Παναθηναϊκός: Οδηγός... επιβίωσης ενόψει Εφές

Παναθηναϊκός: Οδηγός... επιβίωσης ενόψει Εφές

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Οδηγός... επιβίωσης ενόψει Εφές

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την εξαιρετική άμυνα του Παναθηναϊκού κόντρα στο Περιστέρι για τρία δεκάλεπτα και εξηγεί ότι πρέπει να αποτελέσει τον... απόλυτο οδηγό των «πρασίνων» ενόψει της «διαβολοβδομάδας» στην EuroLeague.

Ξεκινάει το παιχνίδι στο Περιστέρι. Άμυνα με τα μάτια ο Παναθηναϊκός. Μην πω ούτε... καν με αυτά. Ξανά μανά τα ίδια. Όπως και στο Μονακό, όπως και στη Μαδρίτη, όπως και στο Τελ Αβίβ. Οι «πράσινοι» κυνηγούσαν το σκορ έχοντας δεχτεί 29 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο! Πάλι καλά για εκείνους που δεν ήταν ματς για την EuroLeague...

Πραγματικά δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να το γυρίσουν όπως το γύρισαν στο Περιστέρι. Κακά τα ψέματα, αλλά διαφορετικά τα μεγέθη με την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, διαφορετική η δυναμική των ομάδων και φυσικά δεν υπάρχει καμία σχέση όσον αφορά την ποιότητα των ρόστερ. Πιθανόν να μην το γύριζαν... ποτέ, όπως ακριβώς δεν τα κατάφεραν στα τρία ματς της EuroLeague που ανέφερα.

Παρόλα αυτά στα τρία δεκάλεπτα που ακολούθησαν, ο Παναθηναϊκός ανάγκασε τους γηπεδούχους σε μόλις 33 πόντους, οι 21 εκ των οποίων σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο. Ναι! Αυτή ήταν άμυνα. Πραγματική άμυνα. Τόσο δυσκολεύοντας το Περιστέρι ακόμα στην πρώτη και τη δεύτερη πάσα, όσο στην ευκολία με την οποία έπαιρναν οι παίκτες του Μανωλόπουλου τα σουτ στην πρώτη περίοδο και το πόσο... άνετα περνούσαν τη μπάλα μέσα στην «πράσινη» ρακέτα. Από τη στιγμή που πήραν ψυχολογία από την άμυνα, το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε και στην επίθεση με το επιμέρους σκορ από το 10' έως το 40' να ήταν 57-33 υπέρ των «πρασίνων».

Ανάλογο ξεκίνημα με την Εφές, δύσκολα να γυρίσει το ματς

Το αποτέλεσμα και ο τρόπος με τον οποίο τελείωσε το ματς θα αποτελέσει και έναν σύμμαχο... ηρεμίας ενόψει της «διαβολοβδομάδας» που ακολουθεί στην EuroLeague με τα δύο παιχνίδια κόντρα σε Αναντολού Εφές και Βιλερμπάν στο ΟΑΚΑ. Ο δεύτερος θα είναι το... ίδιο το ΟΑΚΑ καθώς ύστερα από πέντε ματς στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, οι «πράσινοι» έχουν δώσει τα τέσσερα μακριά από την έδρα τους.

Ο Παναθηναϊκός καλείται σε αυτά τα δύο ματς να εκμεταλλευτεί το ΟΑΚΑ, έχοντας ως οδηγό την άμυνά του στα τρία τελευταία δεκάλεπτα του αγώνα με το Περιστέρι. Προς το παρόν θα αναφερθώ στην Εφές: «Παιχνίδι με το παιχνίδι» όπως αναφέρουν σε κάθε τους δήλωση το 99,9% των αθλητών και των προπονητών, όλων των κατηγοριών και όλων των αθλημάτων. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα καταφέρει, τελικά, ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει από παιχνίδι κόντρα στην Εφές (ναι, σε αυτήν την Εφές του 1-4 και του κακού της ξεκινήματος) έχοντας βρεθεί με 10-12 πόντους πίσω στο σκορ στο πρώτο δεκάλεπτο.

Και ας παίξει χωρίς τον Μίτσιτς. Γιατί; Η τουρκική ομάδα δεν ψάχνει μια μεγάλη νίκη προκειμένου να πάρει τα πάνω της στην EuroLeague; Θεωρείτε ότι δεν... έχει κυκλώσει το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ως... must win «διπλό» προκειμένου να πάρει τα πάνω της; Όποιος θεωρεί ότι η Εφές θα παίξει με τον Παναθηναϊκό και θα παραδοθεί στον νόμο του ΟΑΚΑ, πλανάται πλάνην οικτρά. Μακάρι οι «πράσινοι» να επιβάλλουν τον ρυθμό τους και επιτέλους να κάνουν ένα δυνατό ξεκίνημα στο παιχνίδι. Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν ως οδηγό την άμυνά τους στα τρία δεκάλεπτα του αγώνα με το Περιστέρι.

Δεν λέω ότι το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο, αλλά ο Παναθηναϊκός θα πρέπει πάση θυσία να δείξει την ίδια διάθεση, να βγάλει την ίδια ένταση και να έχει περίσσια ενέργεια στο αμυντικό κομμάτι. Τότε και μόνο τότε θα βάλει στο τραπέζι της συζήτησης τη νίκη. Ο Πρίφτης είχε πει μετά το ματς με τη Φενέρμπαχτσε όπου το «τριφύλλι» είχε νικήσει σκοράροντας 91 πόντους ότι «δεν είναι σκοπός μου να κερδίζουμε τα παιχνίδια στους 90 πόντους». Και έτσι είναι. Εκείνο το ματς ήταν η εξαίρεση και σε καμία περίπτωση ο κανόνας. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να νικάει μέσα από την άμυνά του.

Ο Μέικον κερδίζει τη θέση του Νέντοβιτς

Απέναντι στο Περιστέρι οι Χάουαρντ Σαντ Ρος και Οκάρο Ουάιτ ήταν τα αμυντικά «κλειδιά» του Δημήτρη Πρίφτη, ο Γιώργος Παπαγιάννης «γέμισε» τη ρακέτα και ήταν άκρως επιβλητικός απέναντι στους ψηλούς του Περιστερίου έχοντας ένα «γεμάτο» double-double με 14 πόντους και 12 ριμπάουντ, ενώ το ευχάριστο ήταν η... επιστροφή στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας «κατεβάζοντας» οι «πράσινοι» και 16 επιθετικά.

Δεν έχω αυταπάτες. Δεν λέω ότι και απέναντι στην Εφές θα υπάρχουν τα ίδια νούμερα. Αυτό που λέω είναι ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού θα πρέπει να βάζουν όλη τη διάθεση και να μην δίνουν «φθηνούς» και... τσάμπα πόντους στους αντιπάλους τους. Τώρα αν ο Λάρκιν το πάρει πάνω του και ευστοχεί από παντού, ο Μπομπουά το δει... βαρέλι και οι Σίνγκλετον, Μοερμάν, Ντάνστον, Πετρούσεφ είναι απροσπέλαστοι, με γεια τους και χαρά τους.

Εστιάζω ωστόσο σε αυτά που πρέπει να γίνουν. Και πρέπει ο Παναθηναϊκός να κυνηγήσει τις πιθανότητές του μέσα από την καλή του άμυνα. Από εκεί και πέρα, ο Ντάριλ Μέικον δεν σταματάει να δείχνει ότι αποτελεί τον κύριο επιθετικό μοχλό της ομάδας του και να έχει κερδίσει με το σπαθί του και την απόδοσή του τη θέση του «βασικού σούτινγκ γκαρντ», ειδικά από τη στιγμή που ο Νεμάνια Νέντοβιτς έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και ακόμα ψάχνει τα πατήματά τους προκειμένου να επιστρέψει στη γνωστή του κατάσταση. Ψυχολογία λείπει από τον Σέρβο, καθώς αστόχησε και πάλι σε ελεύθερα σουτ. Ούτε καν «πέναλτι» δεν είναι για εκείνον, αλλά ένα απλό... σπρώξιμο της μπάλας στην κενή εστία.

Φαίνεται ότι ακόμα θέλει χρόνο. Όπως χρόνο θέλει και όλη η ομάδα.

ΥΓ: Μιας και μιλάμε για την EuroLeague και την εβδομάδα που έρχεται, ο Παναθηναϊκός ναι μεν έχει 1-4 ρεκόρ αλλά... 1-0 στο ΟΑΚΑ και 0-4 εκτός. Τέσσερα εκτός έδρας ύστερα από τις πέντε πρώτες αγωνιστικές. Ε, δεν ήταν και λίγα...

ΥΓ2: Μεταξύ Πέρι και Νέντοβιτς Θα πέσει ο κλήρος προκειμένου να περάσει ο Φέρελ στο ελληνικό ρόστερ. Ποιος θα κοπεί; Ο Πέρι λόγω της μέτριας έως και κακής παρουσίας στην EuroLeague διακινδυνεύοντας την... ψυχολογία του αν δεν πάρει ματς στην Basket League ή ο Νέντοβιτς λόγω του ότι δεν είναι έτοιμος ακόμα αλλά αν μείνει εκτός θα αργήσει περισσότερο να βρει ρυθμό; Δύσκολο το κουίζ για τον Πρίφτη...

ΥΓ3: Ξένα τα χωράφια μεν, αλλά ότι ήταν τρίποντο και φάουλ του Παπαδάκη στο «Ιβανώφειο», ήταν. Φάουλ που έκανε ο Βεζένκοβ, όχι ο Φαλ... Ενδεχομένως να ήταν διαφορετικές οι (βαθμολογικές) ισορροπίες σήμερα εάν είχε καταλογιστεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...