Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Το crash test των Ντόρσεϊ - Νέντοβιτς στα φετινά ντέρμπι (vid)

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Το crash test των Ντόρσεϊ - Νέντοβιτς στα φετινά ντέρμπι (vid)
To Gazzetta συγκρίνει την απόδοση των σούτινγκ γκαρντ των «αιωνίων» κι εξηγεί γιατί οι Ντόρσεϊ και Νέντοβιτς θα αποτελέσουν «βαρόμετρα» στους εφετινούς τελικούς της Basket League.

Οι τελικοί της Basket League κάνουν τζάμπολ απόψε (11/6, 21:00, ΕΡΤ3 & LIVE στο Gazzetta) κι οι δύο «αιώνιοι», ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός, έχοντας εσχάτως ξεπεράσει τα εμπόδια των Προμηθέα Πατρών (3-0) και Λάρισας (3-2) στους ημιτελικούς αντίστοιχα, είναι έτοιμοι να αναμετρηθούν -τουλάχιστον- τρεις φορές με φόντο τον τίτλο του ελληνικού πρωταθλήματος.

Το Gazzetta εστιάζει στους δύο σούτινγκ γκαρντ των ομάδων, τους Τάιλερ Ντόρσεϊ και Νεμάνια Νέντοβιτς, των οποίων η παρουσία αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη σειρά. Δύο έμπειροι και ποιοτικοί παίκτες που διακρίνονται για την εκτελεστική τους δεινότητα και συνηθίζουν να «ρυθμίζουν» τον πήχη της επιθετικής παραγωτικότητας των δύο μονομάχων.

Tόσο ο 26χρονος ομογενής, όσο κι ο 31χρονος Σέρβος, είχαν τις στιγμές τους στα προηγούμενα ντέρμπι της σεζόν κι έχουν επιβεβαίωσει πολλές φορές πως είναι παίκτες των «μεγάλων αγώνων». Στην παρούσα φάση της σεζόν βέβαια, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός τους έχουν περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλη προηγούμενη τους μάχη, αφού το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Ο Ντόρσεϊ είναι ασταθής, αλλά ξέρει τον τρόπο

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ στα πέντε εφετινά ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό μετρά 11 πόντους με 29% στο τρίποντο, 2 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ και 0.8 κλεψίματα κατά μέσο όρο ανά 21'36'' συμμετοχής. Τo season-high του απέναντι στους «πράσινους» ήταν οι 21 πόντοι στον τελικό κυπέλλου της Κρήτης, οπού οδήγησε τον Ολυμπιακό στον τίτλο όντας ο MVP. Το απόγευμα της 20ής Φεβρουαρίου στα Δύο Αοράκια, ο ομογενής γκαρντ είχε 3/6 τρίποντα, καθώς και 3 ριμπάουντ σε περίπου 30 λεπτά δράσης, κάνοντας εκτελεστικά την διαφορά στον τελικό.

5

Η αμέσως επόμενη καλύτερη εφετινή του εμφάνιση ήταν για την Euroleague, στο ματς του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ, όπου πέτυχε 18 πόντους με 4/10 τρίποντα, έχοντας επίσης και 3 ασίστ. Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει με 84-65, με τον Ντόρσεϊ να είναι άκρως επιδραστικός στα 20 λεπτά που έμεινε στο παρκέ. Στον αντίποδα, ο 26χρονος σκόρερ είχε μείνει χαμηλά στο πιο πρόσφατο συναπάντημα των «αιωνίων», τον Απρίλιο για την regular season της Basket League, στην έδρα του «τριφυλλιού». Ολοκλήρωσε το ματς με μόλις 2 πόντους και 1/7 εντός πεδιάς σε 15 λεπτά, δίχως να καταφέρει να μπει ουσιαστικά στην εξίσωση του αγώνα.

