Παναθηναϊκός-Λαύριο 74-61: Με υπογραφή... Ουάιτ στον τελικό του Super Cup (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός-Λαύριο 74-61: Με υπογραφή... Ουάιτ στον τελικό του Super Cup (vid)

bet365

Με τον Οκάρο Ουάιτ να πραγματοποιεί την καλύτερή του εμφάνιση με τον Παναθηναϊκό (23π., 11ριμπ.) οι «πράσινοι» έκαναν τα εύκολα-δύσκολα απέναντι στο Λαύριο ωστόσο επικράτησαν με 74-61 και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό του Super Cup.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το τελικό σκορ και η νίκη του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό του Super Cup απέναντι στο Λαύριο, λέει τη... μισή αλήθεια.

Οι «πράσινοι» παρουσίασαν και πάλι δύο πρόσωπα ωστόσο δεν το πλήρωσαν. Αν και βρέθηκαν να προηγούνται με 20 πόντους στο 22' είδαν το Λαύριο να πλησιάζει στο τρίποντο (53-50) με σερί 17-0. Παρόλα αυτά δεν άφησαν τη νίκη και τη πρόκριση στον τελικό να φύγουν από τα χέρια τους καθώς στο δεύτερο δεκάλεπτο είχαν μετατρέψει το ματς σε παράσταση για έναν ρόλο βάζοντας και τις βάσεις για την τελική επικράτηση.

Ο Οκάρο Ουάιτ ήταν μακράν ο κορυφαίος του παρκέ, πραγματοποιώντας και το καλύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα του τριφυλλιού. Στα σχεδόν 27 λεπτά που αγωνίστηκε μέτρησε 23 πόντους έχοντας 9/11 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 11 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 ασίστ και 2 λάθη. Ο Κέντρικ Πέρι τον ακολούθησε με 12 πόντους και 4 ριμπάουντ, ενώ σημαντικές λύσεις στα κρίσιμα σημεία του αγώνα και ειδικά τη στιγμή που το Λαύριο είχε επιστρέψει στο ματς, πρόσφερε ο Χάουαρντ Σαντ Ρος (7π., 6ριμπ., 3κλ.)

Το ματς

Ο Οκάρο Ουάιτ από τη μία και ο Κένι Γκόινς από την άλλη ήταν εκείνοι που έκλεψαν την παράσταση στο ξεκίνημα του αγώνα στο κλειστό «Δ. Τόφαλος» της Πάτρας. Ο μεν Ουάιτ ξεκίνησε το ματς με 10 πόντους έχοντας 4/4 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2/2 βολές και 3 ριμπάουντ, ενώ Γκόινς είχε από την πλευρά του άλλους 9 πόντους με 3/3 τρίποντα. Ο Παναθηναϊκός είχε στο δεκάλεπτο (23-21) εξαιρετικά ποσοστά στα δίποντα με 7/8 ενώ αν και «έβγαλε» πολλά καλά και ελεύθερα τρίποντα ήταν ιδιαίτερα άστοχος έξω από τα 6.75 μέτρα με 2/11 σουτ. Την ίδια ώρα οι παίκτες του Σερέλη μετρούσαν 8/15 δίποντα και 2/3 τρίποντα και έδειχναν να βρίσκουν λύσεις απέναντι στην άμυνα του Παναθηναϊκού.

Κάτι που... άλλαξε άρδην στην δεύτερη περίοδο του ημιτελικού. Οι «πράσινοι» άρχισαν να θυμίζουν «μέγγενη» στην άμυνα δυσκολεύοντας σχεδόν όλα τα σουτ και όλες τις πάσες των παικτών του Χρήστου Σερέλη. Ο Παπαγιάννης «σκέπασε» τα καλάθια, αυξήθηκε σημαντικά η πίεση πάνω στη μπάλα, ενώ την ίδια ώρα έλεγχαν απόλυτα τα ριμπάουντ. Με επιμέρους 16-6 η διαφορά εκτοξεύθηκε στο +12 για τον Παναθηναϊκό (39-27 στο 16') ενώ το ημίχρονο έκλεισε στη μέγιστη διαφορά των 17 πόντων (46-29).

Ουσιαστικά στην β' περίοδο το «τριφύλλι» κυριάρχησε στο παρκέ (23-8 το επιμέρους του δεκαλέπτου) έχοντας στο σύνολο 13/17 δίποντα, 5/21 τρίποντα, 5/7 βολές και +15 ριμπάουντ (27-12) απέναντι στο Λαύριο (8/15 δίποντα, 3/12 τρίποντα, 4/8 βολές). Ένα χαρακτηριστικό του πρώτου μισού του αγώνα ήταν τα λίγα λάθη, με τους παίκτες του Πρίφτη να υποπίπτουν μόλις σε 3 και τους αντίστοιχους του Λαυρίου σε 5.

Στη συνέχεια φάνηκε ότι ο Παναθηναϊκός είχε αρχίσει να επαναπαύεται στη διαφορά του πρώτου ημιχρόνου με αποτέλεσμα να ρίξει ταχύτητα και να μην είναι το ίδιο «εκρηκτικός» στην επίθεση. Μετά το +20 (51-31) αυτομάτως έσβησε τις μηχανές, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στο Λαύριο να «ροκανίσει» την διαφορά με σερί 13-0 και να πλησιάσει στους επτά πόντους (53-46 στο 30' έχοντας επιστρέψει από το 53-33). Ένα διάστημα όπου η ομάδα του Σερέλη προσπάθησε να ανεβάσει ένταση και ενέργεια στην άμυνα και φυσικά τα κατάφερε από τη στιγμή που μείωσε τόσο πολύ στο σκορ. Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έκανε το χειρότερο δεκάλεπτο όσον αφορά την επίθεση σκοράροντας μόλις επτά πόντους!

Και να 'ταν μόνο αυτό; Το σερί του Λαυρίου εκτοξεύθηκε στο 17-0 (!!!) με αποτέλεσμα να πλησιάσει στο τρίποντο (53-50 στο 31') πριν «απαντήσει» και σταματήσει την αντεπίθεση του Λαυρίου τέσσερις σερί πόντοι του Σαντ-Ρος (57-50 στο 32'). Ο Κουβανός αποτέλεσε τη μοναδική «σίγουρη» λύση των «πρασίνων» ώστε να διατηρηθεί ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας έως το τέλος. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και ένα τρίποντο του Κέντρικ Πέρι, ο οποίος κράτησε τη διαφορά των οκτώ πόντων και συνάμα το ψυχολογικό αβαντάζ για τη «πράσινη» νίκη.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο «καθαρό» μυαλό του Χάουαρντ Σαντ-Ρος όταν το Λαύριο κατάφερε να πλησιάσει στο τρίποντο (53-50). Ο Κουβανός με σωστές επιλογές στην επίθεση σταμάτησε το σερί της ομάδας του Σερέλη και βοήθησε τον Παναθηναϊκό να μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Φυσικά ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο δεύτερο δεκάλεπτο του Παναθηναϊκού (23-8 το επιμέρους σκορ) όταν και μπόρεσε να ελέγξει το ματς χάρη στην ευστοχία του στα δίποντα (76%) και στα ριμπάουντ (27-12).

Ο ΜVP: Ο Οκάρο Ουάιτ ήταν εκείνος που «καθάρισε» για τον Παναθηναϊκό έχοντας 23 πόντους έχοντας 9/11 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 11 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 ασίστ και 2 λάθη σε 26:49 λεπτά συμμετοχής.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Τάισον Κάρτερ δεν βοήθησε καθόλου το Λαύριο σε αυτό το ματς καθώς έμεινε στους 2 πόντους με 0/2 σουτ και 4 λάθη σε 22:41.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος φρόντισε να διώξει το άγχος από τους «πράσινους» όταν το Λαύριο πλησίασε στο τρίποντο, έχοντας στο σύνολο 7 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: 45 ριμπάουντ ο Παναθηναϊκός, μόλις 28 ριμπάουντ το Λαύριο. Σημειώστε και τα μόλις 6/31 τρίποντα των «πρασίνων» και το άθλιο 19%.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα επιφωνήματα ενθουσιασμού που ακούστηκαν στο «Δ. Τόφαλος» ύστερα από την μεγαλοπρεπέστατη τάπα του Τζεχάιβ Φλόιντ στον Μάρκους Λιούις στην 3η περίοδο, όταν ο Αμερικανός του Λαυρίου προσπάθησε να καρφώσει αλλά είδε τον δυναμικό σέντερ των «πρασίνων» να του... κατεβάζει τον γενικό.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ο Παναθηναϊκός παραλίγο να πληρώσει τη «σιγουριά» που ένιωσε στο +20. Και όταν το Λαύριο άρχισε να το πιστεύει, οι «πράσινοι» έτρεχαν και δεν... έφταναν προκειμένου να γλιτώσουν από μια απίθανη ανατροπή. Μοιρασμένο ματς, μοιρασμένα ημίχρονα, αλλά στο τέλος «μίλησαν» η εμπειρία και οι περισσότερες λύσεις.

Τα δεκάλεπτα: 23-21, 46-29, 53-46, 74-61

@Photo credits: INTIME
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα