Ντόρσεϊ-Νέντοβιτς out: Τι σημαίνει για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Εθνική!

Ντόρσεϊ-Νέντοβιτς out: Τι σημαίνει για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Εθνική!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας καταγράφει τα συν και τα πλην της αποχώρησης του Νεμάνια Νέντοβιτς και του Τάιλερ Ντόρσεϊ από τους «αιώνιους» και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν όσον αφορά στην συμμετοχή του 26χρονου Ελληνοαμερικανού guard στο Eurobasket με την Εθνική ομάδα.

Η «βόμβα» είναι πάντα «βόμβα», ειδικότερα όταν αφορά σε δύο από τους σημαντικότερους παίκτες των δύο κορυφαίων ελληνικών ομάδων. Όταν, όμως, «σκάει» και σχεδόν ταυτόχρονα και αναγκάζει και τους δύο οργανισμούς να αναπροσαρμόσουν τον μετεγγραφικό τους σχεδιασμό, είναι λογικό να προκαλεί μετασεισμικές δονήσεις και ποικίλες αντιδράσεις.

Στην περίπτωση του εφετινού φιναλίστ του πρωταθλήματος, μάλιστα, ίσως να είναι θετικό το γεγονός ότι η διαφαινόμενη αποχώρηση του βασικού επιθετικού όπλου της ομάδας τα δύο τελευταία χρόνια, προκύπτει σχετικά νωρίς και σε ένα χρονικό σημείο που ο σύλλογος δεν έχει προχωρήσει στην στελέχωση του βασικού κορμού του ρόστερ και έχει ακόμη χρόνο για να σχεδιάσει τις κινήσεις του.

Παναθηναϊκός: Έχει μόνο να κερδίσει από την «έξοδο» του “Νέντο”!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά, αρχίζοντας από την λιγότερη αναμενόμενη εξέλιξη ή αν θέλετε την απρόσμενη είδηση που φέρνει τον πρώτο σκόρερ του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα (16,0π.) και Ευρώπη (μ.ο. 14,3π.), ένα βήμα πριν από την έξοδο (με προορισμό το Βελιγράδι και τον Ερυθρό Αστέρα) μετά από δύο χρόνια με την «πράσινη» φανέλα.

Ο λόγος για τον Νεμάνια Νέντοβιτς, η απόφαση του οποίου δεν έχει να κάνει τόσο με το τυπικό κομμάτι της υπόθεσης, όπως παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον διευθυντή επικοινωνίας της «πράσινης» ΚΑΕ, Δημήτρη Κοντό, όσο με την ουσία της συνεργασίας του με τον νέο προπονητή της ομάδας, Ντέγιαν Ράντονιτς.

O 52χρονος Μαυροβούνιος τεχνικός, ο οποίος παρεμπιπτόντως νίκησε δύο φορές πέρυσι τον Ολυμπιακό με τον Ερυθρό Αστέρα, είναι θιασώτης της αμυντικής φιλοσοφίας και του μπάσκετ χαμηλού ρυθμού. Και επειδή ακριβώς ξέρει ότι ο “Νέντο” δεν είναι πολύ «ενεργός» στην πίσω πλευρά του γηπέδου και συνάμα είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τον αντικαταστήσει με κάποιον άλλον παίκτη που ταιριάζει περισσότερο στο αγωνιστικό στυλ το οποίο θέλει να περάσει στο «τριφύλλι».

Από την άλλη πλευρά, ο 31χρονος Σέρβος guard που έχει τον ίδιο ατζέντη με τον Ράντονιτς (Μίσκο Ραζνάτοβιτς), είναι λογικό να πατάει στην δική του ερμηνεία στον όρο που του επιτρέπει να μείνει ελεύθερος, από την στιγμή που γνωρίζει ότι δεν ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο θα παίζει του χρόνου ο Παναθηναϊκός.

Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ένα κοινή συναινέσει «βελούδινο διαζύγιο» του δευτεραθλητή Ελλάδας με τον έμπειρο σκόρερ, με... κουμπάρο τον ατζέντη του, ο οποίος θα του βρει και νέα ομάδα και ταυτόχρονα θα ικανοποιήσει τον έτερο πελάτη του, αλλά στο βάθος θα προσφέρει και υπηρεσία στην ίδια την ομάδα.

Πως ακριβώς θα γίνει αυτό; Ο Παναθηναϊκός δεν θα εισπράξει απλά 300.000 Ευρώ για να μείνει ελεύθερος ο Νέντοβιτς, αλλά θα γλιτώσει και το ποσό των 700.000 Ευρώ που αντιστοιχούσε στις αποδοχές τις οποίες είχε λαμβάνειν στη νέα σεζόν. Κοινώς, οι «πράσινοι» εξοικονομούν ένα εκατομμύριο Ευρώ, που αν πάει στην ενίσχυση της ομάδας, θα τους δώσει την ευκαιρία να πάρουν έναν σαφώς καλύτερο, χρησιμότερο και πιο βιονικό παίκτη από τον “Νέντο”.

Συμπερασματικά, η εξέλιξη της διαφαινόμενης αποχώρησης του Σέρβου διεθνούς guard, εκτιμώ ότι θα έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στην διαμόρφωση του μετεγγραφικού πλάνου της ομάδας και κατ' επέκταση στο ρόστερ που θα φτιάξει στη νέα σεζόν.

Ολυμπιακός: Χάνει την ασφάλεια ενός Έλληνα με αξία και status ξένου!

Η περίπτωση του Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι αρκετά διαφορετική από την προηγούμενη. Κι αυτό γιατί ο Καλιφορνέζος guard είχε πάντα ως πρώτη επιλογή την επιστροφή του στο ΝΒΑ, οπότε η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μη αναμενόμενη.

Έχοντας ήδη συμπληρώσει δύο γεμάτα χρόνια στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου (2017-2019) και πιστεύοντας ότι μπασκετικά ανήκει εκεί, είναι λογικό να επιδιώκει πάση θυσία την δεύτερη ευκαιρία, όχι μόνο για να κερδίσει το στοίχημα με τον εαυτό του, αλλά και για να αυξήσει τις πιθανότητές του για μία διόλου ευκαταφρόνητη σύνταξη από το 52ο έτος και μετά.

Από αυτή και μόνο την άποψη και λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η σύντροφός του κατάγεται από το Ντάλας, η πρόταση των Μάβερικς (το minimum συμβόλαιο που μπορεί να πάρει, περιλαμβάνει μικτές αποδοχές της τάξεως 1,836 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως) και η προοπτική διεκδίκησης ενός πρωταθλήματος στο πλευρό του Λούκα Ντόντσιτς, ήταν το καλύτερο πακέτο που θα μπορούσε να βρει, ώστε να απαρνηθεί το 1 εκατομμύριο δολάρια και τον βασικό ρόλο που είχε στον Ολυμπιακό αλλά και τα περισσότερα χρήματα (1,5εκ.$ ετησίως) και την νέα πρόκληση που του προσέφερε η Φενέρμπαχτσέ.

Αυτά όσον αφορά στον παίκτη. Πάμε στον Ολυμπιακό, ο οποίος χάνει έναν πολύ ποιοτικό παίκτη με ελληνικό διαβατήριο και είναι αναγκασμένος πλέον να ξεψαχνίσει μία , σε γενικές γραμμές φτωχή αγορά, για να βρει πιθανότατα έναν ξένο shooting-guard (Αϊζέια Κάνααν;), ώστε να αντικαταστήσει τον Ελληνοαμερικανό άσο.

Από αυτή την άποψη, οι «ερυθρόλευκοι» δέχονται ένα πλήγμα, χάνοντας έναν παίκτη που τους είχε δώσει υπεραξία. Όχι μόνο λόγω του ότι έπαιζε ως Έλληνας με αγωνιστικό status αλλά και μισθό ξένου, αλλά και λόγω των αγωνιστικών του χαρακτηριστικών και της ικανότητάς του να αλλάζει τον ρυθμό των αγώνων στις βραδιές που ήταν ζεστός από μακριά.

Ωστόσο, αν κι εφόσον ο Βεζένκοβ παραμείνει στην ομάδα (λόγω του και του οικονομικού σκέλους, για την ώρα αυτό δείχνει να είναι το επικρατέστερο σενάριο) και μεταθέσει την μετακόμισή του στο ΝΒΑ στο εγγύς μέλλον, τότε οι νταμπλούχοι θα έχουν την ευκαιρία να καλύψουν το κενό του, με έναν σκόρερ από την αμερικανική αγορά. Σε αυτό το κομμάτι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει αποδείξει ότι έχει πολύ καλή γνώση της αγοράς, ώστε να όχι μόνο να επιλέξει έναν καλό παίκτη, αλλά ειδικότερα αυτόν που θα ταιριάζει περισσότερο με τους υπόλοιπους του ρόστερ αλλά και με τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας.

Άλλωστε, με βάση την παραπάνω συνθήκη, οι Πειραιώτες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την μετεγγραφική τους ενίσχυση (πήραν Μπολομπόϊ, έχουν “κλείσει” Πίτερς και πλησιάσει σε Κώστα Αντετοκούνμπο) και η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η θέση “2”.

Στην περίπτωση που ο Ελληνοβούλγαρος forward δεχθεί δελεαστική πρόταση από τους Σακραμέντο Κινγκς και επιλέξει να μετακομίσει στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνια, τότε αυτομάτως οι πρωταθλητές θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους δύο από τους τρεις καλύτερους παίκτες στην άκρως επιτυχημένη σεζόν που τελείωσε (αμφότεροι με ελληνικό διαβατήριο). Αν συμβεί αυτό, πέραν του πλήγματος στο κομμάτι της «χημείας» και της ομοιογένειας, θα αναγκαστούν να ψάξουν και δύο παίκτες που να κάνουν την διαφορά (δεν υπάρχουν και πολλοί τέτοιοι που κυκλοφορούν).

Συμπερασματικά, η μη απρόσμενη απώλεια του Ντόρσεϊ αναμφίβολα βγάζει τον Ολυμπιακό από την ασφάλεια που είχε με τον Τάιλερ στο ρόστερ και τον βάζει σε διαδικασία αναζήτησης παίκτη που θα πρέπει να κολλήσει με τους ήδη υπάρχοντες. Και ένα τέτοια εγχείρημα δεν έχει ποτέ εξασφαλισμένο ποσοστό επιτυχίας...

Οι επιπτώσεις της απόφασης Ντόρσεϊ για την Εθνική

Η μετακόμιση του 26χρονου διεθνούς shooting-guard στο Τέξας, αυτομάτως διαφοροποιεί το status του όσον αφορά τους περιορισμούς που διέπουν τους ΝΒΑers, σχετικά με την χρονική στιγμή της ενσωμάτωσής τους στις προπονήσεις των Εθνικών ομάδων.

Με βάση την επίσημη συμφωνία του ΝΒΑ με την FIBA, οι παίκτες του «μαγικού κόσμου» δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα camp προετοιμασίας για περισσότερο από 4 εβδομάδες. Κοινώς, αν κι εφόσον ο Ντόρσεϊ υπογράψει στους Μάβερικς και με δεδομένο ότι οι υποχρεώσεις της «γαλανόλευκης» στο Eurobasket αρχίζουν στις 2 Σεπτέμβρη (με αντίπαλο την Κροατία), δεν μπορεί να προπονηθεί με τους υπόλοιπους διεθνείς πριν τις 4 Αυγούστου (το πρώτο κάλεσμα που θα περιλαμβάνει και τις καθιερωμένες εξετάσεις, τοποθετείται γύρω στις 25 Ιουλίου).

Όλα αυτά, βέβαια, από την στιγμή που δεν θα αλλάξει η απόφασή του να θέσει εαυτόν στην διάθεσή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, τώρα που πλέον επέστρεψε στην πατρίδα του. Τέτοιο κλίμα, πάντως, δεν έχουν εισπράξει οι ιθύνοντες της Εθνικής ομάδας και θεωρητικά – με δεδομένο ότι ο Ντόντσιτς θα είναι σίγουρα στο Eurobasket με την Εθνική Σλοβενίας – δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα και με τους Μάβερικς, που είναι ένας οργανισμός με πολλούς μη Αμερικανούς παίκτες και ο οποίος είχε συνηθίσει για πολλά χρόνια να βλέπει τους παίκτες του (βλ. Ντιρκ Νοβίτσκι) να αγωνίζονται στις διεθνείς διοργανώσεις της off season.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!