ΠΑΟΚ: Με το βλέμμα (μετά τον κορονοϊό) στο μέλλον…

ΠΑΟΚ: Με το βλέμμα (μετά τον κορονοϊό) στο μέλλον…

bet365

Ο Ιβάν Σαββίδης ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΟΚ, να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά και το G-Weekend αναλύει τα δεδομένα για τους νταμπλούχους Ελλάδας.

Οι αγωνιστικές δραστηριότητες όλων των ομάδων έχουν ανασταλεί, λόγω της εξάπλωσης του COVID-19, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι στη Μικράς Ασίας θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια ενόψει της επόμενης χρονιάς.

Η πανδημία που ζούμε έχει αλλάξει τα δεδομένα, διαμορφώνει ένα εντελώς νέο σκηνικό πέριξ των συλλόγων. Καμία ομάδα δεν γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη των φετινών αγωνιστικών υποχρεώσεων, πότε κι αν θα ξαναρχίσουν τα πρωταθλήματα, αλλά στον ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένοι να κοιτάξουν μπροστά.

Σύντομα οι «ασπρόμαυροι» θα βρεθούν μπροστά στη λήψη κομβικών αποφάσεων για τη νέα χρονιά, ήδη, το έκαναν μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου συζητήθηκαν πράγματα (εισιτήρια διαρκείας, τηλεοπτικά κ.α.), ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο κύκλος της ομάδας, που κατέκτησε τίτλους την τελευταία τριετία, έχει κλείσει.

Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ξεκάθαρος, σχεδόν απόλυτος, δίνοντας το σύνθημα, «ο χρόνος είναι σύμμαχος» είπε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης, ζητώντας «να ξεκινήσει ο στρατηγικός σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς». Ο ισχυρός άνδρας των νταμπλούχων Ελλάδας ζήτησε απ’ όλους όσοι συμμετέχουν στην καθημερινότητα της ομάδας να ξεκινήσουν την προεργασία για τη σεζόν 2020-21.

Όλα όσα συνέβησαν από το περασμένο καλοκαίρι μπορεί και πρέπει να είναι ένας χρήσιμος οδηγός για το μέλλον, με τη δαμόκλεια σπάθη του FFP να βρίσκεται πάνω από το κεφάλι των «ασπρόμαυρων» και να παίζει σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο της νέας ομάδας.

Το ότι η UEFA μελετά σοβαρά τη μονοετή αναστολή του Financial Fair Play, λόγω της πανδημίας και της εξάπλωσης του κορονοϊού, ώστε να δώσει μια ανάσα στους ήδη πολύ πιεσμένους συλλόγους, είναι μια καλή είδηση, αρκεί να επιβεβαιωθεί και επίσημα από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Όμως, κι αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Οι «ασπρόμαυροι» είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε βαθιές τομές προκειμένου να μπορούν να κοιτάξουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον τους (μετά τον κορονοϊό…).

Στη Μικράς Ασίας γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τζογάρουν στο θέμα του FFP, η πίεση είναι έντονη από τη τελευταία χειμερινή μεταγραφική περίοδο, γι’ αυτό ο σύλλογος (μετά από τόσους οδυνηρούς ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς και τη μέτρια πορεία πριν δύο χρόνια) θα πρέπει να παρουσιάσει έσοδα και όχι μόνο έξοδα.

Δεν αρκεί να βάζει κάθε τρεις και λίγο ο ιδιοκτήτης το χέρι στην τσέπη…

Είναι απαραίτητο, σχεδόν επιτακτικό, να γίνει ένας εξορθολογισμός στο συνολικό κόστος του μπάτζετ, το οποίο μέσα στη δίψα για κατάκτηση τίτλων εκτοξεύτηκε στο… θεό, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να συμμαζευτούν τα οικονομικά της ομάδας. Ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ πρέπει να «επενδύσει» έχοντας μια τελείως διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων, μια μεγαλύτερη ποδοσφαιρική λογική, μακριά από την αλόγιστη σπατάλη των τελευταίων ετών.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Ο εξορθολογισμός των συμβολαίων, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε κι ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου, επαναλαμβάνουμε, είναι μια σημαντική παράμετρος, οι περσινές ανανεώσεις έπαιξαν το ρόλο τους, την ώρα που ολοκληρώνονται τα συμβόλαια των Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Μάτος.

Με εξαίρεση τον αρχηγό, που ανήμερα της… «επέτειού» του για γκολ-αριστούργημα στο Αγρίνιο, μίλησε για το θέμα δείχνοντας ότι πάνω απ’ όλα σέβεται τις δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι μας, ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει η διοίκηση με τους υπόλοιπους δύο, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι υπάρχει μια απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών στο οικονομικό και τη διάρκεια των νέων συμβολαίων.

Ο Λέο Μάτος θα μπορούσε να ανανεώσει αυτόματα το συμβόλαιο του, με τον όρο των 30 συμμετοχών την τρέχουσα σεζόν, όμως μπήκε στη διαδικασία να συζητήσει από την αρχή, δείχνει να μην τον τρομάζει καθόλου η ιδέα ότι σε δώδεκα μέρες (γεννημένος στις 2 Απριλίου του 1986) γίνεται 34 ετών. Ο Χοσέ Μαουρίσιο, επίσης, έχει συζητήσει με τον Μάριο Μπράνκο γύρω από το μέλλον του. Κι αυτός ανήκει στην κατηγορία των άνω των 30 ετών (είναι στα 31) παικτών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προέρχεται από τον σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο (χιαστός) που αν μη τι άλλο τον έχει επηρεάσει (απόδειξη, τα 0 γκολ και οι 0 ασίστ σε 22 συμμετοχές) αισθητά.

Ουδείς γνωρίζει τι θα επιδιώξει να κάνει η διοίκηση και όποιος αναλάβει να χτίσει την ομάδα της επόμενης χρονιάς, με παίκτες όπως ο Ελ Καντουρί, ο Βέρνμπλουμ και ο Στοχ, όλοι τους με επταψήφια συμβόλαια.

Το νούμερο που υπάρχει πίσω από τον τρίτο χρόνο του συμβολαίου με τον Πόντους Βέρνμπλουμ, πραγματικά ζαλίζει, αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της οικονομικής πολιτικής των προηγούμενων ετών.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Το FFP μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο μέσω από συμφέρουσες πωλήσεις και είναι προφανές ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι «ασπρόμαυροι» στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού. Ρίχνοντας μια ματιά στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και βάσει της εικόνας τους τη φετινή χρονιά, οι «μετοχές» των Γιαννούλη, Σφιντέρσκι, Λημνιού και Άμκπομ έχουν τη μεγαλύτερη αξία. Στη λίστα θα υπήρχε και το όνομα του Ζαμπά, ωστόσο ο τραυματισμός του τον περασμένο Νοέμβριο ρίχνει ολοένα και περισσότερο την χρηματιστηριακή αξία του.

ΠΛΑΝΟ

Ο ΠΑΟΚ καλείται να κοιτάξει πιο έντονα προς την πλευρά των γηγενών ποδοσφαιριστών, να δημιουργήσει έναν κορμό με παίκτες προοπτικής, που τώρα είτε είναι δανεικοί, είτε ανήκουν στην πρωταθλήτρια ομάδα της Κ19. Η μετάβαση είναι μια δύσκολη υπόθεση, ωστόσο θα πρέπει να δημιουργηθεί χώρος στο ρόστερ και κυρίως το πλάνο και ο σχεδιασμός της ομάδας να λειτουργεί θετικά προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των πολλών ταλέντων ποδοσφαιριστών.

ΣΤΕΛΕΧΗ

Η πρώτη «μεταγραφή» των «ασπρόμαυρων» ήταν η επιστροφή του Κυριάκου Κυριάκου, με αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με την προηγούμενη εργασιακή σχέση του με την ομάδα. Το ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ Λισαβόνας για τον Μάριο Μπράνκο έφερε στην επιφάνεια το θέμα του αθλητικού διευθυντή. Το συμβόλαιο του Πορτογάλου ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, σε πρώτη φάση θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με την περίπτωσή του. Είτε θα μείνει και θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του, είτε η ιδιοκτησία θα κοιτάξει για τον αντικαταστάτη του, όπως είχε κάνει και όταν τέθηκε το θέμα της παραίτησής του. Όλα όσα συνέβησαν μέσα στη σεζόν, εντός και εκτός γηπέδων, έδειξαν ξεκάθαρα ότι ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ έχει ανάγκη στελεχών και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται συζητήσεις και επαφές.

Πάντως, το σενάριο που κυκλοφόρησε και ήθελε τον Ζήση Βρύζα να αναλαμβάνει εκ νέου καθήκοντα αθλητικού διευθυντή διαψεύστηκε άμεσα εντός της εβδομάδας από την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ. Ο ρόλος του είναι τελείως διαφορετικός, δεν έχει να κάνει με την καθημερινότητα της ομάδας, ασχολείται εδώ και καιρό με το θέμα των πωλήσεων παικτών στο εξωτερικό.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Το καλοκαίρι που μας πέρασε η οικογένεια Σαββίδη επένδυσε προχωρώντας στην πρόσληψη του Αμπέλ Φερέιρα. Για να φέρει στην Ελλάδα τον 41χρονο Πορτογάλο τεχνικό, δύο μέρες μετά τη φυγή Λουτσέσκου, πλήρωσε ένα πολύ μεγάλο ποσό στην Μπράγκα και πρόσφερε στον ίδιο το υψηλότερο συμβόλαιο προπονητή αυτή την εποχή στην Ελλάδα. Δεδομένη θεωρείται η στήριξη της ιδιοκτησίας, όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν θα γίνει το… ταμείο και θα παρθεί η απόφαση με το βλέμμα στο μέλλον, όχι αποκλειστικά και μόνο στην επόμενη χρονιά.

Η πανδημία του κορονοϊού μας έκανε όλους να σκεφτόμαστε διαφορετικά…

 

Τελευταία Νέα