Υπερίσχυσε σε πάσα και κέντρο και έκανε το 1-0 ο Ολυμπιακός

Υπερίσχυσε σε πάσα και κέντρο και έκανε το 1-0 ο Ολυμπιακός

bet365

Ο Ολυμπιακός κατάφερε από τον πρώτο κιόλας τελικό να σπάσει την έδρα του Παναθηναϊκού επικρατώντας με 3-0 και ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την μεγάλη διαφορά στην ανάπτυξη και στο κέντρο που έκριναν το ντέρμπι.


Πριν από τον πρώτο τελικό της Volley League είχαμε αναφέρει πως μετά και το Final-4 της Λάρισας και την κατάκτηση του Κυπέλλου, ο Ολυμπιακός έδειχνε να είναι λίγο πιο μπροστά από τον Παναθηναϊκό, περιμένοντας ωστόσο μεγάλες μάχες από τις δύο καλύτερες ομάδες στην χώρα μας φέτος. Μάχες που είδαμε και το παραπάνω στα δύο πρώτα σετ, τα οποία κρίθηκαν όντως στις λεπτομέρειες, αλλά δεν είδαμε στο τρίτο με τον Ολυμπιακό έχοντας την ψυχολογία υπέρ του να κάνει περίπατο.

Οι Πειραιώτες συνολικά ήταν καλύτεροι και πήραν δίκαια την 1η νίκη στην σειρά των τελικών με 3-0, κάνοντας έτσι το 1-0 στην σειρά και σπάζοντας με το καλημέρα την έδρα των αντιπάλων. Όσον αφορά το που κρίθηκε ο πρώτος τελικός, είχαμε σταθεί πως μεγάλο ρόλο θα έπαιζε η πάσα, με τον Κασαμπαλή να κάνει ντεμπούτο σε τελικό και τον Τράβιτσα να είναι μπαρουτοκαπνισμένος και το κέντρο, όπου οι Τζούριτς και Γκουσταβάο είναι πιο κυριαρχικοί από τους Ρανγκέλ, Βουλκίδη.

Η «μάχη» των πασαδόρων έβγαλε νικητή τον Ολυμπιακό, κάτι που φαίνεται και στα στατιστικά. Οι Πειραιώτες είχαν 56% στην επίθεση, έναντι 49% του Παναθηναϊκού, μια διαφορά που δεν φαίνεται μεγάλη, αλλά είναι αν σκεφτούμε πως οι «πράσινοι» είναι μια ομάδα με πολύ υψηλό ποσοστό στην επίθεση. Αν μάλιστα δούμε πως η υποδοχή των γηπεδούχων ήταν καλύτερη από αυτή των φιλοξενούμενων, τότε βλέπουμε πως η εμπειρία του Τράβιτσα σε τόσο μεγάλα παιχνίδια ήταν κομβική, παρότι ο έμπειρος πασέρ δεν θα λέγαμε πως έκανε και το παιχνίδι της ζωής του.

Αυτή η διαφορά στην απόδοση των δύο οργανωτών των παιχνιδιών των ομάδων στον πρώτο τελικό, φάνηκε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό και στην διαφορά που υπήρξαν στα νούμερα των ακραίων. Οι «πράσινοι» είχαν τον Κόβαρ 4 πόντους και το καλό 43% στην επίθεση, αλλά πήρε μόλις 7 μπάλες, τρομερά μικρός αριθμός από την στιγμή που και το ποσοστό του ήταν πολύ καλό και τον Πρωτοψάλτη με 6 πόντους και 29% στην επίθεση, παίρνοντας πολλές φορές την μπάλα σε λάθος χρόνο και σημείο, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει σωστές επιθέσεις. Στον αντίποδα ο Ιντάλγκο είχε 11 με 56% αποτελεσματικότητα και ο Κουμεντάκης 9 με 60%. Αριθμοί που πραγματικά μιλάνε από μόνοι τους.

Όσον αφορά το κέντρο η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν σημαντική και δεν φαίνεται στους αριθμούς. Οι Πειραιώτες με τους Τζούριτς και Γκουσταβάο έσπασαν πολλές μπάλες των γηπεδούχων και με τις κόντρα επιθέσεις πήραν σημαντικούς πόντους, όπως έγινε και στο 24-23 του δευτέρου σετ όταν σε πάιπ του Πρωτοψάλτη το «ερυθρόλευκο» μπλοκ έσπασε την μπάλα και στην συνέχεια κατάφερε να ισοφαρίσει σε 24-24. Προσωπικά έχω γράψει πολλές φορές πως αν έχεις και καλό πασαδόρο να σου μοιράσει σωστά την κόντρα μπάλα, το σπάσιμο της αντίπαλης επίθεσης, είναι το ίδιο σημαντικό και με το μπλοκ και χθες ο Ολυμπιακός το είχε και με το παραπάνω.

Και για να κλείνουμε με τους αριθμούς που ειδικά στο βόλεϊ έχουν τρομερό ενδιαφέρον, αλλά μπορεί να κουράζουν, σημαντική διαφορά των δύο ομάδων στον πρώτο τελικό ήταν οι δύο διαγώνιοι. Θα πείτε και με το δίκιο σας για ποια διαφορά μιλάω όταν και ο Ερνάντες είχε 22 πόντους με 56% και ο Στερν 20 με 54%. Και όμως αυτό ήταν ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της νίκης του Ολυμπιακού. Ο Κουβανός έκανε ένα συνηθισμένο γι’ αυτόν παιχνίδι, από την άλλη ο Σλοβένος που φέτος δεν κάνει και φοβερό πρωτάθλημα ήταν ο άσος στο μανίκι του Καστελάνι. Υπήρχαν στιγμές που ήταν ασταμάτητος και με την εμφάνισή του απελευθέρωσε ακόμα περισσότερο τον Τράβιτσα να μοιράσει καλύτερα το παιχνίδι, καθώς ήξερε πως αν τα άκρα ή τον κέντρο του δεν θα τελειώσουν μπάλες, υπάρχει ο Στερν για να καθαρίσει.

Έχουμε πει πολλές φορές πως οι αριθμοί είναι ένας ωραίος τρόπος να πεις ψέματα, αλλά στο βόλεϊ λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια. Χθες την είπαν και με το παραπάνω, αλλά δεν ήταν μόνο η διαφορά των δύο ομάδων στα νούμερα που έκανε το 0-1 για τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες κατέβηκαν πιο έτοιμοι στον τελικό. Ακόμα και όταν έπαιρναν μια διαφορά 4-5 πόντων και έβλεπαν τους γηπεδούχους να την ανατρέπουν, δεν έχαναν το μυαλό τους, με αποκορύφωμα την ανατροπή από το 24-22 του δευτέρου σετ. Φυσικά και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, καθώς μιλάμε για δύο ισοδύναμες ομάδες, με τον Ολυμπιακό μετά και το Final-4 της Λάρισας να βρίσκεται σε λίγο καλύτερη θέση.

Η έδρα σε τόσο μεγάλα παιχνίδια δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο και εμείς περιμένουμε στα επόμενα παιχνίδια, όσα και να είναι αυτά, να δούμε το σασπένς των δύο πρώτων σετ στο Μετς, με λίγο καλύτερο θέαμα, γιατί η αλήθεια είναι πως οι δύο φιναλίστα έπαιξαν λίγο νευρικά στην αρχή κάνοντας πολλά λάθη. Περιμένουμε να βγουν μπροστά οι πρωταγωνιστές των δύο ομάδων που είναι και πολλοί και να χαρούμε τελικούς σε γεμάτα γήπεδα χωρίς να συμβεί το παραμικρό όπως και χθες. Από αυτά τα παιχνίδια ανάμεσα στις δύο καλύτερες ομάδες της χώρας για φέτος, εκτός από αυτήν που θα πάρει τον τίτλο, πρέπει να κερδίσει και το άθλημα…

ΥΓ: Το ματς στο 2ο σετ είναι στο 28-27, όταν ο Καστελάνι σταματάει την φάση ζητώντας video check για φιλέ. Αν είχε άδικο τότε σύμφωνα με τον κανονισμό ο πόντος θα πήγαινε στον Παναθηναϊκό και έτσι θα είχαμε το 29-27 και το 1-1 στα σετ. Ο έμπειρος προπονητής δικαιώθηκε και αυτή του η παρέμβαση (όσοι ήταν στο γήπεδο μου είπαν πάντως πως ο Τράβιτσα του φώναξε να ζητήσει), μπορεί να έκρινε και τον 1ο τελικό.

ΥΓ1: Δεν έχει το σερβίς του Παγένκ, δεδομένα δεν έχει την επίθεση του Σλοβένου κεντρικού, ωστόσο ο Γκουσταβάο κάνει πράγματα που ο σπουδαίος συμπαίκτης του δεν έχει δώσει στον Ολυμπιακό φέτος, πράγματα που δεν φαίνονται στα νούμερα. Ο Βραζιλιάνος με την παρουσία του «φοβίζει» τον αντίπαλο πασαδόρο και το ρίσκο που έχει πάρει ο Καστελάνι αφήνοντας εκτός τον MVP του περσινού πρωταθλήματος ως τώρα του βγαίνει και με το παραπάνω.

ΥΓ2: Αν ο Γκουσταβάο είναι μία φορά κλειδί για τον Ολυμπιακό, ο Τζούριτς είναι 10. Ο Έλληνας κεντρικός που στο Final-4 ήταν εντυπωσιακός συνεχίζει σε αυτόν τον ρυθμό. Χθες δεν κυριάρχησε τόσο στο μπλοκ, αλλά στην επίθεση έχοντας συνολικά 12 πόντους με 63%. Καθόλου άσχημα θα λέγαμε…

ΥΓ3: Με τον ένα κεντρικό (Ρανγκέλ) να έχει 3 πόντους με 3/8 επιθέσεις και χωρίς να κάνει κανένα μπλοκ, ίσως η παρουσία του Πετρέα να μπορούσε να δώσει κάτι παραπάνω και όχι να μπει μόνο για δύο σερβίς.

ΥΓ4: Στον πρώτο τελικό η αλήθεια είναι πως ο Κασαμπαλής δεν τα πήγε καλά. Αυτά τα παιχνίδια όμως είναι παιχνίδια καριέρας και ο νεαρός πασαδόρος έχει τον χρόνο να το γυρίσει και να μπορέσει να ανέβει επίπεδο. Και αν το κάνει κερδισμένος δεν θα είναι μόνο ο ίδιος και η ομάδα του, αλλά και η Εθνική.

ΥΓ5: Δεν είναι γκρίνια αλλά στο βόλεϊ οι αριθμοί παίζουν σημαντικό ρόλο και τα στατιστικά θα πρέπει πάνω κάτω να είναι ίδια. Δεν γίνεται η ΕΣΑΠ να έχει τα μπλοκ 5-7 και ο Ολυμπιακός 4-9. Αλλιώς διαβάζει κάποιος το παιχνίδι όταν η διαφορά είναι 5 πόντοι που γίνονται πάνω από 10 βάζοντας και τα σπασίματα και τις κόντρα μπάλες και αλλιώς 2 που άντε να γίνουν 4. Καλό θα είναι σε αυτό το κομμάτι οι αποκλείσεις να μην είναι τόσο μεγάλες.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...