Η αναδείξτε πρωταθλητή ή αλλάξτε το σύστημα άμεσα

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Η αναδείξτε πρωταθλητή ή αλλάξτε το σύστημα άμεσα

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την Volley League Ανδρών που πλέον έχει μόνο δύο δρόμους να διανύσει. Η να δοθεί ο τίτλος στην ομάδα που βρίσκεται στην κορυφή αυτή την στιγμή ή να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής γιατί πολύ απλά δεν έχουν στενέψει τα περιθώρια, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...

Με τον κορονοϊό να έχει χτυπήσει σε μεγάλο βαθμό σχεδόν όλες τις ομάδες της Volley League η αλήθεια είναι πως προσωπικά περίμενα πως στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΑΠ το βασικό θέμα συζήτησης θα ήταν το πρόγραμμα από εδώ και πέρα και πως πρέπει να αλλάξει για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Ωστόσο για πάνω από τρεις ώρες αναλώθηκαν με το πρωτόκολλο. Ένα πρωτόκολλο που αν κρίνουμε από τα κρούσματα και τις αναβολές κανείς δεν μπορεί να πει πως οι ομάδες το τηρούν με ευλάβεια.

Για το πόσο ισχύει αυτό ή όχι, άλλοι είναι αρμόδιοι να απαντήσουν και να βρουν τις λύσεις. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον τρόπο διεξαγωγής που με δεδομένες τις πολλές αναβολές απλά δεν βγαίνει. Και το δεν βγαίνει δεν κρύβει μέσα του καμία μα καμία υπερβολή. Από την στιγμή που η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει ξεκαθαρίσει πως όλα τα πρωταθλήματα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 13 Απριλίου, τα περιθώρια όχι απλά έχουν στενέψει, αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Σε απλά ελληνικά θα πρέπει να τελειώσει η πρώτη φάση το αργότερο μέχρι τις 17 Μαρτίου, προκειμένου πέντε μέρες αργότερα να ξεκινήσει η 2η για να έχουμε το τέλος ως τις 13/4. Τα νούμερα ωστόσο απλά δεν βγαίνουν. Είναι μαθηματικά, τα οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση λένε την απόλυτη αλήθεια. Και δεν βγαίνουν με τις έως τώρα αναβολές που έχουν υπάρξει και με τους Παναθηναϊκό (χθες είχε το πρώτο του) και τον ΠΑΟΚ να μην είχαν ως τώρα κρούσματα.

Οι αγώνες όλων των ομάδων που έχουν αναβληθεί

Πάμε λίγο να δούμε τους αγώνες που έχουν ως τώρα αναβληθεί για όλες τις ομάδες, με τον αριθμό να είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Παναθηναϊκός 3

Οι περσινοί πρωταθλητές που την Πέμπτη είχαν το πρώτο τους κρούσμα (αργά το απόγευμα της Παρασκευής μετά τα τεστ θα φανεί αν ήταν το μόνο) δεν έχουν παίξει 3 παιχνίδια επειδή ο αντίπαλος είχε προβλήματα με τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα οι «πράσινοι» δεν έχουν αγωνιστεί με τον Φίλιππο Βέροιας (11η αγωνιστική), Φοίνικα Σύρου (13η αγωνιστική) και Ολυμπιακό (14η αγωνιστική) και τα τρία εντός έδρας.

Ολυμπιακός 4

Συνεχίζουμε με τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες έχουν δοκιμαστεί πολύ τις τελευταίες ημέρες από την πανδημία με τα κρούσματα να φτάνουν σε διψήφιο αριθμό. Συνολικά οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν παίξει 4 παιχνίδια λόγω κορονοϊού. Αυτά είναι με Φίλιππο Βέροιας εκτός έδρας (9η αγωνιστική), με Μίλωνα εκτός έδρας (12η αγωνιστική), με ΠΑΟΚ στο Ρέντη (13η αγωνιστική) και με Παναθηναϊκό εκτός έδρας (14η αγωνιστική).

ΠΑΟΚ 4 ή και 5 αγώνες

Ο ΠΑΟΚ από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός είχε ένα κρούσμα, είναι η μοναδική ομάδα στην Volley League που δεν έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον κορονοίό. Το άγχος βέβαια στους «ασπρόμαυρους» υπάρχει, καθώς το τελευταίο τους παιχνίδι ήταν με τους «πράσινους» και ως το απόγευμα θα ξέρουμε αν όντως η ομάδα συνεχίσει καθαρή. Ωστόσο ήδη έχουν αναβληθεί 4 παιχνίδια για τον «δικέφαλο του βορρά» και ακόμα δεν ξέρουμε για το 5ο. Συγκεκριμένα ήδη δεν έχουν γίνει αυτά με την Κηφισιά (7η αγωνιστική), Φίλιππο Βέροιας (10η αγωνιστική), Φοίνικα Σύρου εκτός έδρας (11η αγωνιστική), Ολυμπιακό εκτός έδρας (13η αγωνιστική) και μένει να δούμε αν διεξαχθεί τελικά το παιχνίδι της 14ης αγωνιστική με την Κηφισιά στο Ζηρίνειο.

Φοίνικας Σύρου 6

Από τις τέσσερις ομάδες που θεωρητικά αλλά και τυπικά παλεύουν για το πρωτάθλημα, ο Φοίνικας Σύρου είναι αυτή που έχει χάσει τα περισσότερα ματς. Οι... πειρατές έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τον διψήφιο αριθμό. Συγκεκριμένα οι νησιώτες δεν έχουν παίξει με Κηφισιά (5η αγωνιστική), Φίλιππο Βέροιας εκτός έδρας (8η αγωνιστική), ΠΑΟΚ (11η αγωνιστική), Κηφισιά εκτός έδρας (12η αγωνιστική), Παναθηναϊκό εκτός έδρας (13η αγωνιστική), ΟΦΗ (14η αγωνιστική).

Κηφισιά 4 ή 5 ματς

Αφήνουμε την πρώτη τετράδα και πάμε στην Κηφισιά. Την ομάδα που ήταν η πρώτη που δέχθηκε χτύπημα από τον κορονοϊό. Ένα χτύπημα που πλήρωσε όσο καμία, καθώς αναγκάστηκε και έπαιξε παιχνίδια ακόμα και χωρίς 6 παίκτες, μένοντας πίσω βαθμολογικά. Ωστόσο το συγκρότημα του Νίκου Ζαλμά «χρωστάει» ακόμα 4 ματς και αναλόγως με το αν θα γίνει αυτό με τον ΠΑΟΚ μπορούν να φτάσουν και τα 5. Συγκεκριμένα δεν έπαιξε με Φοίνικα εκτός έδρας (5η αγωνιστική), ΠΑΟΚ εκτός έδρας (7η αγωνιστική), Φοίνικα (12η αγωνιστική), Φίλιππο Βέροιας εκτός έδρας (13η αγωνιστική) και μένει να δούμε αν θα διεξαχθεί η εντός έδρας αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ για την 14η αγωνιστική.

ΟΦΗ 2

Οι Κρητικοί είναι αυτοί που χρωστάνε τα λιγότερα ματς και συγκεκριμένα μόλις 2. Βέβαια ήδη τα κρούσματα στην ομάδα είναι 9, οπότε δεν είναι παράλογο να χαθούν και άλλοι αγώνες στην συνέχεια. Ως τώρα πάντως στον ΟΦΗ δεν έχουν παίξει με Μίλωνα (13η αγωνιστική) και Φοίνικα Σύρου εκτός έδρας (14η αγωνιστική).

Μίλωνας 2 με 3 ματς

Ο Μίλωνας που και αυτός αντιμετώπισε τα δικά του προβλήματα με τον Covid-19 δεν έχει παίξει δύο ματς και μπορεί και 3 αναλόγως με το τι θα γίνει με την αναμέτρηση με τον Φίλιππο Βέροιας. Συγκεκριμένα δεν έχουν παίξει με Ολυμπιακό (12η αγωνιστική), ΟΦΗ εκτός έδρας (13 αγωνιστική) και εκκρεμεί το ματς της 14ης αγωνιστική με τον Φίλιππο Βέροιας.

Φίλιππος Βέροιας 5 μπορεί και 6 αγώνες

Κλείνουμε με τον Φίλιππο Βέροιας. Ακόμα μία ομάδα που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό, με τα κρούσματα να φτάνουν τον διψήφιο αριθμό. Οι νεοφώτιστοι έχουν χάσει ήδη 5 αναμετρήσεις και μένει να δούμε αν διεξαχθεί και το ματς με τον Μίλωνα. Συγκεκριμένα «χρωστάνε» τα ματς με Φοίνικα (8η αγωνιστική), Ολυμπιακό (9η αγωνιστική), ΠΑΟΚ εκτός έδρας (10η αγωνιστική), Παναθηναϊκό εκτός έδρας (11η αγωνιστική), Κηφισιά (13η αγωνιστική) και μένει ξαναλέμε να δούμε αν θα γίνει το παιχνίδι με τον Μίλωνα.

Η το δίνουν στον πρώτο ή αλλάζουν άμεσα το σύστημα διεξαγωγής

Μόνο και μόνο στο διάβασμα των αγώνων που χρωστάει η κάθε ομάδα, μπορεί ο καθένας να καταλάβει πως τα κουκιά δεν βγαίνουν. Πως δεν γίνεται ακόμα και να διεξάγονται κάθε 3 μέρες παιχνίδια, η πρώτη φάση να έχει τελειώσει μέχρι τις 17/3 και να αρχίσει η δεύτερη στις 22. Θα πείτε και με το δίκιο σας τι πρέπει να γίνει;

Για εμένα τα πράγματα είναι απλά. Η αποφασίζεται πως όλα τελειώνουν εδώ και ο τίτλος δίνεται στην ομάδα που βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα ή αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχουν αντιδράσεις. Στην πρώτη θα αντιδράσουν οι Φοίνικας, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, στην δεύτερη ο Ολυμπιακός και ο Φοίνικας. Ωστόσο τρίτος δρόμος δεν υπάρχει γιατί ξαναλέμε πως δεν υπάρχει χρόνος.

Αν η ΕΣΑΠ θέλει να ολοκληρώσει όπως και πέρσι το πρωτάθλημα, θα πρέπει άμεσα να υπάρξει διακοπή 10 ημερών (τουλάχιστον), να «καθαρίσουν» οι ομάδες και μετά να πάει κατευθείαν σε playoffs με ημιτελικούς και τελικούς είτε στις 2 είτε και στις 3 νίκες. Άλλος δρόμος για να ολοκληρωθεί πραγματικά δεν υπάρχει με τόσα παιχνίδια να έχουν ήδη αναβληθεί και χωρίς καν να βάζουμε μέσα όσα ενδεχομένως αναβληθούν και στην συνέχεια αν η πανδημία χτυπήσει Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ.

Το θέμα είναι πως όποια απόφαση παρθεί, είτε για οριστική διακοπή με πρωταθλητή, είτε για αλλαγή τρόπου διεξαγωγής (αν υπάρξει τρίτη περίπτωση θα εκπλαγώ ευχάριστα) πρέπει να παρθεί άμεσα και όχι οι ομάδα να αναλώνονται στα ΔΣ για θέματα που ναι μεν είναι σοβαρά, αλλά μπροστά στο πως θα τελειώσει το πρωτάθλημα, μοιάζουν τρομερά ασήμαντα...

ΥΓ: Μοριακά, rapid, σφάλματα που έκαναν οι ομάδες, οι παίκτες κλπ κλπ. Το τελευταίο διάστημα ακούμε μόνο γι' αυτά και τίποτα για βόλεϊ. Η αλήθεια είναι πως η Volley League έδωσε τις εξετάσεις της με την πανδημία και σε μεγάλο βαθμό απέτυχε.

ΥΓ1: Προσωπικά είμαι ξεκάθαρα υπέρ της αλλαγής συστήματος γιατί πραγματικά τα νούμερα δεν βγαίνουν. Τα πρωταθλήματα πρέπει να κρίνονται στους αγωνιστικούς χώρους και μόνο εκεί. Και το φετινό αν κάποιοι θέλουν να κριθεί στα γήπεδα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής. Σε αντίθετη περίπτωση ή δεν ξέρουν να μετράνε (ημερομηνίες και αγώνες) ή ξέρουν αλλά όλο αυτό τους βολεύει...

ΥΓ2: Η τρίτη περίπτωση που προσωπικά βλέπω, είναι να τελειώσει όσο δύσκολο και αν φαίνεται η πρώτη φάση και να υπάρξουν playoffs στην 2η.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...