Ο ΠΑΟΚ κέρδισε γιατί απλά ήταν καλύτερος

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Ο ΠΑΟΚ κέρδισε γιατί απλά ήταν καλύτερος

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για το ντέρμπι της Πυλαίας με τον ΠΑΟΚ παίζοντας καλύτερα σε όλους τους τομείς να επικρατεί του Παναθηναϊκού. Εξαιρετικός ο Ουόλς, νέα μεγάλη εμφάνιση από Κουμεντάκη.

Η αλήθεια είναι πως το έχω γράψει πολλές φορές, αλλά από την στιγμή που ισχύει δεν γίνεται να μην το γράψω ακόμα μία. Το βόλεϊ είναι με διαφορά του δεύτερου το πιο δίκαιο άθλημα. Δεν είναι ποδόσφαιρο να παίζεις «ταμπούρι» και στην μία σου επίθεση να βάλεις γκολ και να κερδίσεις με τον αντίπαλο να έχει δέκα δοκάρια. Δεν είναι μπάσκετ να βλέπεις την μπάλα να κάνει τον γύρο του στεφανιού και να βγαίνει έξω. Στο άθλημα αυτό αν είσαι καλύτερος είναι δεδομένο πως θα κερδίσεις. Όχι καλύτερος για την ακρίβεια, αλλά αν παίξεις καλύτερα στο ματς αυτό.

Στο Παλατάκι είδαμε ακριβώς αυτό για ακόμα μία φορά. Είδαμε μία ομάδα που σε όλους τους τομείς έπαιξε καλύτερα από τον αντίπαλό της και κέρδισε με το άνετο 3-0. Και λέμε άνετο γιατί ναι μεν ο ΠΑΟΚ πήρε τα δύο πρώτα σετ με 25-23, αλλά έδειχνε να έχει το πάνω χέρι απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό, που είτε γιατί πιέστηκε από τον αντίπαλο, είτε από δική του κακή μέρα, έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό.

Οι Θεσσαλονικείς παρότι είχαν με πρόβλημα τραυματισμού τον Ούντρις (ο Λευκορώσος έπαιξε αλλά με θέμα στον ώμο), κατάφεραν να νικήσουν τους αντιπάλους τους στο δυνατό τους σημείο που ήταν το μπλοκ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο βασικός τους διαγώνιος ξεκίνησε, για να μπορέσει να δώσει ακόμα περισσότερο ύψος στο φιλέ του ΠΑΟΚ, κάτι που κατάφερε με απόλυτη επιτυχία. Επίσης χτύπησαν στο σερβίς όπου παρότι δεν κέρδισαν κάποιο πόντο από την τελική γραμμή, δυσκόλεψαν σε μεγάλο βαθμό την υποδοχή του Παναθηναϊκού.

Το σημείο ωστόσο που έκρινε τον αγώνα ήταν η για ακόμα μία φορά, εξαιρετική εμφάνιση του Ραφαήλ Κουμεντάκη. Ο 28χρονος ακραίος δείχνει την διάρκεια που ήθελαν όλοι οι προπονητές από αυτόν. Στο χθεσινό ντέρμπι 16 πόντους (τους περισσότερους συνολικά του ματς και όχι μόνο της ομάδας του) με 52% στην επίθεση, ενώ κράτησε σε μεγάλο βαθμό και την υποδοχή. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι πως τελείωσε όλες τις «τελειωμένες» και κρίσιμες μπάλες, εκτός από μία που θέλησε να περάσει στην ευθεία και έφυγε άουτ.

Έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα μπλογκ πως ο ΠΑΟΚ με καλό Κουμεντάκη και θετικό Κουκλίνσκι (κράτησε την υποδοχή και πέρασε κρίσιμες επιθέσεις), είναι εντελώς άλλη ομάδα, καθώς δεν παίζει το μονοδιάστατο βόλεϊ που έπαιξε στα τρία πρώτα παιχνίδια. Για να μην παίζει όμως το μονοδιάστατο βόλεϊ, χρειάζεται και ο Ουόλς να είναι καλός και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο Καναδός έκανε την καλύτερη του εμφάνιση στα λίγα η αλήθεια είναι παιχνίδια που έχει παίξει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Τι έκανε; Αρχικά ενώ ήξερε πως ο Ούντρις δεν θα έβγαζε όλο το ματς φορτώνοντάς τον, μοίρασε εξαιρετικά το ματς. Έβαλε όλους τους παίκτες στο παιχνίδι, έπαιξε επιτέλους πρώτο χρόνο με τον Μπράουν και πολλές φορές έδινε τις «τελειωμένες» μπάλες σε Κουμεντάκη και Κουκλίνσκι (ήταν και εντολή του Καλμαζίδη αυτό), κρατώντας φρέσκο τον διαγώνιό του. Και όταν η μπάλα «έκαιγε» με τον Ούντρις ξεκούραστο, έπαιξε και τον Λευκορώσο, εκεί που έπρεπε και όσο έπρεπε. Συνολικά ήταν ένα αψεγάδιαστο παιχνίδι από τον Ουόλς, με τον Καναδό βέβαια και την βοήθεια του Κοκκινάκη με τον λίμπερο του ΠΑΟΚ να έχει το εντυπωσιακό 82% στην υποδοχή από τις οποίες το 73% ήταν άριστες. Ε και όταν η υποδοχή πάει καλά, ο πασαδόρος κάνεις το καλύτερο παιχνίδι του και οι ακραίοι σου όχι απλά στηρίζουν τον διαγώνιο, αλλά είναι και πρωταγωνιστές οι πιθανότητες νίκης είναι υπέρ σου.

Στον αντίποδα ο Παναθηναϊκός είχε στην χειρότερη βραδιά του το μπλοκ. Οι «πράσινοι» έχουν την δύναμή τους πάνω στο φιλέ, ωστόσο χθες έκαναν το πρώτο τους μπλοκ μόλις στο 20-18 του δεύτερου σετ, φτάνοντας συνολικά τα 4, αριθμός πολύ πιο κάτω από αυτόν που μας έχουν συνηθίσει (σε κακή βραδιά οι Ρανγκέλ και Στάλεκαρ). Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο ήταν η υποδοχή. Με τον Πρωτοψάλτη εκτός λόγω τραυματισμού η μπάλα δεν πήγαινε όπως έπρεπε στον Γιάκομπσεν, ο Δανός ήταν μακριά από τον καλό του εαυτό, δεν έβρισκε σωστά τον Βαν ντεν Ντρις που ξεκίνησε καλά και μετά η απόδοσή του έπεσε κατακόρυφα και τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα για το «τριφύλλι».

Ουσιαστικά μόνο ο Ράπτης απειλούσε επιθετικά, αλλά ο νεαρός ακραίος παρότι ξεκίνησε εντυπωσιακά στο σερβίς μετά τα έχανε το ένα μετά το άλλο. Έτσι χωρίς καλή υποδοχή, χωρίς μπλοκ και με κακή ανάπτυξη από τον πασαδόρο, ο Παναθηναϊκός δεν είχε τύχη στο ντέρμπι, ειδικά από την στιγμή που και στο σερβίς οι «πράσινοι» δεν πίεσαν καθόλου, παρότι επίσης είναι το μεγάλο τους όπλο.

ΥΓ: Δεν θα σταματήσω να το γράφω. Αν ο Κουμεντάκης αποκτήσει διάρκεια θα κερδίσει συνολικά το βόλεϊ και η Εθνική ομάδα. Είναι ο παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά και αν φέτος το πετύχει θα έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την δουλειά του Γιάννη Καλμαζίδη με τον 28χρονο ακραίο.

ΥΓ1: Μετά από κάθε ντέρμπι θα γράφω το πόσο χαζή απόφαση είναι το να μην διεξαχθούν playoffs και φέτος. Έχουμε τέσσερις δυνατές ομάδες και ευκαιρία να απολαύσουμε ωραίο βόλεϊ σε πολλά και κρίσιμα παιχνίδια, αλλά αυτό το εντελώς ανόητο σύστημα διεξαγωγής μας το στερεί. Κρίμα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...