Η χρονιά του Παναθηναϊκού και η αγωνία για το μέλλον (pics)

Φώτης Καρακούσης
Η χρονιά του Παναθηναϊκού και η αγωνία για το μέλλον (pics)

bet365

Το 2020 ήταν η χρονιά του Παναθηναϊκού με τους... πράσινους να κατακτούν τον τίτλο μετά από 14 χρόνια. Η χρονιά έκλεισε με το βόλεϊ να είναι «κλειστό» λόγω του lockdown, αλλά και ελπίδα πως σύντομα θα ξαναδούμε παιχνίδια.

Όπως για κάθε αθλήματα, έτσι και για το βόλεϊ, το 2020 μόνο καλή χρονιά δεν την λες. Και δεν την λες γιατί λόγω κορονοϊού υπήρξαν διακοπές στην Volley League Ανδρών, άγχος για το αν συνεχιστεί και πολλά πολλά πολλά προβλήματα. Υπήρξε και ένας κερδισμένος, καθώς μετά από 14 χρόνια ανομβρίας επέστρεψε στην κορυφή. Μιλάμε για τον Παναθηναϊκό, με τους «πράσινους» να κατακτούν τον τίτλο επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού.

Επιστροφή στους τίτλους για Παναθηναϊκό με το πρώτο Λιγκ Καπ

Πριν το πρωτάθλημα όμως είχαμε το Λιγκ Καπ και το είχαμε όπως έπρεπε. Με γεμάτα γήπεδα από κόσμο που πραγματικά χάρηκε βόλεϊ στους τελικούς ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Οι... πράσινοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να πάρουν το Κύπελλο αυτό, επιστρέφοντας στους τίτλους μετά από χρόνια. Εμείς πάλι θα θυμόμαστε αυτούς τους δύο συγκλονιστικούς τελικούς, με τους «αιώνιους» να παλεύουν ως το τέλος, προσφέροντάς μας πλούσιο θέαμα.

Ανατροπή Παναθηναϊκού και νίκη μέσα στο Ρέντη

Αρχικά είχαμε τον πρώτο τελικό στο «Μελίνα Μερκούρη» στις 13 Φεβρουαρίου του 2020. Έναν τελικό που έγινε στο κατάμεστο κλειστό του Ρέντη. Εκεί ο Ολυμπιακός έδειξε να... καθαρίζει το ματς, καθώς προηγήθηκε με 2-0 σετ, ωστόσο ο Παναθηναϊκός με επική ανατροπή κατάφερε να πάρει τη νίκη και να επικρατήσει με 3-2, παίρνοντας προβάδισμα για την κούπα.

Ανατροπή και στον Άγιο Θωμά και «πράσινος» τίτλος στο χρυσό σετ

Αν στο πρώτο ματς μιλήσαμε για συγκινήσεις, στο δεύτερο τις είχαμε τουλάχιστον στο διπλάσιο. Έχοντας κερδίσει το πρώτο ματς και μπροστά στον κόσμο του που είχε γεμίσει ασφυκτικά τον Άγιο Θωμά, ο Παναθηναϊκός έδειξε πως θα έφτανε εύκολα στην επιστροφή των τίτλων μετά από 10 χρόνια, καθώς προηγήθηκε με 2-0. Ο Ολυμπιακός ωστόσο έκανε την δικιά του μεγάλη επιστροφή και παίρνοντας τα υπόλοιπα τρία σετ έστειλε τον τελικό στο χρυσό σετ. Εκεί «έπεσαν» κορμιά και όλα τελείωσαν στο 14-13 με μια φοβερή άμυνα του Τσάτσιτς και επίθεση του Μαυροβούνιου από την πάιπ. Αυτός ο πόντος έδωσε το Λιγκ Καπ στον Παναθηναϊκό, σε δύο τελικούς που θα είναι σημείο αναφοράς για το θέαμα και τις συγκινήσεις που μας προσέφεραν για πολλά χρόνια.

Διακοπή και Κύπελλο που δεν έγινε ποτέ

Και εκεί που όλα έδειχναν πως μετά το Λιγκ Καπ θα έχουμε και την ανάλογη και ακόμα καλύτερη συνέχεια και στο πρωτάθλημα, ο κορονοϊός χάλασε τα πάντα. Αρχικά το Κύπελλο δεν διεξήχθη καν, ενώ οι ομάδες όπως όλη η χώρα άλλωστε έμειναν σε καραντίνα και κανείς δεν ήξερε αν τελικά τελειώσει η Volley League Ανδρών.

Απόφαση να γίνει το φάιναλ φορ στο ΟΑΚΑ

Με την ΕΟΠΕ να έχει ήδη αποφασίσει πως το πρωτάθλημα των Γυναικών δεν θα διεξαχθεί, υπήρξε ο φόβος το ίδιο να γίνει και στους άνδρες. Για την ακρίβεια στα ΔΣ που έγιναν δεν έλειψε η ένταση καθώς οι ομάδες ναι μεν δεν ήθελαν να γίνουν τα ματς, αλλά ούτε να δοθεί και ο τίτλος στην ομάδα που ήταν στην κανονική διάρκεια (στην προκειμένη ήταν ο Ολυμπιακός). Έτσι φτάσαμε στις 22 Μαΐου, όπου και πάρθηκε από το ΔΣ της ΕΣΑΠ να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Η πρόταση του Παναθηναϊκού να έχουμε φάιναλ φορ στο ΟΑΚΑ ψηφίστηκε από όλους εκτός του ΠΑΟΚ και έτσι τα πάντα κρίθηκαν στο γήπεδο.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πήραν την πρόκριση

Στα παιχνίδια που διεξήχθησαν στο μεγαλοπρεπές αλλά άδειο κλειστό του ΟΑΚΑ, οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είδαν τον Φοίνικα και τον ΠΑΟΚ να παίρνουν τη νίκη στα πρώτα ματς, αλλά στην συνέχεια πήραν τα δύο επόμενα και μαζί την πρόκριση για τον τελικό της Volley League Ανδρών.

Από το πρώτο ματς έδειχνε πως δεν το χάνει

Οι δύο τελικοί των... αιωνίων για το πρωτάθλημα δεν είχαν καμία σχέση με αυτούς του Λιγκ Καπ, ούτε όσον αφορά τις συγκινήσεις, αλλά ούτε και το θέαμα. Σε αυτούς ο Παναθηναϊκός έδειξε με το καλημέρα πως διψούσε περισσότερο για τον τίτλο. Έτσι στον πρώτο τελικό στις 9 Ιουλίου έκανε περίπατο μέσα στο Ρέντη επικρατώντας με το άνετο 3-0, σε ένα παιχνίδι που είχε τον έλεγχο και το έδειξε και στα τρία σετ. Ο Ρανγκέλ με 16 πόντους από τους οποίους οι 6 από το μπλοκ έκανε την διαφορά, ενώ από την άλλη οι Πειραιώτες σε καμία στιγμή δεν μπόρεσαν να απειλήσουν σοβαρά τον αντίπαλό τους.

Δεν γινόταν να μην το πάρει στο Μαρούσι

Τρεις μέρες πιο μετά και συγκεκριμένα στις Ιουλίου του 2020 ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στον δεύτερο και τελευταίο όπως αποδείχθηκε τελικό του περσινού πρωταθλήματος. Οι... πράσινοι έχοντας κερδίσει με 3-0 μέσα στο Ρέντη δεν ήθελαν με τίποτα να χάσουν και να παιχτεί ο τίτλος σε τρίτο τελικό πάλι στο «Μελίνα Μερκούρη» και το έδειξαν στο γήπεδο. Στο άδειο Άγιο Θωμά (όλα τα ματς σε ΟΑΚΑ, Ρέντη και Άγιο Θωμά ήταν χωρίς κόσμο), οι παίκτες του Δημήτρη Ανδρεόπουλου παρότι έχασαν το πρώτο σετ, κυριάρχησαν στο παιχνίδι, πήραν τα υπόλοιπα τρία και μαζί κατέκτησαν το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Καλοκαίρι με καλές μεταγραφές, αλλά διακοπή μετά από δύο αγωνιστικές

Μετά το τέλος του πρωταθλήματος οι ομάδες ξεκίνησαν τον αγωνιστικό τους σχεδιασμό για τη νέα χρονιά, με τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Φοίνικα και ΠΑΟΚ, να δείχνουν με τις κινήσεις τους πως θέλουν τον τίτλο. Αρχικά οι πρωταθλητές κράτησαν όλους τους παίκτες, με τον Ράπτη να είναι πλέον βασικός διαγώνιος. Ο Ολυμπιακός πήρε σπουδαίους ξένους όπως ο Φρομ και ο Μιγιαΐλοβιτς, ο Φοίνικας κράτησε Στερν, επαναπάτρισε τον Πρωτοψάλτη και έκανε συνολικά κινήσεις τίτλου, ενώ ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά άκουσε τα θέλω του προπονητή (Δεληκώστα) και πήρε Κοκκινάκη και Κουμεντάκη.

Ωστόσο λόγω κορονοϊού και πάλι είδαμε μόλις δύο αγωνιστικές, καθώς είχαμε νέα διακοπή. Μια διακοπή που υπήρξε και από λάθη της ΕΣΑΠ που δεν είχε προσαρμόσει από το ξεκίνημα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τουλάχιστον πριν το τέλος του 2020 είχαμε επιστροφή στις προπονήσεις και πλέον περιμένουμε να δούμε και πάλι παιχνίδια στην Volley League Ανδρών.

 

VOLLEY LEAGUE Τελευταία Νέα