Για το 20ο ο Τζόκοβιτς, για το "θαύμα" ο Μπερετίνι στο Wimbledon (vids)

Για το 20ο ο Τζόκοβιτς, για το "θαύμα" ο Μπερετίνι στο Wimbledon (vids)
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Ματέο Μπερετίνι διεκδικούν το Wimbledon στον τελικό της Κυριακής (16:00) στο Λονδίνο. Το 20ο Grand Slam του ψάχνει ο Σέρβος και το 1ο ο Ιταλός!

Στις εγκαστάσεις του «All England Lawn Tennis and Croquet Club» στο Λονδίνο θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής 11ης Ιουλίου το Wimbledon 2021.

Λίγη ώρα αργότερα στο "Wembley" του Λονδίνου θα διεξαχθεί ο τελικός του Euro 2020, ανάμεσα στην Ιταλία και στην Αγγλία.

Ο κοινός παρονομαστής

Τόσο στον τελικό του Wimbledon που θα αρχίσει στις 16:00 (Novasports) όσο και σ' εκείνον του Euro που θα ξεκινήσει στις 22:00 (ΑΝΤ-1) υπάρχει κοινός παρονομαστής.

Είναι η Ιταλία. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Wimbledon, που ξεκίνησε το 1877, θα συμμετάσχει Ιταλός τενίστας. Είναι ο Ματέο Μπερετίνι.

Ο Ιταλός που φρόντισε να στείλει τις ευχές του για καλή επιτυχία στα παιδιά του Μαντσίνι έχει ήδη γράψει ιστορία αλλά όπως λέει και ο ίδιος πρέπει να την ολοκληρώσει.

Από την άλλη στον τελικό του Euro η Ιταλία θα παλέψει για το 2ο τρόπαιο στον 4ο τελικό της. Το μοναδικό της Euro το κατέκτησε το 1968 στην πόλη που γεννήθηκε το 1996 ο Ματέο Μπερετίνι.

Στη Ρώμη.

Ο Σέρβος "αυτοκράτορας"

Απέναντι τους οι Ιταλοί έχουν τους Άγγλους που στο Wembley το 1966 κατέκτησαν τον μοναδικό τους μεγάλο τίτλο που ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Ματέο Μπερετίνι έχει όμως έναν τενίστρα που όταν θα κρεμάσει τη ρακέτα του θα ήθελε να τον αποκαλούσαν, αν και Σέρβος, "αυτοκράτορα".

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν είναι ο παίκτης που θέλεις να συναντήσεις σε τελικό Grand Slam. Ο Ρότζερ Φέντερερ πριν από 2 χρόνια τον είδε να του "σβήνει" 2 τσάμπιονσιπ πόντους και να κατακτά τον τίτλο.

Αυτός ο τενίστας που γεννήθηκε το 1987 στο Βελιγράδι και μιλάει 11 γλώσσες, και τρώει γρασίδι, και έχει δυο παιδιά δεν είναι αυτός που θέλεις απέναντι σου σ' ένα τελικό.

Μαθήματα τελικών δια χειρός "Νόλε"

Από το 2016 ο τελευταίος άνθρωπος που έχει κερδίσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς σε τελικό Grand Slam είναι ο Ράφα Ναδάλ, το 2020, στο Roland Garros.

Από το US Open του 2016, ο "Νόλε" έχει δώσει 8 τελικούς και έχει κερδίσει στους 7! Κρατήστε σημειώσεις. Επτά διαφορετικούς παίκτες.

Τον Φέντερερ, τον Ναδάλ, τον Άντερσον, τον Ντελ Πότρο, τον Τιμ, τον Μεντβέντεφ, τον Τσιτσιπά. Έχασε μόνο την 11η Οκτωβρίου 2020 από τον Ναδάλ στο Παρίσι.

Οχτώ μήνες μετά

Την 11η Οκτωβρίου στον τελικό του Roland Garros ο Ράφα Ναδάλ έφτανε στους 20 Grand Slam τίτλους και ισοφάριζε τον Ρότζερ Φέντερερ ο οποίος τα είχε καταφέρει στις 28 Ιανουαρίου 2018 στη Μελβούρνη στον τελικό του Australian Open με τον Μάριν Τσίλιτς.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς εκείνο το βράδυ στο Παρίσι είχε 17 τίτλους Grand Slam. Οχτώ μήνες μετά, στις 11/7/2021, o Σέρβος διεκδικεί τον 20ο!

Κέρδισε το Australian Open 2021, το Roland Garros 2021 και εάν τα καταφέρει και στο Wimbledon θα γίνει ο νεότερος παίκτης που θα έχει φτάσει τα 20 Grand Slam και θα είναι θέμα χρόνου να μείνει μόνος του και ν' αφήσει πίσω του τα άλλα δυο μέλη του Big-3.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς με νίκη φτάνει τα 6 Wimbledon, ενώ έχει 9 Australian Open (ρεκόρ), 3 US Open και 2 Roland Garros.

Είναι ο μοναδικός στην ιστορία που έχει στην open era (επαγγελματικά) έχει κατακτήσει τουλάχιστον 2 φορές κάθε Grand Slam και εάν πάρει και το Wimbledon την Κυριακή θα είναι ο μοναδικός που θα έχει κερδίσει, μετά από το 1969 και τον Ροντ Λέιβερ, σε μια χρονιά το Australian Open, το Roland Garros και το Wimbledon.

Θα του απομένει το US Open.

Ο πρώτος τελικός των δυο

Στη Νέα Υόρκη το 2007 έδωσε και τον 1ο από τους 30 τελικούς του σε Grand Slam ο Τζόκοβιτς.

Ηττήθηκε από τον Φέντερερ, δύσκολα με 3-0 σετ, και το θυμήθηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά από τον αγώνα με τον Σαποβάλοφ.

Ο Ματέο Μπερετίνι που είναι στο Νο9 κόσμου θα παίξει στον 1ο τελικό Grand Slam της καριέρας του στα 25 του. Ο Ιταλός έχει μόλις 5 τίτλους καριέρας, οι 2 στο 2021, και έχει φτάσει στο Νο8.

Μέσα στο 2021 "τρέχει" ένα σερί 11-0 στο γρασίδι και θα ήθελε να γίνει ο 2ος παίκτης μετά από τον Μπόρις Μπέκερ που έχει κατακτήσει το Queen's Club Championship με την πρώτη και μετά από λίγες ημέρες θα πάρει και το Wimbledon.

Ο Γερμανός τα κατάφερε το 1985 σε ηλικία 17 ετών και ο Ιταλός έχει κατακτήσει το Queen's και θέλει και να φτάσει έως το τέλος το σενάριο.

Ο Τζόκοβιτς έχει 84 τίτλους καριέρας και ψάχνει τον 85ο. Δήλωσε μάλιστα πως σε αυτή την φάση τον ενδιαφερουν μόνο τα Grand Slam.

Φέτος έχει 20-0 νίκες σε Grand Slam ενώ στο Wimbledon "τρέχει" ένα ακόμη σερί 20-0 αφού είναι ο νικητής του 2018 και του 2019.

Το έχει κερδίσει επίσης το 2011, το 2014, το 2015 ενώ το 2013 το έχασε από τον Άντι Μάρεϊ.

Οι γυναίκες στο Wimbledon

Για πρώτη φορά στην ιστορία τον τελικό των ανδρών θα διευθύνει μια γυναίκα διαιτητής.

Είναι η Μαρίγια Τσίτσακ (Κροατία) η οποία έχει "σφυρίξει" 15 χρονιές στο Λονδίνο και ήταν διαιτητής στον τελικό των γυναικών το 2014, ανάμεσα στην Πέτρα Κβίτοβα και την Τζίνι Μπουσάρντ.

Από την άλλη μια κοπέλα από την Κροατία, η οποία πήρε μεταγραφή για την Αυστραλία, η Άιλα Τομλγιάνοβιτς που έφτασε στους "8" στο Wimbledon 2021, έχει πάρει τα μυαλά του Ματέο Μπερετίνι και είναι το κορίτσι του τα 2 τελευταία χρόνια.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς από την άλλη έχει φτιάξει μια όμορφη οικογένεια με την Γέλενα που είναι η μητέρα των δυο παιδιών του αλλά και το "αφέντικο" στο ίδρυμα του Σέρβου σταρ του τένις.

Μάλιστα ο Νόβακ και η Γέλενα είχαν επέτειο γάμου στις 10/7. Ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά πριν από 7 χρόνια.

Χρήμα "ζεστό" και βαθμοί

Ο νικητής στο Wimbledon παίρνει 2000 βαθμούς και ο φιναλίστ 1200.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ότι και να γίνει θα παραμείνει στο Νο1 ενώ ο Ματέο Μπερετίνι εάν κερδίσει θ' ανέβει στο Νο7 που θα είναι νέο ρεκόρ καριέρας.

Όσο αφορά το χρηματικό έπαθλο είναι μειωμένο σχέση με το 2019. Ο νικητής θα εισπράξει 1.700.000 λίρες και ο ηττημένος 900.000 λίρες.

Το κεντρικό κορτ στο Λονδίνο θα είναι γεμάτο αφού η πληρότητα στην εξέδρα θα είναι 100%!

Τζόκοβιτς-Μπερετίνι 2-0

Ο "Νόλε" έχει παίξει 2 φορές με τον Μπερετίνι και έχει 2-0 νίκες.

Συνολικά αυτή θα είναι η 50η αναμέτρηση του Σέρβου με τενίστα από την Ιταλία και έχει 45 νίκες (+1 πρόκριση με απόσυρση) και μόλις 3 ήττες!

Με τον Ματέο Μπερετίνι έπαιξαν τελευταία φορά στο Roland Garros 2021 στον προημιτελικό και ο Σέρβος κέρδισε με 3-1 σετ για να συναντήσει τον Ναδάλ.

Η πρώτη τους "μάχη" ήταν στο ATP Finals 2019 στο Λονδίνο με τον Σέρβο να νικά με 6-2, 6-1! Ο τελευταίος Σέρβος που έπαιξε σε τελικό Wimbledon ήταν ο Τζόκοβιτς το 2019 και ο πρώτος Ιταλός θα είναι ο Μπερετίνι.

Ο τελευταίος Ιταλός που έφτασε σε τελικό Grand Slam ήταν ο Αντριάνο Πανάτα το 1976 στο Roland Garros.

H πορεία προς τον τελικό

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς για να φτάσει στον τελικό της 11ης Ιουλίου είχε 6-0 νίκες και 18-1 σετ.

Έχασε σετ μόνο στην πρεμιέρα από τον Τζακ Ντρέιπερ. Στη συνέχεια απέκλεισε με 3-0 σετ τους Άντερσον, Κούντλα, Γκάριν, Φούτσοβιτς και Σαποβάλοφ.

Ο Σέρβος με το φαρμακερό μπάκχαντ και τις "θανάσιμες" επιστροφές είναι έτοιμος για τον 30ο τελικό του σε Grand Slam και θέλει άλλον έναν για να ισοφαρίσει τους 31 του Φέντερερ.

Από την άλλη ο Ιταλός για να φτάσει στον τελικό απέκλεισε τους Πέγια, Βαν Ντε Ζαντσκούλπ, Μπέντενε, Ιβάσκα, Αλιασίμ και Χούρκατς.

Κανείς τους δεν απέκλεισε top-10 για να φτάσει στον τελικό.

 

WIMBLEDON Τελευταία Νέα