Ολυμπιακός: Βεζένκοβ, Σλούκας και Ντόρσεϊ έχουν σκοράρει το 52% των πόντων στις νίκες επί του Παναθηναϊκού

Ολυμπιακός: Βεζένκοβ, Σλούκας και Ντόρσεϊ έχουν σκοράρει το 52% των πόντων στις νίκες επί του Παναθηναϊκού
Το Gazzetta παρουσιάζει την απόδοση της τριπλέτας Βεζένκοβ, Σλούκα, Ντόρσεϊ που έχουν αποτελέσει βασικούς «πυλώνες» για τις έξι νίκες που μετρά ο Ολυμπιακός την φετινή σεζόν κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Ο δεύτερος τελικός της Basket League ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, είχε να προσφέρει μία… θρυλική ανατροπή. Μπορεί η εικόνα του παιχνιδιού να ήταν διαφορετική στο πρώτο ημίχρονο και οι «ερυθρόλευκοι» να χρειάστηκε να τρέξουν σερί 20-0 στην τρίτη περίοδο προκειμένου να… γύρουν την ζυγαριά, ωστόσο το 2-0 της σειράς είναι γεγονός. Και φέρνει την μία εκ των δύο ομάδων ένα βήμα πριν το τρόπαιο. Έχοντας, πλέον, καταγράψει έξι σερί επικρατήσεις έναντι του «αιωνίου» αντιπάλου τη φετινή σεζόν.

Στην καλοκουρδισμένη μηχανή του Γιώργου Μπαρτζώκα, υπάρχει μία τριπλέτα που εμφανίζεται στους βασικούς παράγοντες νίκης. Το Gazzetta ρίχνει το «φως» του στους Κώστα Σλούκα, Σάσα Βεζένκοβ και Τάιλερ Ντόρσεϊ που έβαλαν την σφραγίδα τους στο Game 2 των τελικών. Είκοσι, δεκαεννέα και δεκαεπτά κατέγραψαν κατ’ αντιστοιχία στο τελευταίο ματς, όντες οι μοναδικοί διψήφιοι της ομάδας τους, με μοναδική ωστόσο συμβολή.

Το εντυπωσιακό, βέβαια, είναι πως οι τρεις τους έχουν… τραβήξει το κουπί και στα 6 προηγούμενα ματς που ο Ολυμπιακός κατέληξε με το ροζ φύλλο αγώνα. Κυρίως στο επιθετικό κομμάτι, αφού από τους 486 πόντους, με τους οποίους έχουν «φορτώσει» το καλάθι του Παναθηναϊκού, οι Βεζένκοβ, Σλούκας και Ντόρσεϊ έχουν σημειώσει τους 253 (92 ο Βεζένκοβ, 90 ο Σλούκας, 71 ο Ντόρσεϊ), ήτοι το 52.1%! Κάτι που σημαίνει πως σκοράρουν τους μισούς πόντους της ομάδας τους σε κάθε ματς, σε ένα ρόστερ με βάθος που δεν περιορίζεται σημαντικά το ροτέισον για να δικαιολογεί ανάλογες επιδόσεις.

p

Για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα, η παραπάνω τριάδα ήταν φυσικά εξίσου επιδραστική για τον Ολυμπιακό καθ' όλη την διάρκεια της σεζόν. Ειδικότερα, στην Euroleague, οι τρεις τους συνδυάστηκαν για το 47% των συνολικών πόντων των Πειραιωτών, σε ένα δείγμα 38 αγώνων. Απλώς κόντρα στους «πράσινους», ανεξαρτήτου διοργάνωσης, η επιρροή τους στην επιθετική παραγωγικότητα, μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το πόσο μπορούν να επηρεάσουν τον Ολυμπιακό τα καλά τους… φεγγάρια είναι το Game 2 του ΟΑΚΑ. Σε ένα παιχνίδι κομβικό για την εξέλιξη του πρωταθλήματος, οι τρεις τους σκόραραν 56 από τους 78 πόντους των κόκκινων. Αριθμός που σε αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 72%! Με τους υπόλοιπους 22 πόντους να μοιράζονται σε 5 παίκτες.

Ο ισορροπιστής Κώστας Σλούκας

Ο Έλληνας γκαρντ «φιγουράρει» σε μία διαφορετική κατηγορία, αφού πέραν των όσων προσφέρει στο κομμάτι του σκοραρίσματος, δίνει όσα «ζητάει» η ομάδα από την εμπειρία του και στο κομμάτι των ασίστ. Είναι ένας… ισορροπιστής στο αγωνιστικό πλάνο του Μπαρτζώκα.

