Παναθηναϊκός: Κινήσεις μπασκετικού ρεα-ΛΙ-σμού

Παναθηναϊκός: Κινήσεις μπασκετικού ρεα-ΛΙ-σμού

Παναθηναϊκός: Κινήσεις μπασκετικού ρεα-ΛΙ-σμού

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την περίσσια ενέργεια και διάθεση που έδειξαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού στο πρώτο ματς των playoffs και στέκεται στην επικείμενη απόκτηση του Πάρις Λι, εξηγώντας ότι το... πάθημα των περασμένων καλοκαιριών, έχει γίνει μάθημα.

Ωραίο μπάσκετ από τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ματς των playoffs.

Τώρα θα μου πείτε τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ των δύο ομάδων; Καμία απολύτως. Παρόλα αυτά, το γεγονός της μεγάλης διαφοράς δυναμικότητας μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη δεν μπορεί να μειώσει το επίπεδο συγκέντρωσης και διάθεσης που «έβγαλαν» οι «πράσινοι» στο ματς.

Με όρεξη για πιεστική άμυνα και εύκολα καλάθια στο transition, το «τριφύλλι» συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου καθώς πρόσφερε όμορφες φάσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το 34-13 του πρώτου δεκαλέπτου ήταν απόρροια της τρομερής ενέργειας των γηπεδούχων οι οποίοι είχαν ελάχιστα «κενά» διαστήματα και αυτά σε στιγμές που ο προπονητής της ομάδας ανακάτευε πολύ την τράπουλα προκειμένου να μοιράσει τον χρόνο συμμετοχής και να «ανοίξει» το rotation.

Και εδώ φάνηκε το πόσο πολύ είχε λείψει στον φετινό Παναθηναϊκό το πλήρες ρόστερ. Από τις λίγες φορές που οι «πράσινοι» είχαν όλους (με εξαίρεση τον Καββαδά) τους παίκτες διαθέσιμους. Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από την πρεμιέρα των playoffs θα εστιάσω σε τρία πρόσωπα.

  • Νεμάνια Νέντοβιτς: Ύστερα από 44 ημέρες επανήλθε στην αγωνιστική δράση. Και φάνηκε το πόσο διαφορετικός είναι ο Παναθηναϊκός με τον Σέρβο στο ρόστερ του και πόσο διαφορετικός χωρίς εκείνον. Μπορεί στο πρώτο ημίχρονο να είχε μόλις 1/2 βολές, αλλά όταν (ξανα)βρήκε τα πατήματά του και απέκτησε ρυθμό στην επίθεση δήλωσε «παρών» και έτοιμος για τη συνέχεια.
  • Πέιτον Σίβα: Χαρακτηριστική ήταν η αντίδρασή του μετά το πρώτο εύστοχο σουτ ύστερα από τρία ματς και 0/9 εντός παιδιάς που είχαν προηγηθεί. Σαν να έλεγε «επιτέλους». Τελικός απολογισμός 11 πόντοι σε 21 λεπτά με 4/7 σουτ και 3 ασίστ. Not bad. Η ψυχολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε όλα τα πράγματα. Ειδικά σ' έναν αθλητή. Δεν λέω ότι από εδώ και στο εξής θα το βλέπει... βαρέλι, αλλά σίγουρα πήρε το ψυχολογικό «μπουστάρισμα» που είχε ανάγκη.

  • Οκάρο Ουάιτ: Δεν ξέρω, αλλά από τη μέρα που ανέλαβε ο Βόβορας, έχει αλλάξει και το στυλ του παιχνιδιού του. Ή αν προτιμάτε καλύτερα, το τεχνικό τιμ είναι εκείνο που έχει προσαρμόσει το παιχνίδι της ομάδας πάνω στα χαρακτηριστικά του. Το σίγουρο είναι ότι έχει σταματήσει τις μπασκετικές «τσαπατσουλιές» και τις «ποικιλίες» του. Παίζει με μεγαλυτερη σύνεση, δεν προσπαθεί να κάνει το κάτι παραπάνω και είναι προσεκτικός σε κάθε του κίνηση. Θα δούμε...

Κλείνοντας από το πρώτο ματς των Playoffs θα εστιάσω και σε δύο στατιστικά στοιχεία. Το πρώτο αφορά το εκπληκτικό 80% στα δίποντα με 28/35 (!) και το δεύτερο οι 29 ασίστ για μόλις επτά λάθη.

Εξαιρετική κίνηση η απόκτηση του Λι, δείχνει πολλά για τον τρόπο σκέψης των «πρασίνων»

Και πάμε στην πρώτη κίνηση του Παναθηναϊκού ενόψει της επόμενης (αλλά και της μεθεπόμενης) χρονιάς με την επικείμενη απόκτηση του Πάρις Λι.

Για την ακρίβεια ο παίκτης έχει ήδη κλείσει στους «πράσινους». Φυσικά είχε κάθε δίκιο ο Βόβορας να αποφύγει την σχετική ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου. Playoffs παίζει, πρωτάθλημα διεκδικεί. Δεν μπορεί να μιλάει για άλλους παίκτες. Παρόλα αυτά το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι ο παίκτης δεν θα βρεθεί από το καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό προκειμένου να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα των τελευταίων χρόνων.

Ήταν δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα ξεκινούσε τον φετινό σχεδιασμό από τη θέση του point guard. Και αν μη τι άλλο ο Πάρις Λι όχι μόνο είναι «καθαρός» point guard που έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός αλλά απέδειξε στην φετινή EuroLeague ότι διαθέτει όλα τα φόντα και ότι έχει όλα τα στοιχεία προκειμένου να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Και η συγκεκριμένη κίνηση από τον Παναθηναϊκό έδειξε ότι υπάρχει πλάνο στην ομάδα. Και καλά έκανε που.... έτρεξε για τον κλείσει. Αμφισβητεί κανείς ότι μετά και τη φετινή του σεζόν δεν θα έπεφταν μεγαλύτερα... πορτοφόλια προκειμένου να τον αποκτήσουν; Οι «πράσινοι» γνωρίζουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να «κοντράρουν» οικονομικά τα πλούσια club της EuroLeague και γι' αυτόν τον λόγο οφείλουν και πρέπει να κινούνται γρήγορα και έξυπνα. Ειδικά από τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει τι... ξημερώνει αύριο όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Πάντως για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, ο Πάρις Λι είναι παίκτης που θα μπορούσε να αποκτηθεί από οποιαδήποτε ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει στην EuroLeague. Προέρχεται από εξαιρετική σεζόν, βρίσκεται στην καλύτερη ηλικία, παρουσιάζει συνεχόμενη άνοδο και πρόοδο στο παιχνίδι του, ενώ διαθέτει τα μπασκετικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στη φιλοσοφία όλων των ομάδων. Έκρηξη, καλό διάβασμα, τρίποντο κοντά στο 40% και το κυριότερο; Άμυνα! Είναι ο point guard που ξέρει να παίζει ιδανικά πάνω στην μπάλα, είναι γρήγορος και μπορεί να... βγάζει τα συκώτια οποιουδήποτε παίκτη κληθεί να μαρκάρει.

Δεν είναι εκείνος που θα παίξει για τα στατιστικά του, αλλά για να αποτελέσει έναν δυνατό κρίκο μίας ομαδικής λειτουργίας. Αν μη τι άλλο ήταν μια κίνηση μπασκετικής λογικής και συνάμα μπασκετικού... ρεαλισμού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αναβαθμίσει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Τώρα το πόσο θα το αναβαθμίσει και το πόσο θα αποδειχθεί κομβικός θα φανεί τη νέα σεζόν. Όμως είναι μια άκρως έξυπνη κίνηση από πλευράς των «πρασίνων».

Άλλωστε όπως λέει και η παροιμία «όποιος έχει καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι». Και στον Παναθηναϊκό δεν ήθελαν να ψάχνουν και πάλι πλέι μέικερ μεσούσης του καλοκαιριού και στο τέλος να καταλήγουν σε λύσεις τύπου... Τζάκσον, Σάικς κ.ο.κ. Όχι ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, αλλά καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Άλλωστε το καλοκαίρι θα έχει δυσκολέψει η αγορά από τη στιγμή που θα βγουν σεργιάνι και ομάδες τις οποίες δεν μπορεί να κοντράρει ο Παναθηναϊκός οικονομικά. Και σίγουρα η άμεση απόκτηση του Πάρις Λι δεν θα είναι και η μοναδική...

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα πάρει θέση στο πράσινο ρόστερ και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης ο οποίος ηγείται της Λιετκάμπελις στην προσπάθεια που κάνει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Λιθουανίας έχοντας αποκλείσει ήδη την Ζάλγκιρις Κάουνας. Αυτομάτως, με τις κινήσεις που γίνονται ήδη ενόψει της νέας σεζόν, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι έχει μπει για τα καλά σε μια σειρά ο προγραμματισμός ώστε να ολοκληρωθεί το ρόστερ και της (επόμενης) ομάδας το συντομότερο δυνατόν.

ΥΓ: Ομολογώ ότι περίμενα να δω περισσότερο κόσμο κόντρα στον Άρη. Από τη μία υπήρχε γενική είσοδος πέντε ευρώ ενώ από την άλλη ο κόσμος του Παναθηναϊκού ζούσε ένα ντελίριο πανηγυρισμών με τα τμήματα του ερασιτέχνη και με αποκορύφωμα το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Είχα την αίσθηση ότι θα ήθελαν να συνεχίσουν το... πάρτι και στο ΟΑΚΑ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...