Εθνική Γυναικών: Τίποτα δεν χάθηκε αρκεί να μην ξαναπαίξει έτσι

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Εθνική Γυναικών: Τίποτα δεν χάθηκε αρκεί να μην ξαναπαίξει έτσι

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την κακή πρεμιέρα της Εθνικής σε αποτέλεσμα και εμφάνιση στο φετινό Eurovolley και τονίζει πως τίποτα δεν χάθηκε για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αρκεί να μην ξαναπαίξει τόσο άσχημα.

Και να ήρθε η ώρα για να αναφέρω για ακόμα μία φορά πως το βόλεϊ είναι με διαφορά του δεύτερου το πιο δίκαιο άθλημα. Και είναι δίκαιο γιατί πάντα ο καλύτερος κερδίζει. Για την ακρίβεια πάντα κερδίζει αυτός που θα παίξει καλύτερα, γιατί μπορεί μια ομάδα να είναι μια κλάση ανώτερη από την αντίπαλο, να είναι χάλια αγωνιστικά και να χάσει.

Θα πείτε γιατί το ξαναλέω. Γιατί πολύ απλά, αυτό είδαμε χθες στην Φιλιππούπολη και στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για την Εθνική μας κόντρα στην Βουλγαρία. Είδαμε τις οικοδέσποινες να παίζουν καλύτερα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να παίζει άσχημο βόλεϊ στο μεγαλύτερο μέρος του ματς και αυτό το 3-0 με τις μεγάλες διαφορές στους πόντους των σετ να είναι απολύτως δίκαιο.

Κακή ως τραγική υποδοχή

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως δεν κρίθηκε τίποτα, κάτι που θα τονιστεί πολλές φορές στο κείμενο, αλλά ας πάμε να δούμε το γιατί η Εθνική, όχι απλά έχασε, αλλά παρουσίασε τόσο κακό πρόσωπο. Το βόλεϊ εκτός από δίκαιο άθλημα, είναι και τρομερά απλό. Δηλαδή για να μπορέσει μια ομάδα να έχει ελπίδες σε ένα ματς, θα πρέπει να έχει καλή υποδοχή, καθώς η πρώτη μπάλα είναι αυτή που δίνει πολλές επιλογές πάσας στον πασαδόρο και περισσότερες πιθανότητες στον επιθετικό να κάνει προσπάθεια με πιο διαχειρίσιμο μπλοκ.

Αυτή την υποδοχή η Εθνική μας στο ματς της πρεμιέρας δεν την είχε σε καμία περίπτωση. Γράφαμε στο σχετικό αφιέρωμα πως ο Γκιγιέρμο Ναράνχο θα παίξει με την Ανθούλη βασική διαγώνια και τις Βασιλαντωνάκη, Στράντζαλη στα άκρα, κάτι που θα πρέπει να κάνει τα λίμπερο να τρέξουν περισσότερο για την υποδοχή. Δυστυχώς η υποδοχή δεν βγήκε από τις ακραίες (Στράντζαλη, Βασιλαντωνάκη και Βλαχάκη στο τρίτο σετ), ούτε από την Αρτακιανού, με τον Ισπανό να μην δοκιμάζει την Ρόγκα (την χρησιμοποιούσε για την άμυνα και όχι για την υποδοχή) μήπως άλλαζε κάτι σε αυτόν τον τομέα. Στον αντίποδα η Εθνική δεν πίεσε τόσο στο σερβίς με το 9-2 στους άσους να μιλάει από μόνο του, ειδικά από την στιγμή που οι άσοι ήταν σε κομβικά σημεία όπως στο πρώτο σετ όταν με ένα 7-0 οι Βουλγάρες έκαναν το 1-0 και ίσως και να «καθάρισαν» και το ματς.

Η άσχημη πρώτη μπάλα, έφερε και λανθασμένη ανάπτυξη

Με την κακή υποδοχή είχαμε και κακή ανάπτυξη από την πάσα, με την Χριστοδούλου να μην βρίσκεται σε φάσεις με την Λαμπρούση, ενώ συνολικά υπήρξε θέμα με την ανάπτυξη, καθώς ελάχιστες φορές και ειδικά μετά τα μέσα του πρώτου σετ, δεν βρέθηκε Ελληνίδα με μονό μπλοκ, με τις Βουλγάρες να «σπάνε» την μία επίθεσή μας μετά την άλλη, έχοντας πολλές κόντρα μπάλες που με την σειρά τους τελείωναν. Και εδώ θα μπορούσε ο Ναράνχο να δοκιμάσει μια από τις Πολυνοπούλου, Εμμανουηλίδου, αλλά και να το έκανε δεν θα είχαμε μεγάλη διαφορά, αν η υποδοχή παρέμενε ίδια.

Εννοείται πως τίποτα δεν τελείωσε

Μπορούμε να συνεχίσουμε να γράφουμε για το τι έφταιγε για την ήττα, όπως ας πούμε και τα τάιμ άουτ που στο πρώτο κρίσιμο σετ πάρθηκε ένα στο 14-12 και το δεύτερο στο 23-16 όταν όλα είχαν κριθεί, ενώ στο δεύτερο μόνο ένα και αυτό στο 8-4, αλλά σε ένα τέτοιο τουρνουά που δεν κρίνονται όλα σε ένα παιχνίδι, πρέπει να κοιτάξεις το μέλλον.

Το μέλλον που φυσικά και μπορεί να φέρει την Εθνική στους «16» αρκεί να κάνει μερικά απλά (στο να τα γράφουμε βέβαια, όχι τόσο στο να γίνονται), πράγματα. Να φτιάξει αρχικά την υποδοχή. Αν αυτό γίνει, τότε μπορεί να κερδίσει τους δύο συνεχόμενους «τελικούς» με την Ισπανία την Κυριακή και την Τσεχία την Δευτέρα. Αυτές άλλωστε είναι και οι δύο ομάδες που ουσιαστικά κυνηγάει η Εθνική, καθώς τόσο απέναντι στην Πολωνία, όσο και απέναντι στην Γερμανία δεν είναι το φαβορί.

Για να έρθουν όμως οι νίκες με Ισπανία και Τσεχία, θα πρέπει η ομάδα να δείξει καλύτερο πρόσωπο, ένα πρόσωπο που μπορεί να δείξει, καθώς μιλάμε όντως για μια ομάδα γεμάτη ταλέντο. Γεμάτη παίκτριες που έχουν παίξει σε σπουδαία πρωταθλήματα, που έχουν πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα, που σίγουρα αξίζουν κάτι πολύ παραπάνω από μια ήττα με κατεβασμένα τα χέρια από την Βουλγαρία. Αυτό το κάτι παραπάνω, θα το δείξουν και θα προκριθούν, αρκεί να μην δούμε εμφάνιση όπως η χθεσινή.

ΥΓ: Ίσως να ήμουν λίγο αυστηρός με την Εθνική, καθώς μιλάμε για μια πρεμιέρα Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά πραγματικά, προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ σε αυτή την ομάδα και την συγκεκριμένη φουρνιά (σε σημείο να θεωρώ πως ένα μετάλλιο στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις δεν είναι κάτι απίθανο) και η χθεσινή εικόνα δεν της αξίζει σε καμία περίπτωση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...