Κερδισμένοι το βόλεϊ και ο πιο διψασμένος Φοίνικας

Κερδισμένοι το βόλεϊ και ο πιο διψασμένος Φοίνικας

Κερδισμένοι το βόλεϊ και ο πιο διψασμένος Φοίνικας

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για τον πρώτο αγώνα βόλεϊ μετά από μήνες, με τον πιο διψασμένο Φοίνικα να επικρατεί του νευρικού Ολυμπιακού που ωστόσο παραμένει φαβορί για πρόκριση στον τελικό.

Με το τελευταίο παιχνίδι για το πρωτάθλημα να έχει δοθεί στις 8 Μαρτίου και με δεδομένα τα όσα έχουμε περάσει όλοι μας από την πανδημία το διάστημα αυτό, η επανέναρξη της Volley League, έστω και με αυτόν τον εντελώς διαφορετικό σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει τρόπο, ήταν ό,τι καλύτερο για όσους αγαπάμε το άθλημα. Οι τέσσερις πιο δυνατές ομάδες θα παλέψουν αρχικά για την πρόκριση στον τελικό και μετά για την κούπα. Τι καλύτερο από το να κρίνονται οι τίτλοι στα γήπεδα;

Για εμένα δεν υπάρχει καλύτερο, αλλά αυτό είναι σχετικό. Πριν πάμε όμως στα όσα είδαμε στην πρεμιέρα του φάιναλ-φορ που διεξάγεται στο επιβλητικό αλλά άδειο λόγω κορονοϊού ΟΑΚΑ, αξίζει μια αναφορά συνολικά στο βόλεϊ. Ένα άθλημα που αυτές τις ημέρες μόνο κερδισμένο μπορεί να βγει από όλη αυτή την προσπάθεια. Την στιγμή που σε όλο τον κόσμο τα πρωταθλήματα σταμάτησαν, στην Ελλάδα αποφασίστηκε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί και για όσο τραβήξουν οι αγώνες, όλος ο βολεϊκός πλανήτης θα βλέπει τι γίνεται στην χώρα μας. Πιστέψτε με δεν είναι λίγο. Καθόλου λίγο θα έλεγα.

Πάμε στο ματς όμως τώρα. Αρχικά αν περίμενε κανείς να δει το θέαμα που είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν οι ομάδες μετά τις αλλαγές που έκαναν τον Δεκέμβριο, θα ήταν εντελώς άσχετος με το άθλημα. Οι παίκτες δεν έμειναν απλά για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός αγώνων, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε καν προπονήσεις και όλοι έπρεπε να περιμένουν πως συνολικά θα δούμε παιχνίδια με πολλά λάθη. Λάθη που θα είχαν να κάνουν και με την πολύμηνη απραξία, αλλά και με τον φόβο πιθανόν τραυματισμών. Λογικό δηλαδή να περιμέναμε τους παίκτες να προσέχουν λίγο και να μην παίζουν στο 100%.

Αυτό για την ακρίβεια είδαμε και στην πρεμιέρα η οποία συνδυάστηκε και με μία μεγάλη έκπληξη. Και ήταν έκπληξη η νίκη του Φοίνικα όχι γιατί δεν έχει το υλικό να κοιτάξει στα μάτια τους αντιπάλους του, αλλά γιατί εκτός του Γκονζάλες τον οποίο ο Μήλης αντικατέστησε επάξια, απουσίασε λόγω της γνωστής περιπέτειας της συζύγου του με τον κορονοϊό και ο Στοΐλοβιτς. Χωρίς δηλαδή τους δύο από τους τέσσερις ξένους, οι νησιώτες όχι απλά στάθηκαν επάξια απέναντι στο φαβορί και το κοίταξαν στα μάτια, αλλά το κέρδισαν κιόλας. Και το έκαναν γιατί φάνηκαν πιο διψασμένοι, πιο αποφασισμένοι, πιο έτοιμοι για έναν ημιτελικό πρωταθλήματος. Στον αντίποδα οι Πειραιώτες ίσως να θεώρησαν πως μετά και την απουσία του Σέρβου ακραίου, ο Φοίνικας δεν θα παρουσιαζόταν τόσο μαχητικός, με συνέπεια να δουν τον αντίπαλό τους να προηγείται στις νίκες (χρειάζονται δύο για πρόκριση στον τελικό).

Και οι τυπικά φιλοξενούμενοι έκαναν το 0-1 γιατί στους κρίσιμους πόντους είχαν πιο καθαρό μυαλό, σε ένα παιχνίδι στο οποίο τα λάθη κυριάρχησαν με τον Ολυμπιακό να κάνει 38 και τον Φοίνικα 35, δηλαδή και οι δύο «δώρισαν» σχεδόν ενάμιση σετ στον αντίπαλο, όποιος στο τέλος έκανε τα λιγότερα θα κέρδιζε. Αυτός ήταν ο Φοίνικας και πλέον θα πρέπει να διαχειριστεί αυτό το προβάδισμα, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι.

Ο Ολυμπιακός παραμένει το φαβορί, καθώς και καλύτερο υλικό διαθέτει, αλλά και τον τρόπο να ξεφεύγει από δύσκολες καταστάσεις, ωστόσο σίγουρα οι «πειρατές» όχι απλά δεν σκοπεύουν να τα παρατήσουν αλλά θα θελήσουν από την Πέμπτη να ολοκληρώσουν την μεγάλη τους έκπληξη παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό. Δύσκολο βέβαια, αλλά και το χθεσινό ήταν δύσκολο, όμως η ομάδα του Γιάννη Ορφανού το κατάφερε. Εμείς από την πλευρά μας περιμένουμε στο δεύτερο ματς να δούμε περισσότερες από τις στιγμές που είδαμε στο τέταρτο και πέμπτο σετ και να χαρούμε το βόλεϊ γιατί πραγματικά μας είχε λείψει.

ΥΓ: Προσωπικά αποφεύγω να σχολιάζω ξεχωριστά αποδόσεις παικτών, αλλά πραγματικά τέτοιον Φίνγκερ δεν θυμάμαι να είχα δει πάλι. Ο Τσέχος δεν είναι μόνο το ότι είχε μόλις 13 στις 42 επιθέσεις, είναι ο τρόπος που πήγαινε στην μπάλα. Με την απουσία Ασπιώτη, αν στον Ολυμπιακό δεν επαναφέρουν το πάθος και την διάθεση (που δεν έδειξε χθες) στον διαγώνιό τους, τα πράγματα θα είναι δύσκολα γι' αυτούς. Αν το κάνουν, γίνονται αμέσως φαβορί. Τόσο απλό...

ΥΓ1: Το νόημα της διπλής αλλαγής πασαδόρου-διαγωνίου, είναι αν έχεις δύο πασαδόρους και διαγώνιους. Αν δεν έχεις και αναγκάζεσαι να βάλεις τον κεντρικό σου, κάνε κάτι άλλο, όχι αυτή την αλλαγή.

ΥΓ2: Εξαιρετική η δουλειά του Ορφανού στους νησιώτες και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ειδικά στο ψυχολογικό τομέα ο Έλληνας προπονητής φάνηκε πως είχε ετοιμάσει την ομάδα του όσο καλύτερα γινόταν.

ΥΓ3: Μεγάλη νευρικότητα και πολλές διαμαρτυρίες οι περισσότερες χωρίς λόγο. Στον Ολυμπιακό πρέπει αρχικά να ηρεμήσουν και να μην χάνουν την ψυχραιμία τους για το παραμικρό. Αν το κάνουν θα έχουν δικές τους και τις ελπίδες πρόκρισης, αν όχι, ισχύει αυτό που έγραψα και για τον Φίνγκερ, πως δηλαδή τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ.

ΥΓ4: Και στο σημερινό ματς του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ αρχικά περιμένουμε μέτριο θέαμα, με τους... πράσινους λόγω της παρουσίας των τριών τους ξένων να είναι το φαβορί. Οι Θεσσαλονικείς όμως σίγουρα θα το παλέψουν και μένει να δούμε αν σε δύο μέρες έχουμε ισάριθμες εκπλήξεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...