O Φέντερερ δεν ψάχνει το θαύμα αλλά την επιβεβαίωση στο Wimbledon

O Φέντερερ δεν ψάχνει το θαύμα αλλά την επιβεβαίωση στο Wimbledon
Δυο είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τους φίλους του τένις, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Wimbledon. Το ένα είναι "που μπορεί να φτάσει ο Φέντερερ".

Όταν βρεθείς σε κάποια παρέα και το θέμα συζήτησης κάποια στιγμή μπορεί να είναι το Wimbledon στο μυαλό έρχονται ονόματα, αγώνες, παραδόσεις.

Ο Μποργκ, η Ναβρατίλοβα, η Έβερτ,ο Σάμπρας, τα λευκά ρούχα, οι φράουλες, το παιχνίδι του αιώνα, ο Ρότζερ Φέντερερ. Είναι το αρχαιότερο και το πιο σημαντικό τουρνουά τένις στον κόσμο.

Δεν μπορεί να συγκριθεί μ' άλλο τουρνουά.

Την Δευτέρα 28 Ιουνίου αρχίζει και την Κυριακή 11 Ιουλίου θα έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία σ' αυτή την ημέρα τον τελικό των ανδρών.

Μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση μοιάζει να είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς αλλά...

Ο γηραιότερος στον πλανήτη

Μια από τις δυο ερωτήσεις που πέφτουν τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι όσο αφορά το Wimbledon 2021 είναι «που μπορεί να φτάσει ο Φέντερερ;»

Ο Ελβετός σε λίγες εβδομάδες θα κλείσει τα 40! Το 2018 όταν ήταν 36 και 5 μηνών έγινε ο γηραιότερος στα χρόνια μας που κατακτά Grand Slam.

Ήταν το Australian Open και ήταν το 20ο Grand Slam του. Έκτοτε έφτασε μόνο μια φορά σε τελικό. Το 2019 στο Wimbledon.

Ο Τζόκοβιτς του έσβησε 2 τσάμπιονσιπ πόιντ και πήρε τον τίτλο.

Δυο χρόνια μετά

Μπορεί ο Ρότζερ Φέντερερ δυο χρόνια μετά από αυτόν τον τελικό, ένα χρόνο μετά από τις δυο επεμβάσεις στο γόνατο και με ελάχιστα παιχνίδια στα χέρια του να φτάσει έως το τέλος;

Η απάντηση είναι ότι μπορεί γιατί απλά είναι ο Φέντερερ και γιατί είναι ο Βασιλιάς, χωρίς εισαγωγικά στο γρασίδι. Δεν είναι μόνο οι 8 τίτλοι, δεν είναι μόνο οι 101 νίκες, τα 5 σερί τρόπαια, οι 7 σερί τελικοί.

Αυτός ο παίκτης έχει κυριαρχήσει απόλυτα σ' αυτό το τουρνουά. Είναι το δικό του τουρνουά. Το σερβίς του είναι θαυμάσιο, η εμπειρία του είναι ανεκτίμητη, η παράδοση είναι με το μέρος του.

Η ηλικία και η έλλειψη αγώνων ίσως τον εμποδίσουν να φτάσει έως το τέλος. Όλα θα εξαρτηθούν από εκείνον. Πριν από λίγες εβδομάδες έφτασε στον 4ο γύρο στο Roland Garros και έφυγε για να είναι έτοιμος στο Wimbledon.

Από την πρώτη ημέρα που επέστρεψε στα κορτ το 2021 είχε δηλώσει πως θα είναι έτοιμος στο Wimbledon. Όλα τα άλλα είναι τουρνουά προετοιμασίας.

Η τύχη είναι με τους δυνατούς

Θέλει και κάποια τύχη. Δεν είναι ούτε Νο1, ούτε Νο2 στο ταμπλό. Στο Roland Garros εάν συνέχιζε ίσως έπεφτε πάνω στον Τζόκοβιτς στους "8".

Η κλήρωση θα παίξει κάποιο ρόλο μέχρι που μπορεί να φτάσει. Για να πάει έως τον τελικό θα πρέπει να είναι σταθερά καλός και πειστικός.

Τα παιδιά της νέας γενιάς δεν τα φοβάται αλλά θα τα σεβαστεί. Κανείς από τη νέα γενιά δεν πήγε πιο μακριά από τον 4ο γύρο στο Wimbledon.

Βέβαια ένας προημιτελικός ή ημιτελικός με τον Στέφανο Τσιτσιπά δεν θα είναι εύκολος για τον Βασιλιά. Η τύχη είναι με τους δυνατούς αλλά ο Φέντερερ ξέρει πως για να φτάσει στον τελικό θα πρέπει να αποκλείσει top-10 παίκτες.

Απαγορεύονται οι αντιγραφές

Σ' έναν τελικό όλα μπορεί να είναι ανοιχτά. Ο Φέντερερ μπορεί να φτάσει έως εκεί. Το μετά είναι άλλο θέμα. Σαφώς και η κοινότητα του τένις θα ήθελε να τον δει να κλείνει την καριέρα του με τίτλο στο Wimbledon.

Δεν έχει σημασία εάν θα είναι το 21ο Grand Slam, σημασία έχει ότι ο Ρότζερ Φέντερερ θα επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά, αυτό που έχει γράψει η ιστορία γι' αυτόν.

Ότι είναι ο κορυφαίος παίκτης στο Wimbledon.

Όσα και να πάρει ακόμη ο Νόβακ Τζόκοβιτς η πορεία του Ελβετού στο Λονδίνο δεν μπορεί να αντιγραφεί...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Πατσούρας
Αντώνης Πατσούρας