Αρίνα Σαμπαλένκα: Η πριγκίπισσα του Μινσκ

Αντώνης Πατσούρας
Αρίνα Σαμπαλένκα: Η πριγκίπισσα του Μινσκ
Η ιστορία ζωής της Αρίνα Σαμπαλένκα, της αντιπάλου της Μαρίας Σάκκαρη στο WTA Finals της Γουδαλαχάρα. Η απώλεια του πατέρα, η τυχαία ενασχόληση με το τένις και ο τίγρης.

Εάν την φωνάξεις «Warrior Princess» ή «Tiger» θα γυρίσει και θα σε κοιτάξει με τα δυο φωτεινά της μάτια που μέσα στο κορτ "πετούν" φωτιές!

Είναι ένα κορίτσι που γεννήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 5/5/1998 και βλέπει τον κόσμο από τα 1.83μ. Είναι η Αρίνα Σαμπαλένκα και είναι η τελευταία αντίπαλος της Μαρίας Σάκκαρη στον όμιλο του WTA Finals της Γουαδαλαχάρα.

Εάν κερδίσει θα παίξει στους "4" εάν χάσει θα πάει διακοπές δυο ημέρες νωρίτερα από τις άλλες παίκτριες.

σαμπαλενκα

Τα παιχνίδια της Λευκορωσιδας που φιλοδοξεί ν' ακολουθήσει τα βήματα της Βικτόρια Αζαρένκα και της Ελληνίδας που έχει ξεπεράσει τη μανά της και την Λένα Δανιηλίδου στην παγκόσμια κατάταξη είναι πέντε και η πρώτη έχει τέσσερις νίκες.

Στο Νο2 κόσμου!

Η Αρίνα Σαμπαλένκα ξεκίνησε τυχαία το τένις στο Μινσκ. Μια ημέρα όταν ήταν 6 ετών έκανε βόλτα με το αυτοκίνητο και τον πατέρα της και πέρασαν από κάποια γήπεδα τένις.

Ο μπαμπάς ήθελε να ξεκινήσει το ψηλό για την ηλικία του κορίτσι του τένις και έτσι έγινε... Γρήγορα θα ενταχθεί σε πρόγραμμα εκπαίδευσης της ομοσπονδίας και θα την βάλουν να παίζει αντί για νεάνιδες με γυναίκες.

Αυτό το κορίτσι στις 23/8/2021 έφτασε στο Νο2 κόσμου όπου θα κλείσει τη χρονιά.

σαμπαλενκα

Η απώλεια του μπαμπά

Τον Νοέμβριο του 2019 έχασε ξαφνικά τον πατέρα της, Σεργκέι, σε ηλικία 43 ετών.

Παλιός πρωταθλητής του χόκεϊ επί πάγου. Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή. Η Αρίνα πείσμωσε, έκλαψε, έκανε τατουάζ και αποφάσισε να δουλέψει πιο σκληρά.

«Η ζωή μου άλλαξε μετά από τον θάνατο του πατέρα μου, Ήταν κάτι απροσδόκητο. Ήταν μόλις 43 ετών. Δεν ήθελα να το συζητώ. Μετά από τον θάνατο του πατέρα μου κατάλαβα πως υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα στη ζωή. Είδα πως το τένις είναι σημαντικό αλλά είναι ένα μέρος αυτής της ζωής πιο μικρό.

Δεν μου αρέσει να χάνω στο τένις αλλά μου αρέσει να απολαμβάνω τη ζωή. Πρέπει να απολαύσουμε το χρόνο μας στα κορτ και εκτός από αυτά», θα πει σε συνέντευξη της.

Το 2020 ήταν μια σπουδαία χρονιά για εκείνη αλλά το 2021 η καλύτερη της.

σαμπαλεμ

Η υπόσχεση

Η Αρίνα Σαμπαλένκα αποκάλυψε σε συνέντευξη της ότι ο πατέρας της ήθελε να φτάσει στο Νο1 κόσμου και εκείνη ξέρει ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρει.

Δεν θα είναι όμως δίπλα της για να την αγκαλιάσει.

«Παλεύω προσπαθώ να πετύχω αυτό που ήθελε ο πατέρας μου. Να φτάσω στο Νο1. Μου δίνει δύναμη αυτή η σκέψη», θα πει η 23χρονη τενίστρια.

σαμπαλενκα

Τα Grand Slam και οι τίτλοι

Η Αρίνα Σαμπαλένκα αν και μόλις 23 ετών έχει ήδη 10 τίτλους στο απλό και είναι στο Νο2 ενώ στο διπλό έχει 6 και είναι στο Νο28 κόσμου.

Μαζί με την πολύ καλή φίλη της την Ελίζ Μέρτενς (Βέλγιο) το 2019 θα κερδίσουν το US Open στο διπλό και το 2021 το Australian Open στο διπλό.

Στις ΗΠΑ θα κερδίσουν τις Μπάρτι/Αζαρένκα και στη Μελβούρνη τις Κρεϊτσίκοβα/Σινιάκοβα.

Στο απλό δεν έχει τις ίδιες επιτυχίες και έως το 2021 ήταν ιδιαίτερα ασταθής σε Grand Slam. Το 2021 θα φτάσει στους "4" του Wimbledon όπου θα αποκλειστεί από την Πλίσκοβα και στους "4" στο US Open όπου θα μείνει εκτός από την Λέιλα Φερνάντεζ.

Επόμενος στόχος της είναι να κερδίσει Grand Slam.

σαμπαλενκα

Η περιπέτεια με τον Covid-19

Όταν πριν από λίγες εβδομάδες έφτασε στην Καλιφόρνια για να παίξει στο Indian Wells ανακάλυψε ότι είχε προσβληθεί από τον Covid-19.

Μπήκε σε καραντίνα, πέρασε δύσκολα για κάποιες ημέρες, έχασε τους αγώνες και όταν έφυγε από την Καλιφόρνια πήγε στη Φλόριντα όπου και εμβολιάστηκε.

Στο Μεξικό είναι επηρεασμένη από την υψομετρική διαφορά (1,5 χλμ από την θάλασα η Γουαδαλαχάρα) ενώ δεν έχει ξεπεράσει ακόμη πλήρως την περιπέτεια υγείας της.

Τα χτυπήματα της πάντως είναι "θανατηφόρα". Παίζει στη βασική γραμμή, έχει καλό 1ο σερβίς και μπορεί και κερδίζει και παιχνίδια με 16 διπλά λάθη όπως εκείνο με την Ίγκα Σβιόντεκ.

@Photo credits: Twitter Jimmie48 Tennis Photography, Twitter WTA
 

WTA FINALS Τελευταία Νέα