Παναθηναϊκός: Τα προφητικά λόγια του Πρίφτη και η περίπτωση Φερέλ

Παναθηναϊκός: Τα προφητικά λόγια του Πρίφτη και η περίπτωση Φερέλ

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Τα προφητικά λόγια του Πρίφτη και η περίπτωση Φερέλ

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με το Λαύριο στον ημιτελικό του Super Cup, στέκεται στον τελικό με τον Προμηθέα, ενώ αναφέρεται και στα δεδομένα για τον Γιόγκι Φερέλ με τον οποίο δεδομένα «μιλάνε» οι «πράσινοι».

Πολύ φοβάμαι ότι τη φετινή σεζόν θα δούμε αρκετές φορές τον Παναθηναϊκό να συμπεριφέρεται σαν... τρενάκι του λούνα παρκ κατά τη διάρκεια του αγώνων.

Πότε θα έχει ρυθμό, πότε θα «βγάζει» συνεργασίες ξεκινώντας από την καλή του άμυνα, αλλά θα υπάρχουν και στιγμές που θα παθαίνει «μπλακ άουτ» και θα καλείται να συμμαζέψει τα -μερικές φορές- ασυμμάζευτα. Το είδαμε στο Μόναχο, το είδαμε απέναντι στην Παρτίζαν, το ξαναείδαμε και στον ημιτελικό του Super Cup κόντρα στο Λαύριο.

Σε ένα προηγούμενο κείμενο είχα αναφέρει ότι το ζητούμενο στους «πράσινους» θα είναι η σταθερότητα μέσα στα ματς. Όσο περισσότερο καταφέρνουν οι παίκτες να μένουν συγκεντρωμένοι ώστε να εφαρμόζουν το αγωνιστικό τους πλάνο, άλλο τόσο θα έχουν το πάνω χέρι χωρίς να ανησυχούν απέναντι σε -θεωρητικά πάντα- υποδεέστερες ομάδες ενώ στα παιχνίδια της EuroLeague θα μπορούν να διεκδικούν τις νίκες μέχρι το τέλος.

Οι προβληματισμοί...

Η πρώτη εντύπωση του αγώνα έδινε στον Παναθηναϊκό το προβάδισμα για μια... χαλαρή επικράτηση. Ε, εδώ που τα λέμε όταν το φαβορί βρίσκεται στο +20 στο ξεκίνημα του πρώτου ημιχρόνου, μόνο με «αυτοκτονία» θα μπορούσε να κινδυνεύσει. Και το «τριφύλλι» λίγο έλειψε να κάνει πραγματικό «χαρακίρι». Η ενέργεια στην άμυνα πήγε περίπατο, το καθαρό μυαλό στην επίθεση έμεινε στα αποδυτήρια και κάπως έτσι το μαχητικό Λαύριο πραγματοποίησε ένα σερί 17-0 και έφτασε σε απόσταση ενός σουτ. Και αν οι 17 πόντοι «παθητικό» προβλημάτισαν τον Πρίφτη, τότε οι 7 πόντοι της 3ης περιόδου θα πρέπει να τον ανησυχήσουν ακόμα περισσότερο.

Η «ζώνη» του Σερέλη είχε βάλει πολλούς μπελάδες στον Παναθηναϊκό, πολλώ δε μάλλον όταν σούταρε με μόλις 19% έξω από τα 6.75 μέτρα. Και όχι τίποτε άλλο αλλά δεν μπόρεσε το «τριφύλλι» να τη «σπάσει» από μέσα καθώς δεν «ακούμπησε» σχεδόν καθόλου η μπάλα στη ρακέτα. Και εκεί είχε υπεροπλία σε σχέση με το Λαύριο.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός φαίνεται να έχει πρόβλημα στο μακρινό σουτ, αλλά σε καμία περίπτωση οι παίκτες του δεν είναι για τόσο χαμηλό ποσοστό. Θέλω να πιστεύω ότι απλά έτυχε και ότι απλά ήταν ένα ματς όπου δεν... έμπαινε τίποτα στο διχτάκι. Όμως εάν και εφόσον απομονώσουμε αυτό το διάστημα υπάρχουν άλλα δυο-τρία πράγματα στα οποία αξίζει να εστιάσουμε: Όπως για παράδειγμα τα ριμπάουντ.

Τα χαμόγελα...

Ο Παναθηναϊκός έκλεισε το ματς έχοντας μαζέψει 17 περισσότερα (45 έναντι 28 του Λαυρίου), ενώ μέτρησε και 17 επιθετικά! Το δεύτερο έχει ονοματεπώνυμο: Οκάρο Ουάιτ. Προσωπικά, και έχοντας δει τα πρώτα δείγματα γραφής ήμουν (και είμαι εάν δεν περάσει ένας σεβαστός αριθμός αγώνων) αρκετά επιφυλακτικός. Και μάλιστα στη συνέντευξη με τον Δημήτρη Πρίφτη, τον είχα ρωτήσει για το αν προβληματίζεται για το κακό του πρόσωπο (ειδικά μετά το τουρνουά στο Μόναχο). Ο 52χρονος τεχνικός ήταν απόλυτος: «Για τον Οκάρο είμαι βέβαιος για το τι μπορεί να κάνει...» είχε πει χαρακτηριστικά βάζοντας «φρένο» σε οποιαδήποτε... ανησυχία ενδεχομένως να είχε κάποιος.

Δεν πέρασε καλά-καλά μία εβδομάδα από τη συνέντευξη και ο Ουάιτ έσπευσε να δικαιώσει πανηγυρικά τον προπονητή του έχοντας 23 πόντους και 11 ριμπάουντ σε ένα παιχνίδι... δίχως αύριο για τον Παναθηναϊκό. Μπορεί ο αντίπαλος να ήταν χαμηλότερης δυναμικότητας, αλλά ο Οκάρο είχε αυτοπεποίθηση και περίσσια αποφασιστικότητα για να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Το είχε ανάγκη αυτό το ματς και σίγουρα θα τον βοηθήσει πάρα πολύ στη συνέχεια. Πολλώ δε μάλλον τώρα που ξεκινάει και η EuroLeague.

Βέβαια μεσολαβεί ο αποψινός (27/9, 21:00) τελικός με τον Προμηθέα. Όπως είδαμε πρόκειται για μια πολύ καλή ομάδα, με την στοχοπροσήλωση του Κασιμίρο να είναι περισσότερο στην επίθεση και στο γρήγορο μπάσκετ και λιγότερο στην άμυνα. Και εδώ θα είναι ένα τεστ για τον Παναθηναϊκό, καθώς, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, από την άμυνά του θα αρχίζει και θα τελειώνει φέτος. Αν και εφόσον κρατήσει τους Πατρινούς κοντά στους 70 πόντους η λογική λέει ότι δεν θα έχει πρόβλημα και ότι θα φτάσει στην τελική επικράτηση. Άλλωστε για σήμερα δεν πιστεύω ότι για δεύτερο σερί ματς οι Μέικον και Νέντοβιτς θα μείνουν στους 11 πόντους συνολικά με 3/9 εντός παιδιάς.

Τα δεδομένα με Φερέλ

Τώρα όσον αφορά την περίπτωση του Γιόγκι Φερέλ. Το Gazzetta ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου (25/9) ότι οι «πράσινοι» βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον Αμερικανό πλέι μέικερ προκειμένου να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Και έτσι είναι. Πρόκειται για έναν παίκτη τον οποίο παρακολουθούν οι «πράσινοι» από το καλοκαίρι του 2020 και ο οποίος αρέσει και στον Δημήτρη Πρίφτη. Ένας ποιοτικός point guard, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είναι μικρός το δέμας, μπορεί να προσφέρει το «κάτι παραπάνω» και όλα ζητάει ο 52χρονος τεχνικός για να «θωρακίσει» ακόμα περισσότερο την περιφέρειά του.

Βέβαια, όπως γράψαμε, η περίπτωσή του μόνο... εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι δύο πλευρές είναι σε συνεχή επικοινωνία ωστόσο οι απαιτήσεις του Φερέλ παραμένουν υψηλές και μέχρι στιγμής δεν μπορούν να καλυφθούν από τους «πράσινους». Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται και οι οριστικές εξελίξεις καθώς τα πάντα θα κριθούν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο 28χρονος γκαρντ είναι ανοικτός στο να αγωνιστεί στην Ευρώπη αν και ακόμα δεν θέλει να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο του ΝΒΑ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...