Στον δεύτερο τελικό με τον Παναθηναϊκό αναδείχθηκε ο MVP της αναμέτρησης σταματώντας στους 20 πόντους, με 1 ριμπάουντ και 4 ασίστ, στην καλύτερη εμφάνισή του κόντρα στους «πράσινους». Παρόλα αυτά, σε σύνολο έξι νικηφόρων αναμετρήσεων έχοντας απέναντί του τους παίκτες του «τριφυλλιού», σημειώνει 15 πόντους με 6 ασίστ και 2.5 ριμπάουντ ανά αγώνα, με ποσοστό από την περιφέρεια να αγγίζει το 48%.

Τα ποσοστά του κόντρα εν συγκρίσει με την ιδιαίτερη βαρύτητα που… ακολουθεί αυτά τα ντέρμπι αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα. Μάλιστα, εμφανίζονται πολύ πιο ανεβασμένα από τα αντίστοιχα ολόκληρης της σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις όπου ο Σλούκας σημειώνει 11.2 πόντους κατά μέσο όρο.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στον Σάσα Βεζένκοβ

Ο πιο σταθερός παίκτης του φετινού Ολυμπιακού, δεν μοιάζει να επηρεάζεται από την… πνοή και την ένταση των ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Στους 6 συνεχόμενους αγώνες που έχει αναδειχθεί η ομάδα του νικήτρια, ο Βεζένκοβ είναι ο πρώτος σκόρερ της «ερυθρόλευκης» αρμάδας σκοράροντας σε σύνολο 92 πόντους.

Στον τελικό που έδωσε προβάδισμα… τίτλου στους Πειραιώτες με το 2-0 στη σειρά, ο Σάσα μέτρησε 19 πόντους, τους οποίους συνδύασε με 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ, με 2/7 δίποντα, αλλά το εντυπωσιακό 5/7(!) από την περιφέρεια. Άλλωστε, ο Βεζένκοβ σε αυτά παιχνίδια με τους «πράσινους» καταγράφει 60% από το τρίποντο με 15 εύστοχα σουτ σε 25 προσπάθειες.

Όπως και ο έτερος… καθοδηγητής, Σλούκας, έτσι και ο 26χρονος φόργουορντ ανεβάζει τα νούμερά του κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ενώ σε ολόκληρη τη σεζόν σκοράρει με μέσο όρο 14.6 πόντους, στις νίκες επί των πρασίνων σημειώνει 15.3 πόντους, 8.5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1.3 κλεψίματα.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με τα συν και τα πλην

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ στις έξι φετινές νίκες κόντρα στον Παναθηναϊκό μετρά 11.8 πόντους με 36% στο τρίποντο, 2 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ κατά μέσο όρο. Τo season-high του απέναντι στους «πράσινους» ήταν οι 21 πόντοι στον τελικό Κυπέλλου, όπου οδήγησε τον Ολυμπιακό στον τίτλο αλλά και στην προσωπική διάκριση με το MVP βραβείο του.

Πολύ καλή και η εμφάνισή του στο ματς του πρώτου γύρου της EuroLeague στο ΟΑΚΑ με 18 πόντους και 3 ασίστ στη νίκη με 84-65. Ενώ στο Game 2 των τελικών απέδειξε πως σε καλή -κυρίως από πλευράς ψυχολογίας- βραδιά μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις στον προπονητή του. Σκόραρε 17 πόντους, εκ των οποίων οι 13 ήταν στο διάστημα που ο Ολυμπιακός γυρνούσε το παιχνίδι υπέρ του με 20 αναπάντητους πόντους στην τρίτη περίοδο.

Η φορά που έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό, φανερώνει και το «πλην» στις εμφανίσεις του. Άλλοτε καθοριστικός και άλλοτε πασχίζει να μπει στο παιχνίδι χωρίς να κάνει ιδιαίτερο θόρυβο. Όπως στο ματς του Απριλίου για την εγχώρια «υποχρέωση» των δύο αιωνίων που έμεινε στους 2 πόντους με 1/7 σουτ εντός παιδιάς.

Συνεπώς, αντιλαμβάνεται κανείς, πως το αγωνιστικό πλάνο του Ολυμπιακού ενδέχεται να είναι πολύπλευρο, αλλά ιδιαίτερα στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό δείχνει να «πατάει» γερά στις αποδόσεις των Ντόρσεϊ, Βεζένκοβ και Σλούκα.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα