Μαρία Σάκκαρη: Αναζητώντας την υπέρβαση στο Roland Garros

Η Μαρία Σάκκαρη μετέχει για 7η φορά στο Roland Garros
Η Μαρία Σάκκαρη μπαίνει στη μάχη του 7ου Roland Garros της καριέρας της από θέση αουτσάιντερ, στην αναζήτηση μιας σπουδαίας πορείας στην «πόλη του Φωτός».

Για τη Μαρία Σάκκαρη αρχίζει μια νέα περιπέτεια, αυτή τη φορά στα χωμάτινα γήπεδα του Roland Garros, στο 2ο κατά σειρά Grand Slam της σεζόν.

Οκτώ εβδομάδες πριν από τα 28α γενέθλιά της η Ελληνίδα παίκτρια αναζητά στην «πόλη του Φωτός» τη δική της υπέρβαση, με στόχο μια σπουδαία πορεία στο λαμπερό παρισινό Όπεν.

Βέβαια, η υπέρβαση, η μεγάλη πορεία, χωρούν πολλή συζήτηση, έχουν πολλές ερμηνείες. Και σε μια εποχή, όπου ήδη έχει αρχίσει να κυριαρχεί η τριάδα των Ίγκα Σβιόντεκ, Αρίνα Σαμπαλένκα και Έλενα Ριμπάκινα, το «Big 3 του γυναικείου τένις», όπως της χαρακτήρισε προ ημερών η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, ο βαθμός δυσκολίας για το πολύ μεγάλο αυξάνεται.

Η Σάκκαρη αποφάσισε να ακυρώσει τη συμμετοχή της στο 250άρι τουρνουά του Ραμπάτ, για να προετοιμαστεί καλύτερα για το Roland Garros. Εκεί στο Ραμπάτ, πριν από τέσσερα χρόνια η Μαρία Σάκκαρη κατέκτησε τον πρώτο και μοναδικό τίτλο μέχρι τώρα στην καριέρα της.

Απολογισμός ελάχιστος για μια παίκτρια που βρίσκεται σταθερά στο Νο.10 της παγκόσμιας κατάταξης από τις 27 Σεπτεμβρίου 2021, φθάνοντας και μέχρι το Νο.3, για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2022. Μια σταθερότητα στην παρουσία της στο Top 10, που η αλήθεια είναι πως δεν έχει εξαργυρωθεί αναλόγως.

Από τον τίτλο στο Ραμπάτ και μέχρι σήμερα για τη Σάκκαρη υπήρξαν πέντε ακόμα ευκαιρίες (οι τέσσερις το 2022) για να κατακτήσει έναν τίτλο WTA, όμως όλες πήγαν χαμένες. Φέτος, δε, έχει βγει ηττημένη και από τους τέσσερις ημιτελικούς που έχει βρεθεί.

«Βατός» ο δρόμος μέχρι τα προημιτελικά

Η κλήρωση της Πέμπτης (25/5) χαμογέλασε στην Ελληνίδα παίκτρια. Θεωρητικά έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει, τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά, όπου μπορεί να βρει αντίπαλο την Τζέσικα Πεγκούλα και μετά την Αρίνα Σαμπαλένκα.

Όμως όλα αυτά παραμένουν σχέδια επί χάρτου, για να φθάσει στην οκτάδα απαιτούνται τέσσερις νίκες και κατά σύμπτωση η αρχή γίνεται απέναντι στην Καρολίνα Μούχοβα, την Τσέχα από την οποία αποκλείστηκε πέρυσι με 6-7(5), 6-7(4) στον 2ο γύρο του γαλλικού Όπεν.

Το πρώτο και σημαντικό για τη Μαρία Σάκκαρη είναι η σταθερότητα στην απόδοσή της, να αποφύγει όσο είναι δυνατόν τα πάνω-κάτω, που βλέπουμε και στην τρέχουσα περίοδο. Το μαχητικό της πνεύμα να συνδυαστεί με το μυαλό της και από εκεί και μετά να διεκδικήσει το μάξιμουμ.

Στο καλύτερό της, κατά τη γνώμη μας, τουρνουά μέσα στο 2023, στο Indian Wells, η Σάκκαρη νίκησε κατά σειρά στα τρία σετ τις Ρότζερς, Καλίνινα, Καρολίνα Πλίσκοβα και Κβίτοβα.

Στην άλλη πλευρά του νομίσματος αποχαιρέτησε στον πρώτο της αγώνα το Ντουμπάι, το Μαϊάμι Όπεν, το τουρνουά της Στουργάρδης, ενώ στην τελευταία συμμετοχή της πριν από το Roland Garros, ηττήθηκε από τη Μαρκέτα Βοντρούσοβα στη φάση των «32» στο Masters της Ρώμης.

Η βάση της το σερβίς

Το παιχνίδι της σε πολύ μεγάλο ποσοστό στηρίζεται στο σερβίς. Σύμφωνα με τα στατιστικά της στα φετινά της 30 παιχνίδια έχει βγάλει 133 άσους, όμως έχει υποπέσει και σε 103 διπλά λάθη.

Περνά το 1ο σερβίς σε ποσοστό 59,7%, κατακτά το 67,4% των πόντων από το 1ο σερβίς και μόλις το 47,3% των πόντων από το 2ο σερβίς, αντίστοιχα.
Έχει βγει νικήτρια σε ποσοστό 72,8% στα game που έχει σερβίρει (συνολικά φθάνουν στα 346), ενώ τέλος αξιοσημείωτη είναι η επίδοσή της στους σωσμένους πόντους για break, με ποσοστό επιτυχίας στο 60,8%.

H πορεία της μέσα στο 2013

Η Σάκκαρη έχει 20 νίκες και 10 ήττες στα 10 τουρνουά που έχει πάρει μέρος μέσα στη χρονιά που διανύουμε, συμπεριλαμβανομένου και του United Cup. Καλύτερες στιγμές της μέχρι τώρα οι τέσσερις παρουσίες σε ημιτελικούς. Κατά σειρά: Τον Φεβρουάριο στο 250άρι τουρνουά στο Λιντζ κόντρα στην Πέτρα Μάρτιτς και στο 500άρι το Κατάρ απέναντι στην Τζέσικα Πεγκούλα, τον Μάρτιο στο Indian Wells, με αντίπαλο την Αρίνα Σαμπαλένκα και πριν από τέσσερις εβδομάδες στο 1000άρι της Μαδρίτης, πάλι απέναντι στη Λευκορωσίδα, Νο.2. Στο Australian Open, τον Ιανουάριο, αποκλείστηκε στον 3ο γύρο από την Κινέζα, Τζου Λιν στα τρία σετ.

Η πορεία της στο Παρίσι

Για τη Μαρία Σάκκαρη είναι η 7η συμμετοχή της στο γαλλικό Όπεν, με κορυφαία παρουσία της αυτή το 2021. Στην προ διετία πορεία της στο Roland Garros η Σάκκαρη είχε νικήσει την Ουκρανή, Καταρίνα Ζαβάτσκα (6-4, 6-1), την Τσέχα, Τερέζα Μαρτίντσοβα (6-2, 6-3), την Ελίζ Μέρτενς (7-5, 6-7, 6-2), στον 4ο γύρο τη Σοφία Κένιν (6-1, 6-3), στα προημιτελικά την Ίγκα Σβιόντεκ (6-4, 6-4), για να ηττηθεί στα ημιτελικά από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια, Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα (5-7, 6-4, 7-9).

Από εκεί και πέρα η Σάκκαρη σταμάτησε στον 1ο γύρο το 2017, στον 3ο γύρο (2018, 2020) και στον 2ο γύρο (2019, 2022). Έχει ρεκόρ 11-6 στο Roland Garros και 46-28 στα Grand Slam, όπου έχει να επιδείξει έναν ακόμα ημιτελικό, στο US Open το 2021 απέναντι στη νικήτρια Έμμα Ραντουκάνου.

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα