Top-5: Έφτιαξαν όνομα στο Ρέθυμνο και έκαναν καριέρα

Top-5: Έφτιαξαν όνομα στο Ρέθυμνο και έκαναν καριέρα

bet365

Ο Κόνερ Φράνκαμπ είναι ο τελευταίος Αμερικανός που έφτιαξε το όνομα του στο Ρέθυμνο και το gazzetta.gr παρουσιάζει τις πέντε περιπτώσεις παικτών που έκαναν το step up στην Κρήτη κι εν συνεχεία αγωνίστηκαν σε υψηλότερο επίπεδο.

Ο Φράνκαμπ αγωνίστηκε σε δυο κολέγια του Κάνσας, τους Τζέιχοκς και το Γουϊτσίτα Στέιτ, πέρσι έπαιξε μπάσκετ για πρώτη φορά ως επαγγελματίας στη Βουλγαρία και φέτος ήπιε τσικουδιές και έφαγε αντικριστό στο... παντέρμο το Ρέθεμνος, αποτελώντας τον αθόρυβο MVP της Basket League.

Ο 24χρονος Αμερικανός γκαρντ πήρε το ταλέντο του και μετακόμισε στον ισπανικό νότο για λογαριασμό της Μούρθια και το gazzetta.gr παρουσιάζει σε χρονική σειρά τους πέντε παίκτες που έκαναν limit up στο «Μελίνα Μερκούρη» κι ακολούθως αγωνίστηκαν στο top επίπεδο.

Ντιόντε Κρίστμας

Ντιόντε Κρίστμας

Ζακ Ράιτ

Ζακ Ράιτ

Μπρεντ Πέτγουεϊ

Μπρεντ Πέτγουεϊ

Κένι Γκάμπριελ

Κένι Γκάμπριελ

Κόνερ Φράνκαμπ

Κόνερ Φράνκαμπ

Ο Αμερικανός γκαρντ συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με τη φανέλα του ΠΑΟΚ στα τέλη της αγωνιστικής περιόδου 2010-11 (σ.σ. υπέγραψε στον Δικέφαλο τον Απρίλιο εκείνης της σεζόν) και την επόμενη χρονιά κατηφόρισε στην Κρήτη για λογαριασμό του Ρεθύμνου. Σε 26 συμμετοχές μέτρησε 18.6 πόντους, 4.4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1.6 κλεψίματα. Την επόμενη χρονιά έκανε το ντεμπούτο του στην EuroLeague με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι εν συνεχεία αγωνίστηκε, μεταξύ άλλων στη Σιένα, τους Φοίνιξ Σανς, τη Χάποελ Χολόν και την ΑΕΚ!

Οι διακρίσεις του στη συνέχεια
1 x Πρωτάθλημα Ιταλίας (2013)

Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε ντεμπούτο στην Basket League τη σεζόν 2011-12 με το Ρέθυμνο κι εξελίχθηκε στον MVP των Κρητικών, κατακτώντας επτά (!) φορές τον τίτλο του Πολυτιμότερου Παίκτη της αγωνιστικής με αποτέλεσμα να δεχτεί δελεαστική πρόταση από την Τσιμπόνα, αποχωρώντας τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς. Σε 22 αγώνες είχε 13.6 πόντους και 5.4 ριμπάουντ κι ακολούθως έπαιξε στις Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, Μπάμπεργκ, Παναθηναϊκό, Ολίμπια Λιουμπλιάνα, Άβτοντορ, Μονακό και Στραμπούρ. Το 2014 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας με τους «πράσινους» και αγωνίζεται ως νατουραλιζέ με τη Βοσνία.

Οι διακρίσεις του στη συνέχεια
Μέλος της Καλύτερης Πεντάδας του BCL 2016-17
1 x Πρωτάθλημα Ελλάδας (2014)
2 x League Cup Γαλλίας (2016, 2017)
1 x Κύπελλο Γαλλίας (2018)
1 x Πρωτάθλημα Κροατίας (2012)

Ο Μπρεντ Πέτγουεϊ ήλθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ηλυσιακού το 2009 όμως η διετία του στο Ρέθυμνο (2011-13) ήταν η πιο παραγωγική της καριέρας του, αποτελώντας το διαβατήριο για τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό και το ντεμπούτο του στην EuroLeague με τους Πειραιώτες. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ ήταν ένας από τους πιο αξιαγάπητους Αμερικανούς που πέρασαν από το «Μελίνα Μερκούρη», αποτελώντας σημείο αναφοράς στο παιχνίδι των Κρητικών. Αγωνίστηκε, επίσης στη Σάσαρι, την Καρσίγια και τον Άρη ενώ πρόσφατα φόρεσε τα πράσινα, ενισχύοντας την ομάδα esports του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα ΝΒΑ2Κ.

Οι διακρίσεις του στη συνέχεια
1 x Διηπειρωτικό (2013)
1 x Πρωτάθλημα Ελλάδας (2015)
Κορυφαίος Μπλοκέρ στην Α1 (2013)
Πιο Εντυπωσιακός Παίκτης στην Α1 (2013)

Το Ρέθυμνο έφερε τον Κένι Γκάμπριελ στην Ελλάδα το 2013 και ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ έκανε τη διαφορά στην front line των Κρητικών, ολοκληρώνοντας εκείνη τη σεζόν με 12.8 πόντους, 9.3 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 26 συμμετοχές στην Basket League. Σαν αποτέλεσμα, η τουρκική Καρσίγιακα έβγαλε από τα ταμεία της 60.000 δολάρια, κατέβαλε το buyout και τον έκανε δικό της! Το 2016 επέστρεψε στα μέρη μας για λογαριασμό του Παναθηναϊκού όπου παρέμεινε για δυο χρόνια, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας.

Οι διακρίσεις του στη συνέχεια
2 x Πρωταθλήματα Ελλάδας (2017, 2018)
1 x Κύπελλο Ελλάδας (2017)
1 x Πρωτάθλημα Τουρκίας (2015)
Κορυφαίος ριμπάουντερ στην Α1 (2014)

Ο MVP της εφετινής Basket League είναι θαυμαστής του Τάιγκερ Γουντς και άλλαξε θέση στα μέσα της χρονιάς, κατεβαίνοντας από το «2» στον άσο κι έχοντας καθοριστική συμβολή στην πορεία του Ρεθύμνου υπό τις οδηγίες του Βαγγέλη Ζιάγκου. Πρόσφατα, μάλιστα ο Κωστής Ζομπανάκης παραδέχθηκε πως «του είπα να μην υπογράψει γιατί θα έχει πολλές προτάσεις». Εν τέλει ο Φράνκαμπ θα μετρήσει τις δυνάμεις του στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης με τη φανέλα της ισπανικής Μούρθια κι άπαντες θεωρούν δεδομένη τη μετάβαση του στο επόμενο επίπεδο.