ΠΑΟΚ: Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς! (pics)

ΠΑΟΚ: Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς! (pics)

ΠΑΟΚ: Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς! (pics)

bet365

Με αφορμή την επιστροφή του Ραζβάν Λουτσέσκoυ το Gazzetta ξετυλίγει το κουβάρι των ιστοριών από τα «πήγαινε-έλα» στον «ασπρόμαυρο» πάγκο.

Από επιστροφές στον ΠΑΟΚ, δόξα τω Θεό, είναι χορτάτοι. Το ίδιο φαντάζομαι ισχύει και για πολλές ακόμη ομάδες, άλλωστε στον αθλητισμό οι επιστροφές δεν είναι απαραιτήτως και… καταστροφές, αν και ενίοτε το ξαναζεσταμένο φαγητό δεν είναι ποτέ το ίδιο γευστικό και ωραίο μ’ εκείνο που βγαίνει πρώτη φορά από το φούρνο ή την κατσαρόλα.

Τα «πήγαινε-έλα» που έχουν καταγραφεί στην Τούμπα συμπεριλαμβάνουν κάθε μορφή συνεργασίας σε μια ομάδα. Από ποδοσφαιριστές και προπονητές, μέχρι διευθυντές, στελέχη και πρόεδρους!

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου υπέγραψε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τριετές συμβόλαιο συνεργασίας και επέστρεψε στον ΠΑΟΚ ακριβώς 668 ημέρες μετά την αποχώρησή του. Κάνοντας χρήση του buy out έφυγε ως νταμπλούχος Ελλάδας στις 28 Ιουνίου του 2019 για να γίνει ο τέταρτος ξένος προπονητής του «Δικεφάλου», που επιστρέφει για μια δεύτερη θητεία.

Ο πρώτος ξένος προπονητής που έφυγε και ξαναγύρισε ήταν ο Γκιούλα Λόραντ. Ανέλαβε στις 3 Δεκεμβρίου του 1974 ως η επιλογή της διοίκησης για να αντικαταστήσει τον Λες Σάνον. Από την πρώτη στιγμή θέλησε να περάσει τη δική του αυστηρή φιλοσοφία στην ομάδα. Να την κάνει να μοιάζει με μια καλοκουρδισμένη γερμανική μηχανή, μια ομάδα που θα πλησίαζε τα επαγγελματικά όρια ξεφεύγοντας από τον ημιεπαγγελματικό αθλητισμό και την ερασιτεχνική νοοτροπία.

Ο Μαγυάρος τεχνικός οδήγησε τον «Δικέφαλο» στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας του, τη σεζόν 1975-76, αλλά μετά τη φιέστα τίτλου στις αρχές Ιουνίου απέναντι στον Ολυμπιακό στην Τούμπα (!) αποχώρησε από την ομάδα. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 1980 για να επαναλάβει το θαύμα.

Όμως, η μοίρα, ενίοτε, παίζει άσχημα παιχνίδια, κάτι που συνέβη ένα χρόνο αργότερα.

Παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, μέλος της υπερομάδας της εθνικής Ουγγαρίας τη δεκαετία του ’50, ξαναπάτησε το πόδι του στη Θεσσαλονίκη στις 29 Απριλίου του 1980, ύστερα από ασφυκτικό πρέσινγκ των παραγόντων του ΠΑΟΚ, που στο μεταξύ (φαίνεται να) είχαν μετανιώσει για το αποτέλεσμα της μετωπικής σύγκρουσης Παντελάκη - Λόραντ λίγο πριν την στέψη των «ασπρόμαυρων» σε πρωταθλητές Ελλάδας.

Στη δεύτερη θητεία του (29.04.1980 – 31.05.1981) κατέγραψε 22 νίκες, 13 ισοπαλίες, 9 ήττες και η διαδρομή του κόπηκε άδοξα με τον αιφνίδιο θάνατό του στον πάγκο της ομάδας κατά τη διάρκεια του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (1-0) στην Τούμπα.

Ο Ολλανδός Άρι Χάαν, με «σήμα κατατεθέν» το δυνατό και ευθύβολο σουτ, συμμετείχε με τον Άγιαξ στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971, ενώ οι φίλοι του ΠΑΟΚ τον έμαθαν καλά στο φιλικό παιχνίδι, που είχε γίνει στην κατάμεστη Τούμπα τον Φεβρουάριο του 1973. Ούτε ο ίδιος περίμενε 21 χρόνια μετά, να κληθεί από τον Θωμά Βουλινό να αναλάβει (για πρώτη φορά) την τεχνική ηγεσία του «Δικεφάλου».

Ήταν η πρώτη από τις δύο περιόδους του Ολλανδού προπονητή στον ασπρόμαυρο πάγκο. Ήρθε το καλοκαίρι του 1994, χωρίς πολύ θόρυβο, το ίδιο και το Φεβρουάριο του 1999, αλλά και οι δυο αποχωρήσεις προκάλεσαν… σαματά. Ειδικά, η δεύτερη, τον Νοέμβριο του ’99.

