Μόνο η Ελλάδα έβγαλε πρωταθλητή από τις μεγάλες λίγκες της Ευρώπης

Μόνο η Ελλάδα έβγαλε πρωταθλητή από τις μεγάλες λίγκες της Ευρώπης

Μόνο η Ελλάδα έβγαλε πρωταθλητή από τις μεγάλες λίγκες της Ευρώπης

bet365

Η ελληνική λίγκα ήταν η μόνη από τα μεγάλα πρωταθλήματα μπάσκετ της Ευρώπης που ανέδειξε πρωταθλητή εν μέσω κορονοϊού χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σεζόν. Θυμηθείτε τι ισχύει σε κάθε χώρα.

Το Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ αποφάσισε ομόφωνα στις 23/3 να εισηγηθεί την οριστική διακοπή της Basket League και χθες η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος επικύρωσε τη βαθμολογία αναδεικνύοντας πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό (οι «πράσινοι» έριξαν λευκό, η ΑΕΚ δεν ψήφισε). Αποφασίστηκε επίσης να μην υποβιβαστούν ΠΑΟΚ - Άρης κι έτσι οι ομάδες στρέφονται κι επίσημα πλέον στην επόμενη σεζόν.

Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα δεδομένα στα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, εκεί όπου Ισπανία και Γερμανία αναμένετε να αναδείξουν πρωταθλητή με τη διεξαγωγή τουρνουά σε μια πόλη ενώ οι υπόλοιπες λίγκες ολοκληρώθηκαν δίχως να αποδοθεί ο τίτλος.

Ισπανία

Ο πρωταθλητής θα κριθεί σε τουρνουά 12 ομάδων

Στις 20 Απριλίου, η Γενική Συνέλευση της Liga Endesa συμφώνησε ομόφωνα στο φορμάτ με το οποίο θα ολοκληρωθεί η σεζόν σε ό,τι αφορά την ανάδειξη πρωταθλητή. Στην τηλεδιάσκεψη, λοιπόν που πραγματοποιήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί το ισπανικό πρωτάθλημα, αποφασίστηκε η διεξαγωγή τουρνουά σε μια πόλη στο οποίο θα συμμετάσχουν οι πρώτες 12 ομάδες της κατάταξης ως τη διακοπή της regular season, ήτοι ως την 23η αγωνιστική.

Εφόσον, λοιπόν το επιτρέψουν οι συνθήκες (σ.σ. η οριστική απόφαση θα παρθεί ως τις 31/5), οι 12 ομάδες θα χωριστούν σε δυο γκρουπ. Κάθε ομάδα θα δώσει πέντε παιχνίδια στον όμιλο της, ένα κόντρα σε κάθε αντίπαλο. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις δυο πρώτες θέσεις, προκρίνονται αυτόματα στα ημιτελικά. Εκεί θα δώσουν χιαστί μονούς αγώνες, οι νικητές προκρίνονται στον τελικό και ο πρωταθλητής θα κριθεί σε ένα παιχνίδι. Αποφασίστηκε, επίσης να μην υποβιβαστεί κάποια ομάδα.

Μένει να οριστεί η πόλη που θα φιλοξενήσει το τελικό τουρνουά.

Group A
Μπαρτσελόνα
Τενερίφη
Μπιλμπάο
Μπασκόνια
Μάλαγα
Μπανταλόνα

Group B
Ρεάλ Μαδρίτης
Σαραγόσα
Ανδόρα
Βαλένθια
Μπούργος
Γκραν Κανάρια

Γερμανία

Τουρνουά 10 ομάδων στο Μόναχο για την ανάδειξη πρωταθλητή

Η ποδοσφαιρική Bundesliga έδειξε τον δρόμο σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη έπειτα διακοπή δυο μηνών. Έπειτα, λοιπόν από το ποδόσφαιρο, οι Γερμανοί θα δουν και τις ομάδες μπάσκετ να επιστρέφουν στα γήπεδα αφού το πρωτάθλημα θα κάνει restart στις 6 Ιουνίου με τη διεξαγωγή τουρνουά στο Audi Dome του Μονάχου όπου θα συμμετάσχουν 10 ομάδες. Οι Γερμανοί ακολούθησαν, ουσιαστικά το μοντέλο των Ισπανών σε ό,τι αφορά την ανάδειξη πρωταθλητή για τη σεζόν 2019-20.

Κάθε ομάδα θα δώσει τέσσερα παιχνίδια στον όμιλο της, ένα κόντρα σε κάθε αντίπαλο. Οι τέσσερις πρώτες από κάθε όμιλο προκρίνονται σε αγώνες νοκ άουτ μέχρι να αναδειχθεί ο πρωταθλητής. Παράλληλα, αποφασίστηκε να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα στη β' κατηγορία. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες από το εναρκτήριο τζάμπολ. «Ήταν μία απόφαση που ελήφθη ομόφωνα, με πνεύμα αλληλεγγύης» ανέφερε σχετικά ο γενικός διευθυντής της Μπάγερν, Μάρκο Πέσιτς.

Το ζήτημα έχει να κάνει με τους ξένους παίκτες, ιδιαίτερα τους Αμερικανούς που είχαν επιστρέψει στις πατρίδες τους έπειτα από τη διακοπή.

Group A
Μπάγερν Μονάχου
Κράιλσχαϊμ
Όλντενμπουργκ
Γκέτινγκεν
Ουλμ

Group B
Λούντβιγκσμπουργκ
Άλμπα Βερολίνου
Ράστα Βέχτα
Μπάμπεργκ
Φρανκφούρτη

Ιταλία

Οριστική διακοπή δίχως πρωταθλητή

Η Ιταλία είναι η χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών στη γειτονική χώρα είναι 228.000 ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 32.486 από τις 20 Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα. Εξάλλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr ο Αντρέα Ματσόν μίλησε για τα εγκληματικά λάθη που έγιναν στην Ιταλία και το... una faccia, una razza που δεν σέβεται τους κανόνες.

Στις 7 Απριλίου, λοιπόν αποφασίστηκε η οριστική διακοπή σε όλα τα πρωταθλήματα μπάσκετ. Μάλιστα ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας, Τζάνι Πετρούτσι εξήγησε πως έχει πέσει στο τραπέζι η προοπτική του salary cap που εφαρμόζεται στο ΝΒΑ κι αφορά το ανώτατο μισθολόγιο των ομάδων ενώ δημοσίευμα της Corriere dello Sport αποκάλυψε πως ο τερματισμός της Serie A σημαίνει απώλειες ύψους 38-40 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα προτάθηκε η επιστροφή στα... ανοιχτά γήπεδα όταν γίνει η επανεκκίνηση του ιταλικού μπάσκετ!

Γαλλία

Τερματισμός με απόφαση Μακρόν χωρίς πρωταθλητή

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επισήμως στις 28 Απριλίου τη διακοπή όλων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του μπάσκετ. Η αγωνιστική δράση στη γαλλική λίγκα (LNB) σταμάτησε έπειτα από τη διεξαγωγή της 25ης αγωνιστικής, όταν στην κορυφή της κατάταξης ισοβαθμούσαν τρεις ομάδες, οι Μονακό, Βιλερμπάν και Ντιζόν με ρεκόρ 21-4.

VTB League

Οι «φωνές» της Χίμκι για τον τερματισμό χωρίς πρωταθλητή

H VTB League, η λίγκα στην οποία συμμετέχουν χώρες από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Εσθονία, το Καζακστάν και την Πολωνία ήταν το πρώτο μεγάλο πρωτάθλημα στην Ευρώπη που ανακοίνωσε οριστική διακοπή για φέτος λόγω της έξαρσης του Covid-19. Στις 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ομάδων που την απαρτίζουν κι αποφασίστηκε ο τερματισμός του πρωταθλήματος δίχως την ανάδειξη πρωταθλητή.

Μάλιστα ο Γιάνις Τίμα, ο πρώην άσος του Ολυμπιακού και νυν της Χίμκι εξέφρασε τα παράπονα του για τη διακοπή («Δεν γίνεται να πετάξεις μια σεζόν έτσι απλά... Ήταν μια απίστευτη σεζόν και δείξαμε ότι αξίζαμε το τρόπαιο»). Ο κόουτς της Χίμκι, Ρίμας Κουρτινάιτις προχώρησε το θέμα... λίγο παραπάνω, τονίζοντας πως «αν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν πρώτη, τότε θα επικυρωνόταν η βαθμολογία», σχολιάζοντας το γεγονός ότι η σεζόν ολοκληρώθηκε δίχως την ανάδειξη πρωταθλητή.

Τουρκία

Εφές και Φενέρμπαχτσε υπέρ της οριστικής διακοπής

Οι Τούρκοι σταμάτησαν τελευταίοι την αγωνιστική δράση στο μπάσκετ και προσπάθησαν να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα για το restart. O πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας, Χέντο Τούρκογλου ανέφερε μάλιστα πως «όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, δεν έχουμε πρόβλημα να παίξουμε Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστοι»!

Εν τέλει το πρωτάθλημα στη γειτονική χώρα ολοκληρώθηκε στις 11/5 δίχως την ανάδειξη πρωταθλητή και οι Αναντολού Εφές και Φενέρ τάχθηκαν υπέρ της συγκεκριμένης απόφασης, εξηγώντας σε μέσες άκρες πως «η υγεία των ανθρώπων είναι πιο πολύτιμη από όλα τα πρωταθλήματα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα