Παναθηναϊκός: Με σκληράδα και... ανάδρομο Ερμή

Παναθηναϊκός: Με σκληράδα και... ανάδρομο Ερμή

Παναθηναϊκός: Με σκληράδα και... ανάδρομο Ερμή

bet365

Ο Παναθηναϊκός πήρε το εισιτήριο για τους τελικούς της Basket League και ο Γιώργος Κούβαρης, σχολιάζει την εμφάνιση του Αγραβάνη, ενώ στέκεται στην σκληράδα που πρέπει να βγάλουν οι «πράσινινοι» προκειμένου να διεκδικήσουν την πιθανότητα που τους αναλογεί.

Μετά τον 4ο ημιτελικό στο Περιστέρι, όσο και αν ο Παναθηναϊκός ήταν και παρέμενε το μεγάλο φαβορί ενόψει του Game 5, οι πιθανότητες που έδινα για πρόκριση στους τελικούς ήταν σχεδόν μοιρασμένες και δη στο 55-45 για τους «πράσινους». Περισσότερο γιατί είχαν δώσει το δικαίωμα στους αντιπάλους τους να πιστέψουν ότι... μπορούσαν να κάνουν την έκπληξη

Και ξέρετε. Στον αθλητισμό, ναι μεν η τακτική, το ταλέντο, οι προσωπικότητες, η εμπειρία παίζουν πολύ μεγάλο (αν όχι τον μεγαλύτερο) ρόλο ωστόσο όταν μπαίνει στην εξίσωση και ο παράγοντας της αυτοπεποίθησης, αυτομάτως μπορεί και να αλλάξουν οι ισορροπίες. Και αν μη τι άλλο το Περιστέρι έδειξε στην έδρα του ότι μπορεί να κερδίσει τον Παναθηναϊκό.

Όπως τον κέρδισε τρεις φορές σε ισάριθμα φετινά παιχνίδια. Από τη στιγμή που υπήρχε και το διακύβευμα της πρόκρισης στους τελικούς για πρώτη φορά στην ιστορία τους, υπήρχε περίπτωση να μην το πιστέψουν ακόμα περισσότερο, ακόμα και αν έπρεπε να περάσουν από το ΟΑΚΑ; Και εδώ ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία του Παναθηναϊκού. Πώς θα έβρισκε τον τρόπο για να τους... κόψει τον αέρα και να πει «ως εδώ και μη παρέκει». Και τον βρήκε μέσω της πολύ καλής άμυνας, ειδικά στην 3η περίοδο.

Η ευκαιρία του Αγραβάνη

Ο Σερέλης είπε μετά το τέλος ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι αυτοματισμοί και η χημεία μέσα στην ομάδα, οφείλει να στηριχθεί στην άμυνά της. Και όχι στην επίθεσή της. Και έτσι είναι. Μέσα από τη σκληράδα του 3ου δεκαλέπτου, όταν και περιόρισε το Περιστέρι σε μόλις εννέα πόντους, κατάφερε να πάρει ψυχολογία και να βρει πιο εύκολα πόντους στην επίθεση. Να αναδείξει περισσότερους πρωταγωνιστές. Και σε μια ομάδα με -η αλήθεια είναι- περιορισμένες λύσεις μετά το (ολόσωστο) «διαζύγιο» με τον Μπέικον και την... κάτω βόλτα που έχει ο πάρει ο Γουίλιαμς μη μπορώντας να ακολουθήσει την αμυντική φιλοσοφία που προσπαθεί να εμφυσήσει στη νοοτροπία των παικτών ο Σερέλης, είναι απαραίτητοι.

Ο Δημήτρης Αγραβάνης αποτέλεσε το μεγαλύτερο κέρδος του Παναθηναϊκού από αυτό το ματς. Και έδειξε πόσο σημαντικό είναι να βγάζει καποιος παίκτης ενέργεια και να παρασύρει και τους συμπαίκτες του. Το έκανε στο Game 3. Το επανέλαβε και στο Game 5 αλλά με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο. Πήρε ριμπάουντ, έκλεψε μπάλες, κάρφωσε, σκόραρε, κυνήγησε hustle plays, έβγαλε καλές άμυνες, ενώ «ξύπνησε» τον κόσμο, τον οποίο και έβαλε μέσα στο ματς. Σίγουρα ήταν ο «game changer» του Παναθηναϊκού, ενώ μετά το τέλος συνέχισε την... καλή του εμφάνιση, όταν και κλήθηκε να κάνει τις απαραίτητες δηλώσεις.

Μέσα σε δυο-τρεις προτάσεις και χρησιμοποιώντας έναν διαφορετικό, όσο και εύστοχο, παραλληλισμό χαρακτήρισε το παιχνίδι του Ολυμπιακού και έδειξε να γνωρίζει καλά τι χρειάζεται η ομάδα του προκειμένου να «κυνηγήσει» τις όποιες πιθανότητες της αναλογούν. Και επειδή ο Αγραβάνης έχει παίξει τελικούς, έχει περάσει από τον Ολυμπιακό και σε συνδυασμό με τον παραγκωνισμό του Γουίλιαμς έχει μπροστά του τη μεγάλη ευκαιρία. Και καλείται να την πιάσει από τα μαλλιά.

Μόνο αν «πειράξουν» τα... sliders

Προσωπική άποψη: 99-1 υπέρ του Ολυμπιακού είναι οι πιθανότητες. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη φέτος, οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν το -κατά γενική ομολογία- καλύτερο μπάσκετ, έφτασαν ένα σουτ από την κατάκτηση της Euroleague και η λογική λέει ότι είναι το μεγάλο φαβορί. Όχι μόνο για το πρωτάθλημα αλλά και για «σκούπισμα» με 3-0. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι έχουν και τον εγωισμό τους πληγωμένο από την απώλεια του ευρωπαϊκού τροπαίου και ψάχνουν να... ξεσπάσουν.

Τώρα θα μου πείτε, στον Παναθηναϊκό θα ξεσπάσουν; Δεν μου αρέσει που θα το γράψω, αλλά... ναι. Γιατί; Δεν γίνεται; Μην ξεχνάμε και το 13-0, έτσι; Εκτός από την διαφορά δυναμικότητας, χημείας και ρόστερ, υπάρχει και αυτό το ψυχολογικό boost για τον Ολυμπιακό και αντίθετα το ψυχολογικό βάρος για τον Παναθηναϊκό. Οπότε για ποιον λόγο να μην θεωρώ ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 99-1 πιθανότητες υπέρ τους; Και όχι. Δεν πιστεύω ότι θα έχουν οι Πειραιώτες την πίεση του φαβορί. Ξέρουν ότι είναι καλύτεροι. Τελεία.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός οφείλει και πρέπει να «κυνηγήσει» αυτήν την... μία πιθανότητα για τη μεγάλη έκπληξη. Μπορεί να έρθουν τα πάνω-κάτω, μπορεί ο ήλιος να βγει από τη Δύση, μπορεί ο Ερμής του Ολυμπιακού να είναι ανάδρομος, μπορεί ένα... μαγικό χέρι να πειράξει τα sliders (σ.σ. οι γνωρίζοντες από 2Κ θα καταλάβουν) του Παναθηναϊκού στο «99», μπορεί χίλια-δυο πιθανά και απίθανα πράγματα να συμβούν.

Εντάξει χαριτολογώντας το είπα, αλλά ήθελα να τονίσω ότι τα πάντα μπορεί να γίνουν σε μια σειρά Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Δύσκολα; Όχι. Πολύ δύσκολα; Ναι. Παρόλα αυτά οι «πράσινοι» δεν θα παίξουν στους τελικούς με κατεβασμένα τα χέρια και ούτε θα μπουν στο παρκέ για να χάσουν. Τουλάχιστον αυτό θέλω να πιστεύω. Μέχρι να το δούμε εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ.

Ας βγάλουν αμυντική σκληράδα, ας είναι συγκεντρωμένοι, ας προσπαθήσουν να δείξουν νέα, ενδεχομένως και απρόβλεπτα πράγματα και από εκεί και πέρα ό,τι (και αν) βγει. Το σίγουρο είναι ότι δεν απέφυγαν να αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό (σ.σ. αυτό τους έλειπε εδώ που τα λέμε) και ας γνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη αγωνιστική απόσταση. Παναθηναϊκός είναι. Θα παίξει τελικούς. Και ό,τι γίνει.

Ο Ολυμπιακός θα «χτυπήσει» ανελέητα τον Λι

Φυσικά εστίαζα και εστιάζω στο μεγάλο πρόβλημα στον «άσο». Ο Ολυμπιακός δεδομένα θα πιέσει, δεδομένα θα θέλει να βγάλει τον Λι εντελώς εκτός αγώνων και δεδομένα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την υπεροπλία σε αυτήν την θέση έχοντας Γουόκαπ και Σλούκα. Από την άλλη βλέπω τον Πονίτκα αρκετά δημιουργικό. Τουλάχιστον το παλεύει. Την ψάχνει την πάσα. Ασχέτως αν κάποιες φορές «κουράζει» τη μπάλα και αργεί να πάρει την τελική (η οποία δεν είναι πάντα σωστή) απόφαση. Άλλωστε είπαμε. Δεν είναι πλέι μέικερ. Όμως είναι... σκυλί του πολέμου. Αυτό που μπορεί, αυτό θα παίξει. Αυτό θαρρώ ότι του το αναγνωρίζουν όλοι.

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός έχει την υπεροπλία και στους σέντερ, κάτι που έχει αποδείξει σε όλα τα ματς της φετινής σεζόν. Τη μία παίζει καλά ο Φαλ, την άλλη ο Μπολομπόι ενώ στο τελευταίο ντέρμπι ο Μπλακ. Ο Παπαγιάννης δεν τα έχει πάει καθόλου καλά αμυντικά απέναντί τους, ειδικά απέναντι στον Φαλ. Ο Γκουντάιτις κάπως καλύτερα. Θα δανειστώ μια ακόμα ατάκα του Σερέλη από την τελευταία συνέτευξη Τύπου μετά το ματς με το Περιστέρι. Είπε ότι αυτά τα ματς θα είναι μια εξιλέωση στους παίκτες για την κακή χρονιά. Και θεωρώ ότι ο Παπαγιάννης έχει και έναν λόγο παραπάνω...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...