Το shot chart του Ντόρσεϊ κόντρα στον Παναθηναϊκό

4

Συνολικά, ο Ντόρσεϊ έχει 9/31 τρίποντα φέτος με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Από την γραμμή των βολών εκτελεί με 80%, κερδίζοντας 2.2 φάουλ κατά μ.ο. Αυτό που δείχνει η μεγάλη εικόνα είναι πως ο Ντόρσεϊ άλλοτε είναι καθοριστικός στα ντέρμπι κι άλλοτε δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητός. Στο κρισιμότερο παιχνίδι της σεζόν πάντως, που έκρινε τίτλο, δήλωσε παρών. Το βέβαιο είναι πως με τον Ντόρσεϊ σε καλή μέρα ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ακόμη ένα ποιοτικό επιθετικό όπλο στη φαρέτρα του και, από την άλλη, το προπονητικό επιτελείο του Παναθηναϊκό αντίστοιχα έχει έναν ακόμη ικανό παίκτη στο σκοράρισμα που πρέπει να περιορίσει.

Για την ιστορία, ο Ντόρσεϊ μετρά 10.9 πόντους με 41% στο τρίποντο, 1.8 ριμπάουντ κι 1.8 ασίστ σε 29 εμφανίσεις συνολικά στη Basket League. Το τελευταίο διάστημα, στα playoffs δηλαδή, η στατιστική του γράφει 10.6 πόντους (9/16 δίποντα, 7/20 τρίποντα, 14/16 βολές) σε πέντε αγώνες και σε γενικές γραμμές δείχνει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση στο εκτελεστικό σκέλος.

Ο Νέντοβιτς σκοράρει, αλλά και σουτάρει, περισσότερο

Όπως κι ο Ντόρσεϊ, έτσι κι ο Νέντοβιτς έχει παίξει σε όλα τα εφετινά ντέρμπι. Ο επιθετικός ηγέτης των «πρασίνων» έχει απολογισμό 19.6 πόντων με 33% στο τρίποντο, καθώς και 4.2 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ ανά κάτι λιγότερο από 30 λεπτά δράσης απέναντι στους Πειραιώτες.

α

Το καλύτερο του παιχνίδι ήταν στο ΣΕΦ, στον πρώτο γύρο της κανονικής περιόδου της Basket League, όπου ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει με 81-76. Τότε ο Σέρβος γκαρντ είχε ολοκληρώσει το ματς με 24 πόντους, 4/8 τρίποντα και 2 ασίστ σε περίπου 21 λεπτά συμμετοχής. Ήταν ο άνθρωπος που γύρισε τούμπα το παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό, κυρίως με τα μεγάλα σουτ που σημείωσε όσο πλησιάζαμε προς τη συμπλήρωση του 40λεπτου.

Έκτοτε ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε κάποιο ντέρμπι από τα τέσσερα που ακολούθησαν στη τρέχουσα σεζόν, με τον Νέντοβιτς να έχει να επιδείξει ένα καταπληκτικό α' ημίχρονο στον τελικό κυπέλλου (τελείωσε το ματς με 23 πόντους συν 5 ασίστ αλλά 5/21 εντός πεδιάς), καθώς κι ακόμη μια γεμάτη επιθετικά βραδιά τον Απρίλιο στο ΟΑΚΑ (18 πόντοι, 7/17 σουτ, 3 ασίστ). Ο 31χρονος περιφερειακός παίρνει σαφώς περισσότερες προσπάθειες (16.2 έναντι 10.8) και παίζει περισσότερα λεπτά (29'09'' έναντι 21'36'') από τον Ντόρσεϊ κι είναι ευνόητο πως η δική του απόδοση πάντοτε καθορίζει πολλά στην επίθεση του Παναθηναϊκού.

Ο Νέντοβιτς έχει φέτος 17/51 τρίποντα απέναντι στους «ερυθρόλευκους» και 77% στις βολές με 5.6 κερδισμένα φάουλ (στοιχείο που δείχνει και την διάθεση του Ολυμπιακού να τον σταματήσει).

