Άρης: Ποιος είναι ο Ανδρέας Καλόγηρος που έδωσε λύσεις στην 4η περίοδο με τον Παναθηναϊκό

Άρης: Ποιος είναι ο Ανδρέας Καλόγηρος που έδωσε λύσεις στην 4η περίοδο με τον Παναθηναϊκό

Ευαγγελος Στελλάκης
Παναθηναϊκός - Άρης 70-73

bet365

Το Gazzetta στέκεται στον Ανδρέα Καλόγηρο, τον παίκτη - έκπληξη που παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας (5/2) ο Γιάννης Καστρίτης στο παρκέ του ΟΑΚΑ, κατά τα τελευταία λεπτά του θριάμβου του Άρη με τον Παναθηναϊκό. Ήταν το ντεμπούτο του στην Stoiximan Basket League!

Ο νεαρός Ανδρέας Καλόγηρος περίμενε υπομονετικά το νεύμα «σήκω, μπαίνεις» από τον Γιάννη Καστρίτη για 16 συνεχόμενες αγωνιστικές στη φετινή Stoiximan Basket League. Εν τέλει ο 21χρονος πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στο ελληνικό πρωτάθλημα στην 17η στροφή της κανονικής περιόδου. Κι όχι σε... όποιο κι όποιο παιχνίδι, αλλά στο ιστορικό διπλό του Άρη στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού με 70-73, βάζοντας κι εκείνος το πολύτιμο... λιθαράκι του.

Η απόδραση των Κιτρινόμαυρων από την Αθήνα περιελάμβανε εκ των πραγμάτων μόνο διακριθέντες, σε μια έτσι κι αλλιώς υπερβατική εμφάνιση από ολόκληρο το σύνολο του Γιάννη Καστρίτη. Κι αν από παίκτες όπως ο Βασίλης Τολιόπουλος (12π., 4/7 τριπ., 5ασ.), ο Τζόναθαν Σταρκ (14π.) και ο Ρόνι Χάρελ (10π., 5ρ.), ο Άρης έχει μάθει να παίρνει πολλά πράγματα με συνέπεια και διάρκεια, δεν ισχύει το ίδιο και για μονάδες με πιο... υποστηρικτικούς ρόλους.

Ένας από αυτούς είναι φυσικά κι ο δίμετρος φόργουορντ Ανδρέας Καλόγηρος, ο οποίος πέρασε στο ματς 33'' πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, αντικαθιστώντας τον Νίκο Περσίδη, με το σκορ στο +8 (57-49) υπέρ του Παναθηναϊκού. Σχεδόν απροσδόκητα, ο Καλόγηρος τελείωσε το παιχνίδι με 9'20'' συμμετοχής, συνεχόμενα μάλιστα, κατά τα οποία προσέφερε 2 πόντους με 1/2 δίποντα, 1 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και σπουδαίες άμυνες, δικαιώνοντας τον Γιάννη Καστρίτη που τον έριξε για πρώτη φορά φέτος στο παρκέ σε αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Καλόγηρος ήταν κομβικός σε καθοριστικά σημεία της τέταρτης περιόδου, καθώς από επίθεση που ξεκίνησε μετά από δικό του κλέψιμο, ο Άρης ξαναπέρασε μπροστά στο σκορ (57-58) με καλάθι του Κατσίβελη, 7'55'' πριν την λήξη. Ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα, σκόραρε ο ίδιος για το 62-63, δίνοντας προβάδισμα στον Άρη σε κρίσιμο σημείο. Αποχώρησε από το παιχνίδι 74 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, παραχωρώντας την θέση του στον πιο έμπειρο Τζόναθαν Σταρκ.

Αν μη τι άλλο, το πρόσημο της παρουσίας του ήταν θετικότατο. Με τον νεαρό φόργουορντ, τον 12ο παίκτη της δωδεκάδας στο ΟΑΚΑ, να έρχεται από τα βάθη του πάγκου, να βγάζει ενέργεια, να δίνει ουσιώδεις λύσεις, κυρίως στα μετόπισθεν, και γενικώς να στέκεται εξαιρετικά απέναντι σε μια ομάδα με την αδιαμφισβήτητη ποιότητα και την εμπειρία του Παναθηναϊκού.

Μα ίσως το σημαντικότερο όλων, πως έδειξε ετοιμότητα, δεν... ψάρωσε από την υψηλότατων απαιτήσεων περίσταση (χρονική στιγμή που μπήκε στο ματς και κόντρα σε ποιον αντίπαλο) και παρουσίασε συγκέντρωση ως προς το πως να γίνει πραγματικά ωφέλιμος αμυντικά κι επιθετικά, παρά την δεδομένη απειρία του σε επίπεδο Α1 και την έλλειψη αγωνιστικών λεπτών.

