Λέικερς - ΛεΜπρόν: Αν είναι last chance, θα... πεθάνουν γι'αυτή! (infographics)

Νίκος Καρφής
Λέικερς - ΛεΜπρόν: Αν είναι last chance, θα... πεθάνουν γι'αυτή! (infographics)

bet365

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και οι Λέικερς είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στο ΝΒΑ και το GWJ στέκεται στην μεγάλη ευκαιρία του… Βασιλιά που θα… πεθάνει για το 4o δαχτυλίδι.

Το restart της λίγκας έγινε, όμως ακόμα έχουμε χρόνο μέχρι την έναρξη των playoffs. Είναι η μεγάλη σκηνή της λίγκας. Την postseason την περιμένει όλος ο κόσμος και φέτος θα την απολαύσουμε λίγους μήνες μετά το συνηθισμένο λόγω κορονοϊού.

Το GWJ θα ασχοληθεί με την ομάδα που δίνεται ως φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλητή. Οι Λέικερς αγνοούν την κορυφή από το 2010. Τότε που ο αείμνηστος Κόμπι Μπράιαντ τους είχε οδηγήσει για τελευταία φορά στη Γη της Επαγγελίας. Οι λιμνάνθρωποι το θέλουν πολύ και για τον Black Mamba. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς θέλει να προσθέσει κι άλλους πόντους στο legacy του. Στα 35 του θα παλέψει με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για το βραβείο του MVP της λίγκας, μα πολύ περισσότερο τον νοιάζει το 4o δαχτυλίδι.

Τα στατιστικά και τα γραφήματα δεν περιλαμβάνουν και το ματς των Λέικερς με τους Κλίπερς στο restart του ΝΒΑ

Ο Βασιλιάς στα καλύτερα του

Μπορεί να έχει πατήσει τα 35 του χρόνια, ωστόσο ο ΛεΜπρόν Τζέιμς παραμένει ένα κτήνος. Ένας… οδοστρωτήρας που δεν θες να έχεις για αντίπαλο. Ο Βασιλιάς έχει αναλάβει περισσότερο χρόνο ως οργανωτής σε σχέση με πέρυσι, ενώ παίρνει και παραπάνω την μπάλα στα χέρια του, κατευθύνοντας την ομάδα. Μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει για το βραβείο του MVP της σεζόν και σίγουρα το αξίζουν και οι 2. Δεν υπάρχουν αρκετοί σταρ που στα 35 τους διεκδικούν το βραβείο του πολυτιμότερου της λίγκας.

Aν παρατηρήσει κάποιος τα φετινά στατιστικά του ΛεΜπρόν και τα συγκρίνει με τα περσινά, θα καταλάβει πως ο ηγέτης των λιμνανθώπων έχει καλύτερα νούμερα μόνο στις ασίστ και οριακά στα τρίποντα (35% αντί 36%). Ο Βασιλιάς δημιουργεί περισσότερο και έχει δει τρελές πάσες κατά τη διάρκεια της σεζόν τόσο στους ψηλούς της ομάδας του, μα πολύ περισσότερο στους ακροβολισμένους συμπαίκτες του που περιμένουν το τρίποντο. Αν εμβαθύνουμε στο παιχνίδι του ΛεΜπρόν, θα δούμε πως δεν ψάχνει απλά για μια καλή πάσα. Ψάχνει την ασίστ, δηλαδή θέλει να φέρει τον συμπαίκτη του σε καλό σημείο έτσι ώστε να μπορέσει να σκοράρει. Όμως η επίδραση στην λειτουργία των Λέικερς είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ δίνει στην ομάδα του LA το... μαξιλαράκι ασφαλείας για να τερματίσει στην πρώτη θέση της Δύσης ενόψει playoffs. Ο ΛεΜπρόν κάνει τους Λέικερς καλύτερους, ενώ και η φετινή ομάδα βοηθά εκείνον να ξεδιπλώσει στο παρκέ την τεράστια ποιότητα του.

Από το γράφημα του sofascore, βλέπουμε πως ο ΛεΜπρόν τόσο φέτος όσο και πέρυσι, μπορεί να σε… σκοτώσει από παντού μέσα στο παρκέ. Φυσικά έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία κάτω από την ρακέτα, πλησιάζοντας εύκολα σε κάθε ευκαιρία και τελειώνοντας τις φάσεις. Αρκετούς πόντους παίρνει από τα τρίποντα του κυρίως από κέντρο και 45 μοίρες. Παρατηρώντας τα 2 infographics, καταλαβαίνουμε πως είναι σχεδόν ίδια. Οι συνήθειες δεν άλλαξαν για τον ΛεΜπρόν που σκοράρει από όπου θέλει.

Πολύ καλύτερη ομάδα οι Λέικερς

Κακά τα ψέμματα ο LBJ, παίρνει μεγάλη βοήθεια και από την υπόλοιπη ομάδα, που δεν έχει σχέση με την απογοητευτική περσινή, όπου δεν υπήρχε και το καλύτερο κλίμα. Αρκετοί από τους παλιούς του συμπαίκτες βρίσκονται στους Πέλικανς, ένα πιθανό ματσάρισμα στον πρώτο γύρο των playoffs. Πάντως η κορυφαία αναβάθμιση στους συμπαίκτες του ακούει στο όνομα Άντονι Ντέιβις. Για πολλούς ο κορυφαίος ψηλός στη λίγκα με φοβερό επιθετικό ρεπερτόριο. Δείχνει να έχει κολλήσει έξοχα με τον ΛεΜπρόν και ψάχνει το πρώτο δαχτυλίδι της καριέρας του. Πολλοί περιμένουν να δουν αν τα λίγα ματς playoffs που έχει ζήσει μέχρι στιγμής στην καριέρα του, θα τον επηρεάσουν όταν η μπάλα θα καίει.

Μεταγραφή-κλειδί ήταν και εκείνη του Ντουάιτ Χάουαρντ. Σίγουρα ο Superman δεν είναι το τέρας του Ορλάντο, ωστόσο έχει μαζέψει την άμυνα των Λέικερς, κάτι που αποτυπώνεται τόσο σε μπλοκ όσο και σε ριμπάουντ. Μαζί με τον ΜακΓκι κάνουν καλή δουλειά σε αυτούς τους τομείς. Στα μπλοκ είναι στο TOP 3 πισω από τον Ντέιβις, ενώ στα ριμπάουντ βρίσκονται στο TOP4 πίσω από Ντέιβις και ΛεΜπρόν.

Αυτή η τετράδα είναι και ο κύριος λόγος που οι Λέικερς φέτος δέχονται 106.9 πόντους ανά ματς, τη στιγμή που πέρυσι έτρωγαν 113.5. Σημαντική βελτίωση για μια ομάδα που πέρυσι θύμισε σε ορισμένες περιπτώσεις σκορποχώρι. Όπως θα δείτε και στο γράφημα του sofascore, βελτίωση υπάρχει και στην επίθεση, με τις λύσεις να έχουν αυξηθεί σε σχέση με τη σεζόν 2018/19.

Και αφού λέμε και επίθεση, δεν γινόταν να μην σταθούμε στο τρίποντο, το οποίο έχει φτιάξει. Πάμε να μετρήσουμε παίκτες που μπορούν να απειλήσουν από μακριά στο ρόστερ των Λέικερς. Γκριν, Κάλνγουελ-Πόουπ, Κουκ, ΛεΜπρόν, Ντέιβις, Ντάνιελς, Κούζμα, Καρούσο,Ντάντλεϊ, Ρόντο και οι καινούριοι Ουέιτερς και Σμιθ. Δηλαδή οι Λέικερς διαθέτουν 12 παίκτες που είναι ικανοί να δημιουργήσουν πρόβλημα στον αντίπαλο με το τρίποντο τους. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Σημασία έχει πως κανείς δεν μπορείς να τον αφήσεις προκλητικά ελεύθερο.

Ουέιτερς και Σμιθ

Οι Λέικερς μπορεί να μην υπολογίζουν στον Έιβερι Μπράντλεϊ, ωστόσο πρόσθεσαν δύο ικανούς σκόρερ για το restart. Ήδη οι Τζέι Αρ Σμιθ και Ντίον Ουέιτερς έχουν αρχίσει να δείχνουν πως θα είναι χρήσιμα εργαλεία από τα φιλικά στη… φούσκα. Ο Σμιθ ξέρει καλά τον ΛεΜπρόν και το αντίστροφο, αφού οι δυο τους έχουν συνεργαστεί για χρόνια στους Καβς. Από την άλλη ο Ουέιτερς, θα δώσει ποιοτικά λεπτά στην περιφέρεια των λιμνάνθρωπων ερχόμενος από τον πάγκο. Αυτές οι 2 κινήσεις θα τους δώσουν ποιότητα και βάθος στον πάγκο ενόψει την κρίσιμων ματς στα playoffs. Σίγουρα ο Βόγκελ θέλει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες λύσεις, αφού είναι πιθανό να υπάρξουν και προβλήματα τραυματισμών.

Πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα

Ένα μειονέκτημα των Λέικερς σε σχέση με ανταγωνιστές όπως για παράδειγμα οι Κλίπερς, είναι η έλλειψη καλών αμυντικών στην περιφέρεια. Αν ρίξετε μια ματιά στο ρόστερ των λιμνάνθρωπων, θα διαπιστώσετε πως ο μόνος αξιόπιστος αμυντικός στην περιφέρεια είναι ο Ρόντο. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τον Βόγκελ και να τον κάνει να βρει τρικ για να κρύψει την αδυναμία της ομάδας του. Ο Ντοκ Ρίβερς στους Κλίπερς είναι στην ευχάριστη θέση να έχει περιφερειακή τριάδα που αποτελείται από τους Μπέβερλι-Τζορτζ-Λέοναρντ. Την κορυφαία αμυντική περιφερειακή τριάδα στη λίγκα δίχως αμφιβολία. Και στεκόμαστε στους Κλίπερς γιατί είναι το πιθανότερο ζευγάρι για να κοντραριστεί στους τελικούς Δύσης. Πάντως και οι Κλίπερς παρουσιάζονται με μεγάλα προβλήματα στο restart, αφού λείπουν αρκετοί βασικοί τους όπως ο Χάρελ, ο Ουίλιαμς και ο Μπέβερλι. Και κανείς δεν ξέρει πως θα παρουσιαστούν όταν επιστρέψουν.

Mπορεί να είναι η τελευταία τους ευκαιρία

Οι Λέικερς θα... πεθάνουν για το πρωτάθλημα. Είναι ίσως η τελευταία τους μεγάλη ευκαιρία για τίτλο. Τη νέα σεζόν ο ΛεΜπρόν θα είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος, θα έχει πατήσει τα 36. Όσο και αν δείχνει ανεπηρέαστος και άτρωτος, όσο και αν κρατά σε απίθανη κατάσταση το σώμα του, η ηλικία θα παίξει ρόλο. Και πάμε και στον έτερο σταρ της ομάδας, τον Άντονι Ντέιβις. Ήδη υπάρχουν δημοσιεύματα που τον θέλουν να αφήνει το LA στο τέλος της σεζόν, ψάχνοντας αλλού την πιθανότητα για τίτλο ή συνέχεια στους τίτλους. Ο Unibrow δεν θεωρείται δεδομένος για του χρόνου και οι λιμνάνθρωποι ξέρουν καλά πως φέτος θα πρέπει να πάρουν το maximum από τη συνύπαρξη ΛεΜπρόν-Ντέιβις. Γιατί μπορεί να... σπάσει αυτό την αγωνιστική περίοδο 2020-21.

 

Τελευταία Νέα