Η χειραγώγηση αγώνων «χτυπιέται» μόνο αν ανοίξουν στόματα, δηλαδή… ποτέ!

Η χειραγώγηση αγώνων «χτυπιέται» μόνο αν ανοίξουν στόματα, δηλαδή… ποτέ!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τα πεπραγμένα της πρεμιέρας στον 2ο γύρο της Basket League, θεωρεί το θετικό πρόσημο της εβδομάδας για τον Παναθηναϊκό και πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές μάχες έχουν δώσει υψηλό ρυθμό στο Περιστέρι.

Οι υποχρεώσεις των «αιωνίων αντιπάλων» ήταν τόσο εύκολες το Σαββατοκύριακο, που παρά την κούραση από την 4η διαβολοβδομάδα της Euroleague και τα τέσσερα δύσκολα παιχνίδια που έδωσαν, τόσο ο Ολυμπιακός (12-0) όσο και ο Παναθηναϊκός (10-2) προχώρησαν με νίκες και ουσιαστικά έκαναν από μία δυνατή προπόνηση ενόψει των ευρωπαϊκών μαχών που ακολουθούν με Ρεάλ και Βίρτους Μπολόνια αντίστοιχα.


Στο Φάληρο, οι «ερυθρόλευκοι» χρειάστηκαν απλά ένα σερί 21-2 στην 2η περίοδο για να εκτοξεύσουν την διαφορά στα επίπεδα των 20 πόντων. Πλην του Πίτερς (11π. & 8ρ. με 3/4 τριπ. σε 23’) κανένας άλλος παίκτης δεν έμεινε στο παρκέ για περισσότερο από 20 λεπτά, με τον Τζορτζ Πάπας (16π. & 3ρ. με 4/6 τριπ.) να αξιοποιεί την ευκαιρία για την μεγαλύτερη συμμετοχή του στην σεζόν και να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ!


Το τελικό 97-60, έδειξε ότι οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν εφησύχασαν καθόλου από τον χαμηλό βαθμό δυσκολίας της αναμέτρησης με τον Απόλλωνα (3-9) και το παθητικό των 60 πόντων (το χαμηλότερο στην εφετινή Basket League), λέει πολλά για την συγκέντρωση που παρουσίασαν μέσα στις τέσσερις γραμμές.


Ο Νίκος Βετούλας σίγουρα θα έμεινε ικανοποιημένος από το ντεμπούτο του 24χρονου Αμερικανού Αλόνζο Βερτζ (16π., 3ρ. & 4ασ. με 5/13 σουτ), ο οποίος έδειξε καλά στοιχεία και θα βοηθήσει την προσπάθεια των Πατρινών στην μάχη της παραμονής.


«Πράσινη» εβδομάδα με θετικό πρόσημο!


Στο ΟΑΚΑ, το +19 με μηδέν παθητικό πριν καλά-καλά συμπληρωθεί το 6ο λεπτό του αγώνα με τον Άρη (6-6), έριξε πρόωρα την αυλαία της σεμνής τελετής με τους «πράσινους» να μην εφησυχάζουν παρά την τεράστια διαφορά που «οικοδόμησαν» (έφτασε στους 29 πόντους), να έχουν διάρκεια στην απόδοσή τους και να παρουσιάζουν πολύ καλή εικόνα με 30 τελικές και συνολικά 64,1% εντός πεδιάς (75% στα δίποντα και 47,6% στα τρίποντα).


Ο Ντέγιαν Ράντονιτς πόσταρε αρκετά τον Αρτούρας Γκουντάιτις (16π., 4ρ. & 2κοψ. με 5/6 σουτ) που τον δικαίωσε (η εύλογη απορία είναι γιατί δεν το κάνει και με τον Παπαγιάννη), ο Γουόλτερς (15π., 7ρ., 8ας. & 3κλ. με 6/7 σουτ σε 21’) έκανε το τέλειο ματς και το τελικό 96-79 ολοκλήρωσε μία εβδομάδα με θετικό πρόσημο, που άφησε υποσχέσεις (κέρδος ο Γιώργος Καλαϊτζάκης) για κάτι καλό την Πέμπτη (19/01) στην Basket City της Ιταλίας.


Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη είχε πολλές απουσίες στις προπονήσεις μεσούσης της εβδομάδας και χωρίς δύο παίκτες πεντάδας (Γκούντγουιν και Νότε), δεν μπορούσε να προβάλλει σοβαρή αντίσταση. Το μυαλό των «κιτρινόμαυρων» (Τολιόπουλος 16π. & 4ασ. με 4/9 τριπ.) ήταν περισσότερο στο σαββατιάτικο ντέρμπι της πόλης με τον ΠΑΟΚ, όπου αναμένεται να παρουσιαστούν πολύ διαφορετικοί για να δώσουν τέλος στο αρνητικό σερί των 3 διαδοχικών ετών που τους έριξε στην 8η θέση.


Η δουλειά του Σπανούλη βγαίνει στην κατάλληλη στιγμή!


Η μάχη της Πυλαίας δεν απογοήτευσε όλους όσοι πίστευαν ότι ο νικητής θα έπαιρνε σημαντικό προβάδισμα για την 3η θέση της της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο. Παρά την απουσία του Δημήτρη Αγραβάνη, το Περιστέρι (8-4) επιβεβαίωσε με τον πλέον ηχηρό τρόπο το «καλό φεγγάρι» που διανύει χάρη στην μεγάλη ώθηση που του έχει δώσει η αγωνιστική άνοδος του Φρανσίσκο (16π., 4ρ. & 10ασ.) και μετά το 2/2 επί του ΠΑΟΚ (7-5), έχει προβάδισμα για την μάχη της 3ης θέσης.


Το μεγαλύτερο κέρδος για την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη, όμως, ότι νίκη (70-81) επί του «δικεφάλου του Βορρά» ήρθε με εξαιρετική εμφάνιση και στις δύο πλευρές του γηπέδου, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για το καθοριστικό ευρωπαϊκό παιχνίδι της Τετάρτης (18/01, 21.00) με την Ντιζόν, για την πρόκριση στους “16” του BCL.


Η ευρωπαϊκή πορεία, άλλωστε και τα δύο παιχνίδια την εβδομάδα που παίζει ανά 15 μέρες η ομάδα των δυτικών προαστίων, είναι προφανές ότι την έχει βοηθήσει στο κομμάτι του ρυθμού και αυτό πλέον έχει αρχίσει να αποτυπώνεται ολοένα και περισσότερο στο πρωτάθλημα.


Το παθητικό των 70 πόντων από μία ομάδα που σκόραρε κατά μ.ο. 86,4 πόντους και το 38,3% με το οποίο σούταραν οι γηπεδούχοι εντός πεδιάς, καταδεικνύει την μεγάλη προσπάθεια που έγινε στην άμυνα, ενώ οι 19 ασίστ έναντι των μόλις 9 λαθών, σε συνδυασμό με την μεστή απόδοση των έμπειρων παικτών του (Κασελάκης 18π. & 9ρ. με 4/4 τριπ., Μπίλαν 17π., 4ρ. & 3ασ. με 6/8 σουτ, Ντένμον 15π., 3ασ. & 3κλ.), δείχνουν ότι οι «κυανοκίτρινοι» έχουν πλέον αρχίσει και γίνονται η ομάδα που θέλει ο προπονητής τους.


Οι γηπεδούχοι (Χαντς 15π., 6ρ. & 6ασ.) ατύχησαν να δουν ταυτόχρονα σε άσχημο απόγευμα τους Φράνκε και Ράιλι (είχαν μαζί 13π. με 4/15 σουτ) και υστέρησαν αρκετά στο μαρκάρισμα του Κασελάκη, στοιχείο που τους στοίχισε ειδικότερα στην 4η περίοδο, οπότε και «χτίστηκε» η διαφορά των φιλοξενουμένων. Οι 81 πόντοι που δέχτηκαν ήταν το υψηλότερο παθητικό σε αγωνα πρωταθλήματος (πλην των αναμετρησεων με τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό) από τις 20 Νοέμβρη και μετά.


Συγκινητική η προσπάθεια του ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία του συλλόγου, πλέον, Βαγγέλη Μαργαρίτη (13π., 2ρ. & 1ασ. σε 23’) που στα 40 του χρόνια έφτασε τα 251 παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και συνεχίζει.


Το βραβείο για την ολική επαναφορά της χρονιάς


Όταν ο 4ος της περυσινής κανονικής περιόδου, αρχίζει την εφετινή χρονιά με ήττες από τον Ιωνικό της σχεδόν μηδενικής προετοιμασίας και από την νεοφώτιστη Καρδίτσα που έχει το λιγότερο ποιοτικό ρόστερ του πρωταθλήματος, τότε αναμφίβολα οι «οιωνοί» της σεζόν δεν δείχνουν καθόλου καλοί.


Όταν, όμως, η ίδια ομάδα καταφέρνει να «επουλώσει» τις πληγές της, να ανακατέψει την τράπουλα και μέσα από την αναγκαία ενίσχυση, να συνεχίσει με 7 νίκες στα επόμενα 10 παιχνίδια, τότε το επίτευγμά της παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία.


Τα θετικά αποτελέσματα υπό το καθεστώς της βαθμολογικής πίεσης, αυξάνουν πάντα τον βαθμό δυσκολίας και ο Κολοσσός (7-5), που πλέον φιγουράρει στην 4η θέση της κατάταξης, έχει κάθε λόγο να νιώθει περηφάνεια για το εφετινό του κατόρθωμα.


Το όλο μυστικό, που κατά την ταπεινή μου άποψη μετέτρεψε την χωρίς δημιουργία (μ.ο. 12,0 ασίστ στις πρώτες 8 αγωνιστικές) ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου σε ένα σύνολο που παίζει πλέον ολοκληρωμένο μπάσκετ, εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματά του (στα 4 τελευταία ματς έχει μ.ο. 16,5 τελικές) και κάνει άκρως αισθητή την παρουσία του, έχει να κάνει με τις πολύ πετυχημένες διορθωτικές κινήσεις που έγιναν.


Η αρχική απόκτηση του Κόφεϊ (μ.ο. 6,7π. & 5,8ρ. με 60% διπ.) προσέδωσε αθλητικότητα στην θέση “4”, οι προσθήκες του Ντίξον (μ.ο. 10,8π. & 2,8ασ. με 92,8% βολ. & 70,8% διπ.) και του Σμιθ γέμισαν (μ.ο. 12,0π. & 3ασ. με 61,1% διπ. & 41,1% τριπ.) την περιφέρεια και συνδύασαν σκοράρισμα και δημιουργία, ενώ αν ο Γιανγκ επιβεβαιώσει τις συστάσεις που τον ακολουθούν, όταν γυρίσει και ο Σταρκς (μ.ο. 18,2π. & 2,5ασ.) το αποτέλεσμα ίσως να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό.


Όπως έχει γίνει αντιληπτό από την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, η 4η διαδοχική νίκη (89-48) επί του Ιωνικού Νικαίας (3-9), δεν χωράει της παραμικρής ανάλυσης, από την άποψη ότι το ματς ήταν σαν να μην έγινε ποτέ!


Η αποχώρηση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη από την Ρόδο την ημέρα του αγώνα (λόγω προσωπικού προβλήματος και όχι τραυματισμού), σίγουρα αφαίρεσε από τους Νικαιώτες το μεγαλύτερό τους όπλο (1ος σκόρερ με μ.ο. 21,4π. και 3ος ριμπάουντερ με μ.ο. 7,8 του πρωταθλήματος).


Παρ’ αυτά, όμως, η αποκαρδιωτική αγωνιστική εικόνα της ομάδας του Γιάννη Λίβανου, για δεύτερο συνεχόμενο εκτός έδρας ματς (πριν δύο εβδομάδες στο Λαύριο έχασε με 32 πόντους διαφορά) σε συνδυασμό με την απόσυρση της αναμέτρησης από τον live στοιχηματισμό μετά την έναρξή της, προκάλεσε υποψίες και ποικίλα σχόλια (ο κόσμος άρχισε να φεύγει στο ημίχρονο), με αποτέλεσμα η ΕΟΚ να ζητήσει την κατεπείγουσα διερεύνηση του αγώνα από την Εισαγγελία.


Την είδηση της άμεσης κινητοποίησης της ομοσπονδίας ακολούθησαν και οι σχετικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά
(στον οποίο τρέφω απεριόριστο σεβασμό) και όλα δείχνουν ότι κάτι κινείται!


Το μοναδικό σχόλιο που μπορώ να προσθέσω στις παραπάνω γραμμές, είναι ότι όσο δυσφημιστική (για το πρωτάθλημα) κι αν ήταν η εικόνα του αγώνα (για τον οποίον ακούγονταν “διάφορα” σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας), τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για να μην ανοίξει κανένα στόμα και να μην αποδειχθεί τίποτε.


Πολύ απλά γιατί ακόμη και μέλη της ομάδας που θεωρούν ότι συμμετέχουν σε φαρσοκωμωδία και στο στενό τους περιβάλλον, μιλούν ανοιχτά, δεν πρόκειται ποτέ να σηκώσουν το βάρος μίας ενδεχόμενης σταυροφορίας κατά της μάστιγγας που ακούει στο όνομα χειραγώγηση αγώνων. Μακάρι να βγω ψεύτης...


Η ΑΕΚ έκανε την δουλειά γιατί η Καρδίτσα δεν μπορούσε να την απειλήσει


Στο «Γιάννης Μπουρούσης», η νεοφώτιστη ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει μία ταλαιπωρημένη ΑΕΚ (7-5) και τις ιδανικές προϋποθέσεις για να πετύχει την πολυπόθητη νίκη εκτός προγράμματος που ψάχνει για να πάρει την ώθηση που χρειάζεται στην μάχη της παραμονής.


Οι λόγοι για τους οποίους δεν τα κατάφερε και πάλι, άπτονται ξεκάθαρα στο αρχικά πολύ κακό στήσιμο του ρόστερ και στην έλλειψη 2-3 ποιοτικών ξένων για να οδηγήσουν με συνέπεια και σταθερότητα την ομάδα στο σκοράρισμα και τα ριμπάουντ.


Ο νεοφερμένος Λαμάρ Πίτερς (16π. με 5/10 τριπ.) έδειξε ότι θα βοηθήσει και μάλιστα αμέσως, αλλά πραγματικά θα ήταν τρελό για την Καρδίτσα (1-11) να κερδίσει ακόμη και την κουρασμένη «Ένωση» (από το ταξίδι στην Προύσα και την δύσκολη πρόκριση στους “16” του BCL) με παραγωγικότητα μόλις 64 πόντων και με κορυφαίο παίκτη, έναν point-guard που είχε φτάσει στην πόλη 2,5 μέρες πριν το ματς.


Ιστορικά, καμία ομάδα δεν σώθηκε με βασικό "τεσσάρι" των 8,7 πόντων και των 3,7 πόντων (Μπόχαϊμ), με ξένους περιφερειακούς (Πρίτζετ και Γουεστ) οι οποίοι τελειώνουν ένα κρίσιμο ματς με συνολικά 14 πόντους και 4/18 σουτ και χωρίς κυρίαρχη παρουσία κοντά στο καλάθι!


Το 33,3% στα σουτ, το 50% στις βολές και τα 11 λιγότερα ριμπάουντ μέσα στην έδρα της, σε συνδυασμό με το ότι οι Θεσσαλοί έχουν ξεπεράσει μόλις μία φορά τους 80 πόντους στην εφετινή σεζόν (στην εύκολη ήττα από τον Παναθηναϊκό), αποτελούν αριθμούς που «μιλούν» από μόνοι τους για την επιθετική γύμνια της ομάδας.


Με αυτά και με εκείνα και παρακολουθώντας το ματς, προοδευτικά φαινόταν αδύνατον για τους γηπεδούχους να «ματσάρουν» την σαφώς περισσότερη ποιότητα της «βασίλισσας», έστω κι αν η έλλειψη ενέργειας των φιλοξενουμένων και τα 16 λάθη, την ανάγκασαν να «καθαρίσει» το ματς (64-70) στο τελευταίο πεντάλεπτο.


Η ουσία είναι ότι η ομάδα του Ηλία Καντζούρη (Στρέλνιεκς 13π. & 8ας. με 3/7 τριπ., Ουίλιαμς 13π. & 5ρ. με 3/4 τριπ.) επέστρεψε στις νίκες μετά από ενάμιση μήνα στο πρωτάθλημα και έκλεισε αυτή την δύσκολη εβδομάδα χωρίς απώλειες. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η συνεχώς βελτιούμενη απόδοση του Δημήτρη Φλιώνη (12π., 4ρ. & 3ασ.), που έλλειψε στο ξεκίνημα της σεζόν και πλέον δίνει σπουδαία βοήθεια σε οργάνωση, δημιουργία και σκοράρισμα.


Ο Προμηθέας πλέον παίζει άμυνα


Η συμπλήρωση ενάμιση μήνα στον πάγκο της ομάδας, αποτελεί ένα σεβαστό χρονικό διάστημα για να φανεί η όποια αλλαγή κατεύθυνσης εφαρμόζει ο εκάστοτε προπονητής και πλέον η ομάδας της Πάτρας έχει αρχίσει να παρουσιάζεται πολύ πιο συμπαγής στην άμυνα και να θυμίζει περισσότερο την φιλοσοφία του Γιάννη Χριστόπουλου.


Το γεγονός ότι οι δύο τελευταίες νίκες της κρίθηκαν στους 60 και τους 70 πόντους σε συνδυασμό με το ότι ο Προμηθέας (6-6) δέχεται κατά μ.ο. 72,4 πόντους υπό τις οδηγίες του Πατρινού τεχνικού (ρεκόρ 4-3), αποτελεί σίγουρα ένα ξεκάθαρο δείγμα αλλαγής.


Το τελικό 74-71 επί του Λαυρίου (2-10), που ήρθε ευκολότερα απ’ όσο δείχνει το τελικό αποτέλεσμα και είχε τις υπογραφές του Τζον Κόντιντ (17π. & 11ρ. με 7/12 σουτ) και του Βασίλη Μουράτου (13π., 7ρ. & 5ασ.), έφερε τους Αχαιούς σε απόσταση αναπνοής από την 4άδα.


Οι φιλοξενούμενοι (Φλαγκ 18π., 9ρ. & 4ασ.) από την πλευρά τους, πιστοποίησαν για 2ο σερί εκτός έδρας ματς την αδιαμφισβήτητη βελτίωση που παρουσιάζουν από το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου (ρεκόρ 2-2), στο κομμάτι της άμυνας αλλά και της δημιουργίας.


Δυστυχώς για την ομάδα του Χρήστου Σερέλη, το πρόγραμμα που ακολουθεί (Παναθηναϊκός εντός, ΠΑΟΚ εκτός, Ολυμπιακός εντός και ΑΕΚ εκτός) δεν ευνοεί τον στόχο της βαθμολογικής ανόδου, οπότε η όποια κεφαλαιοποίηση της δουλειάς που έχει γίνει, θα φανεί από τον Μάρτιο και μετά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!