WTA Finals: Η «ακτινογραφία» των 8 φιναλίστ της Γουαδαλαχάρα

Αντώνης Πατσούρας
WTA Finals: Η «ακτινογραφία» των 8 φιναλίστ της Γουαδαλαχάρα
To Gazzetta παρουσιάζει τις 8 φιναλίστ της 50ης έκδοσης του WTA Finals που αρχιζει σήμερα στη Γουαδαλαχάρα στο Μεξικό με την συμμετοχή της Μαρίας Σάκκαρη.

Όταν η Μπίλι Τζιν Κινγκ ξεκινούσε τον αγώνα της για την ισότητα του τένις γυναικών και ανδρών δεν περίμενε να έχει τόσο μεγάλη επιτυχία.

Η Αμερικανίδα η οποία δημιούργησε την WTA, που έχει δώσει το όνομα της στις εγκαταστάσεις τένις της Νέας Υόρκης που "φιλοξενούν" το US Open και φυσικά στο FED Cup είναι τιμώμενο πρόσωπο και στο WTA Finals.

Το τρόπαιο θα φέρει το όνομα της! Η Μπίλι Τζιν Κινγκ δεν περίμενε το 1972 ότι το 2019 η Άσλεϊ Μπάρτι θα εισπράξει ως prize money τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί σε νικήτρια ή νικητή τουρνουά. Συνέβη στο WTA Finals 2019!

H Αυστραλή τενίστρια που προκρίθηκε στο WTA Finals 2021 αλλά αποφάσισε να μην παίξει άλλο μέσα στη χρονιά είχε εισπράξει το ποσό των 4,2 εκατ. δολαρίων.

Ξεκίνημα με Έβερτ, κυριαρχία Ναβρατίλοβα

Το τουρνουά αρχίζει στην Φλόριδα το 1972 με την γέννηση της WTA. Πρώτη νικήτρια του ήταν η Κρις Έβερτ. Τα περισσότερα τρόπαια έχει κατακτήσει η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, που είναι αυτές τις ημέρες στο Μεξικό, και είναι 8 στο απλό και 13 στο διπλό!

Η Τσεχοσλοβάκα που έγινε Αμερικανίδα έχει 8/14 νίκες σε τελικούς στο απλό και 13/13 στο διπλό. Στην 2η θέση στο απλό είναι η Σερένα Ουίλιαμς και η Στέφι Γκραφ που έχουν από 5!

Το 2021 γιορτάζει την 50η έκδοση του. Ήταν να διεξαχθεί ξανά στη Σενζέν της Κίνας αλλά λόγω του covid-19 δεν ήταν δυνατό και έτσι δόθηκε στους Μεξικανούς και στην Γουδαλαχάρα.

Ραντεβού στην Γουαδαλαχάρα από τις 10 έως τις 17 Νοεμβρίου.

Οι πρωτάρες και οι απουσίες

Το 2021 συμμετέχει για πρώτη φορά Ελληνίδα τενίστρια και αυτή είναι φυσικά η Μαρία Σάκκαρη. Για πρώτη φορά συμμετέχουν στο τουρνουά εκτός από την Μαρία Σάκκαρη, η Ίγκα Σβιόντεκ (πρώτη που γεννήθηκε στον 21ο αιώνα και παίζει στο τουρνουά), η Πάουλα Μπαντόσα, η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα (παίζει και στο διπλό), η Ανέτ Κονταβέιτ και η Αρίνα Σαμπαλένκα (νικήτρια του WTA Elite Trophy 2019).

Η Γκαρμπίνιε Μουγκουρούθα και η Καρολίνα Πλίσκοβα έχουν παρελθόν αλλά έχουν φτάσει έως τα ημιτελικά και ποτέ στον τελικό.

Η μεγαλύτερη ηλικιακά είναι η Πλίσκοβα (1992) και η μικρότερη η Σβιόντεκ (2001). Τρεις από τις φιναλίστ έχουν κατακτήσει Grand Slam και αυτές είναι η Μουγκουρούθα (2) και η Σβιόντεκ με την Κρεϊτσίκοβα.

Το ωραίο της ιστορίας είναι ότι από τις παίκτριες που κατέκτησαν τα Grand Slam το 2021 (Οσάκα, Μπάρτι, Ραντουκάνου, Κρεϊτσίκοβα) μόνο η τελευταία είναι στην Γουαδαλαχάρα.

Οι 8 φιναλίστ στην Γουαδαλαχάρα

Στο Μεξικό ταξίδεψαν 8 παίκτριες του top-10 της παγκόσμιας κατάταξης.

Για την πρόκριση υπάρχει ξεχωριστή βαθμολογία με τις επιδόσεις των παικτριών σε Grand Slam, σε Masters αλλά ο "αφρός" από άλλα δυο τουρνουά μικρότερης κατηγορίες.

Πρώτη προκρίθηκε η Σαμπαλένκα (δεν υπολογίζουμε την Μπάρτι που αποσύρθηκε) και τελευταία η Κονταβέιτ.

Οι όμιλοι: Α': Σάκκαρη (Ελλάδα), Σαμπαλένκα (Λευκορωσία) , Σβιόντεκ (Πολωνία), Μπαντόσα (Ισπανία) . Β': Κρεϊτσίκοβα (Τσεχία), Κονταβέιτ (Εσθονία) , Πλίσκοβα (Τσεχία), Μουγκουρούθα (Ισπανία).

Αναλυτικά οι φιναλίστ:

Μαρία Σάκκαρη (Ελλάδα)

Η Μαρία Σάκκαρη στα 26 της βιώνει την καλύτερη χρονιά της καριέρας της. Εισήλθε στο top-10, είναι στο Νο6, έφτασε σε ημιτελικό στο US Open και στο Roland Garros.

Πέτυχε 7 νίκες απέναντι σε top-10 παίκτριες, τις περισσότερες από κάθε φιναλίστ, και κέρδισε και την Ναόμι Οσάκα (Νο2) στο Miami Open.

Έπαιξε στον τελικό στην Οστράβα και ηττήθηκε από την Ανέτ Κονταβέιτ. Έχει ένα τίτλο καριέρας.

Αρίνα Σαμπαλένκα (Λευκορωσία)

Το Νο2 κόσμου, η Αρίνα Σαμπαλένκα είναι μια κοπέλα που σύντομα θα φτάσει στο Νο1 αν και δείχνει αδυναμίες στα Grand Slam.

Εάν είχε καλές επιδόσεις σε Grand Slam θα είχε εκθρονίσει την Μπάρτι. Το 2019 κέρδισε το μικρό WTA Finals (Elite WTA Trophy) και έχει συνολικά 10 τίτλους καριέρας.

Μέσα στο 2021 κέρδισε στο Άμπου Ντάμπι και στη Μαδρίτη. Έχασε πρόωρα τον πατέρα της ο οποίος ήθελε να την δει στο Νο1 και της έχει στοιχίσει που δεν θα είναι δίπλα της όταν θα το πετύχει.

Πάουλα Μπαντόσα (Ισπανία)

Αν και σε λίγες ημέρες θα κλείσει τα 24 χρόνια της το ευρύ κοινό την έμαθε πρόσφατα. Η Ισπανίδα Πάουλα Μπαντόσα κατέκτησε πριν από λίγες εβδομάδες το Indian Wells.

Με τους βαθμούς από το Masters και κάτι ... ψιλά προκρίθηκε στο WTA Finals και εισήλθε στο top-10 (Νο10). Έχει μόλις 2 τίτλους καριέρας και τους 2 στο 2021.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, μεγάλωσε στη Βαρκελώνη, έχει είδωλο την Μαρία Σαράποβα και θέλει να μαθαίνει ξένες γλώσσες.

Ίγκα Σβιόντεκ (Πολωνία)

Αυτό το κορίτσι μας συστήθηκε στο Roland Garros 2020. Με καταγωγή από την Πολωνία έφτασε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2020 και κατέκτησε τον τίτλο χωρίς να χάσει σετ.

Λατρεύει την ροκ μουσική, είχε όνειρο να γνωρίσει τον Ράφα Ναδάλ και συνέβη στο Παρίσι και από μικρή έχει δίπλα της αθλητικό ψυχολόγο.

Της αρέσει και η Ελλάδα και έχει έρθει διακοπές στη χώρα μας. Είναι φαν του ποδοσφαίρου και στηρίζει τον συμπατριώτη της, τον μπομπέρ Λεβαντόφσκι.

Είναι στο Νο9 αλλά έφτασε και έως το Ν4. Έχει 3 τίτλους καριέρας και τους κέρδισε όλους μέσα σε 6 μήνες.

Ανέτ Κονταβέιτ (Εσθονία)

Αν ψηφίζαμε την καλύτερη παίκτρια των τελευταίων μηνών στο WTA Tour η Ανέτ Κονταβέιτ θα ήταν η βασική υποψήφια για να κερδίσει το βραβείο.

Η Εσθονή που είναι στα 25 της έχει κερδίσει 5 τίτλους καριέρας και τους 4 στο 2021. Όλους από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.

Κέρδισε 3 τουρνουά Indoor Hard στη σειρά στην Οστράβα, στην Μόσχα και στο Κλουζ. Εξασφάλισε τελευταία την πρόκριση μέσα από το Κλουζ και είναι πλέον στο Νο8 κόσμου.

Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα (Τσεχία)

Είναι μια από τις δυο Τσέχες του WTA Finals 2021. Σπουδαία παίκτρια που παίζει με ... λόμπες και είναι πολύ καλή στο χώμα.

Κατέκτησε και τους 3 τίτλους της καριέρας της στο 2021. To Roland Garros ήταν ο σπουδαιότερος της και μάλιστα κατέκτησε το μονό και το διπλό (μαζί με την Κατερίνα Σινιάκοβα).

Έμαθε πολλά από την αδικοχαμένη Γιάννα Νοβότνα και δεν την ξέχασε ποτέ. Είναι στο Νο3 κόσμου! H Νοβότνα ήταν νικήτρια του WTA Finals 1997.

Καρολίνα Πλίσκοβα (Τσεχία)

Είναι μια από τις δυο παίκτριες στη Γουαδαλαχάρα που έχει φτάσει στο Νο1 κόσμου.

H 29χρονη Τσέχα Καρολίνα Πλίσκοβα που έχει και μια δίδυμη αδελφή, την Κριστίνα, η οποία παίζει τένις, είναι σήμερα στο Νο4 και είναι μαζί με την Σάκκαρη οι μοναδικές που έφτασαν στα τελικά χωρίς να πάρουν τίτλο στο 2021.

Συνολικά στην καριέρα της έχει 16. Το 2021 ήταν φιναλίστ στο Wimbledon και το 2016 ήταν φιναλίστ στο US Open.

Γκαρμπίνε Μουγκουρούθα (Ισπανία)

Η Γκαρμπίνε Μουγκουρούθα είναι μισή Ισπανίδα και μισή από την Βενεζουέλα λόγω της μητέρας της. Είναι πρώην Νο1 κόσμου και έχει 2 τίτλους Grand Slam.

Το 2016 κατέκτησε το Roland Garros και το 2017 το Wimbledon. Έχει 9 τίτλους καριέρας και το 2021 κέρδισε στο Ντουμπάι και στο Σικάγο.

Είναι στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης.

@Photo credits: twittter wta finals
 

WTA FINALS Τελευταία Νέα