Δύο μέρες μετά το ισόπαλο (0-0) ντέρμπι στο Χαριλάου απέναντι στον Άρη απολύθηκε από τον Γιώργο Μπατατούδη, ο οποίος αν και δήλωνε ότι δεν είχε κάνει καμία συνάντηση με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, έψαχνε αφορμή προκειμένου να λύσει το συμβόλαιο με τον Ολλανδό και να ανοίξει ο δρόμος για τον Βόσνιο τεχνικό.

Το ξενύχτι του «ιπτάμενου Ολλανδού», μετά το ντέρμπι στο νυχτερινό κέντρο «Ρόδον Live», έφτασε εύκολα και γρήγορα στα αφτιά του μεγαλομετόχου. Τι είναι άλλωστε η Θεσσαλονίκη; Ένα… μικρό χωριό! Σε μερίδα του Τύπου γράφεται ότι ο προπονητής του ΠΑΟΚ μέθυσε, ότι χόρευε πάνω στα τραπέζια και ότι ερωτοτροπούσε με τραγουδίστριες! Κι όλα αυτά ενώ η ομάδα δεν είχε κερδίσει την ίδια μέρα τον αιώνιο αντίπαλο της…

Το χειμώνα του 1993 ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ «αντάλλαξαν» προπονητές σε ένα απίστευτο «πάρε-δώσε» για την εποχή. Στις 3 Φεβρουαρίου οι «ερυθρόλευκοι» ανακοίνωσαν την πρόσληψη του Λιούμπομιρ Πέτροβιτς, ο οποίος απολύθηκε από τους «ασπρόμαυρους» στις 25 Ιανουαρίου, την ίδια μέρα που ο Όλεγκ Μπλαχίν αποχωρούσε από τον πάγκο των Πειραιωτών και ανηφόριζε για τη Θεσσαλονίκη! Ο Ουκρανός ανέλαβε τον «Δικέφαλο» στις 2 Φεβρουαρίου και παρέμεινε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου του επόμενου χρόνου, όταν η βαριά ήττα από την Ξάνθη (5-2) τον έστειλε στο ταμείο ανεργίας με συνολικό ρεκόρ 20-13-11 στο πρώτο πέρασμα του από την Τούμπα.

Όταν το καλοκαίρι του 1998 ο Άγγελος Αναστασιάδης αποχωρούσε, εν μέσω της καλοκαιρινής προετοιμασίας στα 3-5 Πηγάδια, η διοίκηση Μπατατούδη επέλεγε ως αντικαταστάτη του τον Όλεγκ Μπλαχίν, ο οποίος στο μεταξύ είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις ως προπονητής στον Ιωνικό του Νίκου Κανελλάκη.

Η συμφωνία επικυρώθηκε στις 13 Ιουλίου με τον Ουκρανό προπονητή να παραμένει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου για να επιστρέψει ο… Αναστασιάδης! Μέχρι τότε ο Μπλαχίν πρόλαβε να γράψει το χειρότερο ρεκόρ προπονητή ΠΑΟΚ χωρίς νίκη στα τέσσερα επίσημα παιχνίδια που έδωσε, αρχικά με την Ρέιντζερς (0-2, 0-0) για τα προκριματικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, με τον Ιωνικό (0-1) και φυσικά την ήττα από τον Άρη (1-4) μέσα στην Τούμπα.

Εκείνο το βράδυ ο κόσμος του «Δικεφάλου» στράφηκε εναντίον του Γιώργου Μπατατούδη και του πρώην μάνατζερ της ομάδας, Γρηγόρη Αποστολίδη, επιβάλλοντας με το «έτσι θέλω» την επιστροφή (για δεύτερη) φορά του Άγγελου Αναστασιάδη.

Ο Έλληνας προπονητής, που στις 9 Ιουλίου δήλωνε παρουσία των Συνδεσμιτών «κουρασμένος από την κατάσταση στον ΠΑΟΚ», επέστρεψε για 16 παιχνίδια (11 νίκες, 3 ισοπαλίες, 2 ήττες), απολύθηκε στις 07.02.1999 μετά από εντός έδρας «λευκή ισοπαλία» με τον Ιωνικό και στη θέση του ήρθε ο… Άρι Χάαν!

Παρεμπιπτόντως το ρεκόρ των επιστροφών ανήκει μέχρι σήμερα στον Άγγελο Αναστασιάδη, με τέσσερις διαφορετικές παρουσίες στον «ασπρόμαυρο πάγκο». Μετά τις πρώτες δύο στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ανέλαβε εκ νέου την τεχνική ηγεσία το καλοκαίρι του 2002, κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2003 και απολύθηκε μετά τον αποκλεισμό της ομάδας από τους ομίλους του Champions League το καλοκαίρι του 2004, με τη γνωστή ιστορία και τη «μαύρη σελίδα» της αντικανονικής συμμετοχής του Λιάσου Λουκά στο πρώτο παιχνίδι εναντίον της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Δέκα χρόνια αργότερα επέστρεψε με μεγαλομέτοχο και ιδιοκτήτη της ομάδας τον Ιβάν Σαββίδη για να παραμείνει μέχρι τα μισά της περιόδου 2014-15.

Από επιστροφές στον ΠΑΟΚ, καλά πάμε…

 

Τελευταία Νέα