Αντρέ Βιεϊρίνια: Όταν η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός! (infographics)

Σταύρος Σουντουλίδης
Αντρέ Βιεϊρίνια: Όταν η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός! (infographics)

bet365

Γενέθλια με ντέρμπι για τον Αντρέ Βιεϊρίνια, που αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι σαν το παλιό καλό κρασί και ο Σταύρος Σουντουλίδης υποκλίνεται στην κλάση, το ταλέντο, την ποιότητα, την αποφασιστικότητα, το πάθος του εμβληματικού αρχηγού του ΠΑΟΚ.

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια ετοιμάζεται να σβήσει 35 κεράκια στη φετινή τούρτα των γενεθλίων του, αποδεικνύοντας πως όντως ο… γέρος ποδοσφαιριστής έχει το ζουμί! Το είπε, άλλωστε, τις προάλλες και ο Πάμπλο Γκαρσία,, «για μένα η ηλικία δεν παίζει κανέναν ρόλο ούτε όταν είσαι μικρός, ούτε όταν είσαι μεγάλος».

Ο Ουρουγουανός που έπαιξε ποδόσφαιρο έχοντας πατήσει για τα καλά τα 36 του χρόνια, δε δίστασε να χαρακτηρίσει ως μεγάλο παράδειγμα για εκείνον τον Πορτογάλο άσο, «ο οποίος μπορεί να είναι στα 35, αλλά για μένα αξίζει να παίζει γιατί δείχνει ότι είναι έτοιμος για κάθε παιχνίδι».

Μπορεί η ανανέωση του συμβολαίου του να πέρασε από… χίλια μύρια κύματα, ωστόσο ο «κάπτεν» του ΠΑΟΚ είναι εδώ! Αποδεικνύει στην πράξη, ότι τους «γέρους» ποδοσφαιριστές όχι μόνο δεν τους… σκοτώνουν, αλλά πολλές φορές οι ομάδες τους δίνουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

H εικόνα του μέχρι τώρα είναι άκρως ενθαρρυντική και με τίποτα δεν μαρτυρά την ηλικία του… Γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1986 και έγινε το τρίτο από τα επτά παιδιά της οικογένειας του João Freitas και της Maria Vieira. Ο μπαμπάς στα νιάτα του υπήρξε ποδοσφαιριστής, μπορεί να μην έφτασε να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο, σε κάποια μεγάλη ομάδα, ήταν πάντως πολύ εύκολο να βάλει στα αγόρια το… μικρόβιο της μπάλας. Τα τρία κορίτσια παρακολουθούσαν τη μαμά να βάζει τις φωνές, μπας και στρωθούν να διαβάσουν, αλλά που μυαλό για σχολείο.

Με μια μπάλα στα πόδια!

«Η μαμά δεν μας χάριζε, έβαζε διαρκώς τις φωνές και έτρωγα πολύ ξύλο! Δεν διάβαζα καθόλου, μόλις επέστρεφα από το σχολείο, έμπαινα από την πόρτα κι αμέσως έβγαινα από το παράθυρο! Πετούσα την τσάντα στο δωμάτιο και το μόνο που είχα στο μυαλό μου ήταν να βγω στη γειτονιά για να παίξω μπάλα», μου είχε πει σε μια κουβέντα που είχαμε κάνει λίγο πριν στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ.

Όλες οι παιδικές αναμνήσεις στους δρόμους της Gonça είναι αποτυπωμένες στο μυαλό του. Το χωριό των 1000 και… κάτι κατοίκων, όπου μεγάλωσε, βρίσκεται επτά – οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Γκιμαράες, εκεί όπου ο Αντρέ το καλοκαίρι του 2016 επέστρεψε Πρωταθλητής Ευρώπης. Εκείνο το διάστημα αν περνούσες από το κέντρο του χωριού το βλέμμα σου θα έπεφτε πάνω σε μια μεγάλη αφίσα, με έναν χαμογελαστό ποδοσφαιριστή στα χρώματα της εθνικής Πορτογαλίας, και στην επιγραφή θα διάβαζες «Somos Campeões! Obrigado Vieirinha!» («είμαστε πρωταθλητές, ευχαριστούμε Βιεϊρίνια»).

Μ’ αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοι της Gonça αναγνωρίζουν την προσφορά στον τόπο τους, υπάρχουν «goncence», που ακόμη και σήμερα αν καταλάβουν ότι είσαι ξένος σε σταματούν στο δρόμο για να σου πουν όλο περηφάνια «το ξέρεις, ο Vieirinha είναι από την Gonça». Είναι ο μοναδικός «vimaranense», όπως ονομάζονται οι κάτοικοι της περιοχής, που στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης. Για αυτό και τιμήθηκε από το Δήμο, με το παράσημο τιμής.

«Στην Gonça έκανα τα πρώτα μου σουτ, εκεί ήρθε κάποια μέρα ο μίστερ Ρόλα, δούλευε για τη Βιτόρια Γκιμαράες και με είδε σ’ ένα διάλειμμα στο σχολείο να παίζω ποδόσφαιρο. Η δουλειά του ήταν να γυρίζει στα χωριά και να ανακαλύπτει ταλέντα. Ευτυχώς, ήρθε και στο χωριό μου και με είδε…», θυμάται ακόμη και σήμερα ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, που από τα πρώτα βήματα της καριέρας του χρειάστηκε από Vieira να γίνει Vieirinha, για να μην τον μπερδεύουν με το μεγαλύτερο αδερφό του, Πέδρο, που έπαιζε και εκείνος μπάλα. Πριν από τα δύο αγόρια είχε προηγηθεί η Κριστίνα και ακολούθησαν οι Ινέζα, Τιάγκο και τα δίδυμα Αντζελίνα και Χουάν.

Από τα επτά μέχρι να φτάσει στα δεκαεπτά έπαιξε στη Βιτόρια Γκιμαράες, ακολούθησε η κλήση στην εθνική u16, κάπως έτσι τον εντόπισαν και τον πήραν στην Πόρτο. Ο Φερνάντο Σάντος τον έφερε στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ, ακολούθησε η μεταγραφή στη Γερμανία και τη Βόλφσμπουργκ μέχρι να επιστρέψει στην αγαπημένη του πόλη και ομάδα για να γίνει ο απόλυτος ηγέτης του «Δικεφάλου» και ένας παίκτης – σύμβολο της 95χρονης ιστορίας του!

Η ανανέωση του συμβολαίου του έγινε σήριαλ μέχρι να κουβεντιάσει με τον Ιβάν Σαββίδη και να επιστρέψει για να ξαναφορέσει την «ασπρόμαυρη» φανέλα με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο μπράτσο και να (μας) αποδείξει ότι δεν πρόκειται να έχει συμβολική παρουσία, ούτε παρίσταται τιμής ένεκεν στο πρωτάθλημα, πολύ περισσότερο δεν εμπίπτει στην ιταλιστί καλούμενη κατηγορία «capitano, non giocatore»…

Όταν, το 1987, ο Μισέλ Πλατινί κλήθηκε να εξηγήσει για ποιον λόγο αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 ετών, είπε ότι «προτιμώ να με ρωτούν γιατί σταμάτησα, παρά γιατί συνεχίζω…». Μετά από 34 χρόνια ο Βιεϊρίνια έχει πολλές απαντήσεις στο γιατί δεν σταμάτησε και ακόμη περισσότερες στο γιατί συνεχίζει…

Η λίστα και το ρεκόρ του Κούδα

Η λίστα με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με τη φανέλα του ΠΑΟΚ περιλαμβάνει παίκτες-θρύλους, ένας άλλος «capitano» του «Δικεφάλου», ο εμβληματικός αρχηγός, Γιώργος Κούδας, έπαιζε μέχρι τα 37 του. Μπορεί η πρωτιά να ανήκει στον Κώστα Χαλκιά, ωστόσο ο «Μεγαλέξανδρος» κατέχει ένα άλλο ρεκόρ. Τον Σεπτέμβριο του 1995 δόθηκε προς τιμήν του φιλικός αγώνας στο γήπεδο της Τούμπας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία, στον οποίο αγωνιζόμενος στα πρώτα δέκα-δεκαπέντε λεπτα έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα, σε ηλικία 49 ετών.

Παρακάτω είναι η λίστα των μεγαλύτερων σε ηλικία ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί με τη φανέλα του «Δικεφάλου»:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα