Νόβακ Τζόκοβιτς: Ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο!

Νόβακ Τζόκοβιτς: Ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο!
Ο Αντώνης Πατσούρας γράφει για τον Σέρβο τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς που φτιάχνει με «τρελό» ρυθμό τον μύθο του.

Όταν τις τελευταίες ημέρες του 2020 έγραφα για τους Big-3 και τη μάχη των GOAT υπολόγιζα ότι ο Ράφα Ναδάλ θα είναι μονάχος στο Νο1 σε Grand Slam ένα χρόνο μετά.

Η λογική "έλεγε" ότι θα κατακτήσει το Roland Garros και ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα πάρει 2 και με το ζόρι 3 Grand Slam. Με αυτούς τους υπολογισμούς ο Ισπανός θα ήταν πάλι μόνος πρώτος με 21.

Δεν είχα υπολογίσει κάτι σημαντικό. Ότι με τους Big-3 δεν υπάρχει λογική. Όπως δεν υπήρχε λογική όταν έπαιζε ο Τζόρνταν ή ο Μάτζικ ή όταν έτρεχε ο Μπολτ και ο Καρλ Λιούις ή όταν πηδούσε ο Μπούμπκα ή όταν έπαιζε ποδόσφαιρο ο Μαραντόνα.

Τα λόγια του ΜακΕνρο

Ο Τζον ΜακΕνρο το είπε καλύτερα.

Είπε στο BBC μετά από το 20ο Grand Slam του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Wimbledon ότι εάν του έλεγε κάποιος το 1981 όταν κέρδιζε το Wimbledon πως θα βρεθούν 3 παίκτες που θα κατακτήσουν 20 Grand Slam θα έλεγε εκείνο που είχε πει στο διαιτητή στο Λονδίνο. «You cannot be serious».

Είπε και άλλα ο θρυλικός Αμερικανός που μας χάρισε μαζί με τον Μποργκ τον απίθανο τελικό του 1980 στο Wimbledon.

Πρόβλεψε ότι ο Ρότζερ Φέντερερ δεν θα πάρει ξανά Grand Slam, ο Ράφα Ναδάλ μπορεί να κερδίσει άλλο ένα και ο Νόβακ Τζόκοβιτς ίσως πάρει 4 ή 5!

Είναι GOAT ο Τζόκοβιτς;

Πολλοί θα ρωτήσουν. «Θα είναι ο GOAT του τένις ο Τζόκοβιτς όταν και οι τρεις θα έχουν ολοκληρώσει τις καριέρες τους;».

Πλέον η δική μου απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ.

Ο Ρότζερ Φέντερερ μπορεί να έπαιξε το καλύτερο τένις που έχουμε δει στα χρόνια μας να "σάρωσε" τα πάντα στην δεκαετία του '00, να είναι ο αγαπημένος του κοινού, να είναι το ίδιο το τένις, αλλά ο Σέρβος θα είναι ο GOAT.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αν και ο μικρότερος από τους 3 έχει ήδη τα ίδια Grand Slam με Ναδάλ-Τζόκοβιτς, τα ίδια Masters με τον Ισπανό και συνολικά είναι στο Νο1 σε μεγάλους τίτλους. Έχει 61 ο Τζόκοβιτς, έχει 57 ο Ναδάλ και 54 ο Φέντερερ.

Μεγάλοι τίτλοι είναι τα Grand Slam, τα ATP Finals, τα Masters και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο "Νόλε" δεν έχει μόνο χρυσό σε Ολυμπιακούς.

Ο Ναδάλ είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος του και ο Φέντερερ σε λίγες ημέρες θα κλείσει τα 40.

Η αντεπίθεση του Νόβακ

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πετυχαίνει μυθικά πράγματα μέσα στο 2021 αλλά τα κάνει να μοιάζουν με "συνηθισμένα".

Ο Σέρβος ξεπέρασε το ρεκόρ των 310 εβδομάδων στο Νο1 του Φέντερερ έχει φτάσει ήδη στις 328 και δύσκολα δεν θα ξεπεράσει τις 400!

Γιατί ποιος θα τον σταματήσει; Απλά για να τον σταματήσουν θα πρέπει οι νεότεροι να αρχίζουν να κατακτούν Grand Slam.

Τα 20 Grand Slam του δίνουν ένα φανταστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων δυο. Ξέρουν ο Φέντερερ και ο Ναδάλ ότι σίγουρα εκείνος θα είναι Νο1 σε Grand Slam όταν όλα θα τελειώσουν.

Ελάχιστοι περίμεναν τέτοια αντεπίθεση από τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Το 2010 είχε μόλις 1 Grand Slam και το 2021 έχει 20.

Το 2018 πριν από το Wimbledon είχε 12 Grand Slam, o Φέντερερ είχε 20, και μέσα σε 3,5 χρόνια στο Wimbledon 2021 έφτασε από τα 12 στα 20!

Πρώτος μετά από τα 30!

Είναι ο παίκτης που έχει κερδίσει μετά από τα 30 του τα περισσότερα Grand Slam. Έχει 8. Ο Ναδάλ έχει 6, ο Φέντερερ έχει 4 και ο Λέιβερ άλλα 4.

Με τους θρύλους, όπως τους αποκάλεσε ο ίδιος μετά από τον θρίαμβο του στο Wimbledon 2021, έχει το πάνω χέρι στις νίκες. Είναι στο 30-28 με τον Ναδάλ και στο 27-23 με τον Φέντερερ.

Ο Τζόκοβιτς χρειάστηκε σχεδόν 14 χρόνια για να φτάσει στους 20 Grand Slam τίτλους και οι άλλοι δυο από 16.

Ο Ρότζερ Φέντερερ έγινε μύθος όταν ξεκίνησε να κατακτά Grand Slam το 2003 από το Wimbledon και κέρδισε τους 12 από τους 14 τελικούς που έπαιξε έως το 2007!

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έγινε μύθος όταν από το Wimbledon 2014 έως και το Wimbledon 2014 έπαιξε σε 17 τελικούς και νίκησε στους 14.

Τον κέρδισε 2 φορές ο Βαβρίνκα και μια ο Ναδάλ. Εντάξει θα πει κανείς ότι ο Νόβακ πήρε Grand Slam με πιο νέους όπως είναι ο Τσιτσιπάς, ο Μεντβέντεφ, ο Τιμ, ο Μπερετίνι που δεν θα φτάσουν ποτέ στο επίπεδο του.

Ναι αλλά από το Wimbledon 2014 και μετά έχει πάρει 4 τίτλους από τον Φέντερερ, 1 από τον Ναδάλ και 3 από τον Μάρεϊ.

Από την άλλη στα χρόνια που ο Φέντερερ δεν είχε αντίπαλο μήπως δεν κέρδισε σε τελικούς τον Παγδατή, τον Φιλιππούση ακόμη και τους Ρόντικ και Χιούιτ; Καλοί παίκτες αλλά δεν είναι επιπέδου Τζόκοβιτς ή Ναδάλ.

Τα δικά του ρεκόρ

Ο Γκόραν Ιβανίσεβιτς είπε ότι εάν ο Τζόκοβιτς κατακτήσει το US Open 2021 δεν θα μπορεί κανείς μετά να ψάχνει τον GOAT αφού θα είναι καθαρά ο Σέρβος.

Θα έχει πετύχει το καρέ μέσα σε μια χρονιά. Όπως ο Ροντ Λέιβερ το1962 και το 1969, πριν από την open era όμως. Ήδη στην open era είναι ο πρώτος που κερδίζει Australian Open, Roland Garros και Wimbledon σε μια χρονιά.

Εάν είναι νικητής και στη Νέα Υόρκη, που δεν έχει καλή παράδοση, τότε θα έχει πετύχει κάτι εξωπραγματικό. Εάν πάει και στο Τόκιο και κερδίσει χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα κυνηγάει στη Νέα Υόρκη και το απίθανο ρεκόρ της Στέφι Γκραφ η οποία το 1988 είχε φτάσει στο 4χ4 στα Grand Slam και πήρε και το χρυσό στη Σεούλ.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι όνειρο του ήταν να κάνει δικά του τα μεγάλα ρεκόρ. Ας δούμε ποια είναι τα δικά του.

Οι περισσότερες εβδομάδες στο Νο1. Έχει ήδη 20 Grand Slam και το 2021 ή το 2022 θα είναι μόνος του στην κορυφή. Δύσκολα δεν θα είναι 1ος σε τίτλους Masters όταν θα τελειώσει την καριέρα του.

Θέλει άλλο ένα Australian Open για να φτάσει τα 10 που θα είναι τρομερό. Για να φτάσει πάντως τον Φέντερερ σε Wimbledon (6-8) θέλει υπομονή ακόμη ενώ ανάλογα με τα χρόνια που θα παίξει θα δούμε εάν θα μπορέσει να ξεπεράσει τους 109 τίτλους του Κόνορς (έχει 85 ο Τζόκοβιτς και ο Φέντερερ έχει 103) αλλά και τις νίκες του Αμερικανού.

Πάντως είναι πλέον ο μοναδικός που έχει περισσότερα από 150.000.000 δολάρια ως prize money.

Βέβαια να πούμε στο φινάλε φινάλε πως κάθε εποχή σε κάθε άθλημα είναι διαφορετική αλλά στο τένις είναι ξεκάθαρο ότι ο καλύτερος θα είναι ένας από τους Big-3 που έπαιξαν πάνω κάτω στην ίδια εποχή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Πατσούρας
Αντώνης Πατσούρας