Παναθηναϊκός: Έφτιαξε υποδοχή, έκλεισε το μπλοκ και επιβλήθηκε ολοκληρωτικά

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Παναθηναϊκός: Έφτιαξε υποδοχή, έκλεισε το μπλοκ και επιβλήθηκε ολοκληρωτικά

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Ρέντη. Μια νίκη που κρίθηκε στην υποδοχή η οποία μόλις έφτιαξε οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν ολοκληρωτικά του Ολυμπιακού.

Αρχικά μετά το τέλος του ντέρμπι στο Ρέντη στο οποίο ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού 3-1, θα σταθούμε στις δηλώσεις του Δημήτρη Ανδρεόπουλου. Ο έμπειρος προπονητής του «τριφυλλιού» είπε το αυτονόητο. Πως δηλαδή δεν υπάρχει κανένας πρωταθλητής χειμώνα και πως τον Απρίλιο ξυρίζουν τον γαμπρό.

Από την άλλη βέβαια η νίκη των «πρασίνων» είναι εξαιρετικά σημαντική από την στιγμή που δεν έχουμε playoffs, αλλά η δεύτερη φάση θα διεξαχθεί με ένα νέο πρωτάθλημα των 6 πρώτων, με τις ομάδες να κουβαλούν κατά το ήμισυ την βαθμολογία τους. Αυτό σημαίνει πως κάθε νίκη είναι σημαντική και ειδικά στα ντέρμπι και ειδικά εκτός έδρας.

Με το τρίποντο αυτό ο Παναθηναϊκός έφτασε τους 18 βαθμούς με τον Ολυμπιακό να έχει 17 και τον ΠΑΟΚ 16, με την ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου να έχει στον «Άγιο Θωμά» τους Πειραιώτες και Θεσσαλονιοκείς και εκτός έδρας τον Φοίνικα. Αν δηλαδή οι «πράσινοι» εκμεταλλευτούν την έδρα τους στον δεύτερο γύρο και δεν στραβοπατήσουν όπως πέρσι σε Μίλωνα ή Κηφισιά, τότε θα αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα.

Αυτά είναι όμως για το μέλλον, που στο κάτω-κάτω κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Πάμε να δούμε τώρα το τι έγινε χθες στο κλειστό του Ρέντη, ξεκινώντας βέβαια από τον Παναθηναϊκό. Η αλήθεια είναι πως οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πολύ άσχημα και νευρικά στον αγώνα. Στο πρώτο σετ η υποδοχή δεν τους βγήκε καθόλου, με άσχημη πρώτη μπάλα ο Γιάκομπσεν ήταν κακός και έτσι επιθετικά ήταν προβλέψιμο και το «τριφύλλι». Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τα υπερβολικά πολλά λάθη που έφτασαν τα 12 (τρομερά μεγάλος αριθμός για ένα σετ), θα πούμε πως το 25-20 ήταν μικρή διαφορά σε σχέση με όσα βλέπαμε στο τάραφλεξ του Ρέντη.

Έτσι ξεκίνησε και το δεύτερο, με τους «πράσινους» να είναι το λιγότερο μέτριοι στην υποδοχή και όλα να πηγαίνουν χάλια. Τα πάντα άλλαξαν με την κίνηση του Δημήτρη Ανδρεόπουλου να βάλει τον Χαράλαμπο Ανδρεόπουλο και άλλαξαν γιατί δεν θα σταματήσω να λέω πως το βόλεϊ είναι τρομερά απλό άθλημα. Ο νεαρός ακραίος ανέβασε την υποδοχή του Παναθηναϊκού, ενώ απελευθέρωσε επιθετικά και τον Πρωτοψάλτη, ο οποίος μέχρι τότε έδειχνε να έχει περισσότερο το μυαλό του στην πρώτη μπάλα, με τους Πειραιώτες να τον σταματούν σχετικά εύκολα. Με το που η υποδοχή ουσιαστικά πήγε στους Ανδρεόπουλο και Γκαρά, ο Πρωτοψάλτης κέρδισε όλους τους κρίσιμους πόντους συμβάλλοντας τα μέγιστα στο να γίνει το 1-3.

Ουσιαστικά με καλή υποδοχή είδαμε έναν άλλος, διαφορετικό Παναθηναϊκό. Είδαμε τον Γιάκομπσεν να ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοσή του και να βάζει στο παιχνίδι και το κέντρο και κυρίως τον Ρανγκέλ που είχε 10 στις 16 επιθέσεις, είδαμε τον Βαν ντεν Ντρις να μην παίρνει τόσες πολλές προσπάθειες, αλλά μετά το μέτριο ξεκίνημα να κερδίζει τους κρίσιμους πόντους και συνολικά είδαμε μια πιο ορθολογική ανάπτυξη από τους φιλοξενούμενους.

Η καλή υποδοχή ήταν το ένα όπλο. Το άλλο ήταν το σερβίς. Οι «πράσινοι» από το 2ο σετ και μέχρι το τέλος, πίεσαν όσο δεν πήγαινε άλλο τον Πέριτς. Ο Σέρβος πήρε συνολικά 44 υποδοχές και το 45% με 25% άριστες, δείχνει πως η τακτική αυτή έπιασε και με το παραπάνω. Το «τριφύλλι» έβγαλε εκτός παιχνιδιού τον Ζήση σημαδεύοντας τον μόλις 12 φορές και με κακή υποδοχή του Ολυμπιακού έκανε «πάρτι» πάνω στο φιλέ, εκεί δηλαδή που είναι και η μεγάλη του δύναμη. Το 15-4 μπλοκ άλλωστε μιλάει από μόνο του, ενώ στα 15 πρέπει να βάλουμε τουλάχιστον άλλα τόσα στα οποία οι φιλοξενούμενοι «έσπασαν την μπάλα», έχοντας κόντρα επίθεση. Ουσιαστικά εκεί κρίθηκε και το ντέρμπι, στο ότι ο Παναθηναϊκός κατάφερε να βγάλει την υποδοχή που δεν έβγαλε στο πρώτο σετ, να πιέσει τον Πέριτς στο σερβίς και να κερδίσει κατά κράτος την μάχη στο φιλέ. Άλλωστε τα λόγια του Δημήτρη Καζάζη που είπε για δίκαιη νίκη τα λένε όλα, δεν χρειάζεται μεγαλύτερης ανάλυσης.

Τώρα στον Ολυμπιακό, το μεγάλο πρόβλημα είναι η απουσία ηγέτη. Λείπει δηλαδή ένας Φρομ, ο παίκτης που αν και ακραίος θα πάρει τις χαλασμένες μπάλες και θα τις τελειώσει. Ο Πέριτς το έκανε σε μεγάλο βαθμό στο ντέρμπι χθες, αλλά σίγουρα όχι όσο θα το έκανε ο Γερμανός. Οι Πειραιώτες μετά το πρώτο σετ στο οποίο οι αντίπαλοί τους είχαν σαφώς περισσότερα λάθη, πιέστηκαν πολύ στο σερβίς και έφτασαν στο τέλος να έχουν δώσει 30 πόντους στον Παναθηναϊκό από λάθη. Και όταν σε ένα παιχνίδι 4 σετ, δίνεις πάνω από ένα με λάθη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσεις.

Λάθη που έγιναν για να πιεστεί περισσότερο η υποδοχή του Παναθηναϊκού, μια πίεση που δεν υπήρξε, ενώ δεν βρέθηκε λύση και στην τακτική του «τριφυλλιού» να σημαδεύει τον Πέριτς. Εκεί ίσως θα έπρεπε να «κρύψουν» λίγο τον Σέρβο, κάτι που δεν έγινε. Έτσι είχαμε αυτό το 1-3 που εννοείται δεν σημαίνει τίποτα, αλλά δείχνει κάτι. Δείχνει πως αυτή την εποχή οι Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τους Ολυμπιακό και Φοίνικα, όμως ακόμα είναι νωρίς και έχουμε να δούμε ωραία πράγματα ως το τέλος του πρωταθλήματος...

ΥΓ: Δεν θα σταματήσω να γράφω για το πόσο χαζή απόφαση ήταν το να μην υπάρχουν playoffs σε ένα πρωτάθλημα με τέσσερις τόσο δυνατές ομάδες. Κρίμα και πάλι κρίμα και πάλι και πάλι...

ΥΓ1: Ο χθεσινός Στάλεκαρ ήταν ο παίκτης που ήθελε ο Ανδρεόπουλος όταν τον έφερνε στην Ελλάδα. Τα 5 μπλοκ και κυρίως το νεύρο που έβγαλε ο Σλοβένος σε ένα τέτοιο ματς μπορούν να του αλλάξουν εντελώς το επίπεδο.

ΥΓ2: Δεν βλέπω πως ο Ολυμπιακός δεν θα κινηθεί για παίκτη, ειδικά από την στιγμή που και ο Μιγιαΐλοβιτς δεν βρίσκεται στην κατάσταση που θα ήθελαν οι Πειραιώτες.

ΥΓ3: Ο αγώνας με τον Ολυμπιακό και τα 15 μπλοκ του «τριφυλλιού», δείχνουν για ακόμα μία φορά το πόσο φοβερό παιχνίδι είχε κάνει ο Ουόλς στο ντέρμπι της Πυλαίας, όπως και ο Κοκκινάκης με τις τέλειες υποδοχές του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...