Όταν στην Τούμπα χώρεσαν… 100.000 θεατές σε δύο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ! (vid)

Σταύρος Σουντουλίδης
Όταν στην Τούμπα χώρεσαν… 100.000 θεατές σε δύο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ! (vid)

bet365

Τα δύο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που έγιναν σε διάστημα δύο μηνών την σεζόν 1976-77 και έφεραν σχεδόν 100.000 θεατές στην Τούμπα, δημιουργώντας παράλληλα δύο ιστορικά ρεκόρ που δεν πρόκειται να καταρριφθούν.

Για την «αετομαχία» της Τούμπας υπάρχουν καταγεγραμμένα σχεδόν τα πάντα στα αφιερώματα του G-Weekend με αναφορές σε ιστορικά παιχνίδια και μεγάλες στιγμές των δύο «Δικεφάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δύο ομάδες που από εδώ και καμία τριετία έχουν πάρα μα πάρα πολλά πράγματα για να τους χωρίζουν, ας όψετε ο Γιώργος Κομίνης, ο οποίος φρόντισε και τίναξε στον αέρα το ντέρμπι, με το... «μετράει, δεν μετράει, και μετά μετράει», για το γκολ του Φερνάντο Βαρέλα, οδηγώντας το πρωτάθλημα του 2018 να κριθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Το βράδυ της 11ης Μαρτίου του 2018 η Τούμπα ήταν κατάμεστη. Δεν ήταν η πρώτη φορά για ένα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Υπάρχουν ουκ ολίγα παιχνίδια, ειδικά τη δεκαετία του ’70, με χιλιάδες κόσμου στις εξέδρες, άλλωστε στο ντέρμπι της σεζόν 1976-77 σημειώθηκε το απόλυτο και σύναμμα ιστορικό ρεκόρ εισιτηρίων (45.252) σε εντός έδρας παιχνίδι του «Δικεφάλου του Βορρά».

Κατά σύμπτωση, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός (45.010) εισιτηρίων σε αγώνα πρωταθλήματος διατέθηκε ένα χρόνο νωρίτερα στο ντέρμπι που κρίθηκε με το χρυσό γκολ του Νέτο Γκουερίνο και χάρισε στον ΠΑΟΚ το πρώτο του πρωτάθλημα.

Μήπως πάει το μυαλό σας απέναντι σε ποιο αγώνα έχει σημειωθεί το ρεκόρ εισιτηρίων σε αγώνα κυπέλλου στην Τούμπα; Εύκολη η ερώτηση και η απάντηση! Αν και πιστεύουμε πως είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν, ότι σ' ένα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ για τη φάση των «16» του κυπέλλου Ελλάδας, τον Φεβρουάριο του 1977, κόπηκαν 44.045 εισιτήρια που αποτελούν τα περισσότερα που κόπηκαν σε αγώνα Κυπέλλου.

Στις 19/12/1976 ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ υποδεχόταν την ΑΕΚ για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1976-1977.

Οι πρωταθλητές είχαν τον Μπράνκο Στάνκοβιτς, πλέον, στον πάγκο τους και έμοιαζαν το μεγάλο φαβορί για τη νίκη απέναντι στην Ένωση του Λουκά Μπάρλου και του Φράντισεκ Φάντρονκ, που ήταν ολοφάνερο πως είχε ρίξει όλο το βάρος στην Ευρώπη. Δέκα μέρες πριν από το ντέρμπι της Τούμπας είχε πάρει στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου παρά την ήττα με 3-1 από τον Ερυθρό Αστέρα την πρόκριση για τους «8» του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Ο κόσμος στη Θεσσαλονίκη διψούσε για μπάλα, τα περισσότερα από τα εισιτήρια της συγκεκριμένης αναμέτρησης είχαν «εξαφανιστεί» μέρες πριν, μόνο κάποια τελευταία μαγικά χαρτάκια «άνευ θέσεων», που κόστιζαν 80 και 120 δραχμές, είχαν απομείνει διαθέσιμα μέχρι την παραμονή του αγώνα.

Το μεσημέρι της Κυριακής χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ κατέκλυσαν ασφυκτικά κάθε γωνιά της Τούμπας και στην κυριολεξία δεν «έπεφτε καρφίτσα»! Κρεμασμένοι σαν τα τσαμπιά σχεδόν 47.000 θεατές περίμεναν το πρώτο σφύριγμα διαιτητή Λεβογιάννη, με την επίσημη καταμέτρηση να δείχνει ότι είχαν κοπεί 45.252 εισιτήρια, που μέχρι σήμερα αποτελεί το επίσημο ρεκόρ σε εντός έδρας πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ παρά τη «λευκή ισοπαλία» (0-0) παρέμεινε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και δύο μήνες αργότερα, στις 9/2/1977, φιλοξένησε και πάλι την ΑΕΚ, αυτή τη φορά για το θεσμό του κυπέλλου. Οι γηπεδούχοι χάρη στα γκολ των Γκουερίνο (21’) και Αποστολίδη (50’) πήραν την πρόκριση (2-1) για την επόμενη φάση, καθώς το γκολ του Παπαϊωάννου (44’) δεν ήταν αρκετό για τους «κιτρινόμαυρους», που είδαν τον Ιντζόγλου να αστοχεί σε εκτέλεση πέναλτι στο β’ μέρος της αναμέτρησης.

Τα 44.045 εισιτήρια που κόπηκαν σε εκείνο τον αγώνα αποτελούν τα περισσότερα σε αγώνα Κυπέλλου στην Τούμπα μέχρι και σήμερα.

 

Τελευταία Νέα