Ο Καλόγηρος είχε παίξει μόνο στο EuroCup

Μπορεί κόντρα στον Παναθηναϊκό να πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα ευρωπαϊκά ματς του Άρη, όπου ο νεαρός αθλητής είχε ορισμένες ολιγόλεπτες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, νωρίτερα στη σεζόν.

Για την ακρίβεια, ο Καλόγηρος πάτησε παρκέ στα παιχνίδια του EuroCup με την Τρέντο στην Ιταλία (3'40'' με 1 ριμπάουντ), τη Γκραν Κανάρια (1'51'' με 2 πόντους) στην Ισπανία και πιο πρόσφατα στη σπουδαία νίκη στη Γερμανία επί της Ουλμ (1'06'' με απλή συμμετοχή).

Εκτός των άλλων, είναι σίγουρα άξιο αναφοράς πως ο νεαρός φόργουορντ, ο οποίος κατέγραψε μόλις τη τέταρτη επίσημη εμφάνιση του με τη φανέλα του Άρη συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, έχει αγωνιστεί αποκλειστικά και μόνο σε εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας του!

Πως τον απέκτησε ο Άρης το περασμένο καλοκαίρι

Σε ηλικία 16 ετών, ο Ανδρέας Καλόγηρος είχε αφήσει την Ελλάδα, προκειμένου να μεταπηδήσει στον οργανισμό της Ρίτας Βίλνιους. Με την λιθουανική ομάδα είχε υπογράψει πολυετές deal και για μια τετραετία (2019-2023) την ενίσχυσε όχι σε επίπεδο πρώτης ομάδας, αλλά ακαδημιών. Πέρσι, μάλιστα, είχε σεζόν με 11,4 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3,9 ασίστ ανά 30' κατά μέσο όρο με την δεύτερη ομάδα της Ρίτας, η οποία συμμετέχει στην αντίστοιχη Α2 της Λιθουανίας.

Τον περασμένο Αύγουστο κι έχοντας ολοκληρώσει την εποικοδομητική θητεία του στην Βαλτική, ο Καλόγηρος επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη (είχε ξεκινήσει το μπάσκετ από τον Μαντουλίδη), λαμβάνοντας αρχικά μέρος -χωρίς δέσμευση συμβολαίου- στην προετοιμασία του Άρη ως βοηθητική λύση. Σε μια περίοδο όπου ο Γιάννης Καστρίτης και το σταφ του χρειάζονταν έξτρα παίκτες, αφού δεν είχε αποκτηθεί ακόμη ο Ρομπέρτο Γκάλινατ, ενώ οι Λευτέρης Μποχωρίδης και Σίλβιο Ντε Σόουζα βρίσκονταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, στις Φιλιππίνες.

Καλόγηρος

Με την παρουσία του στις προπονήσεις και τη συμμετοχή του σε όλα τα φιλικά τεστ του Σεπτεμβρίου, ο γεννημένος το 2002 φόργουορντ, κατάφερε τελικά να ανταμειφθεί, αποκομίζοντας ένα μονοετές συμβόλαιο με τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης. Έτσι, ο Καλόγηρος ανήκει επισήμως στον Άρη από τις 3 Οκτωβρίου, κατέχοντας συμπληρωματικό ρόλο στο ρόστερ, με σποραδικές εμφανίσεις στο παρκέ, αλλά συχνές παρουσίες σε δωδεκάδες.

Οικογενειακή υπόθεση

Ο Ανδρέας Καλόγηρος προέκυψε φέτος και κάπως... ξαφνικά στην καθημερινότητα του Άρη, με αποκορύφωμα σαφώς τη συνεισφορά του στο διπλό στο ΟΑΚΑ, όμως η σύνδεση του με το κλαμπ δεν είναι κάτι καινούργιο. Κι αυτό διότι ο πατέρας του και παλαίμαχος σέντερ, Δημήτρης Καλόγηρος (1972), είχε περάσει από τους Κιτρινόμαυρους στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Την εποχή δηλαδή της «Αυτοκρατορίας», με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη, και τους Γκάλη, Γιαννάκη και Σούμποτιτς στο ρόστερ ως συμπαίκτες του! Αργότερα στην καριέρα του παρέμεινε για κάποια χρόνια σε επίπεδο Α1 με τους Αμπελόκηπους και το Ηράκλειο. Ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως κι η μικρότερη αδερφή του Ανδρέα, Παναγιώτα Καλόγηρου (2006), βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στις τάξεις του Α.Σ. Άρη, παίζοντας στην ομάδα μπάσκετ γυναικών του συλλόγου. Συνεπώς, τα «κιτρινόμαυρα» φαίνεται να είναι... οικογενειακή τους υπόθεση.

@Photo credits: ΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα