Άρης… ώρα μηδέν

Άρης… ώρα μηδέν

Άρης… ώρα μηδέν

bet365

Ο μπασκετικός Άρης βρίσκεται σε οριακό σημείο και το gazzetta.gr σκιαγραφεί την κατάσταση και σημειώνει το σχέδιο του μεγαλομετόχου, Δημήτρη Γουλιέλμου. Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η οικογένεια Αλευρογιάννη, η πίεση των ban της FIBA, οι προσφυγές των Αμερικάνων και τα όρια των Ελλήνων…

Η κατάσταση δεν είναι απλή, ούτε και άγνωστη. Υπό την έννοια ότι τα οικονομικά προβλήματα και τα υπέρογκα χρέη είναι οι δύο σταθεροί συνοδοιπόροι του Άρη. Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες του Ιούνη, ο Άρης δείχνει να βρίσκεται σε χειρότερο σημείο απ’ ότι ήταν πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι το μέλλον προμηνύεται ακόμη δυσκολότερο και δυσάρεστο, αν δεν δημιουργηθούν οι τρόποι επιστροφής της ΚΑΕ σε καθεστώς κανονικότητας. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα αγωνιστικά και οικονομικά δεδομένα, καθώς επίσης και το σχέδιο του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ, Δημήτρη Γουλιέλμου.

Διοίκηση… δύο ανθρώπων

Η επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ αναφέρει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, η αλήθεια είναι όμως ότι στο δ. σ. έμεινε μόνο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Χάρης Παπαγεωργίου. Ο Τάσος Μωϋσιάδης παραιτήθηκε από το περασμένο καλοκαίρι, τον ακολούθησε ο Γιώργος Σιγάλας στα μέσα της περσινής χρονιάς και λίγο πριν το τέλος της χρονιάς έπραξε το ίδιο και ο Νίκος Κάλλεν. Η δε παρουσία εκπροσώπου του ΑΣ έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα. Οι παραιτήσεις ήταν συνέπεια της διαφορετικής φιλοσοφίας των υπόλοιπων μελών με τον Δημήτρη Γουλιέλμο ο οποίος εδώ και πολλές εβδομάδες προσπαθεί να βρει ανθρώπους για τη στελέχωση νέου διοικητικού συμβουλίου. Κυρίως όμως αναζητεί οικονομικούς συμπαίκτες και προς αυτήν την κατεύθυνση αναπτύχθηκε…

Νέο σενάριο εμπλοκής Αλευρογιάννη

Αυτό δεν είναι καινούργιο. Αν γυρίσει κανείς τον χρόνο πίσω και σταματήσει στο περσινό καλοκαίρι θα διαπιστώσει ότι και τότε είχε αναπτυχθεί σχετική φημολογία. Ίσως το timing να μην ήταν το κατάλληλο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνη η πρόταση του Δημήτρη Γουλιέλμου για ένταξη του Σταύρου Αλευρογιάννη (ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε δραστηριοποιηθεί στον Πανιώνιο) στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΑΕ δεν έχει αποσυρθεί από το τραπέζι. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης ότι, πρόσφατα το ζήτημα συζητήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών σε συνάντησή τους στην Αθήνα. Εκείνη η συνάντηση ήταν διαφορετική από τις πολλές που συνηθίζουν, λόγω της φιλικής σχέσης που διατηρούν. Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Άρης αναζητεί έναν ισχυρό οικονομικό συμπαίκτη ο οποίος θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ομάδας στη δεδομένη δύσκολη στιγμή. Μένει να φανεί, αν ο κ. Αλευρογιάννης θα αποδεχθεί την πρόταση. Μέχρι στιγμής το έχει κάνει ο πρώην ιδιοκτήτης των Τρικάλων, Αχιλλέας Ρουσιαμάνης. Η παρουσία του τελευταίου στο δ. σ. της εταιρίας έχει κλειδώσει όπως και το επίπεδο οικονομικής βοήθειας που θα προσφέρει. Από εκεί και πέρα και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο κ. Γουλιέλμος δεν βρήκε άλλα στηρίγματα, ίσως γιατί ο ίδιος δεν φρόντισε να αναπτύξει σχέσεις με το ευρύτερο περιβάλλον των παραγόντων του Άρη με συνέπεια να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Η ουσία είναι ότι παραμένει εγκλωβισμένος, αναζητεί επειγόντως ανθρώπους που θα ευθυγραμμιστούν στη δική του προσπάθεια.

Τον καταδιώκει το ban

Το βασικό πρόβλημα του Άρη λύνεται μόνο λεφτά τα οποία (στην παρούσα φάση) αναζητούνται. Το δεύτερο είναι ο περιορισμένος χρόνος σε συνδυασμό με την πληγωμένη αξιοπιστία του. Όλα θα ήταν διαφορετικά αν δεν έκανε το λάθος, πέρυσι, να πορευτεί με το ban των μεταγραφών υπό την έννοια ότι δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια, αλλά λήφθηκε μια απόφαση ελαφρά τη καρδία. Αυτή αντλήθηκε από τη βεβαιότητα ότι στοιχειοθετούσε την καλύτερη διαπραγματευτική τακτική απέναντι στους πιστωτές. Σημειώθηκε ότι οι τελευταίοι αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τις προτάσεις της ΚΑΕ οι οποίες περιλάμβαναν κούρεμα οφειλών έως και 50% και καταβολή του ποσού (έως) και σε βάθος εξαετίας. Στην πραγματικότητα, αυτές οι προτάσεις δεν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές, έγιναν για να γίνουν. Η ΚΑΕ αποφάσισε να πορευτεί με την ποινή μεταγραφών, νιώθοντας τη σιγουριά ότι το περσινό αγωνιστικό μοντέλο θα είχε επιτυχία και οι πιστωτές της FIBA θα προσαρμόζονταν στα δικά της «θέλω». Συνέβη το αντίθετο. Το μοντέλο απέτυχε και ο Άρης κινδύνεψε. Το μόνο που δεν άλλαξε ήταν η στάση των πιστωτών. Ό,τι έλεγαν πέρυσι, λένε και φέτος. Ο Άρης ουδέποτε μπήκε σε διαδικασία νέας συζήτησης με τους παίκτες για να μάθει τις προθέσεις τους. Το «φώναξε» ο Βίκτορ Σανικίντζε ο οποίος περίμενε κάποια κίνηση από την ΚΑΕ, το δήλωσε και ο Τάντια Ντραγκίτσεβιτς.

Μετά το περσινό πάθημα, ο Δημήτρης Γουλιέλμος δήλωσε ότι πρώτος στόχος της ΚΑΕ είναι η άρση του ban. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει υποστηρίξει με πράξεις τη δήλωσή του, ενώ στις συζητήσεις που έκανε με εκπροσώπους παικτών κανείς δεν κατάλαβε με σιγουριά ότι ο Άρης θα κάνει άρση του ban. Η προφανέστατη αιτία είναι ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα ούτως ώστε να κλείσουν οι συμφωνίες. Κι αν η ΚΑΕ δεν φροντίσει να έρθει σε συμφωνία με τον Κάιλ Ουίβερ, τα ban θα αυξηθούν.

Χρόνος δεν υπάρχει

Οι συμφωνίες που έκανε πέρυσι ο Άρης με όλους τους ξένους παίκτες, δίνει το δικαίωμα στην ΚΑΕ να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των συμβολαίων τους και για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Αν όχι, θα πρέπει να καταβάλλει τα kick out (ποσά από 5.000 έως και 10.000 ευρώ). Ωστόσο, αγωνιστικά, οι περσινές επιλογές απέτυχαν παταγωδώς. Παράλληλα, η ΚΑΕ ήταν συνεχώς με το πιστόλι στον κρόταφο καθώς, γνωρίζοντας ότι η εταιρία δεν μπορούσε να τους αντικαταστήσει λόγω αδυναμίας απόκτησης παίκτη, οι ξένοι κέρδισαν όρους συμβολαίου αλλά και συγχωροχάρτια για τις… ατίθασες συμπεριφορές τους. Οικονομικά, η ΚΑΕ δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος των συμβολαίων τους καθώς έχουν αυξημένες απολαβές. Ως εκ τούτου, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Γιατί οφείλει στους παίκτες χρήματα δύο μηνών και ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβάλλει και τα χρήματα για τη λύση των συμβολαίων. Γνωρίζει επίσης ότι οι ξένοι είναι αποφασισμένοι να καταθέσουν προσφυγές και φυσικά σ’ αυτές θα συμπεριληφθεί και ο δεύτερος χρόνος των συμβολαίων τους! Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ρευστό για να κλείσει κι αυτές τις υποθέσεις.

Στα όριά τους και οι Έλληνες

Θεωρητικά, αυτή τη στιγμή οι «κίτρινοι» έχουν ελληνική βάση παικτών, αλλά ούτε αυτό είναι σίγουρο. Στην τελευταία συνάντηση των παικτών με τον Δημήτρη Γουλιέλμο, κατόπιν αιτήματος των αθλητών, οι τελευταίοι δεν ικανοποιήθηκαν από το πλάνο πληρωμών του μεγαλομετόχου. Με εξαίρεση τον Διαμαντή Σλαφτσάκη, οι Μποχωρίδης, Βεργίνης, Φλιώνης και Χρηστίδης έχουν να εισπράττουν χρήματα και από προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους. Στο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που έχει απλωθεί σε όλο το μήκος και πλάτος του συλλόγου, βλέπουν πλέον κι άλλες λύσεις. Ο Μποχωρίδης δέχθηκε πρόταση από τον Προμηθέα Πατρών για διετές συμβόλαιο συνεργασίας και φυσικά το αγωνιστικό πλήγμα θα είναι μεγάλο σε περίπτωση αποχώρησης του 24χρονου γκαρντ. Πολλώ μάλλον αν διατηρηθεί και το ban των μεταγραφών.

Στον αέρα και ο Καστρίτης

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η… επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Την περασμένη άνοιξη, με μια ενέργειά του, ο Δημήτρης Γουλιέλμος έδειξε ότι η επέκταση της συνεργασίας με τον νεαρό τεχνικό δεν ήταν στις βασικές επιλογές του. Προς αυτήν την κατεύθυνση συναντήθηκε με τον Άρη Λυκογιάννη. Πληροφορίες του gazzetta.gr αναφέρουν δύο πράγματα. Πρώτον: Στη συζήτησή τους δεν επικεντρώθηκαν μόνο στο ενδεχόμενο συνεργασίας αλλά ακόμη και σε ζητήματα λειτουργίας του αγωνιστικού τμήματος. Το περιεχόμενο της συζήτησης έδειξε ότι ο έμπειρος τεχνικός είναι η επιλογή του Γουλιέλμου. Ωστόσο, δεν υπήρξε συμφωνία. Ο λόγος δεν είχε να κάνει μόνο με τον όρο του κ. Λυκογιάννη περί άρσης του ban αλλά προέκυψε διαφωνία και σε λειτουργικά ζητήματα. Δεύτερον: Ο Γιάννης Καστρίτης γνωρίζει για τη συνάντηση Γουλιέλμου-Λυκογιάννη.

Πριν αποχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη (μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του με τον Άρη), ο Γιάννης Καστρίτης έλαβε τη διαβεβαίωση του Δημήτρη Γουλιέλμου για τη συνέχιση της συνεργασίας τους. Μόνο που στο μεσοδιάστημα δεν υπήρξε η παραμικρή επικοινωνία! Παρόλο αυτά, ο νυν ομοσπονδιακός προπονητής ετοίμασε δύο πλάνα, υπολογίζοντας και το ενδεχόμενο να πορευτεί η ομάδα με την τιμωρία μεταγραφών. Στόχος είναι να παραμείνει στον Άρη, αυτό διατυπώνει συνεχώς, διαπιστώνει όμως την απροθυμία του μεγαλομετόχου αλλά και την έκρηξη αμφιβολίας για την επόμενη μέρα. Πρόσφατα δέχθηκε πρόταση συνεργασίας από το Περιστέρι κι εντός των επόμενων ωρών προβλέπεται να υπάρξει επικοινωνία του με τον Δημήτρη Γουλιέλμο στην οποία θα ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Άλλοι πιστωτές και ακαδημίες

Το πρόβλημα της μη τήρησης διακανονισμών με άλλους πιστωτές (σ. σ. Πρίφτης, Τσαϊρέλης, άρθρο 99) θα επιστρέψει στο προσκήνιο στην περίπτωση κατάπτωσης της εγγυητικής επιταγής κι αν δεν ξεπεραστεί μέχρι τη συμπλήρωση του φακέλου συμμετοχής στην Basketleague. Είναι αλήθεια ότι μπροστά στην έλλειψη πλάνου για την επόμενη χρονιά και στην πραγματικότητα της οικονομικής δυσπραγίας, αυτό μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ακαδημίες του συλλόγου όπου φέτος έληξε η σύμβαση του ΑΣ με την ΚΑΕ και υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα πορευτούν τμήματα όπως η παιδική και η εφηβική ομάδα. Έναν χρόνο πριν, ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ σημείωνε την επιθυμία δημιουργίας ακαδημιών στην Αθήνα και σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στις ακαδημίες.

Η σιγουριά του Γουλιέλμου

Παρά την πληθώρα προβλημάτων και του κλίματος αβεβαιότητας που μυρίζει έντονα στην ατμόσφαιρα, ο Δημήτρης Γουλιέλμος εμφανίζεται καθησυχαστικός και σίγουρος. Στην πρόσφατη συνάντηση με τους παίκτες αναρωτιόταν τους λόγους της… βιασύνης (!) και εκτίμησε ότι ο χρόνος είναι σύμμαχός του. Στην πίεση που δέχεται από τους συνεργάτες του, επίσης προσπαθεί να τους καθησυχάσει και σημειώνει ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο κι αυτό εφαρμόζει. Κανείς δεν έχει τη διάθεση σύγκριση προσώπων, αλλά καθησυχαστικές δηλώσεις και σιγουριά για το μέλλον άκουγαν οι φίλοι του Άρη και από τους εκφραστές του προηγούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος με τα γνωστά αποτελέσματα. Την περασμένη εβδομάδα, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ αντιλήφθηκε ότι και ο φίλαθλος κόσμος της ομάδας είναι στα όριά του, στην επίσκεψη που δέχθηκε από μέλη του ARIS ATHENS CLUB. Γιατί οι πράξεις θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα λόγια…

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα