Ολυμπιακός: O «πύργος» Φαλ έκανε ματ στον «βασιλιά» Μπέικον

Ολυμπιακός: O «πύργος» Φαλ έκανε ματ στον «βασιλιά» Μπέικον
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την 9η διαδοχική νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού, για όσα έκαναν ως προς την τακτική οι δύο προπονητές και για τις προσωπικότητες των δύο ρόστερ.

Το διακύβευμα του χθεσινού ντέρμπι είχε να κάνει περισσότερο με την ψυχολογία και την ικανοποίηση των οπαδών κάθε ομάδας, παρά με κάτι ουσιαστικό. Επιμένω αρκετά τα τελευταία χρόνια πως το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό και δεν το αναφέρω τυχαία. Είναι τόσα πολλά τα «διπλά» που έχει κάνει ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ και ο Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ, που δεν τους είναι και πολύ δύσκολο. Στα δικά μου μάτια το πλεονέκτημα έδρας παίζει ρόλο μόνο όταν η σειρά πάει σε Game 5. Τότε, ναι. Παίζει ρόλο.

Το χθεσινό παιχνίδι επιβεβαίωσε την κατάσταση των δύο ομάδων την συγκεκριμένη εποχή. Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα, διαθέτει περισσότερες λύσεις όμως βγάζει μία κούραση εδώ και λίγο καιρό η οποία του δημιουργεί σκαμπανεβάσματα.

Λογικό το βρίσκω. Ο Οκτώβριος ήταν καταπληκτικός, ο μισός Νοέμβριος επίσης και δεν υπάρχει ομάδα στον πλανήτη που να παίζει το ίδιο καλά για 9 μήνες. Ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε την αγωνιστική του βελτίωση. Για να κάνεις τρεις διαδοχικές νίκες στην Euroleague πρέπει να παίξεις μπάσκετ, να είσαι καλός. Και δεν υπάρχει το «έλα μωρέ την Βιλερμπάν και την Βίρτους νίκησε». Η Euroleague έχει ομαδάρες. Η προσθήκη του Μπέικον ξεκάθαρα έχει αλλάξει τα δεδομένα μέσα στην ομάδα, αλλά για τον Αμερικανό γράφω παρακάτω πιο αναλυτικά.

Συμπερασματικά λοιπόν. Δεν είδαμε καλό μπάσκετ. Οι αντίπαλοι ήταν κυριευμένοι από το άγχος, σούταραν άθλια και στο τέλος έπαιξαν ρόλο οι προσωπικότητες ορισμένων παικτών. Όλα αυτά τα παραπάνω δεν μπορούν να μειώσουν την ένατη διαδοχική νίκη των «ερυθρόλευκων» οι οποίοι διεύρυναν το σερί τους και πρόσθεσαν ψυχολογική πίεση στους «πράσινους» ενόψει του ντέρμπι της 30ης Δεκεμβρίου. Ο Παναθηναϊκός έχει επαναφέρει τον ενθουσιασμό στον κόσμο του ο οποίος μετά από δύο μήνες επιτέλους κάτι βλέπει. Το θέμα είναι πόσο περιθώριο βελτίωσης έχει ακόμη. Την απάντηση θα μας την δώσει ο χρόνος.

Η άμυνα του Ολυμπιακού

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέλεξε να αμυνθεί με flat άμυνα στο pick 'n' roll των αντιπάλων. Σε λίγες περιπτώσεις είδαμε άμυνα με αλλαγές οι οποίες ενεργοποιήθηκαν κυρίως μέσα από την ανάγκη της συγκεκριμένης κατοχής. Ο Φαλ ήταν εξαιρετικός στις αποφάσεις του «να βγω επιθετικά ή να μείνω πίσω δίνοντας σουτ» και με αυτόν τον τρόπο έβαλε την αμφιβολία στον παίκτη που είχε την μπάλα.

Συγκλονιστική ήταν η παρουσία του Γουόκαπ στα μετόπισθεν. Ο Αμερικανός άσκησε τεράστια πίεση πάνω στην μπάλα και έβγαλε από την άνεση και από τη ροή του συστήματος τον Παναθηναϊκό.

Γενικά στο παιχνίδι των «πράσινων» υπάρχει σε μεγάλο βαθμό φέτος pick 'n' roll μεταξύ κοντών και χωρίς την συμμετοχή του «5». Εννοείται το παίζει και με τον Παπαγιάννη κυρίως, αλλά όχι με μεγάλη συχνότητα.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς είχε διαφορετική προσέγγιση. Όσο ήταν στο παρκέ και συμμετείχε στο pick 'n roll ο Γουόκαπ, η άμυνα έπαιζε under. Εδινε δηλαδή το σουτ στον Αμερικανό γκαρντ. Tα pick 'n' roll με τον Σλούκα, τα αντιμετώπισε με hedge out. Παπαγιάννης και Γκουντάιτις προσπαθούσαν να καθυστερήσουν τον Σλούκα με το επιθετικό τους ανέβασμα. Ο Ελληνας σέντερ το υποστήριξε, ο Λιθουανός σε καμία περίπτωση. Πάντως η αλήθεια είναι πως η μπάλα δεν «έσπαγε» πάντα γρήγορα όπως θα ήθελε ο Μπαρτζώκας.

Η κυριαρχία του Φαλ

Ο Γάλλος εδώ και δύο σεζόν αισθάνεται υπέροχα όταν αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό και στα περισσότερα παιχνίδια είναι ο MVP της αναμέτρησης. Ο Γάλλος σέντερ ξεκάθαρα έχει πάρει τον «αέρα» του Παπαγιάννη. Ενδεχομένως για αυτό το λόγο ο Ράντονιτς ξεκίνησε με τον Γκουντάιτις, μπας και φθείρει τον Φαλ, αλλά ήταν ατυχέστατη η επιλογή του γιατί και ρυθμό βρήκε ο Φαλ και με φάουλ φορτώθηκε γρήγορα ο Λιθουανός.

Ο Γάλλος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπιστεί από τους «πράσινους» σέντερ με «ένας εναντίον ενός». Από την άλλη αν στείλει παγίδα με δεύτερο παίκτη, θα βάλει σε μία διαδικασία περιστροφών τους υπόλοιπους την οποία δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν μετά την δεύτερη πάσα.

Για γαμπρό της κόρης μας θέλουμε τον Μπέικον ή για παίκτη;

Αναρωτιέμαι εδώ και λίγες μέρες. Ο Μπέικον έφαγε «πόρτα» από τις περισσότερες ομάδες της Euroleague μεταξύ των οποίων και του ίδιου του Παναθηναϊκού και μάλιστα διά στόματος Ράντονιτς 4-5 μέρες πριν ανακοινωθεί. Ο λόγος ήταν ο χαρακτήρας του. Και ερωτώ... για γαμπρό της κόρης μας τον θέλουμε ή για να παίζει μπάσκετ; Ο άνθρωπος είναι σκόρερ ολκής, μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι εύκολα. Βέβαια για να είμαι δίκαιος, αν κάνει 2-3 μανούρες μέσα στην ομάδα τότε ναι. Αλλά από όσο γνωρίζω είναι τύπος και υπογραμμός ο Αμερικανός. Ο χρόνος θα μας το απαντήσει κι αυτό.

Ο Ολυμπιακός ήθελε τον παίκτη που μάρκαρε τον Μπέικον να βρίσκεται πολύ κοντά του και με ενεργά τα χέρια του. Ο Αμερικανός φόργουορντ διαθέτει τεράστια ικανότητα στο iso (στο «ένας εναντίον ενός» δηλαδή) και του αρέσει αυτό το pull up σουτ μετά από ντρίμπλα. Αν θες να του το χαλάσεις οφείλεις να είσαι μπροστά του και τα χέρια του αμυντικού να τον εμποδίζουν να σηκώσει την μπάλα από το παρκέ πριν εκτελέσει. Του αρέσει να παίρνει την μπάλα από χαμηλά.

Λεπτομέρειες που έπαιξαν ρόλο στο ματς.

  • Ο Ολυμπιακός τελείωσε με 20 ασίστ για 10 λάθη. Ο Παναθηναϊκός με 13 ασίστ για 17 λάθη. Μάλιστα οι Πειραιώτες βρήκαν 24 πόντους από τα «πράσινα» λάθη. Οι 24 πόντοι σε ματς που πάει στους 68 είναι πάρα πολλοί!
  • Ο Μπέικον ξεκίνησε και τελείωσε το ματς εξαιρετικά, αλλά στο μεσοδιάστημα έβγαλε κούραση. Στο δεύτερο ημίχρονο ήταν άποντος μέχρι το 37'. Αυτό σε συνδυασμό με τον εξαφανισμένο Γουίλιαμς «στοίχισε» στην ομάδα τους.
  • Ο Ολυμπιακός βρήκε πολλά ελεύθερα σουτ τριών πόντων από παίκτες που εκτελούν γύρω στο 40%, αλλά ήταν άστοχα. Το χαμηλό ποσοστό στα τρίποντα δημιούργησε άγχος και δισταγμό.
  • Ο δισταγμός έφερε κακές απoφάσεις σε αιφνιδιασμούς. Στην τρίτη περίοδο το αμυντικό transition του Παναθηναϊκού ήταν πολύ κακό, οι Πειραιώτες βρήκαν ευκαιρίες να τρέξουν αλλά οι κακές αποφάσεις δεν τους το επέτρεψαν. Αντί να πηγαίνουν για κάρφωμα, είχαν προτεραιότητα την πάσα.
  • Ο Κώστας Σλούκας στο τελευταίο τρίλεπτο έχει ένα καλάθι και δύο ασίστ. Ναι, του έκλεψε την μπάλα ο Λι, αλλά χάρη σε αυτόν πήγε το σκορ στο 65-59.

Σλούκας

  • Για πρώτη φορά (νομίζω) φέτος, ο Ράντονιτς διέθετε πλουραλισμό στο σκοράρισμα. Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Παπαγιάννης βρήκε μπόσικο τον Μπολομπόι κι έκανε ένα εκρηκτικό τρίλεπτο. Στο τέλος ο Γουόλτερς πρόσφερε σημαντική βοήθεια με τα αγαπημένα του floater από τον δεξιό διάδρομο. Ο Λι απέκτησε επαφή από μακριά και όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 57-52 κράτησε τους «πράσινους» μόνος του κοντά στο σκορ.
  • Ο Αϊζάια Κάνααν έκανε αυτό για το οποίο ήρθε στον Ολυμπιακό. Πήρε σουτ εκ των οποίων ορισμένα τα δημιούργησε μόνος του μετά από ντρίμπλα. Εμεινε στο παρκέ για ώρα κι ελπίζουν να ήταν η αρχή της αγωνιστικής του ανόδου. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν εντυπωσιακός, αλλά σίγουρα ήταν καλύτερος από αυτό που βλέπαμε μέχρι τώρα.

Το ντέρμπι τελείωσε και οι δύο ομάδες επιστρέφουν σε mood Euroleague. Στον Ολυμπιακό χρειάζονται την εντός έδρας νίκη επί της Βίρτους προκειμένου να παραμείνουν ψηλά στην κατάταξη. Είναι σημαντικό για τον Μπαρτζώκα να βλέπει την ομάδα του να νικάει ακόμη κι αν δεν παίξει τόσο καλά όπως συνέβη χθες με τον Παναθηναϊκό. Είναι η συνήθεια η νίκη όπως και η ήττα.

ΥΓ: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διαθέτουν τους καλύτερους κατά τη γνώμη μου αμυντικούς της Euroleague πάνω στην μπάλα. Άντε μέσα στο Top 3 γιατί μπορεί να ξεχνάω και κανέναν. Γουόκαπ και Λι είναι τεράστιος μπελάς ακόμη και κορυφαίου επιπέδου παίκτες.

ΥΓ 2: Ο Χρήστος Μπαφές αντιλήφθηκε την παράβαση κανονισμού στα τελευταία δευτερόλεπτα και ζήτησε να μην επιτραπεί η αλλαγή Παπαγιάννη με Μποχωρίδη. Ο Ράντονιτς αναρωτιόταν για ποιο λόγο, ωστόσο ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος. Απαγορεύεται να μπει ένας παίκτης αλλαγή και χωρίς να κυλήσει χρόνος να αντικατασταθεί ξανά. Αυτή είναι η δουλειά του team manager.

ΥΓ 2: Διάβασα πως έγινε χαμός κοντά στο γήπεδο, στην περιοχή που βρίσκεται ο ΣΚΑΪ. Μέσα στο ΣΕΦ δεν θυμάμαι άλλο ντέρμπι που να μην έπεσε ούτε μία κροτίδα. Τα λέιζερ να έλειπαν μόνο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.