O MVP, Τάιλερ Ντόρσεϊ, στο Gazzetta: «Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και η Κρήτη το… νησί μου!»

O MVP, Τάιλερ Ντόρσεϊ, στο Gazzetta: «Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και η Κρήτη το… νησί μου!»

Αντώνης Καλκαβούρας
O MVP, Τάιλερ Ντόρσεϊ, στο Gazzetta: «Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και η Κρήτη το… νησί μου!»

bet365

Ο MVP του τελικού, Τάιλερ Ντόρσεϊ, δηλώνει στο Gazzetta «μισός Κρητικός», αναλύει το ψυχολογικό και το αγωνιστικό σκέλος της «ερυθρόλευκης» ανατροπής και δηλώνει πρόωρα «παρών» στο ραντεβού της Εθνικής ομάδας στο επόμενο Eurobasket.

Στην περίπτωσή του, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι στο κλειστό γήπεδο «Δύο Αοράκια», μπήκαν οι βάσεις για την μετέπειτα επαγγελματική του καριέρα μακριά από την Αμερική. Οι 11 πόντοι που σκόραρε στο ντεμπούτο του (27/06/2015) με την Εθνική Νέων (στη νίκη με 83-55 επί της Κορέας στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου) τον σύστησαν στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ και οι οι εξαιρετικές του εμφανίσεις σε όλο το τουρνουά, του έδωσαν μία θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης (μαζί με τον Τζέιλεν Μπράνσον, τον Φούρκαν Κορκμάζ, τον Χάρι Τζάιλς και τον Μάρκο Αράποβιτς).


Σχεδόν 6,5 χρόνια αργότερα, ο ελληνοαμερικανός guard επέστρεψε στο Ηράκλειο και στο ίδιο γήπεδο, κατέκτησε τον πρώτο τίτλο του με τον Ολυμπιακό και αναδείχτηκε MVP του τελικού (21π. & 3ρ. με 3/6 τριπ.) συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τα 26α του γενέθλια, που είχε γιορτάσει αμέσως μετά τον ημιτελικό με την ΑΕΚ.


Ο λόγος για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, που ήταν κομβικός στο 2ο μέρος του τελικού και ειδικότερα στο σερί 15-0 που έτρεξαν οι Πειραιώτες στην 4η περίοδου, με το οποίο ανέτρεψαν το προβάδισμα του Παναθηναϊκού, νίκησαν με 81-73 και κατέκτησαν το 10ο Κύπελλο στην ιστορία τους και το πρώτο μετά από 11 χρόνια.


Μετά την απονομή και τις δηλώσεις που έκανε στην συνέντευξη Τύπου, ο πρώην παίκτης της Μακάμπι, των Γκρίζλις, των Χοκς και του Όρεγκον, μίλησε στο Gazzetta για τον συγκλονιστικό 10ο «αιώνιο» τελικό του Κυπέλλου, θυμήθηκε τον παππού του και τα ελληνικάμ φαγητά που του έφτιαχνε και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποδεχθεί την πρόσκληση της Εθνικής για το ερχόμενο Eurobasket.


Έχω την αίσθηση ότι η Κρήτη και το συγκεκριμένο γήπεδο σου πάνε πολύ. Εδώ πρωτοσυστήθηκες στο ελληνικό κοινό το καλοκαίρι του 2015 με την Εθνική Νέων στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου συμπεριελήφθηκες στην καλύτερη πεντάδα και εδώ, σχεδόν επτά χρόνια αργότερα, κατέκτησες το πρώτο σου τρόπαιο με τον Ολυμπιακό και αναδείχτηκες MVP του τελικού…


«Εκπληκτικές αναμνήσεις! Ίδιο ξενοδοχείο, ίδιο γήπεδο, νιώθω πραγματικά λες και ήταν χθες όταν πρωτοήρθα, αλλά έχει περάσει αρκετός καιρός. Ήταν η πρώτη μου φορά που έπαιξα σε έναν τελικό στην Ελλάδα και το συναίσθημα της κατάκτησης του τίτλου είναι τρομερό. Ίσως τελικά να μου ταιριάζει η Κρήτη, να είναι το… νησί μου και να είμαι μισός... Κρητικός, όπως μου λένε κάποιοι…»


Με δεδομένο ότι είσαι ένας από τους νεοφερμένους παίκτες της ομάδας και δεν έχεις ζήσει την προϊστορία των αναμετρήσεων με τον Παναθηναϊκό και το τι σημαίνει για έναν οργανισμό, να έχει 11 χρόνια να πάρει ένα Κύπελλο, θέλω να μου πεις πόσο έχεις νιώσει την πίεση αυτών των αγώνων μέσα στην ομάδα;


«Να σου πω την αλήθεια, αυτή η λέξη που χρησιμοποίησες – η πίεση – δεν με αντιπροσωπεύει καθόλου σαν παίκτη. Καταλαβαίνω, βέβαια, την σημασία που έχουν πάντα οι αγώνες Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού και όλοι στην Ευρώπη γνωρίζουν την ιστορία αυτής αντιπαλότητας. Εγώ απλά αισθάνομαι ευλογημένος, που έχω την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτά παιχνίδια τα οποία συγκεντρώνουν τόση δημοσιότητα και τόσο ενδιαφέρον από τους φιλάθλους. Αν δουλεύω για κάτι τόσο σκληρά, είναι για αυτές τις στιγμές που σου δίνουν την ευκαιρία να διεκδικείς τρόπαια και να νιώθεις αυτή την ευτυχία που αποτυπώθηκε στο παρκέ από τη λήξη του τελικού και μετά…»


Είναι αυτή η νίκη και αυτό το τρόπαιο σημείο αναφοράς για την συνέχεια της σεζόν, υπό την έννοια ότι έχετε ακόμη πολλή δουλειά μέχρι το σημείο καμπής στην Euroleague και το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά τουλάχιστον συνεχίζετε με άλλη ψυχολογία, έχοντας κατακτήσει τον πρώτο στόχο της χρονιάς;

«Αυτό το τρόπαιο μας κάνει να πιστέψουμε ακόμη περισσότερο στους εαυτούς και να συνειδητοποιήσουμε τι μπορούμε να καταφέρουμε στην συνέχεια. Με φόντο τα playoffs της Euroleague σε πρώτη φάση και την post-season της Basket League στο τελείωμα της σεζόν. Σίγουρα δεν περιμέναμε να βρεθούμε στο -12, να μπούμε στην 4η περίοδο στο -9 και να χρειαστούμε μία τόσο μεγάλη ανατροπή, αλλά έτσι είναι το μπάσκετ. Δεν ξέρεις ποτέ πως θα εξελιχθεί ένα παιχνίδι στο οποίο είσαι φαβορί ή αουτσάιντερ. Πρέπει να συνεχίζεις να παλεύεις και ο τρόπος που νικήσαμε, καθιστά το συναίσθημα ακόμη πιο γλυκό.»


Πως εξηγείς τακτικά όλη αυτή την ολική επαναφορά; Ο Παναθηναϊκός σκόραρε το τελευταίο του καλάθι στο τελείωμα της 3ης περιόδου κι έκτοτε είχε 0/13 σουτ, σκοράροντας μόνο με βολές…


«Ναι, αλλά ήταν τρομερά εύστοχος μέχρι εκείνο το σημείο και ειδικά ο Νέντοβιτς, κάποια στιγμή στο πρώτο μέρος, ήταν τόσο “καυτός” που δεν αστοχούσε με τίποτε… Το ίδιο συνέβη με μένα, όταν πήρα μπρος στην 4η περίοδο. Αυτό συμβαίνει με τους παίκτες που έχουν ικανότητα στο σκοράρισμα. Απλά το timing παίζει τεράστιο ρόλο κι εμείς ανεβάσαμε την ένταση στην άμυνα στο πλέον κατάλληλο χρονικό σημείο. Από τα μέσα της 3ης περιόδου, τους βάλαμε πολλή πίεση και τους αναγκάσαμε να πάρουν δύσκολα σουτ. Και να σου πω κάτι; Παίξαμε μερικές πολύ καλές άμυνες ακόμη και σε προσπάθειες που κατέληξαν στο καλάθι μας. Επομένως ήταν θέμα χρόνου να ανταμειφθούμε για την ενέργεια που ξοδέψαμε πίσω και να βρούμε καλύτερο ρυθμό μπροστά και να τους αναγκάσουμε να υποχωρήσουν…»


Πότε πίστεψες ότι το ματς θα γυρίσει;

«Στις πρώτες κατοχές της 4ης περιόδου! Ήταν καθαρά θέμα επιθετικής άμυνας! Από τον point-guard μέχρι τον σέντερ, όλα τα παιδιά που βρεθήκαμε στο παρκέ, είχαμε στο μυαλό μας πως δεν θα δεχθούμε καλάθι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι κάθε επιτυχημένη προσπάθεια στην άμυνα, σου δίνει έξτρα ενέργεια για την σωστή επιλογή και την επιτυχημένη εκτέλεση στην επίθεση. Όσο αυτό συνεχιζόταν, τόσο πιο πολύ ενισχυόταν η διάθεσή μας στην άμυνα. Και το εντυπωσιακό είναι ότι όλο αυτό το mindset, δεν άλλαξε ακόμη ακόμη κι όταν περάσαμε μπροστά και αρχίσαμε να διώχνουμε ολοένα και πιο μακριά την ανασφάλεια…»


Έχεις ελληνικές ρίζες από τον παππού σου, απέκτησες ελληνικό διαβατήριο και έχεις κι ένα σύντομο πέρασμα από την Εθνική ομάδα, αλλά ποτέ δεν είχες ζήσει αρκετό διάστημα στην Ελλάδα. Φέτος που παίζεις στον Ολυμπιακό, έχεις αρχίσει να αισθάνεσαι και λίγο περισσότερο Έλληνας;


«Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου κι αυτό δεν αλλάζει! Όσο ζούσε ο παππούς μου, τον άκουγα να μου μιλάει ελληνικά και φυσικά απολάμβανα τα ελληνικά φαγητά που μας μαγείρευε. Απλά δεν είχα έρθει στην χώρα. Φέτος, που δόθηκε η ευκαιρία να παίξω μπάσκετ στον Ολυμπιακό και ζω εδώ, έχω αρχίσει να εξοικειώνομαι με την κουλτούρα της και τους ανθρώπους και νιώθω ακόμη πιο άνετα…»


Κάτι μου λέει ότι πλησιάζει και η ώρα να σε δούμε για τα καλά στα “γαλανόλευκα” με ουσιαστικό ρόλο στο Eurobasket που έρχεται…

«Προς αυτή την κατεύθυνση βλέπω κι εγώ να πηγαίνουν τα πράγματα. Απ΄όσα ακούω και μαθαίνω, τον Σεπτέμβριο θα είναι όλα τα παιδιά διαθέσιμα για την Εθνική, οπότε το ίδιο θα συμβεί και με μένα. Ευκαιρία να κάνουμε κάτι καλό και να αξιοποιήσουμε αυτό το τεράστιο κεφάλαιο που έχει ανοίξει για το ελληνικό μπάσκετ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.»

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα