Roland Garros, Τσιτσιπάς: Η επιτυχία περνάει μέσα από υπερβάσεις

O Τσιτσιπάς πανηγυρίζει με σφιγμένη γροθιά
Ο Δημήτρης Οικονόμου γράφει για τη διαφορά της σταθερότητας από την υπέρβαση και την πρόκληση του Στέφανου Τσιτσιπά απέναντι στον Κάρλος Αλκαράθ ενόψει του μεταξύ τους προημιτελικού στο Roland Garros.

Πόσο απέχει η αποτυχία από την επιτυχία; Ένα tiebreak στη Νέα Υόρκη προ διετίας. Ένας χαμένος τελικός στη Βαρκελώνη. Την κουβέντα αναζωπύρωσε με τα όσα είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μόλις οι Μπακς αποκλείστηκαν από τους Χιτ στον πρώτο γύρο των play-offs του NBA. Πώς όμως την ορίζει ο καθένας την επιτυχία; Σε ένα ατομικό σπορ όπως το τένις είναι πολύ πιο εύκολο.

Πολλώ δε μάλλον σε ένα Grand Slam, στο Roland Garros. Απ΄τους 128 που θα τοποθετηθούν στο αρχικό ταμπλό νικητής θα είναι μόνο ένας. Αυτό δε σημαίνει πως οι υπόλοιποι 127 έχουν αποτύχει. Ο Τσιτσιπάς είδε στο δικό του μονοπάτι υψωμένα απαγορευτικά τείχη, έχοντας ως αντάμωμα τον Αλκαράθ στον προημιτελικό και πιθανότατα τον Τζόκοβιτς στον ημιτελικό. Ο πρώτος στόχος την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν ξεκάθαρος και επετεύχθη. Να φτάσει να παίξει αυτό το παιχνίδι απέναντι στο φαινόμενο από την Ισπανία.

Καλώς ή κακώς αν δεν είσαι ο Ναδάλ ή έστω ο Νόλε, δεν μπορείς να κάνεις μακρόπνοα σχέδια σε ένα Major, αλλά να γεμίζεις με πράσινα τικ τα εκάστοτε μικρά κουτάκια. Άλλο όμως σταθερότητα, άλλο επιτυχία. Η πρώτη λέξη κρύβει μέσα της κάτι το αναμενόμενο, η δεύτερη όμως περιέχει αρκετές δόσεις υπέρβασης. Και η αλήθεια είναι πως μόνο ως τέτοια ορίζεται αυτήν την χρονική στιγμή μία νίκη επί του 20χρονου, που δεν ξεκινάει απλώς με τα λευκά την παρτίδα, αλλά κρατάει και όλους τους άσους του τραπεζιού, έχοντας επικρατήσει τέσσερις φορές σε ισάριθμες αναμετρήσεις στο παρελθόν.

Στην πιο πρόσφατη συνάντησή τους με φόντο τον τίτλο της Βαρκελώνης ο Τσιτσιπάς δεν έπαιξε άσχημα, αλλά δεν απέφυγε την καθαρή ήττα με 2-0. Δεν αρκεί να μην είσαι κακός, όταν είσαι στη βραδιά κατώτερος του αντιπάλου σου. Ούτε όταν καλείσαι να βρεις την πρώτη Top-10 νίκη στη χρονιά σε έναν προημιτελικό Roland Garros.

Ακούγοντας κανείς τα όσα δήλωσε ο Τσιτσιπάς, αντιλαμβάνεται πως αυτός ο τελικός δεν έφερε τίτλο στην πλευρά του, όμως το σχέδιο πλέον δεν είναι μια κενή κόλλα χαρτί. Η tabula rasa απέναντι στα drop shot του Αλκαράθ έχει πάνω της πλέον ένα κάρο σημειώσεις, πασπαλισμένες από αρκετές δόσεις «πρέπει».

«Είναι παίκτης με λίγα κενά στο παιχνίδι του και με μεγάλο όπλο το drop shot που μου έχει μπει λίγο περισσότερο στο μυαλό τους τελευταίους μήνες και έχω προετοιμαστεί πάνω σε αυτό. Το κάνει αυτό μέσα σε ένα ράλι. Παλιά όταν παίζαμε δεν το σκεφτόμουν». Είναι ξεκάθαρο πως αυτός ο προημιτελικός της 6ης Ιουνίου, πέραν από blockbuster έχει κυκλωθεί από τη μέρα της κλήρωσης. Δεν μπορεί να είναι τυχαίες οι αλλαγές στο πλάνο του Τσιτσιπά στο μεσοδιάστημα. Ένας τενίστας που έχει μάθει να υποδέχεται το δεύτερο σερβίς με μεγαλύτερη απόσταση από τη βασική γραμμή από ό,τι το πρώτο -γιατί έτσι είναι το παιχνίδι με το inside out φόρχαντ- δε δοκιμάζει απλώς τυχαίες τακτικές στη διάρκεια ενός Grand Slam.

Αυτά τα λίγα μέτρα που προσπαθεί να κερδίσει έχουν να κάνουν με την απόσταση που πρέπει να καλύψει για να βάλει ρακέτα στα drop shot του Αλκαράθ. Δε γίνεται διαφορετικά. Το 70% των περασμένων πρώτων που είχε στη Βαρκελώνη αποτελεί εξίσου απαγορευτικό αριθμό. Οι βραδινές συνθήκες μετατρέπουν το αιχμηρό topspin του Στεφ σε ένα φλατ χτύπημα, χωρίς αναπήδηση. Αυτή η κατάσταση ευνοεί φανερά την πλευρά του Νο1 στον κόσμο, οπότε ο προημιτελικός από ελληνικής πλευράς δεν επιτρέπεται να παιχτεί ως ευθεία γραμμή.

Για να νικήσεις τον καλύτερο στον κόσμο απαιτούνται προσαρμογές και ανάληψη ευθύνης στη δική σου ρακέτα. Τα δεδομένα δεν έχουν την παραμικρή σχέση με όσα συνέβησαν τον Σεπτέμβριο του 2021 στο US Open. Τότε ο Αλκαράθ ήταν Νο55 στον κόσμο και ένας πολλά υποσχόμενος teenager. Τώρα αγωνίζεται με την αύρα των Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς μαζί. Καμία φορά απλά χαζεύεις τις επαφές που έχει στο φιλέ και αναρωτιέσαι αν αυτά που βλέπεις είναι αληθινά.

Στην τελική, όμως, αν ο Τσιτσιπάς θέλει να βρει την πρώτη του νίκη απέναντι σε παίκτη 10άδας για το 2023 πρέπει να το κάνει εμφατικά. Γιατί η κλήρωση που σε φέρνει στο ταμπλό των Αλκαράθ, Τζόκοβιτς με αυτήν τη σειρά έχει διττή ανάγνωση. Αυτός είναι πλέον που δεν έχει τίποτα να χάσει στο κορτ. Δεν πέτυχε κάτι σπουδαίο για τα δεδομένα του ώστε να φτάσει στον προημιτελικό, όμως δε θα κριθεί με την ίδια αυστηρότητα αν τον φτάσει στα όριά του.

Το Phillipe Chatrier είναι ο δικός του χώρος υπερβάσεων. Ένας προημιτελικός που μπορεί να έχει εξαγνιστικό χαρακτήρα για το αουτσάιντερ απέχει μερικές φορές ένα τέλειο σετ από το να γυρίσει το μομέντουμ. Αν δίπλα στη σταθερότητα δε δύναται να σταθεί ο όρος αποτυχίας, τότε δε συνίσταται και επιτυχία δίχως υπερβάσεις. Και ο Τσιτσιπάς καλείται να πραγματοποιήσει μία πολύ μεγάλη…

Υ.Γ.: Το απέναντι μέρος του ταμπλό των ανδρών είναι φανερά πολύ πιο εύκολο, όμως ο Τσιτσιπάς είχε την ευκαιρία να βρεθεί εκεί αν δεν έχανε στη Ρώμη από τον Μεντβέντεφ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου