«Αυτό το σενάριο το είχαμε αποκλείσει»

Βασίλης Βλαχόπουλος
«Αυτό το σενάριο το είχαμε αποκλείσει»

bet365

Ο Δημήτρης Βεργίνης μίλησε στο gazzetta.gr για τη νίκη του Ηρακλή στο κλειστό του Πλάτωνα, το σενάριο που δεν σκέφτηκε ποτέ, τη σκληρή κριτική μετά την ήττα από τον Άρη και την ειλικρινή συγνώμη προς τον κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι τον λάκκο στον οποίον βούτηξε σύσσωμο το αγωνιστικό τμήμα του Ηρακλή στο ντέρμπι με τον Άρη, τον έσκαψε με τα ίδια του τα χέρια. Μόνο το συγκεκριμένο γεγονός έκανε ιδιαίτερο το χθεσινό (13/11) παιχνίδι με τον Ιωνικό. Αυτή η νίκη δεν άλλαξε δα τους στόχους των «κυανόλευκων», ούτε τους έβαλε σε τροχιά λαμπρής δόξας, ενδεχομένως να μην τη θυμούνται καν, όταν φτάσουν στο τέλος του φετινού δρόμου. Είχε όμως πολύ πίεση, ήταν από τους αγώνες δίχως γυρισμό. Γιατί το σενάριο της ήττας… «άστο, αυτό δεν υπήρχε καν στο μυαλό μας, το είχαμε αποκλείσει», είπε ο Δημήτρης Βεργίνης στο gazzetta.gr μη επιτρέποντας την ολοκλήρωση της ερώτησης. Ακόμη και στη δεύτερη απόπειρα, ήταν αφοπλιστικός… «μην το συζητάς καν αυτό το σενάριο», οπότε η επιμονή στην ίδια ερώτηση ήταν ανέφελος κόπος.

Σε περίπου ένα μήνα, ο Βεργίνης θα κλείσει το 33ο έτος της ηλικίας του, θαρρείς όμως ότι πλησιάζει τα 40α καθώς η φετινή χρονιά είναι η 16η σε επαγγελματικό επίπεδο και η 15η στην Basketleague καθώς μεσολάβησε και ο ένας χρόνος στη Λουκόιλ Ακαντέμικ. Στο κλειστό του Πλάτωνα έπαιξε σαν έφηβος, έκανε κάτι που λατρεύει. Στην καριέρα του έχει βάλει πολλά μακρινά σουτ, αυτά που μπαίνουν φορώντας τη φανέλα του Ηρακλή είναι ιδιαίτερα. Δεν έκρυψε ποτέ ότι… «είναι η ομάδα που αγαπώ από μικρός γι’ αυτό γουστάρω να παίζω στον Ηρακλή. Πέραν τούτου όμως, είναι πολύ καλό το περιβάλλον στην ομάδα, οι σχέσεις μεταξύ παικτών και τεχνικού επιτελείου. Αυτό θα φανεί στη διάρκεια της χρονιάς όπου οι σχέσεις σε μια ομάδα βοηθούν στη διαχείριση καταστάσεων».

Λόγω αυτών των συναισθημάτων που έχει από παιδί, αξιολογεί διαφορετικά τις καταστάσεις. Τις νίκες, αλλά και τις ήττες. Είναι λογικό να εισβάλλει και το συναίσθημα. Γι’ αυτό, ίσως, στο blog του στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ (μετά την ήττα από τον Άρη) ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο. Και ήταν απολύτως ειλικρινής. «Ζήτησα συγνώμη από τον κόσμο εκπροσωπώντας όλη την ομάδα. Τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο. Είναι δύσκολο να δεχθείς την εικόνα που είχαμε απέναντι στον Άρη, ειδικά εμείς που ζούμε την ομάδα στις προπονήσεις», είπε.

Το τελευταίο έχει την αξία του καθώς ένας έμπειρος παίκτης πάντα ξέρει τι τον περιμένει πριν από έναν αγώνα. Δικό του κριτήριο είναι η προπόνηση. Αν είχε ένταση, αν η προετοιμασία έγινε σε κλίμα σύμπνοιας, αν υπήρξε σωστή εκτέλεση των plays. Είναι πολλά. Για τον οπαδό, καθρέπτης είναι ο αγώνας.

Γι’ αυτό επέμεινε ότι… «η εικόνα που είχαμε (κόντρα στον Άρη) δεν είχε καμία σχέση με τις προπονήσεις. Ήταν κρίμα, αυτά συμβαίνουν στον αθλητισμό, σημασία έχει η αντίδραση. Αυτή η νίκη ήταν θέμα εγωισμού και αντίδρασης».

Ήταν και η έντονη κριτική από τον κόσμο. Πλέον αυτή γίνεται μέσω των social media καθώς απαγορεύεται η φυσική παρουσία. Αυτή η κριτική ενίσχυσε την πίεση στο εσωτερικό της ομάδας, δίχως αυτό να σημαίνει ότι καλλιέργησε αμφιβολία για την ικανότητά της. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε καθεστώς πίεσης. Ο Ηρακλής είναι μεγάλη και ιστορική ομάδα, ο κόσμος είναι απαιτητικός, ειδικά τώρα που στηρίζει την ελπίδα του στο μπάσκετ λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα τμήματα. Είναι λογικό να υπάρξουν μεγαλύτερες απαιτήσεις», είπε και… πέρασε στην αντίπερα όχθη.

«Η απαίτηση του κόσμου θα πρέπει να εκληφθεί ως κίνητρο βελτίωσης. Δεν έχουν όλες οι ομάδες το προνόμιο να βλέπουν 100-150 οπαδούς να έρχονται έξω από τα αποδυτήρια για να εμψυχώσουν τους παίκτες πριν από ένα ντέρμπι. Αυτό έγινε πριν τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ και ήταν σημαντικό στην ψυχολογία μας, στο πάθος που είχαμε στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Το αρνητικό είναι ότι παίζουμε χωρίς κόσμο στο γήπεδο».

Θυμήθηκε όμως και τα λόγια του προπονητή του. Ο Βαγγέλης Ζιάγκος δεν είπε ψέματα περί του αγωνιστικού ρυθμού, ισχύει βέβαια για όλες τις ομάδες. Ωστόσο, Ηρακλής στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος έδειξε σε πολύ καλή κατάσταση κι έπαιξε μετά από περίπου τρεις εβδομάδες. «Δεν είναι δικαιολογία. Με τρεις αγώνες σε σχεδόν ένα μήνα είναι αδύνατο να βρεις ρυθμό. Από την άλλη πλευρά, ξέραμε τα δεδομένα, είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε μ’ αυτές τις συνθήκες και να τις αντιμετωπίσουμε. Πάντως, για να βρει ρυθμό μια ομάδα χρειάζεται διαδοχικούς αγώνες».
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα