Βεζένκοβ: Το συμβόλαιο που μπορούν να δώσουν οι Κινγκς και η εφορία

Newsroom
Βεζένκοβ: Το συμβόλαιο που μπορούν να δώσουν οι Κινγκς και η εφορία

bet365

Ο Σάσα Βεζένκοβ ετοιμάζεται να ψηλαφίσει τις πιθανότητες του για το ΝΒΑ. Και το Gazzetta αναλύει το συμβόλαιο που μπορεί να λάβει από τους Σακραμέντο Κινγκς και την παράμετρο της εφορίας.

Το παλιό όνειρο του μέσου Αμερικανού ήταν να αποκτήσει το πρώτο εκατομμύριο (του). Ο Σάσα Βεζένκοβ ίσως δεν γίνει με την πρώτη εκατομμυριούχος, αλλά σίγουρα θα έχει κάνει μία ιδανική αρχή.

Αρκεί οι συζητήσεις που θα γίνουν ανάμεσα στο Βούλγαρο φόργουορντ του Ολυμπιακού και τους Σακραμέντο Κινγκς να τον φέρουν στο NBA.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει οικονομική συμφωνία. Σύμφωνα με όσα επιβάλλει η συλλογική σύμβαση των παικτών.

Για την περίπτωση του Βεζένκοβ, υπάρχει άμεση συνάρτηση με την απόκτηση του Μαλίκ Μονκ από τους Κινγκς. Στο NBA υπάρχει ο όρος Mid-Level Exception, κάτι που αφορά τις ομάδες που είναι αρκετά κάτω από το επιτρεπόμενο όριο του salary cap. Ουσιαστικά τους προσφέρει μία εξαίρεση από τα συνολικά χρήματα που μπορούν να διαθέσουν για την απόκτηση free agents.

Αν ο Ολυμπιακός πάρει την ρήτρα των 750.000 δολαρίων, τότε ο Βεζένκοβ θα διαπραγματευτεί ως free agent.

Το όριο της εξαίρεσης για τους Κινγκς είναι λίγο πάνω από τα 10 εκατομμύρια. Κάπου εδώ, ωστόσο, έρχεται ο Μονκ. Ο πρώην παίκτης των Λέικερς έλαβε 9.472.219 δολάρια, αφήνοντας για τον 26χρονο παίκτη (ή κάποιον άλλον) μόλις 1.017.781 δολάρια.

Αυτό για τον πρώτο χρόνο της συνεργασίας, με το μέγιστο διάστημα να είναι τα τέσσερα χρόνια. Η νόμιμη αύξηση για κάθε επόμενο χρόνο συνεργασίας - σε αυτό το επίπεδο αμοιβής - είναι περίπου 500.000 δολάρια ανά σεζόν.

Κάτι που σημαίνει ότι οι Κινγκς μπορούν να προσφέρουν στον παίκτη του Ολυμπιακού σχεδόν 7 εκατομμύρια για τέσσερα χρόνια.

Η ώρα της εφορίας

Αυτή τη στιγμή, στον Ολυμπιακό, ο «Βεζέ» λαμβάνει 2.7 εκατομμύρια για τρία χρόνια. Με μία σημαντική διαφορά. Το ποσό του Ολυμπιακού είναι καθαρό.

Αυτό του NBA, όχι. Στις ΗΠΑ η φορολογία όχι δεν αστειεύεται, αλλά φροντίζει να εισπράττει ένα σημαντικό ποσό από τις υψηλές αμοιβές των παικτών.

Η φορολογία αφαιρεί το 35% του συνολικού ποσού, ενώ και η Πολιτεία της Καλιφόρνια λαμβάνει το δικό της ποσοστό, το οποίο ανέρχεται στο 13%.

Κάπως έτσι, σχεδόν τα μισά χρήματα θα γίνουν... καπνός. Περίπου τα χρήματα που απομένουν είναι 3.9 εκατομμύρια για τέσσερα χρόνια, δηλαδή 975 χιλιάδες δολάρια καθαρά στο ταμείο του παίκτη.

Περισσότερα από όσα θα λάβει από τον Ολυμπιακό σε διάστημα τριών ετών, αλλά με έναν αστερίσκο. Αν το συμβόλαιο είναι κλειστό (μία επιλογή όχι και τόσο σίγουρη), τότε ο Βεζένκοβ θα έχει ένα παραπάνω κίνητρο.

Συνήθως σε αυτά τα συμβόλαια, μετά το δεύτερο έτος, υπάρχουν option ανανέωσης. Είτε στον παίκτη, είτε (πιο συνηθισμένα) στην ομάδα.

Τα δεδομένα για τους Κινγκς δεν μπορούν να αλλάξουν. Τουλάχιστον για τη σεζόν 2022-2023. Από τη στιγμή, ωστόσο, που έχουν τα δικαιώματα του Βεζένκοβ στο NBA δεν αποκλείεται να κάνουν υπομονή για ένα χρόνο, όπου θα έχουν καλύτερα οικονομικά δεδομένα.

@Photo credits: INTIME
 

NBA Τελευταία Νέα