Το shot chart του Ντόρσεϊ κόντρα στον Παναθηναϊκό

3

Στα playoffs της Basket League, ο Νέντοβιτς καταγράφει μέχρι στιγμής 10.9 πόντους με 29.7% στο τρίποντο, 2.4 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ ανά 21 λεπτά, σε 7 ματς. Συνολικά στη σεζόν του εντός των τειχών προσφέρει 14.4 πόντους (35.7% τριπ.), 2.7 ασίστ και 2.3 ριμπάουντ ανά 22'34'' (23 αγώνες) στους «πράσινους». Είναι δεδομένο πως για την ομάδα του Γιώργου Βόβορα η παρουσία του Νέντοβιτς θα κρίνει πολλά. Η λογική υπαγορεύει πως στους τελικούς ο Σέρβος θα έχει αυξημένο κίνητρο, κάτι που έχει επιβεβαιώσει και σε άλλες του συναντήσεις κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο. Και φυσικά, αυτό ισχύει και για τον Ντόρσεϊ, από πλευράς Ολυμπιακού.

Αν δεν παίξουν καλά...

Ως γνωστόν οι τελικοί αποτελούν μια σειρά αγώνων όπου πολλά μπορούν να συμβούν από παιχνίδι σε παιχνίδι. Η φυσιογνωμία του εκάστοτε τελικού μπορεί να διαφέρει συγκριτικά με τον προηγούμενο (ή σε σχέση με οποιοδήποτε προηγούμενο ντέρμπι μέσα στη χρονιά), όπως φυσικά διαφορετικοί μπορεί να είναι κι οι πρωταγωνιστές. Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα στο δείγμα των πέντε αγώνων έδειξε πως έχει λύσεις σε περίπτωση που δεν «τραβήξει» επιθετικά ο Ντόρσεϊ. Φάνηκε αυτό ιδίως με τους ΜακΚίσικ, Σλούκα, Βεζένκοβ και Φαλ στην ρακέτα.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός έχει πιο ψηλά στην επιθετική του ιεραρχία τον Νέντοβιτς (κάτι που μαρτυρούν κι οι προσπάθειες που παίρνει ανά αγώνα συγκριτικά με την πλειοψηφία του υπόλοιπου ρόστερ) κι η κακή του βραδιά δεν είναι το ίδιο εύκολο να καλυφθεί. Σαφώς και στο «πράσινο» ρόστερ υπάρχουν μονάδες όπως ο Μέικον, ο Παπαπέτρου κι ο Παπαγιάννης που μπορούν να προσφέρουν σκορ με συνέπεια, εντούτοις δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Νέντοβιτς είναι ο πιο ταλαντούχος επιθετικός του συνόλου κι η εξουδετέρωση του θα συνιστούσε πλήγμα.

Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα των 79.5 πόντων κατά μ.ο. σε 68 αγώνες, με τον Νέντοβιτς να συνεισφέρει άμεσα ή έμμεσα το 25% εξ αυτών. Ο Ολυμπιακός από την άλλη σκοράρει φέτος 86.3 πόντους σε 72 αγώνες κι ο Ντόρσεϊ εμπλέκεται στο 18.5% επί του συνόλου. Όλα αυτά κι ενώ η διαφορά του χρόνου συμμετοχής τους δεν είναι μεγάλη, με τον Νέντοβιτς να παίζει 24' και τον Ντόρσεϊ αντίστοιχα 23' στη σεζόν. Η ουσία είναι πως αμφότεροι είναι παραπάνω από πολύτιμοι για τις ομάδες τους κι ικανοί να καθορίσουν τη μοίρα μιας αναμέτρησης, είτε θετικά (με την ευστοχία τους και τις επιθετικές τους εμπνεύσεις γενικότερα) είτε αρνητικά (αν δε τους «βγει» το παιχνίδι κι αναλωθούν σε υπερβολές).

@Photo credits: INTIME
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα