνο γιατί στο μεγαλύτερο ποσοστό, ουσιαστικά εκείνη το συντηρεί εδώ και δυόμιση δεκαετίες... Αλλά γιατί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο η ΑΕΚ δεν θα λογίζεται ως «συγκάτοικος», από την στιγμή που θα μετακομίσει στα Λιόσια.

Κοινώς και οι δύο πλευρές έχουν ανάγκη η μία την άλλη! Για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους οι «πράσινοι» (δεν υπάρχει άλλο γήπεδο μεγάλης χωρητικότητας, που μπορεί να τους στεγάσει στην Αθήνα), για λειτουργικούς και οικονομικούς το ΟΑΚΑ, που θα είχε βάλει λουκέτο χωρίς το ενοίκιο που πληρώνουν κάθε χρόνο οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης.

Με άλλα λόγια, η παραχώρηση της ολυμπιακής εγκατάστασης του μπάσκετ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τα επόμενα 49 χρόνια, μοιάζει ως η μοναδική λύση στον ορίζοντα. Όχι μόνο για να αποκτήσει το «τριφύλλι» το δικό του «σπίτι» και να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα το εκσυγχρονίσουν και θα μεγιστοποιήσουν τα έσοδά του, αλλά και για να αρχίσει, η Πολιτεία, να βγάζει από πάνω της, ένα-ένα τα «αγκάθια» της αξιοποίησης των ολυμπιακών ακινήτων που ανήκουν στην ΕΟΕ και έχουν παραχωρηθεί στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το κονδύλι των – προ παραχώρησης – εργασιών, οι οποίες πρέπει να γίνουν σε όλο το ολυμπιακό συγκρότημα (ύψους 55 εκατομμυρίων Ευρώ), εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, που θα «καλύψει» τα έργα εθνικής προτεραιότητας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα έργα πρέπει να έχουν εξαγγελθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2021 και να έχουν ολοκληρωθεί πριν το πέρας του 2023!

Ο Γιαννακόπουλος χειρίζεται προσωπικά το θέμα

Το ότι μεγαλομέτοχος της «πράσινης» ΚΑΕ δεν εμπλέκεται καθόλου με την αγωνιστική λειτουργία της ομάδας στην εφετινή σεζόν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο. Ο ίδιος, άλλωστε, το είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στις 12 του περασμένου Ιουνίου και η οποία είχε συμβολικό χαρακτήρα γιατί έλαβε χώρα στα γραφεία της ΒΙΑΝΕΞ.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο 46χρονος επιχειρηματίας δεν έχει ακόμη στην κατοχή του τις μετοχές της εταιρείας (είναι προς πώληση έναντι 25 εκατομμυρίων Ευρώ, όπως είχε ο ίδιος ανακοινώσει) και αυτοδίκαια, είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος να ενδιαφερθεί και να διαφυλάξει την περιουσία του.

Έτσι εξηγείται, λοιπόν, το γεγονός ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος χειρίζεται προσωπικά (σε επίπεδο επαφών κορυφής με την Πολιτεία) την συγκεκριμένη υπόθεση, που ναι μεν είναι λεπτή και περίπλοκη (η γραφειοκρατία είναι αδυσώπητη), αλλά αν έχει θετική έκβαση, πέραν της διευθέτησης ενός θέματος ζωτικής σημασίας για το τμήμα μπάσκετ, είναι ικανή δώσει ένα οριστικό τέλος και στο ιδιοκτησιακό ζήτημα της ΚΑΕ.

Κακά τα ψέματα, αν το κλειστό του ΟΑΚΑ παραχωρηθεί στον Παναθηναϊκό για τα επόμενα 49 χρόνια και βρεθεί η φόρμουλα (απαιτούνται τροποποιήσεις του νόμου όσον αφορά στις άδειες) για την αξιοποίηση των εμπορικών χρήσεων (εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες εντός του γηπέδου), τότε η εξαγορά των μετοχών της ομάδας, θα αποτελέσει αυτομάτως μία σαφώς πιο ασφαλή και συμφέρουσα επένδυση (απ' ότι είναι αυτή τη στιγμή) για ξένες ή εγχώριες εταιρίες.

Αν η ΚΑΕ δεν αλλάξει χέρια, μία τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει πιο «εύκολη» και ρεαλιστική μία ενδεχόμενη απόφαση του νυν μεγαλομετόχου να επιστρέψει στις διοικητικές επάλξεις... Όχι μόνο γιατί τότε, το project “Ευρωπαίος Παναθηναϊκός” θα είναι πιο εφικτό να «ξαναζωντανέψει», αλλά γιατί ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να πραγματωθεί έστω και ετεροχρονισμένα, το όνειρο των αείμνηστων Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου για μία Παναθηναϊκή μπασκετική Πολιτεία... Τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια Ευρώ έβαλαν οι άνθρωποι στον Παναθηναϊκό... Ας τους δοθεί η ευκαιρία να «δουν έστω από ψηλά» ότι κάποιοι συνεχίζουν το έργο τους...

Ανεξάρτητα με την τελική έκβαση της υπόθεσης, ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Τάκης Τριαντόπουλος και οι συνεργάτες του, είναι «υποχρεωμένοι» να σχεδιάσουν την επόμενη σεζόν χωρίς να υπολογίζουν σε άμεσες και ριζικές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και αυτό γιατί αυτές είναι απόλυτα εξαρτημένες από το γηπεδικό (δεν είναι εύκολο να ξεκαθαρίσει άμεσα) αλλά και γιατί πιθανότατα και στη νέα σεζόν, ο Παναθηναϊκός θα είναι ο «ενοικιαστής» του ΟΑΚΑ. Το μόνο που διαφαίνεται πιο πιθανό να αλλάξει και φυσικά να εκτοξεύσει το budget της ομάδας, είναι η επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα. Αν μάλιστα αρθούν και όλοι οι περιορισμοί όσον αφορά στον αριθμό προσέλευσης των θεατών, τότε η αύξηση του προϋπολογισμού μπορεί να αγγίξει – στην καλύτερη περίπτωση – και τα 3 εκατομμύρια Ευρώ (από τις εισπράξεις των εισιτηρίων).

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα