To «Μολών λαβέ» του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Wimbledon

To «Μολών λαβέ» του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Wimbledon
Ο Αντώνης Πατσούρας γράφει τους λόγους που ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Wimbledon.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν το κρύβει. Ο μεγάλος στόχος του είναι τον Σεπτέμβριο του 2021 να είναι ο μοναδικός τενίστας στην Open Era που να έχει κατακτήσει και τα 4 Grand Slam σε μια χρονιά.

Ο τελευταίος ήταν ο Ροντ Λέιβερ και το πέτυχε το 1962 και το 1969 όταν το τένις δεν είχε εισέλθει στην επαγγελματική του εποχή.

Έκτοτε κανείς άλλος δεν έφτασε στο μαγικό "4χ4". Όλοι σταματούσαν στα 3 τρόπαια μέσα σε μια χρονιά αλλά ο Νόβακ Τζόκοβιτς με το φανταστικό ξεκίνημα που έχει κάνει στα Grand Slam στο 2021 μοιάζει να μπορεί να τα καταφέρει.

Το Μολών λαβέ

Πριν από λίγες ώρες ο Στέφανος Τσιτσιπάς στη συνέντευξη Τύπου στο Wimbledon θα πει μεταξύ άλλων πως θα πρέπει οι παίκτες της γενιάς του να προσπαθήσουν να βάλουν... φρένο στον Τζόκοβιτς.

Ο Νόβακ όταν θα διάβασε αυτές τις δηλώσεις θα έψαξε στην ιστορία της Ελλάδος και θα είπε από μέσα του αυτή την περίφημη φράση του βασιλιά Λεωνίδα το "Μολών λαβέ".

Άραγε μπορεί κανείς να τον σταματήσει;

Οι 14 σερί νίκες στο 2021

Άλλο τα Grand Slam άλλο το Tour. Στα Grand Slam οι Big-3 σπάνια χάνουν στο Tour της ATP αφήνουν ειδικά τελευταία και κανέναν άλλο να χαρεί.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς για 2η φορά στην καριέρα του έχει ξεκινήσει με σερί 14-0 σε Grand Slam αφού κατέκτησε το Australian Open και το Roland Garros.

Η ψυχική δύναμη

Ο Ράφα Ναδάλ είναι ο κατά πολλούς ο μεγαλύτερος μαχητής στο παγκόσμιο τένις αλλά ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ο "σκληρός".

Αυτό το έδειξε πρόσφατα και στο Παρίσι. Κινδύνεψε να διασυρθεί στο 1ο σετ του ημιτελικού από τον Ράφα Ναδάλ αλλά βρήκε τη δύναμη και επέστρεψε για να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό μετά από "μάχη" 4+ ωρών.

Στον τελικό με τον ρούκι Στέφανο Τσιτσιπά βρέθηκε πίσω με 0-2 σετ αλλά επέστρεψε για να κατακτήσει το 2ο Roland Garros του και να γίνει ο πρώτος που έχει τουλάχιστον 2 από κάθε Grand Slam.

Στο Australian Open δεν είχε φοβερές εμφανίσεις αλλά στον τελικό "δάγκωσε" τον Ντανίλ Μεντβέντεφ που είχε ξεκινήσει φανταστικά τη χρονιά και ένιωθε άτρωτος.

Το μάθημα του 2016

Μια φορά ακόμη ο Νόβακ Τζόκοβιτς ξεκίνησε κερδίζοντας το Australian Open και το Roland Garros. Ήταν το 2016 και όταν έφτασε στο Wimbledon δεν πήγε ούτε στη 2η εβδομάδα.

Ο Αμερικανός Σαμ Κουέρι τον απέκλεισε με 3-1 σετ! Πάλι και τότε είχε ξεκινήσει στον 1ο γύρο με Βρετανό (Ward, Νο177) και φέτος έχει τον Τζακ Ντράπερ.

Ο "Νόλε" και τότε είχε 2 σερί τίτλους στο Wimbledon (2014-2015) και τώρα πάλι 2 έχει (2018-2019).

Η κλήρωση του "Νόλε"

Ποιος μπορεί να τον σταματήσει; Για να δούμε την κλήρωση. Στον 1ο γύρο παίζει με τον Ντράπερ, στον 2ο βάσει της κατάταξης με τον "βετεράνο" Κέβιν Άντερσον και στον 3ο με τον Φοκίνα.

Δύσκολα κάποιος από τους τρεις μπορεί να του κόψει το δρόμο. Στον 4ο ίσως βρει τον Γκαέλ Μονφίς με τον οποίο έχει 17-0 νίκες.

Ακολουθεί ο πρώτος top-10 παίκτης που είναι ο Αντρέι Ρούμπλεφ αλλά δεν τον τρομάζει. Όλοι περιμένουν να δουν το παιχνίδι με τον Στέφανο Τσιτσιπά που θα είναι ο ημιτελικός.

Δεν θα είναι ρεβάνς του τελικού του Roland Garros αλλά κάτι διαφορετικό. Άλλη επιφάνεια, άλλη ψυχολογία, άλλες συνθήκες.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σαφώς και έχει κάποιες πιθανότητες να τον σταματήσει. Σίγουρα τις περισσότερες από όσους θα έχει συναντήσει ο Σέρβος έως τότε.

Το ερωτηματικό είναι πως θα είναι ο "νέος" Τσιτσιπάς (μετά 2019) στο χόρτο. Δεν τον έχουμε δει. Πάντως είναι καλό πως δεν θα είναι τελικός γιατί σε τελικό ο Τζόκοβιτς δεν χάνει από παίκτες της νέας γενιάς.

Ο Τζόκοβιτς εάν ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο είναι στον τελικό και εκεί ίσως βρει τον Φέντερερ, τον Μεντβέντεφ ή τον Ζβέρεφ.

Ο τελικός της 11ης Ιουλίου

Ο μοναδικός που τον έχει κερδίσει σε τελικό είναι ο Φέντερερ αλλά μπορεί ο Ελβετός να ξεπεράσει και Μεντβέντεφ και Ζβέρεφ μέσα σε δυο ημέρες και να διεκδικήσει τίτλο;

Δύσκολο αλλά είναι ο Ρότζερ Φέντερερ. Εάν φτάσει βέβαια στον τελικό οι ελπίδες δεν θα είναι με το μέρος του. Ο Τζόκοβιτς είναι πιο νέος, πιο δυνατός και του είχε πάρει τίτλο το 2019 με 2 σβησμένα τσάμπιονσιπ πόιντ.

Ο Ελβετός είναι απίθανος στο Wimbledon αλλά ο "Νόλε" είναι εξίσου ικανός τα τελευταία χρόνια. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς από το 2013 έχει έως το 2019 μόνο 2 ήττες (Κουέρι, Μπέρντιχ) και 4 τίτλους.

Εάν κατακτήσει το Wimbledon φτάνει τα 19 Grand Slam και είναι πιο κοντά σε πολλά ρεκόρ... Μην ξεχνάμε ότι λείπει και ο Ράφα Ναδάλ που μπορεί να μην είναι ο καλύτερος στο γρασίδι αλλά φτάνει μακριά και σίγουρα έχει την δύναμη (τεχνικά και ψυχικά) για να αποκλείσει τον "Νόλε".

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Πατσούρας
Αντώνης Πατσούρας